""MARKET GARDEN"" Gedenkplaat werd onthuld op zaterdag 22-04-2006 ter herinnering aan de startbriefing van deze bevrijdings- operatie in cinema Splendid
De Marketenster monument op het Bevrijdingsplein ter ere van de vele nuttige en waardevolle garnizoensvrouwen van weleer. Een sfeërieke beeld met de blik naar het leger- kamp van Beverlo.
Ingrid Berghmans verkozen tot de grootste Kampenaar 1830 - 2005 (klik bij inhoud op de titel om het artikel te lezen).
Beoordeel dit blog
In 1985 werd het 150 jaar Kamp van Beverlo gevierd
In 2000 werd herdacht dat 150 jaar geleden Bourg-Léopold bij koninklijk besluit de gemeentelijke autonomie verwierf.
In Flanders Fields By: John Mc Crae,Lieutenant Colonel (1872-1918)medicine doctor in the Canadian Army
In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields John McCrae, 3 mei 1915
John McCrae
In Vlaanderens velden
bloeien de klaprozen tussen de kruisen, rij aan rij, die onze plaats aanwijzen.
En aan de hemel blijven de leeuweriken
vliegen en dapper kwelen, tussen 't geschut beneden
nauwelijks te horen.
Wij zijn de Doden.
Enkele dagen geleden nog leefden we,
voelden de ochtendstond, zagen de gloed van de avondzon,
beminden en werden bemind
en nu liggen wij, de gevelden, In Vlaanderens velden
Zet onze strijd met de vijand verder. Met falende handen reiken wij u over de toorts. Aan u haar hoog te dragen. Doet gij dit niet, dan zullen
wij in deze aarde geen rust kennen,
ondanks de klaprozen
In Vlaanderens velden
Foto's, foto's... ""HET MOOISTE PLEIN van Limburg""
bekijk alle foto's op de website van radio 2 limburg http://radio2.be/
onze voorzitter Marie Paul als 'molenaarsvrouw' te midden creatieve kinderen van bezoekers
"Tussen reveille en taptoe": één der werken van de ere-burger, beeldhouwer. schilder, dichter ; NAND HENDRIX
ONS GEMEENTEHUIS OP DE FOTO
Hotel-restaurant Clarenbach thans genaamd Prince Royale
HIERNA ENKELE FOTO'S VAN ONS DOCUMENTATIE- CENTRUM (Hechtelsesteenweg 7/1 3970-Leopoldsburg) open op donderdag van 13u30 tot 15u40 ook op afspraak 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres (zie in hoofding )
Het uitzicht van het Koningin Astridplein wijzigt door de vele verbouwingen. Hopelijk streeft het gemeentebestuur een mooie geveldecor na via regelgeving. Hieronder enkele sfeerfoto's van het plein anno maart 2007.
Wandeling Koning Leopold I brengt je langsheen de geschiedenis van België aan monumenten en gebouwen in het Kamp van Beverlo.
Residentie Diana (Koningin Astridplein)
Van mei tot oktober is het iedere zondag voormiddag gezellige rommelmarkt op het Koningin Astridplein (= marktplein).
BOMEN : GROEN ONDERHOUDEN
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit op het Staatsdomein, zoals te zien op staande foto's van ons lid én vrijetijdsfotograaf Jean .
KERSTFEER IN DAGCENTRUM BERKENHOF
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Onderstaande foto's: Jean Verstraeten.
Kamps carnaval 2008 (foto's Jean Verstraeten)
Heem Leopoldsburg
Kijk ook eens op Facebook: "Ge zet van Leopoldsburg als ge..." slootheppen@hotmail.com
10-02-2015
In 1930 telde Leopoldsburg 9 hotels
In 1930 telde Leopoldsburg 9 hotels
Hier onder de 9 hotels in 't Kamp, we schrijven 1930, Hotel Legentil op de Koningsplaats (thans Koning Albert I-plein) nr 19. Het gebouw waarin thans en al jaren de Prince Royale. Voor de namen staan de telefoonnummers(van toen). Leopoldsburg was te vergelijken met een huidige kustgemeente: in het stille seizoen een klein dorp, in de oefenperiodes (en weder oproepingen) veel volk: soldaten én (met de trein) op bezoek komende ouders en liefjes. Deze burgers zochten een hotel voor overnachting (vandaar 9 hotels in een gemeente van een paar duizend inwoners). Ten overstaande van de omliggende dorpen vonden heel wat bezoekers Leopoldsburg een...stad. (Verdwenen glorie....!).
Die club werd gesticht op 9 januari 1929 door Jan Nijsen (militair) samen met File Verpoorten, Raymond Rowies, Octave(Edouard) Van Innis...en had aanvankelijk een terrein aan de Manege, daarna aan de Vrachtkar en café Toering. In 1949 is Andre Wellens toegetreden tot het bestuur. Toen de club 50 jaar bestond was Raymond Rowies voorzitter met het terrein aan de hoek Martelarenlaan - Atheneumstraat. In 2004 hield de club op te bestaan; De laatste voorzitter was Andre Wellens. Grote kampioenen in de na-oorlogse periode waren: Gaston Deneve, Georges Cuyvers en File Verpoorten.
.In 1993 werd het historisch gebouw uit 1888 afgebroken. Meteen reste enkel nog het straatnaambord "Tramstraat" als herinnering aan deze specifieke Kampse historiek.
In Bourg nr 3/2012 (uitgave juni 2012) staat een interview van Lea Vingerhoed met het Kamps muzikaal monument Jos Dries. Hieronder op de foto de overbekende accordianist Jos Dries en zijn inmiddels overleden echtgenote Els: een vrouw met een stem van een nachtegaal.
Wenst u ons driemaandelijks ledentijdschrift Bourg te ontvangen, dan volstaat het 10 euro
(jaarlijkse bijdrage als gewoon lid) over te
schrijven op onze rekening 068-2224361-81
met vermelding 'lidgeld'.
Dorke (Aerts) en Stina te midden hun acht kinderen:(van links naar recht)bovenste rij: Albert, Jan, Fik, Guido, Marc. Onder: Paula, Dorke, Stina, Godelieve en Marie-Jeanne (foto GA-1971) .{Het vervolgverhaal, deel 2, op blz 14}
Op de openingsreceptie, waar toespraken werden gehouden door onze voorzitter Marie Paul Fannes, door schepen voor heemkunde Annelies Op 't Eynde, door Nanette Douven(dochter van Wally) en door Lea Vingerhoed (erevoorzitter van onze kring), waren méér dan 170 aanwezigen.
In de loop van de maand juli tot aan de sluitingsdag mocht deze expo nog een 150 bezoekers verwelkomen.
We kunnen dus spreken van een succes. Met dank aan Mouche en Nanette, respectievelijk weduwe en dochter van ons vijf geleden overleden getrouwe lid Wally Douven. Tevens onze dank aan het personeel van het Cultureel Centrum en uiteraard aan onze vrijwilligers, Godelieve, Daen, Fernand, Pascal en partner, Lucienne.
Tentoonstelling Douven & Wally van 11 tot 29 juni 2012
TENTOONSTELLING DOUVEN & WALLY
Ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan houdt de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw een tentoonstelling van 11 tot en met 29 juni 2012 in het cultureel centrum te Leopoldsburg.
Deze expo brengt een fenomeen uit het Kamps industrieel verleden terug in de schijnwerper, met name het bedrijf Douven. Pril begonnen in 1928 bouwde Martin Douven zijn familieonderneming uit tot de wereldvermaarde Art Factory Douven. Hij kreeg de medewerking van zijn zonen, behalve de oudste die gevolg gaf aan zijn priesterroeping. De schilderijen werden gemaakt met alle mogelijke onderwerpen.Zeezichten, bergen, boszichten, stillevens, boerderijtjes, exotische landschappen, bloemstukken, stadslicht- ten, portretten, sneeuwlandschappen, Een 20-tal jonge werknemers uit de buurt werd opgeleid in het schilderen.Aan hen werd de techniek aangeleerd van het schilderen aan de lopende band.De ene verfde een stuk lucht blauw, de volgende schilderde er een wolkje in, de derde had een boom als taak, en zo ging dat verder, tot aan het einde van de schildersbank het doek af was. In de bloeiperiode was het wel een productie van 6.000 schilderstukken per week.
Op de grote wereldkaart in het bureau van Martin gaven een 150-tal vlagjes aan waar zijn schilderijen allemaal verkocht werden.
Volgens een Amerikaans journalist was Martin Douven de Henry Ford van het olieverfschilderij.Ford liet toch ook miljoenen autootjes voor de gewone man maken, vergeleek hij. Met gemiddeld 250.000 stuks per jaar was het bedrijf de grootste schilderijenproducent van Europa.
Om 6.000 schilderijen per week mogelijk te maken diende men minstens evenveel houten ramen te vervaardigen en deze met doek te bespannen.Per week werden hiervoor ongeveer 15 are
(1.500 m²) schildersdoek gebruikt. Het aantal werknemers steeg tot 200.
In 1958, in 1967 en in 1973 diende de fabriek telkens opnieuw opgebouwd na een een grote bedrijfsbrand.
Martin en zijn zonen werden wegens hun succes zelfs gelauwerd in 1964 door het San Francisco Area World Trade Association wegens het handeldrijven met wel zeven staten in de USA. Begin de jaren zeventig investeerde een grote Amerikaanse multinational: Intercraft Industries Corporation' uit Chicago, marktleider in Amerika en Canada in de branche van fotokaders en aanverwante producten. In 1973 overleed de stichter, Martin Douven op 74 jarige leeftijd. Zijn zoon, Wally, kwam nu aan de leiding. De Amerikaanse partner nam in 1975 het bedrijf over bracht nieuwe moderne productielijnen voor kaders over uit Toronto. In 1977 werd de ganse bedrijfproductie van Leopoldsburg overgebracht naar het moederbedrijf in Amerika en werd de fabriek 'Douven' definitief gesloten.
Vijf jaar geleden overleed Wally Douven, een getrouw lid van onze kring. Daarom wil onze vereniging ook focussen op deze mens, schilder en fotograaf. Hij vereeuwigde met zijn schilderijen niet alleen heel wat zichten maar fotografeerde een groot aantal Leopoldsburgse inwoners. --------------------------------------------------------------------------------------------------- OOK SCHILDERIJEN EN FOTO'S ZIJN TE BEKIJKEN OP DEZE INTERESSANTE TENTOONSTELLING DIE GRATIS TOEGANKELIJK IS TIJDENS DE BUREELUREN VAN HET CULTUREEL CENTRUM. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Op de openingsreceptie zaterdag 9 juni, waar toespraken werden gehouden door de Marie Paul Fannes, voorzitter van onze kring, door Nanette, de dochter van Wally Douven, door Lea Vingerhoed voor de Prisma-fotoclub en namens de gemeente door schepen Anelies Op 't Eynde, mochten wij méér dan 247 aanwezigen verwelkomen !
Wij zoeken de ontbrekende namen van de jongens op de foto
WEET U DE ONTBREKENDE NAMEN VAN DE JONGENS OP DE FOTO ?????
Onze kring kreeg deze school- of kringfoto. De foto werd genomen aan het begin of op het einde van de turnles. Op een bijhorend blad de staan de namen getypt. Eén familienaam ontbreekt echter alsook drie voornamen.
Eerste rij (zittend): Marcel Webers, .....?...., Jan Gelan, .......Fillee, Lambert Reynders, Valère Vandenputte.
Tweede rij: Rik Van Helden, Willy Van Look, ..?..Mertens, Roland Van De Sompel, Richard Demily, .......Vaes.
Derde rij: Raymond Kuppens, François Zaenen, Omer Dekelver, Richard Van Geel, Bert Rutten, Charly Truyens, François Nijs.
:Indien u de ontbrekende familienaam en/of een of alle twee ontbrekende voornamen kent, dan zouden wij u dankbaar zijn mocht u ons die informatie melden op ons gsm-nr. 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres: heemleopoldsburg@hotmail.com. Uiteraard zijn wij ook benieuwd naar de school of turnkring en naar het jaar van de foto.
Onder vermelde foto, daterend uit de jaren 1930-1939, toont de zaak van de familie Bosmans in de Maarschalk Fochstraat Oude Kampenaars spreken als ze het over deze zaak hebben nog steeds over de "Sabot Noir"( zwarte blok).
OP ZOEK NAAR BURGEMEESTERFOTO'S --------------------------------------------------------- In de fotogallerij van de burgemeesters van Leopoldsburg ontbreken 2 foto's. Namelijk deze van de 2deburgemeester Bijnens en deze van de 4deburgemeester Hellenbosch.
WIE KAN ONS HELPEN ? INDIEN U ZULK EEN FOTO BEZIT, MOGEN WIJ U DAN VERZOEKEN DEZE TE MAILEN AAN ONZE KRING heemleopoldsburg@hotmail.com. WIJ DANKEN U BIJ VOORBAAT.
Hieronder enige info over voormelde 2 burgemeesters.
2. Herman BIJNENS
(°Genk op 11-09-1831).
Bijnens was onderwijzer en werd in 1859 in
Bourg-Léopold aangesteld tot kerkorganist.
Op 20 april 1867 werd hij benoemd tot
gemeenteontvanger. Hij neemt ontslag op
12 december 1871 om te kunnen deel te
nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen
van 13 april 1972.
Hij wordt verkozen en vervolgens voorge-
dragen voor het mandaat van burgemeester.
Op 18 mei 1872 wordt Bijnens benoemd
tot burgemeester en blijft dit tot zijn
overlijden amper één jaar later.
----------------------------------------------------- Herman Bijnensstraat draagt zijn naam.
4.Eloi HELLENBOSCH
(°Diest 01.12.1843)
Eloi was smid en dreef tevens een handel in
aanverwante artikelen.
Hij vestigde zich met zijn familie in de kersverse
gemeente Bourg-Leopold in het beginjaar 1850.
Op 13.03.1873 huwde hij met Andrieu
Anne (°Heyel 16.08.1836)
Hij nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen
van 1884 en werd voorgedragen en vervolgens
benoemd tot burgemeester. In 1890 verhuisde
hij naar Laken, waar hij overleed op 28.08.1910. ------------------------------------------------------------------ De Eloi Hellenboschstraat werd naar hem genoemd.
_3 maandelijks ONS LEDENTIJDSCHRIFT BOURG nr3/2011 _ jaargang 24 ---------------------------------------------------------------- Rene Jansen in memoriam blz3
_Kringnieuws blz4
Overlijden
Met Sinterklaas op de foto
Erfgoeddag 2011
Giften vanwege onze leden
Statutaire vergadering
Heemkundig museum Bree
Gouwdag 2011
Amerikaanse ambassadeur
_Wie zijn dat op die oude fotos blz6
_De tijd van toen in 1950: deel 2
BIJ MARRAINE (door Guy Heyne) blz7
_Pilotenhulp achter de schermen (ivm
Henri Van Gompel) (Alex Marut) blz10
_Hurel in de belangstelling ? 12
_Over de fotos van de Splendid (HH)blz13
_Poëzie op aanvraag blz22
_De burgervaders van Leopoldsburg blz23
_Schatten in de .beerputten blz23
_Het dialect van onze buurgemeenten:
Zo spreken ze in HEPPEN blz24 -------------------------------------------------------------- (op onderstaande foto: Rik Hulsmans; foto uit zijn interview "Over de foto's van de Splendid" )
BOURG nr 1/2011 - jaargang 24 Weerom verhalen van geboren vertellers, zoalsGuy Haine over de tijd van toen "over zijn marraine Maria Verhaert en zijn grootva Gerard Van Can in 1950", Theo Schuljin over zijn eerste brandweerervaring waardoor hij vanaf zijn kindertijd de microbe te pakken had. Michel Meeus over de problemen die pastoor-aalmoezenier Thijs eind 18de eeuw ondervond. Maar ook specifiek Kringnieuws. Verder: een oude foto(1949-1950) van het 5de studiejaar, zijnde de klas van meester Firmin Vandenputte; een oude foto (1947-1949 ?) Turnkring Leopoldsburg; een oude foto (1909) van de vissersvlub De Karper. Ook uitleg over twee nieuwe straatnamen respectievelijk genoemd naar Pater Asteer(de beroemde pater van 't Strooiendorp) en Virginia Tummers (de eerste vroedvrouw in de gemeente).
Lid worden kan door 8 euro over te schrijven op onze rekening. Contact kan of via gsm-nr 0485/73.61.22 of via heemleopoldsburg@hotmail.com of door, na telefonische afspraak, gewoon weg even langs te komen in onze lokalen: Hechtelsesteenweg 7/1 (achter VVV-kantoor).
Woord van de voorzitter Onze beschermleden en ereleden Wie kent de personen op deze oude foto's Van Leopoldsburg naar Berchem Over de militaire paardenpoel Kringnieuws (overlijdens, nieuwe monumenten, de oude Optochtfoto herkend, foto van Cinema Splendid na 10 jaar zoeken gevonden, een kapsalon in Vilvoorde heeft een etalage over Leopoldsburg). De verdwenen kapel op de Boskant-deel 2 DnA uit Leopoldsburg, de "geluksbijbel' van Leo Bormans, Kerstmenu uit 1946 (jaar na de oorlog). Twee Kampenaars bij de politie Schoten. Kermis aan het Kanaal (tot in de jaren 1950). Ons poëziehoekje. Gedeelte Expo'58 paviljoen in Leopoldsburg? =============================== LEDEN ONTVANGEN DIT DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT BOURG GRATIS. LID WORDEN KAN DOOR SLECHTS 8,00 EURO OVER TE SCHRIJVEN OP REKENING NR 068-2224361-81 MET VERMELDING "LIDGELD LOPEND JAAR". U ONTVANGT DAN 4 MAAL (OM DE 3 MAANDEN)BOURG VOL HEEMKUNDIGE WETENSWAARDIGHEDEN OVER (3970) LEOPOLDSBURG.
FOTO CINE SPLENDID Na 23 jaar zoeken heeft een meewerkend lid enkele foto's van de Kampse bioscoop Splendid gevonden in én gekregen uit een priveverzameling (zie foto hiernaast). De zaal van deze bioscoop speelde een rol als generale briefingplaats van de bevrijdingsoperatie Market Garden in 1944. Op de gevel van de nieuwbouw op het perceel van de vroegere cinema werd door onze kring (met dank aan de eigenaar) een herinneringsplaat aangebracht. Na lang zoeken is het onze kring dus toch gelukt.
Eerder dit jaar op 15 juli werd de bijna honderd jaar oude linde vernield door een zware storm. Het college van burgemeester en schepenen beslisten toen om op 22 november een nieuwe boom te planten. En ze hielden woord. Op 22 november, dezelfde datum als in 1919, kreeg een jonge linde de ereplaats tussen het vrijheids monument en het gemeentehuis "Omdat ons nooit meer de oorlogstragedie zou overkomen". De planting gebeurde door de werklieden van de gemeentelijke technische dienst in aanwezigheid van burgemeester Erwin Van Pée, schepen Jean-Paul Bogaerts en milieuambtenaar Fabian Spreeuwers.
In Leopoldsburg staat sedert 10 september een monument als ode aan alle soldaten die sinds de oprichting van het Kamp van Beverlo in 1835 kennis hebben gemaakt met deze legerplaats en uiteraard met de gemeente Leopoldsburg. __'De Soldaat' staat op de scheiding van het kamp met de gemeente langs de weg die vele duizenden soldaten hebben bewandeld in de late namiddag naar het centrum(met de cafeetjes) en in de vroege (of latere ) avond terug naar hun legerstee.
Wil je dit kunstwerk van de plaatselijke kunstenares Hilde Fransen eens van naderbij bekijken, dan vind je dit in de Koning Leopold III-Laan langs de kruising met de Couwenbergstraat en De Wittelaan.
In de voor dit kwartaal verschenen Bourg vinden onze lezers weerom interessante artikelen. O.a. over de __Koninklijke Boogschuttersmaatschappij Leopold I die werd gesticht in 1860 en haar 150 jaar bestaan heeft gevierd. __Wij zijn nog steeds op zoek naar een frontaal gevel- foto van de destijds erg bekende bioscoop Splendid, gelegen schuin over het station Leopoldsburg-centrum. __Jef Fransen, een leven in dienst van de RTT. __60 jaar geleden kreeg wijk Boskant een heuse kapel. Tien jaar later was het voorbij... __Reus Jan Soldaat is reeds 80 ! __Eerste Kampse pastoor-aalmoezenier Engelbosch vocht voor zijn parochie maar ook voor zijn legergraad kapitein of majoor. __Nog heel wat kringnieuws en andere info. ---------------------------------------------------------------------- Leden ontvangen Bourg gratis. Lid worden kan voor slechts 8 euro per jaar over te schrijven op onze rekening 068-2224361-81. Alle info bij onze voorzitter, Marie Paul Fannes 0485/73 61 22 of via é-mail heemleopoldsburg@hotmail.com.
Leopoldsburg Astrid Bammens, beheerder van het museum Mijn Koningshuis heeft meegedeeld dat het museum einde dit jaar 2010 de deuren sluit.
Het was haar jeugddroom om een dergelijke verzameling aan te leggen en aan het publiek te tonen. Vooral Koningin Astrid lag haar bijzonder nauw aan het hart. Mevrouw Bammens kreeg als zevende dochter trouwens de voornaam van de toenmalige Belgische vorstin. Het sluiten van dit museum is echt jammer voor deze gemeente die haar naam dankt aan de stichter van het Belgische koningshuis.
Wanneer na WOII de politie verhuisde naar het gemeentehuis werd dit gebouw nog aangewend als muziekschool en recent omgebouwd tot sociaal wooncomplex. Op de gevel werd de benaming "politiebureel" behouden als historische verwijzing.
____Leopoldsburg De storm heeft op 15 juli 2010 de vrijheidsboom geveld. Deze boom werd voor het gemeentehuis geplant na WOI als symbool voor de herwonnen vrijheid. Samen met het monument ter herinnering aan de slachtoffers van de grote oorlog 1914-18 vormen de boom én leeuw een herkennings-punt van onze gemeente.
--------------------Nieuwe boom. Het college van burgemeester en schepenen heeft inmiddels beslist om een nieuwe boom te planten op de plaats van de oude. Als datum waarop de nieuwe boom zal worden geplant werd vooropgezet dit jaar op 22 november. Waarom 22 november ? Wel omdat de oude boom werd geplant op 22 november 1919 als teken van de toen herwonnen vrijheid na de grote wereldbrand die WOI toch is geweest.
Ons driemaandelijks ledenblad Bourg nr 2/2010 jaargang 23 is zonet verschenen. Weerom bevat Bourg interessante artikels over de familie Hartert, over 't Strooiendorp, over meester Delsupehe, over de militaire "dokter Kaka".tijdens WOII... ook dat in 1985 Leopoldsburg dubbel feest vierde met koninklijke aanwezigheid ! Maar ook over het blij weerzien van enkele familieden nadat ons erelid 45 jaar geleden emigreerde naar Canada Hieronder enkele foto's - De smid Hartert (1871-1943) op het marktplein - het vroegere openluchtzwembad De Lido -de legendarische dorpsonderwijzer meester Delsupehe (1901-1993) -met de 'papfles' naar de koning kijken.
Een voor de schroothoop behoedde oude straatpomp zal door de gemeente worden geplaatst als monument. Dit als herinnering aan de meerdere openbare pompen die destijds Leopoldsburg-centrum rijk was. Deze gemeentelijke waterinstallaties waren niet alleen dienstig als openbare nuts-voorziening.Zo'n straatpomp was tevens tegelijkertijd een echte dagdagelijkse ontmoetingsplaats voor de huisvrouwen. Alwaar zij de mede straatbewoonsters konden ontmoeten, nieuws konden opdoen of uitwisselen of vriendschap onderhouden en steun vinden.
Op 25 april 2010 zal een dergelijke pomp om 14u00 worden onthuld als nieuw geplaatst monument op het Koningin Astridplein in het verlengde van de Vander Elststraat. Waarna, om 14u30 een receptie volgt in het gemeentehuis. De Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg dankt het gemeentebestuur voor de welwillendheid om én deze pomp te hebben laten restaureren en vervolgens deskundig te plaatsen.
Het Lam Gods: de geheimzinnige diefstal van het paneel "de rechtvaardige rechters"
In het cultureel centrum Leopoldsburg op woensdagnamiddag 17 maart 2010 van 13:30 tot 16:00 brengt Danny Tabruyn zijn verhaal over dit in 1934 verdwenen paneel, vermoedelijk één van de beroemdste kunstroven in ons land. De gastspreker, tevens mede zoeker naar mogelijke oplossingen van deze 'verdwijning', onderbouwt zijn visie met computerpresentatie.
inkom : 4 euro (studenten : 2 euro) inbegrepen een gratis consumptie tijdens de pauze.
Organisator is onze Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw. Info: bij onze voorzitter: Marie Paul Fannes (0485/73 61 22) ook via é-mal: heemleopoldsburg@hotmail.com
24 pagina's tellend ledenblad Bourg is uit (uitgave 4/09 jaargang 22). Heel wat interessante teksten en foto's ivm de lokale geschiedenis van de vroegere gemeente 3970 Leopoldsburg. Een overzicht van de inhoud: Woord van onze voorzitter._Onze bescherm en ereleden. _Streng onderzoek der gemakken(=wc's) in 1939..._Aimé Vereecke: een Kampenaar in Hollywood _RaymondVerpoorten: handel en toerisme van Leopoldsburg lagen hem nauw aan het hart. _Jules Buteyn: dichter en schijver. _Kruiswoordraadsel. _Duikersclub Bonito bestaat 15 jaar._De Brandweer vierde 135 jaar bestaan._Jos Eyckmans vertelt over zijn jeugd i en langs het Kamp. __Kringnieuws : Onze activiteiten : _Week van het bos. _135 jaar Kampse Brandweer met Kindertekenwedstrijd. _Genealogische ontmoetingsdag. _Agnes Villez (echtgenote Bouve): een grote dame in het Leopoldsburgse vrijwilligerswerk _deel 2 _________________________________ WORDT VERWACHT INVOLGENDE BOURGS: _ De hoofdkerk van Leopoldsburg naar hetmodel van hetkerkje te Bertrix ??--deel 2 _Verzamel- en Ruilclub t Kamp bestaat 41 jaar deel 2 _Wie ontwierp in 1841 het stratenplan voor de verkaveling (Bourg) in Beverlo ? Was dit het leger of werd het plan ontworpen door een telg uit de Bourg-familie? _De Club 13 vierde 75 jaar - deel 2
Los nummer: 2,5 euro. Leden ontvangen Bourg gratis ieder kwartaal. Lid worden kan door 8,00 euro over te schrijven aan de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw op het rekening nr 068-2224361-81 met vermelding "lidgeld". Inlichtingen: gsm 0485/73.61.22 of é-mail: heemleopoldsburg@hotmail.be
Ray Verpoorten(+): een handels- en toeristische duizendpoot
Pierre Marcel Raymond (Ray)VERPOORTEN geboren op 17/08/1930, te. Beringen. Juwelier uurwerkmaker : Stationsstraat 70-74, 3970 Leopoldsburg. Sedert 2008 heeft zijn zoon de zaak overgebracht naar de Koningsstraat.
Ray was op het vlak van handel en toerisme een duizendpoot !!
In het jaar 1953 startte Raymond Verpoorten zijn juwelierszaak te Beringen. Na afgestudeerd te zijn aan het Technisch KunstAmbacht's school . Jonge paren die bij hem trouwringen kochten, voerde hij van huis naar het gemeentehuis en kerk met de auto die had gediend voor het huwelijk van het koningspaar Boudewijn en Fabiola; het voertuig had hij voor die reden aangekocht In de jaren 1970 opende hij als uurwerkmaker-juwelier in Leopoldsburg de zeer bekende winkel Verpoorten in de Stationsstraat.Hij mengde zich actief in het middenstandleven. In 1982 reeds werd hij voorzitter van de Vrije Middenstand Leopoldsburg. Al vlug had hij begrepen dat Leopoldsburg als west-limburgs handelscentrum ook als toeristische attractiepool in de kijker kon komen. Op zijn palmares vinden wij o.a. - voorziter Vrije Middenstand Leopoldsburg(1982) ,- oprichter VVV-Leopoldsburg (1985), - voorzitter van de Kampse carnavalsgroep Raad van Elf, - schenker van de herdenkingsplaat 100 jaar Tram in Limburg, Leopoldsburg Bree(1988), - stimulator van de drukkingsgroep vanuit de middenstand voor de herinrichting van het dorpscentrum, - mede-initiatiefnemer voor de tweejaarlijkse handelsbeurs op het marktplein, - initiatiefnemer van het project toeristisch treintje), - initiatiefnemer en betaalheer van de reuzin Heks van Konterket (1987) en van het carnavalsgebeuren op de avond voor carnavalszondag : de heksen-verbranding, - initiatiefnemer van het beeld De Marketenster op het rond punt Bevrijdingsplein. Het beeld is een geschenk van zijn vriend middenstander Johan Van Orshoven. - initiatiefnemer en betaalheer van het embryonaal plan van het openluchtmuseum MKOK waardoor hij de titel voor het leven kreeg van ere-conservator. - initiatiefnemer en betaalheer van het Kampse bier De Soldaat, - idee-aanbrenger van de herdenkings-plaat Operatie Market Garden op de nieuwbouw van de vroegere bioscoop Splendid (2006)
Het is duidelijk dat voor Ray Verpoorten zijn gemeente Leopoldsburg een parel aan de Limburgse kroon moest en zou worden. Na 2000, mede door het overlijden van zijn echtgenote, werd het stiller rond Ray Verpoorten. De Geschied- en Heemkundige kring kon hem overhalen om de herdenkingsplaat Market Garden) in 2006 te onthullen. Zodra op verzoek van deze kring de gemeente de herdenkingsplaat 100 jaar tram in Limburg 1888 1988 eindelijk had bevestigd in de Tramstraat, kreeg Ray de eer ook deze plaat te onthullen. De herderkingsplaat was trouwens door hem in 1988 betaald, maar bleef liggen in de VVV tot de heemkring ze van onder het stof haalde. Vorige maand, september 2009, kon toeristische raad van Leopoldsburg op initiatief van Ray Verpoorten opnieuw het Kamps bier De Soldaat tappen tijdens de MKOK- open deur dag. Op 3 oktober 2009 bereikte ons het bericht dat Ray plotseling overleden is in het Spaanse Tenerife. Leopoldsburg heeft aan de Ray voorwaar een monument verloren, ook een echte en verdiende ""ereburger"".
onderstaand bericht bevestigt het overlijden van de tot in de USA bekende Kampenaar Aimé Vereecke. In Leopoldsburg is zijn naam blijvend verbonden aan de erg bekende en gewaardeerde Aimé's Big Band. Ondervermelde Foto's : 1) Aimé in zijn laatste jaren 2) beknopte levensloop 3) foto van de Big Band ----------------------------------- OBITUARY: Aime' Maurice Vereecke
85, Moscow
Posted on: Saturday, September 19, 2009
Vereecke
Aime' Maurice Vereecke of Moscow, Idaho went to be with the Lord on Thursday, Sept. 17, 2009, after a long illness. He was 85.
He was born in Leopoldsburg, Belgium, on Oct. 18, 1923. He left Belgium to come to the United States and pursue a career in the music industry. He became an American citizen and worked for many years at 20th Century Fox as a music proofreader. Aime' was a gifted musician, composer and arranger as well as a talented artist who loved to paint in his spare time.
He is survived by his wife, June Vereecke of Moscow, and his daughters, Marie Jeanne Gianoutsos of Morongo Valley, Calif., and Melody Meuschke of Moscow, Idaho. He also was blessed with five grandchildren and three great-grandchildren. He was a kind-hearted man with a great sense of humor and well liked by all who knew him.
A memorial service will be 11 a.m. Friday, Sept. 25, at the Moscow Nazarene Church. In lieu of flowers the family requests donations be made to the Alzheimer's Association.
Arrangements have been entrusted to Short's Funeral Chapel in Moscow, and online condolences may be sent to www.shortsfuneralchapel.net.
Op vrijdag 11 september 2009 herdenkt Leopoldsburg de bevrijding WOII.
Feestelijke manifestatie op het Koning Astridplein: 15u grote défilé door het centrum 16u bevelsovergade op het marktplein 20u Leopoldsburg zingt. In de brievenbus van iedere woning en van elk appartement heeft het gemeentebestuur een uitnodigingskaart laten deponeren. Zodat alle inwoners uitgenodigd worden tot het bijwonen van dit feestelijk spektakel en avondlijk zangfeest.
Het HD-TREFFEN VAN VOORBIJE WEEKEND IS GOED VERLOPEN. DE ORGANISATOREN SPREKEN VAN EEN SUCCES: - 3000 Harleys - 8000 bezoekers - slechts 2 ongevallen - geen motordiefstallen binnen de bewaakte zones (HD-weiden en Leopoldsburg-centrum). - topdagen voor de plaatselijke horeca - Leopoldsburg op de wereldkaart !
Tijdens de week van de amateurkunsten 2009 zorgde de gemeente dat de plaatselijke kunstenaar David Kuppens een centrumstraat één zondag verkeersvrij ter beschikking kreeg voor zijn Propesed One-Stand Monument "laat alles maar lekker draaien: loutering zonder stress". Hieronder een foto van de wasmachines op geregelde afstand geplaatst langsheen beide zijden van de Koningsstraat. Het betrof een curieus gelegenheidsproject tijdens de WAK (Week van de Amateur Kunsten) dat op veel belangstelling mocht rekenen. We zien graag uit naar zijn project 2010. Ook dit is Leopoldsburg vandaag !!
HARLEY DAVIDSONS TREFFEN LEOPOLDSBURG 2009 Hoewel het eigenlijk treffen plaats vindt op terreinen langs de grens met de gemeente Balen (prov. Antwerpen), zal ook dit jaar het centrum van Leopoldsburg tijdens de twee weekenddagen, vrijdag 31 juli, zaterdag 1 augustus 2009, voor het doorgaand verkeer worden afgesloten telkens vanaf de namiddag. Het HD-manifestatieprogramma voor deze dagen staat vermeld op de website van HDLeopoldsburg http://www.hdleopoldsburg.com/
Meer info vind je ook op de website van de gemeente Leopoldsburg www.leopoldsburg.be waar je tevens het aanvullend verkeersreglement betreffende de verkeersomleiding kunt lezen alsook de telefoonnummers van de gemeentelijke technische dienst én van de verkeerskundige.
Ria Dubois heeft de aanwezigen een mooie, aangename namiddag bezorgd. De teksten van de toppers uit de jaren vijftig en zestig zong zij spontaan en krachtig: een mooie stem dat die dame nog heeft ! De herinneringen aan haar jeugd in Leopoldsburg vertelde zij heerlijk levendig en doorspekt met humor. Mooi en verrassend waren de lichtbeelden vanuit onze archivaris zijn computer op een groot scherm geprojecteerd en die haar vertellingen terug in het tijdskader ondersteunend aanwezig maakten. Zelfs twee uitbaters van Kamps bekende dansgelegenheden Parisiana en Savoie uit die tijd van toen bevonden zich onder de aanwezigen.
RIA DUBOIS was in de jaren 1950 en 1960 een erg bekende en gevierde slagerzangeres. Haar optredens, begeleid door bekende orkesten op bals, feestelijkheden maar ook op radio Luxenburg en op de Franse TV maakten haar populair. Ze woont sinds jaren in het Brusselse. Waar ze onafgezien haar derde jeugd op verzoek van haar fans af en toe nog optreed voor een select publiek.
Ria is geboren en opgegroeid in Leopoldsburg als Ria Buteyn, dochter van een destijds in Leopoldsburg-centrum gevestigd opticien en juwelier Buteyn. Ze nam de naam van haar man aan, zoals dat toen hoorde, en trad alzo op als Ria Dubois; ze won met glans de crochetwedstrijd van Radio Hasselt in 1951 en werd meteen gelanceerd door de toen in Vlaanderen erg beluisterde Radio Luxemburg/Nederlandtalige uitzendingen.
Op uitnodiging van onze kring komt Ria op zaterdag 13 juni 2009 naar Leopoldsburg waar zij aan onze leden en andere geïnteresseerden haar verhaal wil vertellen.
Kom luisteren naar deze Kampse Grote Dame en beleef een gezellige ontspannen namiddag Inkom: vrij en gratis Plaats: zaal van de VVV (toeristische dienst) Hechtelsesteenweg 7 Aanvang: 14u00 - einde 16u00. ----------------------------------------------------------------------- Onze vorige praatgasten waren: Jos Ghysen, Marcel Vanthilt, Walter Grootaers, Armand Schreurs, Door Steyaert, Marius Louche,...
Info: 0485/73 61 22 (voorzitter Marie Paul Fannes).
Onze kring wenst hierbij de vele vrijwilligers te danken die zich ieder jaar ontfermen over de Mariakapelletjes die onze gemeente toch nog rijk is. Uiteraard vergeten we hierbij niet Aloïs Van Grieken en zijn ploeg van het Arbeids-zorgcentrum De Oogst die vorig jaar menig kapelletje hebben gerestaureerd.
Zowel gelovigen als andersdenkenden beseffen dat deze kapelletjes behoren tot ons collectief bouwkundig erfgoed; ze niet alzo niet alleen waardevol maar accentueren de volksdevotie reeds eeuwenlang deeluitmakend van onze westerse geschiedenis.
Jaren geleden stelde onze kring hierover een inventaris op. Hetgeen heeft geresulteerd in een kapelletjestocht(21 km) langsheen die twintigjuweeltjes, feestelijk versierd vooral in de meimaand.Vaak gehoord is dat deze tocht de wandelaar en fietser leidt langs mooie doch weinig of niet gekende landschappen in de deelgemeente Leopoldsburg (mooi begeleidend boekje (met fotos in kleuren) én routeplante bekomen bij onze kring ofop de toeristische dienst ).
Jammer dat recent vandalen de kapelltjesin de Craenenhoefweg en in de Adjudant Dekeyserstraat hebben beschadigd en herhaaldelijk de planten voor hetkapelletje van de Zandberg hebben gestolen.
Onze lokalen zijn toegankelijk elke woensdag namiddagvan
14.u tot 15.45u. Heeft u info over of oude fotos van een Kamps kapelltje (of van om het even wat in het vroegere Leopoldsburg) dan kan u hiermee terecht in onze lokalen of afgeven aan de balie van het toeristisch kantoor op het zelfde adres. We zijn ook bereikbaar op het nr 0485/ 736 122of émailadres Heemleopoldsburg@hotmail.com.
_Woord van de voorzitter _Inhoudsoverzicht _Bescherm - & Ereleden _EEN KAMPENAAR OP DE NOORDZEE (Gil Meylemans ). Gil overleed thuis in Eeklo op maandag 19 mei 2008, was dermate actief als auteur voor de Geschied- en Heemkundige Kring, dat er nu nog menige artikels in voorraad liggen ter publicatie.. _KRINGNIEUWS __Overlijdens __Aktiviteiten: _presentatie Priester Poppe in het zaaltje van de Karmel __Genealogische contactdag in de gemeentelijke feestzaal, za 7 nov.
_RIA DUBOIS, Internationaal bekende charmezangeres met Kampse roots, deel 2
_RENE JANSEN, als auteur bekend voor zijn boek en artikels over het kanaal van Beverlo, schrijft ditmaal over zijn vriend: Nand Keyken
_Bijdrage aan de Kampse historiek: Van CHEMIN tot KONING LEOPOLD III-Laan ( 1842 - 1985) (Theo Slootmaekers)
_OP PENSIONAAT IN LEOPOLDSBURG _Een senior uit het Nederlandse Schinveld vertelde ooit aan zijn zoon, dat hij uit een gezin van 14 kinderen voor WOII met zijn zussen op kostschool bij de Zusters van de Visitatie in Leopoldsburg is geweest. Vorig jaar kwam de zoon met zijn vader op bezoek in die Visitatie .Lees het verhaal in Bourg.
_Kruiswoordraadsel met links naar de Kamse geschiedenis.
_Kent u O.LV. vant Kamp ? Weet u waar zich dit beeld bevindt ? Kent u de beeldhouwer ervan ? Lees erover in deze Bourg.
=======================
Leden ontvangen dit driemaandelijks tijdschrift gratis. Lid worden kan reeds vanaf 8,- euro per jaar, over te schrijven op rekeningnr 068-2224361-81 met vermelding lidgeld.
Voorzitter Marie Paul Fannes is bereikbaar via gsm 0485/73.61.22 en via het é-mail adres heemleopoldsburg@hotmail.com alsook op maandag- en woensdag namiddag in de heemlokalen, Hechtelsesteenweg 7/1 (ingang langs VVV).
LEOPOLDSBURG KIEST IN 2009 OP GEDICHTENDAG EEN GEMEENTEZANGER
Op "gedichtendag 2009, donderdagavond 29 januari in het cultureel centrum werd de winnaar bekend gemaakt van de liedjeswedstrijd met als thema 'Leopoldsburg bezingen'. Van de meerdere inzendingen werd een top drie geselecteerd door de jury(TV-bekendheid Marcel Vanthilt, Pukkelpop-coryfee Chokri en de gemeentelijke bibliothecaris Ludo Reynders). De winnaar werd de recent in de gemeentewonende Joris Van Ooij(38j.) met als song 'Leo en Mathilde"( zie foto).
De in 2008 door een poëziejury gekozen gemeentedichter Marc Bungeneers(uit Kapellen) werd op gedichtendag 2009 bedankt voor zijn inspanningen: een jaar lang onze gemeente te hebben vereeuwigd in zijn gedichten. Als herinnering aan deze eerste gemeentedichter werd door de gemeente een brochure uitgegeven waarin zijn gedichten gebundeld staan
geïllustreerd door foto's van Rene Van Beeck. Een prachtig initiatief vonden wij de gratis overhandiging van het gedichtenbundel aan elke toeschouwer op het einde van de avond: een gedichtenbundel voor de Kampse vrienden van de poëzie...!
Op maandag 24 november 2008 in de vroege namiddag bracht ons erelid uit Canada, Joseph KUPPENS, vergezeld door enkele familieleden een bezoek aan ons heemkundig centrum en -archief. Op de middag afgehaald in Zaventem-luchthaven door zijn familie, arriveerde hij reeds even na 13:00u in onze heemkring. Het had gesneeuwd de voorbije dagen en de vlokken vielen ook nog die maandag. Maar dat kon hem niet weerhouden ons met zijn bezoek te vereren. Uiteraard wilden wij deze bijzondere gast op de foto (zie hieronder): Joseph (met baard) te midden onze bestuursleden en zijn familie.
Niettegenstaande Leopoldsburg de kleinste gemeente is qua oppervlakte in West-Limburg en een dichte bebouwing kent, zijn er toch mooie natuurplekjes te vinden. 'Ja natuurlijk', zal u antwoorden, 'op het militair domein'. En dat is zo. Maar heeft u de bomengordel langheen onze prachtige kanaalarm al eens bewonderd. Moet u doen, zeker nu in dit herfstseizoen.
Opgegraven flessen getuigen over vroegere brasserieën
Bij het graven in Leopoldsburg-centrum worden soms nog bierflessen gevonden. De in het glas verwerkte namen van de brasserieën als 'Brasserie Jacobs-Verelst Bourg-Léopold', 'Basserie a vapeur Jacobs-Verelst Bourg-Léopold' en 'Joseph Fréderix Dépositaire Jack-Op Bourg-Léopold' getuigen mede over vroegere aanwezige horeca in dit destijds uitgesproken soldatendorp.
Opnieuw contact met de wereld beroemde Aimé VEREECKE !!
Opnieuw is contact mogelijk met Aimé Maurice Vereecke, naamgever van de Kampse Aimés Big Band.
Aimé verblijft momenteel in een home te Moscow in de staat Idaho (U.S.A.), waar hij het goed heeft bij zijn verzorgster Ursula.
Aimé (°1923) speelde als jonge muzikant in
t Kampse orkest van François Morin. Hij was een veelzijdig muzikant (altsax, klarinet, drum .).
In 1951 trok hij de wijde wereld in naar Brazilië.
In 1955 arriveerde hij in zijn eindbestemming:
Hollywood. Jarenlang heeft hij als proofreader
meegewerkt aan heel wat films, waaronder erg
beroemde kaskrakers (lees hierover meer in ons artikel Telefonisch gesprek met Aimé Vereecke uit de USA in Bourg nr 3/1990. Bekijk de fotos
in onze brochure: Kampse en Heppense Dansorkesten.
_________________________________________
Jos Berghmans, de trompetist van
Aimés Big Band heeft het contact met Aimé kunnen leggen. ___ Bedankt Jos. _________________________________________ Bezoek ook de mooi en aangename website van de big band:www.aimesbigband.be
SCHRIJVER JEAN MARIE BERCKMANS, KAMPENAAR, OVERLEED OP 31 augustus 2008.
Jean Marie, geboren te Mol op 28/10/1953 woonde vanaf zijn geboorte op de Lommelsesteenweg hier in ons Leopoldsburg, tot hij naar Antwerpen trok voor zijn studies De Nieuwe Limburger bracht in februari 1992 een volledige pagina "De wereld volgens J.M.H.Berckmans". In dit artikel schreef Jean Marie een stukje over zijn geliefkoosde plekje in Limburg: zijn geboortedorp Leopoldsurg, over het huis nr 14 aan de Lommelsesteenweg waar zijn vader en moeder de slaap 'der onschuldigen" sliepen... In Antwerpen, op het Antwerpse Zuid vond hij zijn "stek" ...en is hij ook gestorven. Pol De Wilde schreef over hem: "een tragische eenzaat die uit zijn hoogst persoonlijke ellende hartstochtelijke taalmonumenten brouwt die vooral ontroeren door hun nietsontziende eerlijkheid. Schitterende proza. Taal die een unieke ritme heeft, die buitelt en danst en springt. Het wordt tijd dat JMH Berckmans door vele lezers wordt ontdekt en gekoesterd."""
Hij schreef vele verhalen: o.a. 'Vergeet niet wat de zevenslaper zei', ' Café De Raaf nog steeds gesloten', Rock en Roll met Frieda Vindevogel'. en méér dan 14 boeken.__Zijn laatste boek "Je kunt geen twintig zijn op de suikerheuvel' verscheen in 2006 bij Manteau en vult het bestand aan in ons documentatiecentrum. Volgens LettersMagazine dd 8/12/2006 van Boekhandel De Standaard is dit een klein meesterwerk en een van de belangrijkste literaire boeken van 2006 (LettersMagazine besteedde er 2 volle pagina's aandacht aan).
In 2007 kreeg Jean Marie op zondag 3 juni een "ster" in het voetpad op de Nicolaylaan(=Kampse Walk of Fame), naast deze van andere grote Kampenaars als Ingrid Berghmans,Leo Caerts, Dominique Deruddere, Filip Dewulf, Walter Gootaers, Marcel Vanthilt, Liliane Vertessen en Chokri Mahassine.. Jean Marie kon er echter bij deze onthulling niet aanwezig zijn; zijn gezondheid liet hem dit niet toe. Jean Marie Berckmans werd 54: een leven in dienst van zijn schrijverspassie. We zullen hem niet vergeten en vooral aan hem denken bij het stappen over zijn ster maar zeker en vast bij het lezen van één van zijn verhalen of boeken.
POPFESTIVAL "BUITENBEENPOP" Vrijdag 30 augustus 2008 vond voor de 9de maal het popfestival plaats voor onze anders validen. Place to be was weerom het militair domein, ditmaal het Zegeplein in het zicht van het Chazalmonument. Méér dan 3500 deelnemers vonden het echt aangenaam en maakten leute en plezier op de tonen van de muzikale inbreng door topartiesten als Dana Winner, Stan van Samang, Raymond van het Groene Woud, Eline de Munk en Fool House. Kampenaar en TV-en radiopresentator Marcel Vanthilt vertolkte de link tussen de podiumgasten. Een prachtinitiatief dat in de provincie een plaats verdient te midden Pukkelpop en het Rimpelrockfestival.
In het project Limburgse gemeenten adopterenLimburgse soort kiest Leopoldsburgvoordezwartespechtomwillevanhetenigszins militaire uiterlijk van deze vogel Hij draagt een rode baret en produceert bovendien een geluid dat lijkt op een mitrailleur...
De Kampse milieuambtenaarinLeopoldsburg,legtuitdatde gemeenteeenecologischverantwoordbos- en parkbeheerstimuleertom deze soortmeerkansentebieden:de militaire parken in onze gemeente kunnen eeninteressantleefgebiedzijn voor de vogel. We zetten de zwarte specht uitgebreid in de kijker. In de buurt van het cultureel centrumwordt momenteel deKoning Leopold III-Laan heraangelegd. Twee plaatselijke kunstenaars willen uit stukken gekapte bomen een zwarte specht houwen. Op die manier beklemtonen we de binding van deze soort met de militaire
aanwezigheid in onze gemeente. ---------------------------------------------
(bron: Milieu & Natuur /juli 2008, 3-maandelijks tijdschrift van de prov.Limburg).
Tijdens het weekeinde van 2 en 3 augustus was het weer prijs in het Centrum van Leopoldsburg: winkels open, een groots openlucht mossel-soupé op de Nicolaylaan, s avonds live music vanop negen straatpodiums; dit alles in een verkeersvrij centrum. Loes Van den Heuvel (alias Carmen van De Kampioenen) bracht er mee de ambiance in.
CAT SHELTER bestaat vijf jaar !!
Cat Shelter ontfermt zich jaarlijks over een 300 tot 400 ouderloze, zieke of verwaarloosde katjes die het zonder hulp buiten niet zouden redden. Momenteel bieden meer dan 25 gezinnen hulp. Maar door het toenemend aantal meldingen volstaat dit aantal niet meer. Fotos en verhaaltjes op de website www.catshelter.be
Meer informatie of contact kan ook via 0472/64.80.99
LEONS ZWARTE SPECHT
Leon Dierckx heeft zijn onvermoede talenten getoond
Hij creëerde uit een stuk boomstam de figuur van een zwarte specht. Een creatie die past in hetmilieugelinkt vernieuwingsproject dat de gemeente op de Koning Leopold III-Laan in uitvoering heeft. In slechts 4 dagen heb ik dit beeld gekapt, gebeiteld en gefinaliseerd, zegt de fiere op rust zijnde staatsbeamte, die voortaanzijn beeld recht over zijn woning kan bewonderen enin t oog houden.
Iedere zondag voormiddag, van april tot oktober, wordt er rommelmarkt gehouden op het Koningin Astrijdplein ( in de volksmond de markt genoemd).
PARKEERSCHIJF VERPLICHT
De zgn blauwe zone bestaat al sinds vele jaren in het centrum van Leopoldsburg. Controle op de parkeerschijf was er weinig of niet .
Maar vanaf 1 juli houdt de politie wel degelijk geregeld toezicht op het correct parkeren, het gebruik van de parkeerschijf en het naleven van de voorziene periode.Zodat de parkeerduur beperkt blijft tot het winkelbezoek en langparkeerders worden aangespoord hun auto te plaatsen op één van de rondom het centrum gelegen parkings.
HEEFT MANLIEF VOORTAAN EEN EXCUUS VOOR HET
TE LAAT THUISKOMEN
Onze vrouwelijke redactieleden wensen de brave huismoeders te verwittigen i.v.m. het mogelijk aangewend excuus door manlief wanneer hij weer eens (te) lang wegblijft na het werk of vergadering Zijn telefoontje of smsje Vrouwtje lief ik ben weerhouden. Ben nu bij de burgemeesterverbloemt zijn aanwezigheid aldaar. Want weet beste huismoeders, dat Bij de burgemeester de naam is van de vernieuwde drank- en eetgelegenheid, het vroegere Café Paviljoen aan het gemeentehuis. Mocht u zijn aanwezigheid willen aldaar controleren, wel het telefoonnummer van die mooi gerenoveerde horecazaak is 011 / 66.68.03.
HARLEY-CITY Tijdens het weekeinde van 26-27 juli 2008 zat Leopoldsburg weer in de jaarlijkse sfeer van het Harley-Davidson Treffen. Het centrum onderging een metamorfose tot Harley-City. Een feest voor de duizende harleyriders en -fans, een gretige lust voor de horeca en een vredig, onvoorstelbaar edoch aangenaam massaspectakel voor de vele toeschouwers. (voor meer beelden: hdleopoldsburg.com)
De projectgroep {zie gemeentelijk infoblad nr 7 (juli - augustus 2008) - blz. 11} plant een bijeenkomst op zaterdag 4 oktober 2008 waarop worden uitgenodigd alle inwoners en uitgeweken Kampenaren die zijn geboren in de periode 1940 - 1945: de zgn "oorlogskinderen".
Meer info vind je op de website van de gemeente Leopoldsburg www.leopoldsburg.be, in het gemeentelijk infoblad en bekom je via tel 011/34.45.57 (Godelieve Aerts) en 0477/40.55.58 (Paula Vaelen: paulavaelen@telenet.be).
Onze kring werd om medewerking gevraagd. Heb je foto's, tekeningen en of anecdotische verhalen uit die tijd, bezorg ons deze a.u.b. Foto's en tekeningen worden na inscanning onmiddellijk terug bezorgd. De schenkers worden vermeld op onze standpanelen.
Onze contact- en bereikbaarheid: heemleopoldsburg@hotmail.com of 0485/73.61.22 of in onze documentatiecentrum: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw Hechtelsesteenweg 7/1, 3970 Leopoldsburg toegankelijk iedere donderdagnamiddag 13u30-16u tel/fax 011/82.23.55 ook via 0485/73.61.22
In het gemeentelijk infoblad van juni staat op blz 14 dat de herdenkingsplaat 100 jaar tram wordt ingehuldigd op 24 juni 2008.
Dit is niet correct. Door de gemeentebediende werd toegegeven dat dit misbegrepen werd waarvoor hij zich via een é-mail heeft verontschuldigd. Voor ons is deze zaak gesloten: vergissen is menselijk en de vergissing bekennen is moedig en eerlijk.
Op 19 mei 2008 is Gil thuis in Eeklo overleden. Hij was een geboren en getogen Kampenaar, in de ouderlijke woning geboren te Leopoldsburg op 15 februari 1926. Vele inwoners hebben Gil en vooral zijn vader, bakker Jef Meylemans, gekend. De laatste jaren was Gil een actieve senior die nog erg actief was op het internet. Hij was verknocht blijven hangen aan zijn jeugdjaren in 't Kamp/Leopoldsburg; waar hij bij de scouts heel wat jongens -die nu ook op hun beurt reeds of bijna senior zijn geworden - geleid in hun scoutskring. Zijn doorgemailde verhalen die wij in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG publiceerden hebben vele lezers aangenaam doen verpozen in hetzij de herinnering, hetzij in de gevangenheid van het vertelsel, zeker in de aangebrachte humor. Gil, lid geworden van onze kring, was zo
enthousiast actief dat nog menig artikel én gedicht van hem ligt te wachten op onze redactie. Ook al is hij "heen gegaan", zijn verhalen zullen hem zeker in onze herinnering bewaren. Bedankt beste Gil voor je teksten. Bedankt voor je hart voor ons heem Leopoldsburg. Vooral bedankt voor je vriendelijkheid én vriendschap.
HERDENKINGSPLAAT 100 JAAR TRAM Ter gelegenheid van de herdenking 100 jaar tram in Limburg liet de voorzitter van de middenstand en VVV, Raymond Verpoorten, een herdenkingsplaat vervaardigen. Op verzoek van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg (GHKLvzw), aan wie recent advies werd gevraagd, heeft het college van burgemeester en schepenen een geschikte plaats gekozen: hoek Tramstraat - Nicolaylaan(zie foto 1 en 2).Rechtover het vroegere tramstation.
De voorzitter van de GHKL is tevreden. Nu weten de bezoekers van onze gemeente de reden van de tramstraat. De verklarend straatnaamplaat (zie foto 4)die in 1988 door eerste schepen senator Op t Eynde werd onthuld verstrekte ook deze toeristisch-historische info. Maar werd ongelukkiglijk tijdens de vernieuwingsoperatie verwijderd en vervangen door een nieuw moderne straatnaambord(zie foto 3). Met het aanbrengen van deze herdenkingsplaat is dit euvel hersteld ', meent voorzitter Marie Paul Fannes.
De gemeente is ingegaan op vraag van de heemkring om de plaat aan te brengen voor 24 juni. Dit jaar zal het immers 120 jaar geleden zijn dat de eerste tram in Limburg vertrok. De lijn Leopoldsburg - Bree werd op zondag 24 juni 1888 officieel ingehuldigd. Hetgeen gepaard ging met grote luister en allerlei festiviteiten in aanwezigheid van tal van personaliteiten zoals graaf de Grunne zijnde de provinciegouverneur, de leden van de Bestendige Deputatie en de heer Nagels, voorzitter van de provincieraad. Evenzo arriveerden te 9u30 in het station van Leopoldsburg de speciale trein met de minister van oorlog, de minister van de spoorwegen, de VIP's van de Spoorwegen en deze van de Nationale Maatschapij van de Buurtspoorwegen. Burgemeester Eloi Hellenbosch samen met de leden van de gemeenteraad verwelkomden het hoge gezelschap. Voorafgegaan door de fanfares Echo de la Jeune Campine en Sint-Hubertus, trok de stoet naar de kerk. Aalmoezenier-pastoor Thijs ging de leesmis voor opgeluisterd door de muziekkapel van het 3de Regiment Jagers. Vervolgens zette de stoet zich in beweging naar de vertrekplaats van de tram. Begeleid door de muzikale klanken van de fanfares, het gejuich van de vele toeschouwers vetrok de tram met notabelen langs een met vlaggenversierde Boulevard (Nicolay)richting Bree. In elke gemeente (Hechtel, Wijchmaal ,Peer, Grote-Brogel, Ellikom, Reppel, Gerdingen) op deze tramlijn was de verwelkoming hartelijk gepaard gaande met festiviteiten in een sfeer van grote luister. Tenslotte ook in Bree waar de tramreizigers op het stadhuis werden ontvangen en tot de lunch werden uitgenodigd.
Begin de jaren 1960 werden in Leopoldsburg de tramsporen opgebroken. Enkele jaren geleden volgde het restgebouw van het vroegere tramstation. Door deze herdenkingsplaat is toch een stukje gemeentegeschiedenis opnieuw zichtbaar gemaakt.
LEOPOLDSBURG VERNIEUWT: van landbouwbedrijf tot IJzerhandel
LEOPOLDSBURG VERNIEUWT: van landbouwbedrijf tot IJzerhandel
Langs de Nicolaylaan zie je een mooi indrukwekkende gevel ijzerhandel "Rene Van Beeck" (foto 1). Als we het hebben over vernieuwing dan is dit een degelijk voorbeeld. Laat ons terugkeren tot de jaren 40 van de 19de eeuw. In 1844 bouwde Bemin op die plaats een landbouwbedrijf "" 't Geleeg"" met iets later ook brouwerij en geneverstokerij. Denk de in 1876-1878 aangelegde spoorweg weg en beeld je een grote vlakte in, een kabbelend beekje met fris helder water, grazende koeien en rijke akkers beschut tegen de wind door een duinenrug. Op het plan van Bourg (1843) en op het verkavelingsplan Le Bourg (1844) bemerk je nog deze gebouwen. De spoorweg bracht een definitieve scheiding tussen Centrum en 't Geleeg(wijk die de naam dankt aan dat 19de eeuws industrieel complex).. Brouwerij werd Brouwerij Leopold (foto 2), Brasserie Leopold, drankenhandel (foto 3)... Tot het familiebedrijf Vanbeeck (er naast gelegen sedert de jaren 1950) in 1995 het pand opkocht. Het mooie gebouw met statige gevel (foto 4), in gebruik sedert 1998, is een ontwerp van architect Paul Van Hees(Beringen). Het monument opzij voor het gebouw (foto 5) is van de hand van kunstenaar Ceyssens uit Hechtel. Een complex als architecturale aanwinst met een link naar een boeiend gemeentelijk industrieel verleden. ----------------------------------- Lees hierover meer in ons ledenblad BOURG nr 1/2005(jrg 17).
Het eerste nummer van ons 3-maandelijks ledenblad komt uit begin maart. Het bevat weer interessante verhalen en nuttige info.
· Voorwoord door voorzitter Marie Paul Fannes · Onze bescherm- en ereleden · MARRAINE of de keukenkoningin uit Bourg (een artikel vol mooie herinneringen zoals alleen Guy Haine(in La douce France) die kan vertolken) · Eigen poëziebijdrage de actie "wedergeboorte" Koning Leopold III-Laan (van onze eigen huisdichter). Misschien is het jammer dat we met dit gedicht niet hebben deelgenomen aan de gemeentelijke poëziewedstrijd...). · Marc Bungeneers: winnaar gedichtenwedstrijd nav vernieuwing Koning Leopold III-Laan -Op zoek naar de biologische grootvader: een zoektocht van Magda M. vertrekkend vanuit het Nederlandse Echteld (Gerderland) en die zich tenslotte ontspint in ons eigenste Leopoldsburg. Artikel van Hubert Bovens. · De enige (??)zonnewijzer in onze gemeente. · Kruiswoordraadsel (gelinkt aan onze gemeentelijke historiek) · Brief van een Engelse jongen aan zijn Vlaams vakantieliefje · Deel 2 van de "Herinneringen van een Kampenaar aan WOII" (door Gil Meylemans). Een geboren en getogen (uitgeweken)Kampenaar met echt schrijverstalent. · Kringnieuws · Marijke PLESSERS: de Kampse nachtegaal ( artikel van Marie Paul Fannes over deze jonge soprane met een grote toekomst). =========================================== Leden ontvangen Bourg gratis. Lid worden kan door 8,- euro over te schijven op onze rekening.
Onze freelance fotograaf, Jean Verstraeten, kiekte meerdere passerende beelden van de carnavalstoet.op zondag 17 februari 2008. Hiernaast één van de 7 foto's (de overige vind je links onderaan). (klik op de foto hiernaast om deze te vergroten).
Zaterdag 16 februari 2008 overleed Frans Delestinne van het bekende kappersduo Frans en Rosa. (zie het uitgebreider bericht op onze website blog.seniorennet.be/ghkl )
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakt volgende foto's op 13/02/08 bij het zien van die gekapte eiken. Hij maakt zich de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???" (Bekijk de 5 foto's van Jean links onsze in rand).
DESENFANS, Albert Constant Geboren in Genappe op 24 janari 1845, overleden in Braine-l'Alleud op 12 maart 1938. Belgisch beeldhouwer, leerling van Eugène Simonis aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Auteur van godsdienstige mythologische, allegorische werken waarvan de beeldhouwwerken onder andere het Park van Brussel, de Kleine Zavel, de Kruidtuin en het Josaphatpark sieren. In militaire erfgoedzorg bekend als de beeldhouwer van het Chazalmonument Kamp van Beverlo.
200 & 100: CHAZAL Dit standbeeld van Chazal in Leopoldsburg, Kamp van Beverlo, werd onthuld op 30 augustus1908, dit jaar een eeuw geleden. Laat het ook nu net dit jaar 200 jaar geleden zijn dat Chazal werd geboren op 01 januari 1808 te Tarbes(Frankrijk). Meteen een gelegenheid om deze staatsman en legerbevelhebber te herdenken. De kunstenaar, Albert Desenfans woonde in Schaarbeek, in de Gaucheretstraat 90 en verhuisde later naar de Claeyslaan. Schaarbeek heeft een straat naar deze kunstenaar én oud-inwoner genoemd: Albert Desenfansstraat. In een volgende bijdrage komen we terug op de persoon van Chazal.
Het themais wedergeboorte. Het opzet was een gedicht te vinden dat zinnebeeldig zou uitdrukken welke de verniewingsintentie is die het gemeentebestuur voorheeft met de Koning Leopold III-Laan.Op gedichtendag 2008, we schrijven 31 januari, maakte de jury bekend welke inzending werd weerhouden. De auteur, zeg maar dé poëet, bekomt naast de geldprijs ook de titel gemeentedichter en meteen de opdracht tot het creëren van meer dergelijke poëtische ontboezemingen dit jaar nog ! Foto's: 1) Een spandoek aan de gevel van het cultuurcentrum toont het winnend gedicht. 2) Marc Bungeneers: de gemeentedichter 2008. 3) het gedicht leesbaar op het spandoek.
DE OUDE POST EN DE WONING "VANDER ELST" (=eerste burgemeester)
Op oude postkaartfoto's waarop het (nieuwe)postkantoor én de (nieuwe) kerk te zien zijn, staat vaak ook de zgn woning Vander Elst in beeld: een gebouw mét verdieping waarop een zadeldak. Althans dat dit de woning zou zijn van de eerste burgemeester wordt verteld...Maar is dit nu de woning geweest van de eerste burgemeester ???
Laten we terug gaan tot 1844, het verkavelingsplan van V.BOURG is dan al 2 jaar oud. Op dit plan (zie onder foto 1) zien we de kerk (ingewijd in 1843, sedert 1924 de kapel van de zusters Karmelietessen), rechts van de kerk het kerkhof (aangelegd in 1835) en links van de kerk het schooltje. Over het kerkhof de pastorie (1844), waarnaast het postgebouw (1844). Aan de straatoverzijde van dit postkantoor zien we de echte woning van Vander Elst: een gelijkvloersgebouw, waarboven zolderkamers onder een zadeldak (werd na 1890 meerdere keren verbouwd..).
Onderstaande foto's geven ons enig idee van de verandering: 1) het reeds vermelde verkavelingsplan; 2) het eerste postgebouw en de woning Vander Elst; 3) kerk, postgebouw en pastorie. 4) "scholieren" voor hun schooltje (let op de voeten);
Wanneer in 1897 de kerk te klein geworden was voor het toegenomen aantal (burgerlijke en militaire) parochianen én daarenboven het kerkgebouw te zwaar beschadigd bleek door het stormweer, diende uitgezien naar een vergroting én de restauratie, hetzij een nieuw kerkgebouw. Financiëel was dit voor de gemeente niet haalbaar. Het ministerie van Oorlog stelde voor zelf een nieuwe grote kerk te bouwen, weliswaar buiten de dorpskom op militair domein met de hoofdingang onder de toren gericht naar de paviljoenen van koning, minister en generaal. Een welgekome geschenk voor de gemeente. Deze nieuwe kerk , OLV-Ten-Hemel-Opgenomen,(bouwwerken startten in 1898) werd ingewijd in 1903. Tot 1923 was de legeraalmoezenier ook parochiepastoor... De oude kerk werd verlaten en door de nieuwe eigenaar Van Can gebruikt als magazijn en paardenstal (tot hij overleed in 1923).
Het nieuwe (lees huidige) postkantoor (vlak bij de nieuwe kerk)werd ingebruik genomen in 1910, waardoor de oude post overbodig werd en verdween na 1924 (in ons archief hebben we een foto waarop de nieuwe post én het oude postgebouw staan). 5)Op de plaats van de oude post staat sedert 1951 een groot Christusbeeld. 6)eerste kerk werd na 1924 verbouwd tot de huidige kapel van de zusters Karmelietessen (op de plaats van het eerste kerkhof werd vervolgens het klooster gebouwd). 7) Zie even terug naar foto 2 (1844) en bekijk de laatste twee foto's (anno 2007): een eeuwigheid van verschil (letterlijk én figuurlijk)..
De oude gendarmerie was de huisvesting voor zowel het Rijkswachtdistrict Noord-West Limburg) als voor de lokale brigade(Leopoldsburg + Heppen + Ham). De eerste rijkswachters kwamen samen met de militairen in 1835 naar het toen pas opgerichte Kamp van Beverlo. Na 1986 verhuisde deze federale politie naar de nieuwe kazerne op de Hechtelsesteenweg( en verhuisde op nieuw in 1996 naar Hasselt).
HET OUDE RIJKSWACHTGEBOUW vormt thans een mooi bewijs dat integratie van oude gebouwen lukt. De wandelgang vanuit het Albert I-plein mondt uit op een centraal pleintje aan de Karmellaan(rechtover de kloostermuur van de Karmelietessen). Het is als een oase én voor de er wonende senioren én voor de rust zoekende wandelaar.
HET KONINGIN ASTRIDPLEIN beter gekend als 'de markt". Bekijk beide foto's. Beide fotografen keken van voor het monument naar de Vander Elststraat. Resultaat : - vroeger de bomen, de sfeer... - sedert enkele jaren het "rode plein". Pure nostalgie versus de onvermijdelijke vooruitgang . Of wat denk je ???
Dit jaar zal het 50 jaar geleden zijn dat de wereldtentoonstelling in Brussel plaats vond. Onze kring zoekt vooral foto's maar ook verhalen en anecdotes van Kampenaars die dat wereldgebeuren in onze nationale hoofdstad hebben bezocht. Het atomium als prachtig gerestaureerd "monument" herinnert aan die glorierijke periode van april tot oktober in het jaar 1958. We beogen een fotoboek, zoals dit over de Kampse processies, hetgeen een mooie en blijvende herinnering zou zijn. Foto's worden steeds, indien gewenst, onverwijld gegarandeerd terug bezorgd.
Het bekende enige café van de markt, café Paviljoen (bij Melanie) - langs het gemeentehuis - staat leeg en wordt thans herbouwd: het blijft een drankgelegenheid. Maar met de echt aantrekkelijk gerestaureerde gevel en een gans hernieuwd interieur zal deze horecazaak ( met vermoedelijk naam : " Nieuwe Majestick" ) beslist een aanwinst voor het marktplein betekenen.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; De nieuwe uitbater zal zeker niet zoals Melanie (vroeger tot in de tachtiger jaren) vanin het cafe de centrale brandweersirene bedienen; evenmin zal hij of zij - zoals Melanie -een sociale opvang verzorgen (sommigen spraken over Melanie als van een kleine ocmw). Velen zijn Melanie er nog altijd erg dankbaar voor en denken terug aan die "dame met een groot hart voor de zwakken in de samenleving". Bij het bezoek aan die Nieuwe Majestick zullen velen beslist even aan "ons Melanie" terugdenken.
Tot voor 2003 stonden aan de westkant van het gemeentehuis, langs de overzijde van de straat (die ook behoort tot het Koningin Astridplein) nog lage 19de eeuwse woningen: wit bepleisterde voorgevels, gelijkvloers waarboven een zolderkamer onder een zadel- pannendak. De hoek aan de kant van het plein was tot WOII een logementhuis. Het hoekhuis met de Koningin Louisa- Marialaan leek wel een torengebouw.
Nu reeds enkele jaren oogt op die plaats de Residentie Diana; een opvallende gevel, moderne steenzetting met rood als hoofdkleur. Jammer staat de naam van de residentie verborgen boven de toegangsdeur ...in de inkomhal.
KAMPS wordt het dialect van de deelgemeente Leopoldsburg genoemd VIA ONS LEDENBLAD BOURG (september 2007) hielden we een ENQUÊTE. Je kunt nog meedoen want slechts 20 dapperen hebben geantwoord. Indien je wil meewerken dan enkel onderstaande tabel in te vullen wanneer je in Leopoldsburg bent geboren of opgegroeid of er al meerdere jaren woont.
1) SPREEK JE DIALECT OF A.N. ?
VRAAG
Welke taal spreek je
Keuze
12 3
1)gewoonlijk (thuis)?
2)met je chef, klanten, patiënten?
3)met je buren ?
4)met je kinderen ?
5)met je kleinkinderen ?
6)met de dokter ?
7)met de baliebediende ?
8)bij het telefoneren ?
9)met de vrienden van je kind ?
10) met de winkeljuffrouw in Hasselt, Antwerpen, Gent ?
11)met je allochtone gebuur ?
12)bij het moppentappen ?
13)in het ziekenhuis ?
14)tegen de buschauffeur ?
15) met jezelf ?
Keuze:1= Algemeen Nederlands
2= Kamps3= ander dialect OOK BEANTWOORDEN A.U.B.: 2=Ik ben een Man / een Vrouw (*) 3=Ik ben in Leopoldsburg a) geboren / b) geboren en opgegroeid / c) opgegroeid (*) 4=Mijn partner is van Leopoldsburg en ik woon al jaren hier(*) 5=Ik behoor tot de leeftijdsgroep van a) jonger dan 30 / b) 30 - 50 / c) ouder dan 50 jaar(*) ------------------------------------------------------------- (*) keuze omranden of doorhalen wat niet past.
Doe je mee ? OK, alvast bedankt. Je kunt ons de enquête kopiëren en ingevuld als bijlage terugmailen naar heemleopoldsburg@hotmail.com
Of je kunt ze kopiëren en ze ingevuld ons bezorgen op ons adres: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw, Hechtelsesteenweg 7/1, 3970 Leopoldsburg.
20 LEDEN/ LEZERS HEBBEN in de periode september - november 2007 GEANTWOORD.
EEN VOORLOPIGE Conclusie :
Niettegenstaande de geringe respons durven we toch een beperkte analyse brengen.
VOLGENS degenen die het enquêteformulier hebben ingevuld SPREEKT:
1)_95 % thuis gewoonlijk Kamps
2)_75 % ANmet de chef, klanten,..
3)_90 % Kampsmet de buren
4)_85 % Kampsmet de kinderen
5)_80 % Kampsmet de kleinkinderen
6)_50 % ANmet de dokter, alhoewel de andere 50% beweert tegen hun arts Kamps te spreken.
7)_80 % ANmet de baliebediende
8)_85 % AN tijdens het telefoneren
9)_70 % Kampsmet de vrienden van zoon of dochter
10)_70 % ANmet de winkeljuffrouwin Hasselt, Antwerpen, Gent,
11)_30 % Kampsmet de allochtone buur
12)_95 % Kampsbij het moppentappen
13)_80 % ANin het ziekenhuis
14)_60 % AN met de buschauffeur
15)_90 % Kampsin zichzelf
ENQUËTE TOCH NOG EENS OVERDOEN
20respondenten is uiteraard te weinig om een aanvaardbare conclusie te trekken. Daarom zullen we deze enquête herhalen.
Maar darenboven wensen we ook te vernemen van diegenen die ons hun antwoord bezorgen, of ze man of vrouw zijn, hun leeftijdsgroep en of ze wel of niet in Leopoldsburg zijn geboren (thuisgeboorten kwamen hier nog geregeld voor tot 1960).
Ten behoeve van onze brochure over het Kamps willen we
Inderdaad weten hoe intens het Kamps dialect anno 2007
nog wordt gebruikt.
We krijgen de indruk dat Kampenaars toch niet echt chauvinistisc zijn wat hun dialect (lees= moedertaal) betreft ..
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Naaststaande foto Jean Verstraeten. De overige 14 foto's vind je links onder in rand)
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit. Onze fotograaf Jean kon op het Staatsdomein volgende beelden vastleggen. De andere foto's uit deze reeks vind je links onder in de rand.
om het overlijden op 20 december 2007 van ZUSTER SIMONE van het H.HART ( Simone VOS) Deze zuster- karmelietes werd geboren op 8/11/1925 te Eigenbrakel, trad in op 6 november 1947 en werd plechtig geprofest op 9 mei 1952.
Gebedswake op 26/12/2007 te 19u00 in de kapel van de Karmel. De uitvaartliturgie wordt gehouden eveneens in de Karmelkapel op donderdag 27/12/2007 om 10u30 gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Leopoldsburg.
Op 1 januari 2008 zal het 200 jaar geleden zijn dat generaal Chazal werd geboren te Farbes in Frankrijk.
Op 30 augustus 2008 zal het dan weer 100 jaar geleden zijn dat het monument van deze leger-opperbevelhebber, staatsman en baron werd onthuld in het Kamp van Beverlo te Leopoldsburg. ----------------------------------- (Beeldhouwer was Desenfans)
Op 25 november 2007 kiekte onze fotograaf (zie foto) de eedaflegging van de nieuwe scoutsleiders te Leopoldsburg. Plaats van het gebeuren: Koekoeksberg (einde van de Kapelstraat). Het doet een mens goed te weten dat er nog inzet is voor het in ere houden van zulke tradities waarbij nobele waarden worden doorgegeven aan de volgende generatie.
(Foto Jean Verstraeten) Klik op de foto om deze te vergroten.
De gemeente Leopoldsburg schrijft een poëziewedstrijd uit met als thema: "wedergeboorte". Dit thema vindt de inspiratie in de Koning Leopold III-Laan waar momenteel de oude zieke eiken worden vervangen door jonge kleinbladige linden.
Meer info alsook het wedstrijdregelement)vind je op de website van de gemeente : www.leopoldsburg.be
De prijsuitreiking staat gepland op 31 januari 2008 (Gedichtendag) en zal doorgaan in het cultuurcentrum. De winnaar krijgt een mooie geldprijs en zal zich gedurende één jaar "Kampse gemeentedichter" mogen noemen.
JEAN VERSTRAETENis lid van onze vereniging en woont al jaren in Leopoldsburg. Hij heeft een prachtige blog gemaakt over de molens, vol met wetenswaardigheden en voorzien van vele mooie foto's. Ook de molen van 't Kamp staat er tussen.
HOOFDKERK DIENT NODIG GERESTAUREERD Het college van burgemeester en schepenen heeft ten behoeve van de hoofdkerk (kerk-centrum) een restauratiedossier ingediend bij het provinciebestuur en bij de bevoegde Vlaamse minister. Gebarsten gewelf, verzakte funderingen ingevolge verzanden afwateringsputten noodzaken inderdaad dringende herstellingswerken. De ingezakte terrasvloer van de rechteringang (aan de voet van de toren: zie foto) smeekt om een dringende oplossing.
Meerdere blogtoeristen vroegen ons of de kerktoren wel of geen uurwerk heeft. Wanneer je staat voor de kerk met je rug naar het cultuurcentrum dan zie je hoog tegen de torengevel het enige uurwerk (niet naar het dorpcentrum maar wel naar het legerkamp gericht. Tot 1968 was dit immers een militaire kerk. Je leest er alles over in ons ledenblad Bourg nr 3/2007 -uitgave 1 september.
Volgens Willy Leenders telt Leopoldsburg geen enkele zonnewijzer. Tijd om er iets aan te doen voordat de lente 2008 zich aandient. Toch staat het ons voor dat we hier in de gemeente ergens een zonnewijzer (vanop de straat) hebben gezien...Maar waar was dat ook weer ?
Willy Leenders heeft op zijn webstek http://www.wijzerweb.be "Alle zonnewijzers in Limburg" verzameld aangevuld met heel wat wetenswaardigheden.
Vele bomen langsheen de Leopold III-Laan (voorheen Zuidelijke Bandweg, Zuiderlaan, Chazallaan en sinds 1985 Leopold III-Laan ) zijn aangetast en dienen best vervangen. Momenteel worden in opdracht van het gemeentebestuur heel wat bomen gekapt. De stukken stammen tonen het rot in de stamkern (zie foto). Deze oude eiken (sommige méér dan 70 jaar oud) worden vervangen door kleinbladige linden (= de Tilia Cordata). De kleinbladige linde geeft weliswaar méér bladafval maar eens op de grond verteren de blaadjes veel vlugger dan de grotere duurzame eikebladeren. Deze bomenvervanging kadert in het renovatieproject waarin de ganse kerkomgeving betrokken wordt. Verwacht wordt dat de werken zeker zullen duren tot eind 2008.
Doel is mede om deze thans wat in vergetelheid geraakte doch nog steeds statige laan (door oude Kampenaars nog steeds 'den Boulevard' genoemd) te herwaarderen. Volgens de projectleiding zal deze laan één van de paradepaardjes worden kaderend in de "globaal visie Gemeente- aan-het-Kamp". Insiders menen dat deze opwaardering de huizen en bouwpercelen in de koopgunst zullen brengen. Hetgeen volgens het vraag/aanbod-principe de prijzen zal doen volgen.
Amateurkunstenaars hebben dus nog even de kans om deze mooie met eiken omzoomde laan te vereeuwigen.
Het handelspand op de hoek van de markt (=Koningin Astridplein - Generaal Lemanstraat) waarin tot van 1913 tot 1998 de winkel Scheveneels - Snyckers was gevestigd, was wijd en zijd bekend. Gisteren passeerde ik er en zag dat dit pand volledig was afgebroken. Een nostalgisch gevoel geeft deze leegte... __________________
De voorziter van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg is, naar ieders voldoening, sedert 2003 Marie Paul FANNES ( natuurgids en gemeentekenner, maar vooral mensvriendelijke vrouw én oma ). Onze voorzitter (klik op de foto om deze te vergroten)) fungeert ook als PR-dame van onze vereniging. Tevens neemt zij tijdelijk de functie van secretaris waar. Omwille van haar functie brengen we in iedere uitgave van ons ledenblad Bourg (reeds 20ste jaargang !) onderaan het voorwoord van de voorzitter haar foto.
OPENING JAARLIJKSE OKTOBERKERMIS Als naar jaarlijkse gewoonte, en dit sedert 1850, begint in het tweede weekeinde van de maand oktober de grote kermis.Eind de jaren 1950 werd de kermis beperkt tot het Koningin Astridplein (voorheen stonden zelfs kramen tot aan 'den Boulevard' (thans Koning Leopold III Laan). Voor wereldoorlog 1940 - 1945 en ook na de deze wereldbrand tot begin1950, kwamen cafébazen met hun dienstmeisjes (zelfs van aan de kust) afgezakt naar deze kermis, om reden van de onvoorstelbaar veel aanwezige soldaten. De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier foto's bezorgde (één foto wordt hiernaast getoond en de andere drie rechts onder in de zijstrook).(klik op de foto om deze te vergroten)
In 1986 bracht VVV-Leopoldsburg de brochure uit "Monumenten en Bezienswaardigheden in Leopoldsburg".. Sedertdien zijn er meerdere monumenten en monumentjes bijgekomen. We denken aan: - Marketentster (Bevrijdingsplein) - Koning Leopold I (pleintje voor Karmelkapel) - Koning Leopold III (tegenover postkantoor) - Tankkoepel (Antwerpsesteenweg) - Kruisbeeld, mensgroot kunstwerk in hout gemaakt door Nand Hendrix ( Konijnenberg) - Eerste Belgisch koningspaar (Koningin Astridplein tegen gevel hoekhuis (privé-initiatief van Rowies). - Market-Garden: gedenkplaat herdenking van de roemruchtige niet gelukte bevrijdingsoperatie, vereeuwigd in de Amerikaanse oorlogsfilm "A Bridge too far". De plaat is bevestigd tegen de nieuwe gevel waar voorheen cine Splendid stond. Het was in deze bioscoopzaal dat in 1944 de generale briefing werd gehouden. Deze gedenkplaat is een schenking door onze vereniging: de Geschied- en Heemkunde Kring Leopoldsburg vzw.
- Heppen kreeg er de monumenten Heikapper en Cavendish bij.
_Een buitenbeentje is toch wel het monument langsheen de Nicolaylaan ( ZIE FOTO: klik erop om deze te vergroten). Het betreft een privaat initiatief in opdracht van en bekostigd door Van Beeck Rene, bedrijfsleider van de gelijknamige ijzerhandel. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe bedrijfsgebouw IJzerhandel Van Beeck in 1998 kreeg de kunstenaar Ceyssens uit Hechtel de opdracht een beeld te vervaardigen geheel uit uit inox en aluminium. Plaats: Nicolaylaan naast de imposante bedrijfsgevel van Van Beeck. Symboliek: Het beeld moet voorstellen "de eresaluut aan de klant, de mens die kiest voor metaal in al zijn constructies als in de overdekking". Voor aluminium en inox heeft de kunstenaar gekozen "omwille van de metaalreflectie".
_Toemaatje: Weet dat ook het beeld van de Markententster op het Bevrijdingsplein door een handelaar werd bekostigd. _Privaat-publieke samenwerking werd reeds aangewend voor mede-bekostiging van het monumentale leeuwenbeeld voor het gemeentehuis. In 1919 werd daartoe door een gemeente een lijst geopend waarop burgers en verenigingen een bijdrage konden storten. Ook werden heel wat steunkaarten verkocht.
150 JAAR KANAAL-herdenking _Meest recent werd op 15 september jongstleden de gedenkplaat 150 jaar Kanaal naar Beverlo onthuld: deze monumentale plaat, vervaardigd door de kunstenaar Johny Piette uit Tongeren in opdracht van de Jachtklub, hangt bevestigd tegen de zijgevel aan kanaalzijde van Jachtklubhuis Drakar. .
Dit jaar herdenken we dat 150 jaar geleden, in 1857, op 12 juni de Hercules en de Charlemagne, zijnde de eerste twee binnenschepen, geladen met 190 ton steenkoolaanmeerden in Leopoldsburg en op 15 oktober deze kanaalarm officieel werd geopend. (klik op de foto voor een groter beeld)
----------------- Ter gelegenheid van deze herdenking schreven onze bestuursleden, Rene Jansen en Marie Paul Fannes, een rijkelijk geillustreerde brochure (info 0485/73.61.22). Tijdens deze herdenkingsdagen organiseert onze kring in samenwerking met de Jachtklub Leopoldsburg en met het cultuurcentrum Leopoldsburg op 15 en 16 september in de Drakar een tentoonstelling aangaande 150 jaar kanaal. -------------------- BEDOELDE TENTOONSTELLING IS OOK TE BEZICHTNGEN IN HET CULTUURCENTRUM LEOPOLDSBURG (tijdens de openingsuren) VAN 6 TOT EN MET 31 OKTOBER 2007.
Ken je dit museum al ? Beslist de moeite waard. Schuilen voor het lawaai van bombardementen, een oud WO-II kamp voor politiek- gevangenen, een oude "rappelés-kapel", en nog veel meer.... info:www.museum-mkok-leopoldsburg.be
(klik op de foto om deze te vergroten) (foto Jean Verstraeten)
De oude gendarmerie was de huisvesting voor zowel het Rijkswachtdistrict Noord-West Limburg) als voor de lokale brigade(Leopoldsburg + Heppen + Ham). De eerste rijkswachters kwamen samen met de militairen in 1835 naar het toen pas opgerichte Kamp van Beverlo. In 1986 verhuisde deze federale politie naar de nieuwe kazerne op de Hechtelsesteenweg(sedert 2001 hoofdpost van de lokale (geïntegreerde)politie Leopoldsburg/Hechtel-Eksel/Peer).
Het oude rijkswachtgebouw vormt thans een mooi bewijs dat integratie van oude gebouwen lukt. De wandelgang vanuit het Albert I-plein mondt uit op een centraal pleintje aan de Karmellaan(rechtover de kloostermuur van de Karmelietessen). Het is als een oase én voor de er wonende senioren én voor de rust zoekende wandelaar.
Het oude politiecommissariaat, de oude gendarmerie en de vroegere gemeentelijke ambtswoningen werden mooi geïntegreerd in het centrum
Dit gebouw (foto)draagt nog wel de benaming maar was politiecommissariaat tot even na WO II. Daarna werd het o.m. muziekschool. Tot het voor enkele jaren werd opgeknapt, heringericht en -met behoud van de voorgevel- benut als sociaal wooncomplex.
De monumentale geven van de Karmel is en blijft een blikvanger in Leopoldsburg. De contemplatieve Karmelietessen deden hun intrede in onze gemeente in 1924. Het voormalige kerkgebouw(eerste kerk in Bourg) werd na 1903 - ingevolge de in gebruikname van de nieuwe hoofdkerk - verkocht aan G.Van Can, handelaar in kruiden en koloniale waren. Dank zij de keuze van de Karmelietessen kreeg dit gebouw in 1924 opnieuw een religieuze bestemming. Sedertdien is complex, bestaande uit de kapel(H.Theresia van Lesieux) met aangrenzend klooster en -tuin, een stiltegebied en oord van bezinning. Waarbij de kapel een moment biedt aan de rust- en troostzoekende mens.
NOSTALGIE Ik ben geboren in Lommel maar heb tot mijn 4 jaar in Leopoldsburg gewoond. We zijn toen naar Antwerpen gaan wonen door het werk van mijn vader. Mijn grootouders en nog twee tantes zijn daar blijven wonen. Mijn grootouders zijn intussen overleden. Mijn verlofperiodes die ik als kind doorbracht bij mijn familie daar in Leopoldsburg vergeet ik nooit meer; zo goed waren die. Later toen ik begon uit te gaan ging ik dikwijls met de trein naar leopoldsburg en ging dan uit met mijn neven en nichten; het was prettiger dan in antwerpen. Ik was altijd op verlof op den Boskant in de Eikendreef en later in de Acacialaan. Ik zal het nooit vergeten. Nu ben ik bijna 51 maar de tijd toen was fantastisch.
20-07-2007 om 03:08 geschreven door marleen in ons Gastenboek
Ik heb 6 jaar dienst gehad in het vierde Lansiers.
Van 1959 tot en met 1965.
Niet het eskadron B, maar wel Staf en Diensten
Weetjes over het vierde Lansiers ontvang ik steeds graag: willydecleene@hemiksem.eu Ik heb uw berichtje gelezen bij blog.seniorennet.be/ leopoldsburg_en_kamp_van_beverlo/
het actuele college van burgemeester en schepenen (vanaf 01/01/2007) ( klik op de foto om deze te vergroten) Lees en bekijk verderde info op de website van de gemeente Leopoldsburg:
De kunstenaar plaatste een geit op het grasperk voor het koninklijk paviljoen: zicht uit het Kamp van Beverlo +1841. (klik op de foto om deze vergroot te zien ).
Zag hij die geit toen echt of is deze ontsproten uit zijn humor ? Enkele mogelijke antwoorden: a) Dit was dé oplossing destijds om het gras kort te houden(hm, zou kunnen..); b) deze geit behoorde aan één der pioniers wiens hut stond in het zgn Hureldorp in de omgeving van de VIP-paviljoenen; c) de geit behoorde tot de neerhofdieren (de geit van het paleis: neen, dat ligt niet zo echt voor de hand). d) Uiteraard kan er helemaal geen geit zijn geweest en heeft de tekenaar ze er bij gezet. b of d lijken ons het meest aanvaardbaar.
Graag vernemen we wat onze onze lezers hierover denken ????
Leopoldsburg, wereldberoemd in België! Zowat de helft van alle oudere mannelijke landgenoten hebben hier ooit in uniform rondgelopen. Zelfs bij ons in Tildonk (Vl. Brabant) was er indertijd een herberg die 'Au Bourg Léopold' noemde. Graag veel foto's van het kamp op het net! Velen denken met nostalgie terug aan hun verblijf in Leopoldsburg. Groetjes, Jan ps Ik onderhou zelf een blog over het verleden van Tildonk: www.bloggen.be/tilloenk en heb het ook teboek gesteld. Komt u eens langs?
Op 14-09-2006 om 08:26 geschreven door Jan in ons Gastenboek
Tekening van het zogenaamde Hureldorp met in het zicht,op de achtergrond, het koninklijk paleis en de andere VIP-paviljoenen.Op de prent staat als naam vande tekenaar 'Wanty'. Zeg nu zelf, lijkt nu net geen dorp in de far-west ??
PIONIERSHUISVESTING 'HURELDORP" De eerste door de pioniers zelf opgetrokken woningen waren primitief: - houten gebouwtjes, gelijkvloers op palen{vergelijk met de cow-boy dorpjes in de Far-West(USA)} voor de meer begoeden; - hutten bedekt met graszoden voor de arme dagloners. Het was een harde "pioniers"-tijd. Omdat de grote baas van het leger en het kamp, generaal Hurel, deze burgers had toegelaten zo'n barakkendorp op te richten en dan nog in de nabijheid van de VIP-paviljoenen(van de koning, de minister van oorlog en van de generaals) werd dit gehucht door de militairen schampend Hureldorp genoemd. De Franse Baron François Alexander HUREL was reeds 60 jaar geworden toen Frankrijk hem het mandaat gaf om vanaf 9 september 1832 de kersverse Belgische vorst bij te staan in de reorganisatie van zijn leger.
ONTDEKKER VAN DE PLAATS Volgens Wanty is het deze Hurel geweest die de plaats voor het oprichten van een groot vast legerkamp op de heide van Beverlo heeft geadviseerd aan koning Leopold I. Generaal Hurel keerde definitief terug naar zijn vaderland op 10 april 1841.
BURGERBEVOLKING MOEST HET KAMP VERLATEN Die eerste jaren van de Belgische onafhankelijkheid kende een grote volksverhuis en dus een zwervende bevolking op zoek naar het geluk en een goede plaats om te wonen. De ernstige hongersnood rond 1840 verergde nog deze situatie. De regering wilde orde op zaken stellen en maakte de intentie kenbaar dit te willen regelen met een wet. Uiteindelijk werd deze wet, die de domein- bestuurder verplichtte tot steunverlening aan de inwoners, op 18 februari 1845 gestemd in het parlement.
In 1842 reeds, de intentie kennend van de regering, verplichtte het ministerie van oorlog de burgers overal in het land de militaire domeinen te verlaten tegen uiterlijk 31 mei 1845. Dit zonder enig recht op vergoeding of compensatie. Zo ook de + 375 burgers in het Kamp van Beverlo. Dit was hier meteen de reden dat de gemeente Beverlo, voor opvang van deze bevolkingsgroep, diende te voorzien in een terrein waar de van het militair domein verdreven burgers een perceel konden kopen om een nieuwe woonst of handelspand te kunnen bouwen.
In 1846 beval het ministerie van oorlog om alle door burgers opgerichte constructies en aangelegde teeltvelden te stoppen. Diegene van de pioniers die niet voldoende kapitaalkrachtig was zag geen reden om vlug te vertrekken. Het zal dan ook tot in 1848 duren vooraleer de laatste harnekkige burgerbewoner begeleid door gendarmen het domein verliet.
De nieuwe verkaveling werd Bourg Leopold, Bourg-Leopold en uiteindelijk Leopoldsburg
Deze in 1842 ontworpen en aangelegde verkaveling Bourg heeft nooit of te nimmer de bijnaam Hureldorp gekregen (Meeus Michel, dr in de rechten - lic.geschiedenis). Het werd eerst "verkaveling Bourg en vervolgens reeds in 1844 "le Bourg". Dynastische gevoelens werden destijds zeer ernstig genomen en resulteerden in de keuze van de eigenlijke naam voor de in 1850 autonoom geworden gemeente: Bourg Leopold (toen nog zonder tussen-streepje). Het zou tot in 1932 duren vooraleer Bourg-Leopold de officieel Nederlandstalige vertaling kreeg: Leopoldsburg.
LEGENDE: Het was de militair, A. Dewinter, die in La Vie Militair van 1913(2de jaargang blz.2) beweerde dat 'men' het latere Bourg-Léopold wilde noemen naar generaal Hurel.' Doch wegens het risico op verbastering in Hoere(l)dorp zou dit voorstel niet weerhouden worden'. Waar maar ook kwamen militairen telkens terug met dit verhaal. Blijkbaar schaamden ze zich (en wilden ze 'camoufleren' dat het bedoelde Hoere(l)dorp in hun eigen kamp heeft gestaan...). In 1950, naar aanleiding van de viering van het 100 jarig bestaan van de gemeente beweert in zijn artikel"Bourg-Leopold aurant bien pu ne pas s'appeler Bourg-Leopold", waarvan een 'résumé' verscheen in La Nation Belge d.d. 08/07/1950, J. de Neunheuser dat voor deze gemeente aanvankelijk eigenlijk de naam "Village d'Hurel ou Hureldorp" werd gekozen, verwijzend naar de "état-major général Hurel, le chef de la premiere heure ". Hij wil overtuigen en staaft zijn bewering op basis van """un rapport anonyme' de 1er juin 1839 émanant sans doute du directeur des travaux du camp et adressé vraisemblament au ministre de la Guerre..."". Het bestaan van deze brief werd niet aangetoond. Weerom wilde men een verhaal opdissen dat toch wel ergernis opwekte bij de inwoners van de gemeente..
Men kan zich afvragen of deze bewering steunend op een anonieme brief wel ernstig kan worden genomen. Trouwens om welke reden zou iemand belangrijk als een militaire directeur(met de graad van kolonel !)zich in een verzoek aan de minister van oorlog niet kenbaar willen maken??). Vooreerst behelste deze materie de minister van binnenlandse zaken aan(de nieuwe verkaveling was gesitueerd buiten het kamp op gemeentelijk domein). Vervolgens zou toen een kolonel het nooit wagen een naamloze brief te richten aan de minister, lees: zijn grote baas. Tenslotte wilden de bewoners hun nieuwe verkaveling zien uitgroeien tot een grootse autonome gemeente, weg van die militaire hierarchie en los van het bestuur van Beverlo. Een streven waarin zij werden gesteund door de inwoners van het dorp Heppen, dat na vele jaren in 1939 eindelijk zelfstandige parochie werd en alsmaar bleven streven naar gemeentelijke autonomie.
Voornoemde Dewinter en de Neunheuser waren niet de eerste militairen die ietwat spottend over de nieuwe wijk met dit verhaal uitpakte. Reeds in 1875, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de gemeente circuleerde dit voor de inwoners kwetsend verhaal onder militairen van 't kamp. De vraag naar de waarheid drong zich op en werd toen gesteld aan Charles Caïmo, een bevoorrecht getuige. Deze bevestigde dat de nieuwe verkaveling vanaf 1842 Bourg werd genoemd en vanaf 1848-1849 in de aanvraag om gemeentelijke autonomie Bourg Léopold. De naam Hureldorp werd nooit in verband gebracht met de nieuwe verkaveling.(Meeus). Dat deze Charles Caïmo bevoorrecht was als getuige blijkt uit hetvolgende. Hij woonde hier van jongsaf, vanaf 1836, in het door zijn vader, kapitein Hyacient Caïmo, gebouwde landhuis te Heppen, gebouw thans nog gekend als 'de oudebrouwerij'. In 1846 verving hij van 26 oktober tot 21 december in Beverlo de met ziekteverlof zijnde gemeentesecretaris, Moors. Op 22 december 1850 werd hij benoemd tot gemeentesecretaris van de twee nieuwe gemeenten, Heppen en Bourg Léopold. In deze laatste gemeente werd hij zelfs op 11 augustus 1858 benoemd tot politiecommissaris. Op 2 oktober 1865 legde zijn ambten neer wegens zijn benoeming tot politiecommissaris te Hasselt. (Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de gemeente in 1875 was hij eregenodigde). Zelfs de alom geprezen heemkundige Jos Caerts vermeldt in zijn werken en artikels over het ontstaan van Leopoldsburg(o.m. De Grote Heide, 1999) nergens de benaming van noch de zinsspeling op Hureldorp voor de nieuwe verkaveling.
HET GELIJK VAN DE HISTORICUS Nader en uitdiepend bekeken bleek dat de kampoverheid eigenlijk dat barakkendorp op militair domein, dat was opgetrokken veel te dicht bij en vooral in het zicht van de paviljoenen van vorst, minister en generaals daar liefst zo vlug mogelijk zag verhuizen weg van het kampdomein naar gemeentelijke grond. De nieuwe wet die de domein- beheerder verplichtte tot steunverlening aan de bewoners kwam het ministerie van oorlog alzo goed uit. Meeus Michel heeft als historicus dus wel het gelijk aan zijn kant.
Wél het barakkendorp op militair domein werd Hureldorp(1835-1845) genoemd maar zeker niet de nieuwe verkaveling Bourg waaromtrent de nieuwe bewoners vanaf 1847 grootse dromen koesterden.
Laat het duidelijk zijn dat in 1842 bij het ontwerpen van de verkavelings- plannen Hurel reeds definitief naar Frankrijk was teruggekeerd en Chazal de rijzende ster werd aan het Belgische militair en politiek firmament. Waarbij de herinneringen aan "die Hurel" werden verdrongen en Chazal(ondertussen in 1847 minister van oorlog geworden in de homogeen liberale regering onder leiding van Charles Rogier), kreeg ingevolge zijn budgettair beleid tbv de uitbouw van een moderne infrastructuur de status "redder van het kamp van Beverlo".
Ironisch genoeg is uiteindelijk ook de uitsluitend Franstalige Chazal in 1875 definitief naar Frankrijk teruggekeerd (waar hij op 25/01/1892 overleed); maar dat is een ander verhaal. Zijn standbeeld, aanvankelijk bedoeld om de hoofdstad te verfraaien werd om gekende redenen(*) daar geweigerd en kreeg - hetgeen achteraf bekeken een goede keuze is gebleken- een plaats te Leopoldsburg in het kamp van Beverlo. Van Hurel daarentegen, nochtans de ontdekker van de plaats voor het oprichten van dit grote legerkamp, vindt men hier geen standbeeld zelfs geen portret. Of hoe eendubbeltje op op het valk van de geschiedenis rollen kan... ------------------------------------------------------------------------------------- (*)Roemrucht is nog altijd het duel tussen de toenmalige minister van Oorlog Felix Pierre Chazal, die het in 1865 aan de stok kreeg met het Antwerpse parlementslid Jan De Laet. Op een bepaald moment riep Chazal dat De Laet zich verlaagde tot ,,eerloze daden''. De Laet vond er niets beters op om zijn eer te zuiveren in een duel. Het duel, dat met pistolen werd uitgevochten, vond plaats op 8 april 1865 in de rijschool te Sint-Joost-ten-Node en kreeg grote weerklank in de pers. Minister Chazal raakte licht gewond, maar was toch nog sterk genoeg om nadien met zijn getuigen een ochtendwandeling te maken door de grote lanen van het ontwakende Brussel. De kamer besloot hen te vervolgen. Uiteindelijk werden beide heren veroordeeld door het Hof van Cassatie en diende Chazal af te treden ========================================== Lees elders op deze website om welke reden dat de nieuwe verkaveling ten westen van het kamp de naam Bourg heeft gekregen.
LIMBURGSE HEEMKUNDIGEN HIELDEN GOUWDAG TE LEOPOLDSBURG Zaterdag 9 juni 2007 hielden de heemkundige kringen van Limburg gouwdag in onze gemeente. Plaats van academische samenkomst, academische zitting, middagmaal en slottoespraken was het cultureel centrum. Hoewel het thema nogal academisch klonk :"Toeristisch imago en Heemkunde: symbionten binnen de erfgoedzorg" konden de aanwezigen de referaten toch erg goed waarderen. Elke deelnemer kreeg een map gevuld door de Toeristische Dienst vol met interesaante info over Leopoldsburg. Dit is reeds de derde maal dat onze vereniging een gouwdag mag inrichten. De vorige gouwdagen te Leopoldsburg vonden plaats in 1992 en in 1997, wanneer onze kring respectievelijk 5 jaar en 10 jaar bestond. De twee trotse voorzitters, Marie Paul Fannes van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg en Raymond Lambie van Heemkunde Limburg, verzorgden samen de verwelkoming en de slottoespraken. Deze gouwdag werd georganiseerd i.s.m. het gemeentebestuur, de Toeristische Raad en de Culturele Raad. Schepen Swerts, bevoegd voor o.m.cultuur én heemkunde kreeg dan ook het laatste woord. De prijs voor de grootst deelnemendegroep was voor de kring van As.
Als eerste referaathouder sprak prof.dr.Patrick De Groote(foto) (docent Universiteit Hasselt en KUL) bezielend over het CULTUUR TOERISME; Ook de vier volgende gastsprekers, o.m. landschaps- coördinator Peter Roosen, konden de deelnemers erg boeien.
Terwijl een groep het Astrid Bammens Museum bezocht, begaf de andere groep zich naar het MKOK (waar o.m. de schuilkelder bescherming bood tegen het onveiligheids- gevoel van het bombardementenlawaai.
ONS LEDENBLAD "BOURG" nr 2 /2007 ( dd 1 juni) INHOUD - Voorwoord van de voorzitter -onze bescherm- en ereleden -onze steunende leden -Happy end voor de familie Strubel (een Joods gezin dat in WO II een onderduik adres vond op de Boskant. Maar ook daar werd...verraden. (auteur: Andre Lecoq) -Voor "Dinske" (= cursiefjes in het dialect door Steyaert Isidoor/ere-burgemeester) was er reeds Bingske in 1946. -Ons project 'Buurtwinkels" -Fantasie of een fantastische prent: het koninklijk paleis met geit op het gazon. Kamp van Beverlo 1841. Wat doet die geit op dat schilderij ???? -81-jarige uitgeweken Kampenaar, Gil Meylemans, schrijft zijn herinneringen. Zijn taal: het Kamps uit zijn tienerjaren. -Mijmeringen over de toneelverenigng De Regenboog (auteur: Theo Piron) -Het Kamps is dan toch geen Limburgs...(de dialecten atlas op tafel). (auteur Theo Slootmaekers). -Erfgoeddag 2007 in de Kampse molen was een succes. -Poëzie door Jules Buteyn. -Kringnieuws : o.a. overlijden van de oudste inwoner onzer gemeente: Karmelites zuster Marie-Stefanie (°Bouwel 15/12/1905 en + Leopoldsburg 07/04/2007. Zij trad in het klooster op 25/03/1925 en rdtbeschouwd als medestichtster van de Karmel in onze gemeente. -------------------------------------------------------------------- WORDT LID EN ONTVANG ONS TIJDSCHRIFT GRATIS. lidgeld bedraagt 8 euro per jaar over te schrijven op onze rekening 068-2224361-81. Steunend lid( 14,-) worden en zelfs erelid( 25,-) is uiteraard ook mogelijk. Ereleden worden in elke Bourg vermeld, steunende leden in de uitgave van juni.
STERREN IN HET VOETPAD Sedert zondag 3 juni 2007 (16u30) telt het voetpad van de Nicolaylaan (over het station) 9 sterren. Iedere ster vermeldt de naam van een bekende Kampenaar: Filip Dewulf, Ingrid Berghmans, Marcel Vanthilt, Leo Caerts, Liliane Vertessen, Chokri Mahassine, Jean-Marie Berckmans, Dominique Derudder, Walter Grootaers.
Mogelijk volgen er nog namen in deze walk of fame.
Baron François Alexander HUREL (luitenant-generaal in Frankrijk / stafchef in België) en Bernard Pierre MAGNAN (generaal, senator, maarschalk van Frankrijk ). Voor hun levensloop en portret (Magnan) van deze Franse opperofficieren, die Leopold I adviseerden om op de uitgestrekte heide van Beverlo een groot permanent legerkamp te vestigen, raadpleeg onze andere website
LEOPOLDSBURG VERNIEUWD Het oude slachthuis (Van Can) te Leopoldsburg is afgebroken. Het betrof één van de 5 herkenningspunten van het kruispunt Quatre-Bras, m.n.: cafégebouw Quatre-Bras(thans Museum Mijn Koningshuis van Astrid Bammens), het slachthuis Van Can, het huis van dokter Cohrs, het Benzinestation en de krantenwinkel 'Hilde'. Het slachthuis moet plaats maken voor een appartementsgebouw met op het gelijkvloers een supermarkt. Ook het benzinestation staat al enkele jaren leeg en zal worden afgebroken om plaats te maken voor een verkeersrotonde.
ONS LEDENBLAD, BOURG nr 2/2007 - JAARGANG 20 VERSCHIJNT EIND DEZE MAAND (MEI). INDIEN JE VOORAF REEDS HET INHOUDSOVERZICHT WENST TE LEZEN, GEEF ONS DAN EEN SEINTJE : heemleopoldsburg@hotmail.com
Vandaag vroeg ik me af waarom een gemeentebestuur de verklarende straatnamen herinnerend aan oudscouts, die als verzetstrijders gevangen en vermoord werden door het Nazi-regime, heeft doen weghalen. Tijdens een ritje door onze gemeente bemerkte ik dat al die nieuwe straatnaamborden geen herinneringen meer vermelden aan belangrijke personen en feiten uit de lokale geschiedenis van Leopoldsburg. Dat de eerste tram in Limburg vertrok in 1888 uit Leopoldsburg naar Bree wordt niet meer vermeld op het bord Tramstraat. Evenmin dat Vander Elst de eerste burgemeester is geweest; noch dat de Jacoletstraat eigenlijk de naam verbergt van de vrouw en weldoenster Serafien. Tijdens de Erfgoeddag vroegen vele bezoekers van buiten de gemeente zich af wie dat Priester Poppe was ? Al die verklarende straatnaamborden werden weggehaald. Het bord Bevrijdingsplein, herinnerend aan de bevrijdingsoperatie van de Brigade Piron op het einde van wereldoorlog II, hangt er nog. In de fusiegemeente Heppen mogen de verklarende straatnaamborden Pastoor Leo Jansenplein en Pater Clement Lemmensstraat tot nog toe blijven. Een mens zou er moedeloos van worden. Waarom toch mogen die links met de lokale historiek niet bewaard ???
ERFGOEDDAG 22/04/2007 We mogen van enig succes spreken wat betreft het aantal bezoekers aan onze stand en de door de Campse Solexisten tentoongestelde Solexen in De Molen. Onze hartelijke dank.
heb de mooiste tijd van mijn legerdienst in leopoldsburg meegemaakt ben er als ancien in 1960 eens voor 3maanden terug gekomen omschakeling WALKER BULLDOG- PATTON M'47 EN ONVERGETELIJKE MOMENTEN MEEGEMAAKT ZELFS IN (KONTERKET)
Reactie van :De Bosscher Jacques - dinsdag 13 maart 2007 15:28:28
Op zondag 22 april neemt onze kring, in samenwerking met de Solexisten van Leopoldsburg, deel aan de ERFGOEDDAG.Dit jaar kozen wij voor De Molen. Vorig jaar bestond dit gebouw 160 jaar, een hele ouderdom voor Leopoldsburg ! !!
Wij wensen daarom de historiek van deze bergmolen in herinnering te brengen. Maar ookdeze molenromp een bijzondere rol toe te bedelen, namelijk deze van stille getuige van het gewijzigde landschap.
TEKENWEDSTRIJD
Kinderen kunnen een prijs winnenmet een tekening van of over deze of een andere molen.
Elke deelnemer wordt beloond. Bovendien zal zijn of haar tekening alleszinsop de erfgoeddag zelf, zondag 22april dus, en ook nog enige tijd daarna worden uitgehangen in dit molengebouw.
De tekeningen dienen binnengebracht, of in de bus gestoken, of ingezonden via de post of per e-mail of afgegeven: uiterlijk20 april 2007 op ons adres: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw,Hechtelsesteenweg 7/1, 3970 Leopoldsburg. Afgeven in het VVV-kantoor, op het gemeentehuis of aan onze voorzitter, Marie-Paul, mag ook.
HANDELAARS
oproep
Onze gezellige samenkomsten in Den Tuinhoek om te praten over vroeger beginnen vruchten af te werpen. Ons eerste thema is de kruidenier . Een onvolledige lijst telt reeds 131 dergelijke winkeliers, en we besproken nog maar de periode van 1930 tot op heden.
Onontkoombaar wordt er telkens ook gesproken over de andere winkels en handelaars. Daarom deze oproep: welkom isalle informatie over welke handel ook die er in onze gemeente is geweest (beenhouwer, bakker, coiffeur, schilder, schoenmaker, koetsier, imker, cafebaas, scharensleep, kaarsenmaker, melkboer, enz, enz ).Originele documenten worden gegarandeerd onverwijld terug bezorgd.
De heks van konterket(Contrequette) ER WAS EENS.....Zo beginnen de meeste sprookjes. Hier is het niet anders, volg me maar.
Lang, heel lang geleden, in het jaar 1834, ons land bestond nog maar pas enkele jaren, begon dit sprookje op wat men toen noemde 'de onmetelijke grote heide' van Beverlo. Een verlaten en omzeggens onbewoonde vlakte in de Limburgse Kempen.
Leopold I, de Koning der Belgen en zijn stafchef, generaal Hurel, hadden dit terrein uitgekozen opdat er zou worden opgericht - zoals de vorst het beslist had - een heel groot militair kamp dat alle kleine langs de grens met Nederland gelegen kampen zou kunnen herbergen.
De minister van oorlog, baron Evain, kreeg voor dit plan de steun van het parlement op 14 maart 1835. In mei 1835 konden reeds de naar deze vlakte gestuurde arbeiders de Grote Beek oversteken via de zogenaamde Korteketenbrug. Deze brug, waarover veel materiaal diende vervoerd, werd door de Franstalige chefs pont-contrequette genoemd. Zodat na een tijdje iedereen sprak over de Konterket. Zware vrachten werden vervoerd met de paardenkar, officieren zaten te paard, arbeiders en soldaten marcheerden....Langs moeilijke zandwegen, vaak niet meer dan een vaag karspoor. Het was de tijd, dat voor de reis van Beverlo naar Diest men nog een hele dag (een dagreis) nodig had.
De verhuis, het effenen van het terrein en de oprichting van het kamp waren een enorme karwei. Er dienden opgericht: 420 barakken, 1250 tenten, een houten paleis voor de koning, een houten villa voor de minister van oorlog en drie paviljoenen voor de generaals, vele strohutten voor de honderden soldaten die niet meer in de barakken en tenten konden slapen. Daarenboven dienden ook 48 waterputten gegraven en ingekuipt. Samen met méér dan duizend arbeiders maar in het spoor van de méér dan twintig duizend op oefening komende soldaten, kwamen ook de handelaars, de vrije werklieden en de herbergiers met hun diensters...
OVER CAFEETJES EN CABERDOUZKES Buiten het kamp, aan gene zijde van de Korteketenbrug, groeide een dorp van cafés, restaurants, cabarets (zo'n cabaret droeg in de grote steden vaak het huisnummer 12, vandaar dat de Franstaligen spraken van cabaret-douze en de Vlamingen van Kaberdoeske). Dat dorp, waar van vroeg in de avond tot vroeg in de morgen heerlijke muziek, gezellige deuntjes, gelach en geschater vandaan kwamen, noemde men naar de nabijgelegen brug "Konterket" Dit oord van plezier, van klatergoud, van maneschijn en rozengeur, van mooie dames en gezellige sfeer en muziek - zeer ver verwijderd van de strenge sergeanten - oefende een grote aantrekkings- kracht uit op de vele eenzame soldatenjongens, die in dat grote legerkamp ver van hun geliefde moeder en familie, maanden lang zware en uitputtende oefeningen moesten uitvoeren en ondergaan.
Daar in dat oord 'Konterket' heerste die zwoele sfeer, die elke mannelijke bezoeker-met-geld naar de zevende hemel kon voeren en hem daarbij alle miserie even kon doen vergeten. Jonge soldaten, als het ware recht van hun moedersrok komende knapen, die vele maanden lang soldaat waren geweest daar in dat Kamp van Beverlo, keerden terug naar hun moeder, naar hun vrienden, in hun dorp als flink uitgegroeide binken, als plantrekkers, als echte drinkers, als vertellers die de echte wereld vol mooi vrouwvolk hadden gezien. En... die in hun dorp wekenlang, rond de haard of in het dorpscafé, aan hun familie of aan hun vrienden fantastische verhalen konden vertellen "echt meegemaakt of echt gehoord daar in dat Konterket aan het Kamp van Beverlo".
JAN SOLDAAT Zo verging het ook Jan, een jongen van 20 jaar uit Poelkapelle, die tot dan thuis zijn vader op de boerderij had geholpen, braaf elke zondag naar de Mis en het Lof in de dorpskerk was gegaan, nooit vader had durven tegenspreken en elke, alhoewel onschuldige, flirt met Anneke van de bakker aan meneer pastoor had gebiecht. Jan werd tot soldaat geloot - eigenlijk was hij 'remplaçant' voor de zoon van de dokter- en moest voor zijn jaren durende legerdienst vertrekken naar het Kamp van Beverlo, ergens ver in 'de Limburg'. Dagen en dagen marcheerden ze in kolonne, die dorp na dorp alsmaar groter werd. Uiteindelijk kwamen ze aan in het kamp....een echte troep. Hij moest met vele andere leeftijdsgenoten slapen in een strooien hut. De koude vloer was voelbaar dwars door de dunnen met stro gevulde matras; de heidegrond stonk... Van oefenen kwam veelal niet veel in huis; er diende gegraven, struiken en bomen uitgedaan. Zware labeur diende snel verricht, vooral wanneer koninklijk bezoek werd verwacht...
De korperaals en sergeanten waren beroeps, waren streng en gaven bevelen in slecht Frans. De officieren spraken mooi Frans maar enkel en alleen tegen elkaar en tegen de sergeanten.
Met Camiel, een lotgenoot uit hut nr 82, kon hij goed opschieten. Camiel was een onderwijzerszoon uit Wijtschate. Hij was ten minste verstaanbaar en lachte hem niet uit. Hut 79 was bevolkt met Leuvenaars en Antwerpenaars, waaronder één of twee grote smoelen uit de havenbuurt. Ze lachten met Jan, alleen wanneer er diende gegraven dan was hij de vriend van allemaal.
Maanden gingen voorbij. De zondagen waren het ergst. Na de Mis, die de aalmoezenier meestal opdroeg in open lucht, mochten ze beschikken, na de laatste maaltijd tot negen uur 's avonds. Jan en Camiel zochten dan mekaar op en met enkele andere vrienden uit de Vlaanders wandelden zij in de duinen soms tot in Hechtel of gingen op bezoek in een van de barakken, bij enkele jongens uit Passendaele en Boezinge.
KENNISMAKING MET KONTERKET 's Avonds, na de laatste klaron, slopen de Antwerpenar en zijn vriend uit Leuven vaak weg en kwamen dan na middernacht heel stilletjes terug. Ze vertelden dan de volgende dag over Konterket...een "paradaais" zei de ene, "joung, ge moet is mei goan nor die schoein maskes doar in Kounternet". Op zekere morgen hoorde hij Augustin, de Antwerpse krollenbol, hardop vloeken en schelden op die 'heks van Konterket'. "Stin heeft druipt opgelopen bij het verlies van het groen achter z'n horen", zei Adelin, zijn kameraad. Jan begreep het niet....druipt ??? Groen achter z'n horen..??? Waarover hadden zij het ??? Verder in de zaal werd door een stem zacht gezongen: ""En op het Konterket, daar staat een houten hutteke, d'er zit een toverheks in, ze plukt elk sodatutteke. Op sa faldelaliere, Op sa falderlara"".
Evan was het stil. Daarop schoot de ganse groep in de lach.
Samen met Camiel besloot hij ook eens mee te sluipen naar Konterket...vanzelfsprekend uit pure nieuwsgierigheid... Na een half uurtje bang, stil, langzaam stappen, bereikten zij dat dorpje zonder kerktoren; elk houten huisje was een café, in sommige kon men ook uitgebreid eten en in andere enkel drinken en plezier maken in het gezelschap van vriendelijke, mooi en schaars geklede heerlijk geurende dames vooral afkomstig uit steden als Luik, Brussel, Gent.. Voor middernacht had hij niets meer over van zijn wekenlang bijeen gespaarde soldij. Het ging er gezellig aan toe, het was er heerlijk.Eigenlijk toch maar zolang er centen op tafel werden gelegd. Eens de centen op vloog men buiten met een "allé, salut en merci". Daarbij vaak nog soms hardhandig geholpen door een stoere buitenwipper.
Jan moest terug want die mooie Maria-Helena had 'ik sie u graak' tegen hem gezegd terwijl ze hem diep in de ogen keek en hem vroeg of ze nog iets mocht bestellen. Toen zijn centen op waren riep de patron Maria-Helena van hem weg en duwde haar bij een sergeant, die gretig betaalde. De patron wenste Jan 'salut et merci et tot volgende keer'... Jan had het begrepen en was buiten gegaan, terug naar zijn soldatenhut. Waar hij nat en verkild van de regen en de nachtelijke koude, stilletjes zijn dekens en matras had opgezocht.
Het was goed in Konterket. Een onechte wereld, niet te vergelijken met dat dorre vervelende kamp. Soldaten, korperaals, sergeanten en soms zelfs officieren, allen verstonden er mekaar...Iedereen was iedereens vriend: strepen of sterren telden niet, enkel de centen waren van tel. Zonder centen vloog men aan de deur: sterren, strepen of gewone "piot avec ou sans floche' zonder onderscheid. Lodewijk, een piot uit hun 946 had veel geld, méér dan de rijkste officier fluisterde men. Hij dreef, volgens geruchten, een handeltje in.... wat, dat wist men niet. Iedereen was ervan op de hoogte. Niemand legde hem een strobreed in de weg. Lodewijk had in elk café aanzien en voelde zich duidelijk thuis in Konterket. Hij zat er, zo werd verteld- elke nacht en elke zaterdag en zondag. Hij 'introduceerde' er volgens geruchten zelfs officieren...
NIEUWE REGELS Braaf gehoorzamen aan de regels van thuis, nooit liegen, respect hebben voor je meerderen, alles met mekaar delen.... Al datgene dat Jan altijd had gehoord en waar hij zich aan had gehouden was hier van geen tel. Hier heerste geen tucht, geen eerlijke vriendschap: het was ieder voor zich. Zorgen dat je met je weinige centen zoveel mogelijk plezier kan maken én er vooral voor zorgen dat je voor het ochtend-appèl terug in je hut bent. Dat waren hier zowat de enige regels.
Met de soldij van vele weken in zijn zak, kwam Jan dan dromend en verlangend opnieuw aan in Konterket. Maria-Helena was er niet meer. "vertrokken naar Oostende", zei de patron. "Wat vind je van Maria-Sofie ?" vroeg hij aan Jan. De jonge blondine omarmde Jan en vroeg hem iets om te drinken; ze wilde hem beter leren kennen in het opkamertje... De nacht was kort en zijn centen waren op. Berooid, uitgeput en ontgoocheld door de harde realiteit, sloop Jan langs de schildwachten naar zijn hut en zocht tussen zijn snorkende kameraden naar zijn matras. Jan lag wakker en dacht na. Die lieve meisjes daar waren geen heksen. De heks was die sfeer, die geest daar in Konterket die de eenzame en zich verlaten voelende soldaten altijd maar blijft lokken naar dat oord van plezier.
TERUG THUIS Zo vervulde Jan zijn jarenlange legerdienst. Tot man gevormd keerde hij terug in zijn dorp, waar mensen ouder waren geworden, sommigen gestorven en nieuwe kindertjes rond liepen.
De moeders hadden tegen hun zin en met vrees in het hart hun zonen zien vertrekken naar 'den troep'. Wanneer dan haar brave jongen terugkwam, omgetoverd in een flinke sterke kerel, met karakter, van niets bang en zeggende alles te hebben meegemaakt, dan werd hun vrees bewaarheid. Die heks van Konterket, in dat verre kamp van Beverlo had hun zoon in de greep gahad.
BEKEND EN BERUCHT Al vlug werd Konterket een beruchte buurt, vooral buiten het Kamp van Beverlo en buiten het in 1850 autonoom geworden Bourg-Léopold / Leopoldsburg. De vele soldaten namen hun verhalen, doorspekt met leugens, heimelijke wensen verward met dagdromen en gehoorde ervaringen...mee naar huis, ergens ver te lande.
Menig auteur, die in het Kamp van Beverlo militair is geweest, verhaalde over Konterket. _ Marnix Gijsen, zinspeelde erop in zijn verhaaldover 'Peerke de ziekenverpleger'...die in "den lusthof Beverlo' door zijn lief in de steek werd gelaten. In zijn 'Klaaglied om Agnes' heeft hij het over "...en dan de atmosfeer van hoererij en dronkenschap in dat dorpje bij het legerkamp". _Prof.Dr. Leon Elaut heeft in zijn memoires 'Van Kleiberg tot Blandijnberg'(Orion, 1981) over zijn legerdienst 1920 - 1927 en over 'La bas, le fameux Contre-Quatre'. _Pascal Delameilleure schreef in het Kamp van Beverlo(VTB-reeks nr 78, 1967, p.8): Zoals elke garnizoen had ook Beverlo slecht befaamde wijken en cafés. De Boskant, waar in het zuiden van het kamp de Zwarte Beek en de Katersbeek vloeien, met de beroemde Korteketenbrug, was het toevlucht voor menig militair in de nadhtelijke uren. Smalend werd het gehucht door de Walen 'Contrequette' genoemd.
DE LEGENDE: heks op de brandstapel
Leopoldsburg bezit sedert vele jaren een dynamisch winkelcentrum tot ver in de regio bekend. De band met het militaire kamp in niet meer zo intens en meer zakelijk. Het is aannemelijk dat vele moeders en meisjes - denkend aan dat verhaal van weleer - toch nog enige angst hebben om, in die winkeldrukte hun partner te verliezen. Maar die vrees is onterecht, zo blijkt al lang. Daarenboven... Ieder jaar, sinds 1987, wordt in het voorjaar op vrouwtjesdag, zaterdag voor Carnaval, de Heks van Konterket naar de brandstapel gevoerd. Het vonnis, uitgesproken door de carnavalprins, is duidelijk en onverbiddelijk : verbranden !!! Tot op heden was er telkens een onverwachte opkomst van mannen, vrouwen, meisjes, militairen...die het schouwspel gade sloegen met spanning, jubelden en in de handen klapten van vrolijke emotie wanneer de beul de brandstapel in de "fik" stak. Zelfs de Kampse pompiers keken glunderend toe hoe de niets ontziende vlammen alles tot de grond vernietigden: deze keer mocht het.
In de legende zou de heks de heks niet zijn wanneer zij zelfs door het vuur voorgoed zou verdwijnen.
CARNAVALSTOET De volgende dag is de Heks van Konterket, gezeten op een bezem, terug te zien in de carnavalstoet.Hoog boven de menigte kijkt zij dan veinzend naar het mannenvolk onder de toeschouwers. De legende verhaalt - en ze is halsstarrig - dat telkens de Heks van Konterket een welwillende man aanschouwt zij de ogen schunnig opent en knipoogt...
INHOUD ·Woord van de voorzitter ·Onze bescherm- en ereleden ·In 1958 telde onze gemeente nog 3 bioscopen: Splendid(Nicolaylaan/over het station), de Casino (Stationstraat) en de Apolon (Jacoletstraat) ·De Jettekes van Leopoldsburg (over de redding van joodse kinderen door stationschef en pastoor in Niel (prov Antwerpen) tijdens de laatste wereldoorlog. De kinderen, ze noemden ze Jettekes, werden per trein in het geheim overgebracht naar de 'zusters van liefde' in Leopoldsburg. ·Onze vraag "voor welk feest stond zaal Casino klaar op de foto uit 1936?" "En wie waren de muzikanten van het kamerorkest (op de foto) in de Casino in 1936 ?" dank zij onze leden en lezers beantwoord. ·De Koninklijke hondenclub De Getrouwe Hond (1929 - 2004); Andre Wellens vertelt. ·Ons documentatiecentrum, archief en museumlokaal in beeld op de foto. ·De Commandant Moorswandeling, deel III en slot. Een in de jaren 1920 - 1939 wijd en zijd bekende wandeling, vertrekkend vanuit het station doorheen het bebouwd gedeelte van het legerkamp van Beverlo. Een toeristische gids avant la lettre... · GOUWDAG: Onze vereniging verwelkomt als gastkring van de komende provinciale gouwdag op 9 juni 2007, de heemkringen van onze provincie Limburg en andere. Een organisatie in samenwerking met de Heemkunde Limburg, de Cultuurraad, de toeristische dienst en het gemeentebestuur. Thema: Toeristisch Imago en Heemkunde: symbionten binnen de erfgoedzorg. In de voormiddag fungeren als gastsprekers: prof.dr. Patrick De Groote (universiteit Hasselt) en dhr Peter Roosen, landschapscoördinator - Regionaal Landschap Lage Kempen. Dit academisch gedeelte gaat door in het Cultureel Centrum. In de namiddag kan een bezoek gebracht aan ofwel het museum Mijn Koningshuis (Astrid Bammens Collectie) ofwel aan het MKOK (museum + schuilkelder met akelige geluiden van een hevig bombardement... Vooraf nschrijving is vereist. Info bij onze kring of Heemkunde Limburg. · Ons poëzie-hoekje : Leopoldsburg, waar ik ben...gekomen en gebleven. · Het beste Kampse gezegde: medewerking van de leden en de lezers gevraagd. Praatnamiddag: de buurtwinkeltjes is onze gemeente. Op onze eerste bijeenkomst (25 januari 07) in Den Tuinhoek, konden de talrijke deelnemers zich meer dan 87 winkels herinneren. Opzet is een naslagwerk samen te stellen, zodat de herinneringen aan deze buurtwinkels niet zou verloren gaan.
Leden ontvangen ons driemaandelijks ledentijdschrift Bourg gratis.
BOURG nr 4 (december) 2006 (jaargang 19, volgnr 74) INHOUD <Woordje van de voorziter <Onze bescherm- & ereleden <In het Casino van Leopoldsburg (foto's 1936) <Kringnieuws: wijziging toegang lokalen en opnieuw ""heemkundige praatnamiddagen"" : donderdag 25/01/06 in De Tuinhoek om 13u15 met als thema: de kruidenier of buurtwinkel van vroeger. <Student op stage in ons documentatiecentrum <Nogmaals over de verklarende straatnaamborden <Tine jaar geleden in de krant over Leopoldsburg <Het beste Kampse gezegde. <Mijn droom werd waar (door Godelieve Aerts) drie klasfoto's van de 'Naaischool' in OLV-Visitatie 1960_1962 <De Commandant Moorswandeling (vervolg) anno 1920 (duizenden exemplaren werden ervan verkocht) <""Dingske""(kent u hem nog ??) zocht mee naar het dialect van onze gemente <Ons poëziehoekje : Het Schrijverke (de jeugd kent dit niet meer ...) <Drukkerij Piron, sluit na 34 jaar de deuren.
U herinnert zich zeker nog onze vorige praatgasten, zoals Jos Ghysen,Marcel Vanthilt, Armand Schreurs,
Wel in onze zoektocht naar het dialect van Leopoldsburg ontdekten wij een Kampenaar die in de jaren zeventig in De Specht telkens een bijdrage schreef in het dialect onder de titel DINGSKE.
Die auteur,DOOR STEYAERT was bij ons te gast opZATERDAG 23 /09/ 2006 van 14 u tot 16u .Plaats : VVV-zaal, Hechtelsesteenweg 7, Leopoldsburg De inkom was (zoals steeds) gratis !-------------------------------------
De vele aanwezigen zullen het beamen: het werd weer een gezellige, aangename en leerzame namiddag. Wij plannen reeds een volgende praatnamiddag met als gast, de bekende...... LEES HIEROVER MEER IN ONS TIJDSCHRIFT BOURG.
Info: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw, bij de voorzitter, Marie Paul, 0485 / 73.61.22 ofe-mail: heemleopoldsburg@hotmail.com.
Op zondag 4 juni 2006 werd de Leopold I wandeling officieel opengesteld.
Sedert de jaren 1970 kennen we ook de 3,5 km lange Chazalwandeling. Maar weet u dat er negen jaren na de eerste wereldoorlog in Leopoldsburg reeds een wandeling stond uitgestippeld vertrekkend vanaf het station ? Méér dan 10.000 boekjes van deze wandeling werden verkocht; men vond ze terug in gans België. Men kon Leopoldsburg / Bourg-Leopold van toen naar bezoekersaantallen dan ook vergelijken met een hedendaagse kustgemeente: van mei tot in oktover het tienvoudige van het eigenlijkeaantal inwoners...
We schrijven 1927 wanneer Moors zijn Beknopte Geschiedenis en kleine geïllustreerde GIDS KAMP VAN BEVERLOO (MET PLAN) uitbrengt in het Nederlands ! Een eerste oplage van 1000 werd gedrukt en uitgegeven door M.Merckx-Dubois, Maarschalk Fochstraat 18 te Leopoldsburg. Dit boekje (A.5-formaat) telde 20 blz en werd aan de prijs van 1,50 Fr - zo lezen we op de voorkaft - verkocht ten voordeele van het Vakantiefonds der Koninklijke- en Menschlievende Maatschappij der Oud-Leerlingen der Legerpupillenscholen Afdeeling Leopoldsburg. ----------------------------------------------------------------- U leest er mer over in ons ledenblad BOURG nr 3 (september)2006.
Op woensdag 02 augustus 2006 was het de beurt aan onze gemeente om mee te dingen naar het mooiste plein van Limburg. De place to be was het Koningin Astridplein, alias het rode plein (ook het hellend vlak genoemd) voor het gemeentehuis. Met de mooie bebloeming en de bomenboord mag dit vaak geconteerde plein er toch wel wezen. De burgemeester droeg een mooi zelf geschreven gedicht voor dit door de radioreporter 'gemeenteplein' genoemd. Onze voorzitter belichtte beknopt de historiek, Melanie van het Paviljoen schonk goedkoopste maar heerlijk smakend pintje. Aan 4 van de 5 criteria werd goed voldaan. Maar op het 5de beoordelingspunt, de opdracht, liet oze gemeente veel punten liggen. Wat was er gebeurd. De burgemeester van de vorige gemeente geeft een opdracht voor de volgende gemeente. Leopoldsburg diende te zorgen voor 'een tank, veel soldaten en het laten hren van de last post''. Dank zij een amateur was er één oud militair voertuig uit WO II, was er één gepensioneerd militair in uniform en was er een last post blazende trompetter. Met de chauffeur van het militair uitziend voertuig meegerekend waren er twee personen in legeruniform. En dat was veel te weinig !! Leopoldsburg scoorde 77 punten op de 100.
<== Bekijk verder onderaan meerdere foto's (bron: Radio 2 limburg__het mooiste plein) http://radio2.be/regio
WE ZOCHTEN ZINNEN EN OF GEZEGDEN IN HET ECHT DIALECT VAN LEOPOLDSBURG. WE HEBBEN ZE GEVONDEN !! BEDANKT AAN ALLE INZENDERS (zie ons ledenblad Bourg /september 2006)
De ons omringende gemeenten kunnen bogen op een eeuwenlange taalevolutie, meestal binnen een autochtone dorpsgemeenschap. Zo wijst minstens één geschreven bron naar het bestaan van het dorp Heppen (Happenia) in de tijd van Karel de Grote Leopoldsburg, dorpsite sedert 1835 en autonome gemeente sedert 1850 heeft volgens de andere Limburgers geen eigen dialect. Het zou een mengeling zijn van de Vlaamse en Franse dialectendie de in de loop der jaren de veleinwijkelingen en (militaire en ambulante) verblijvers spraken.
Wel wij chauvinistisch van aard, hoe kan het anders voor een inwoner van deze gemeente, willen bewijzen dat er wel degelijk een eigen dialect is ontstaan.
Wij rekenen op de vele Kampenaars hier in onze eigenste gemeente en waar ook ze ergens in de wereldmogen wonen.
GEMEENTE VERWIJDERT DE VERKLARENDE STRAATNAAMBORDEN
Laatste bericht: bevoegde schepen Bogaerts Jean-Pierre heeft beloofd de borden terug te laten bevestigen door de technische dienst. ( zie Het Nieuwsblad d.d. zaterdag 24 - zondag 25/06/06 ) WE ZIJN BENIEUWD !!??!
De gemeentelijke technische dienst vervangt op één na alle bestaande straatnaamborden. Uiteraard doen de werklieden dat in opdracht ! Overal eenzelfde straatnaambord: zwarte letters op witte achtergrond. Toch goed zou je menen. Inderdaad, maar wat is er eigenlijk aan de hand ? Sedert 1988 ijvert onze vereniging om waar mogelijk een korte verklaring onder de straatnaam op het bord te vermelden. Onze verzoeken bleven onbeantwoord. Daarom kocht onze vereniging zelf ieder jaar enkele straatnaamborden, bezorgden deze aan de gemeente die de technische dienst opdracht gaf tot bevestiging. Zo kochten wij borden voor : de Tramstraat (100 jaar geleden op 09-01-1888 reed de eerste tram in Limburg vanuit onze gemeente naar Bree), voor de Jacoletstraat (geen bezoeker weet dat deze naam herinnert aan de vrouwelijke weldoenster Serafien Jacolet, benevens het Koningin Astridplein de enige vrouwelijke straatnaam in het centrum), Maarschalk Fochstraat (galliëerd bevelhebber in WO I), Molenstraat (gebouw daterend uit 1846 nog voor dat Bourg-Léopold autonome gemeente werd..en aanzet tot de wijk het 'Geleeg'.), enz.Ook kochten wij verklarende straatnaamborden voor de slachtoffers van het nazi-regime : Adjudant Dekeyser, Marcel Torfs, Ferdinand Van Bael, Victor Swerts, enz. Onmiddellijk na het oorlogsdrama besliste het toenmalig gemeentebestuur om deze slachtoffers, destijds jonge mensen waaronder meerdere oud-scouts, nooit te vergeten en hen via straatnaam- borden in de collectieve herinnering te bewaren Wel, zonder die verklarende ondertekst zegt zo'n straatnaam de jongeren en gemeentebezoekers niets..?!Kennis van het verleden is onontbeerlijk om het heden te begrijpen. Wij hebben geen vermoedens om welke reden dan ook het college voorstander is van eenvoudige loutere straatnaamborden. Wij zijn nieuwsgierig hoe de schepenen, waaronder een doctor in de sociale wetenschappen en twee (pedagogisch gevormde) schooldirecteurs hun beslissing gaan uitleggen in het kader van het onderzoek 'erfgoededucatie in het onderwijs' gevoerd door de Universiteit Antwerpen ism de X-IOS-Hogeschool Limburg. Alle bestaande borden worden vervangen op één na ??? Wel, in de jaren vijftig reeds vroeg senator Vanthilt in de gemeenteraad om de straatnamen op het bord zelf beknopt te verklaren. Zoals in vele andere toeristische steden en gemeenten (bv in Hasselt ). Zijn partijgenoot, de sympathieke Fons Op 't Eynde, senator én eerste schepen, kon eindelijkin 1988 het bord Tramstraat inhuldigen. Nog geen 20 jaar later, nu in 2006, vindt het huidig bestuur zulke naamverklaring overbodig en onnodig. Behalve, inderdaad behalve één verklarend bord : het bord op het Bevrijdingsplein, dat door de toenmalige burgemeester Door Steyaert, thans fractievoorzitter in de gemeenteraad, in 1975 werd onthuld in aanwezigheid van hoge militairen en oud-gedienden van de Brigade Piron. Kan men spreken van een verborgen agenda ??? Het ontgaat ons...Uit ervaring weten we dat vele bezoekers van onze gemeente zich vragen stellen over de herkomst van straatnamen. In een voortdurende campagne waarmee Limburg als een toeristisch place to be wordt gepromoot, stimuleert het provinciebestuur de gemeenten op dat vlak zoveel mogelijk troeven uit te spelen. Daarom begrijpen deze verwijdering niet en met ons de vele personen die hun verontwaardiging niet onder stoelen of banken steken en ons daarover contacteerden.
Ons ledenblad De uitgave NR 02 / 2006 van ons driemaandelijks ledenblad Bourg is uit. INHOUD -Woord van de voorzitter -Bescherm- en ereleden -Steunende leden -Kringnieuws -Ik had het geluk te mogen verderstuderen bij de Broeders van Liefde in Leopoldsburg(doorGust Reynders) OnsPoëziehoekje -Onvergetelijk: Mijn jeugd in 't Kamp (door Guy Haine) -Herineringen: JulesVandenbranden(door Jules Buteyn) -Mijn droom werd waar !!?(door Godelieve Aerts) -Ons gemeentelijkheemkundig teritorium -Gemeente haaltde verklarende straat- naamborden weg... -Meester Delsupehe (gedicht vanButeyn Jules) Leden ontvangen dit gratis. Lid worden kan met een jaarlijkse bijdrage van slechts 7,5 euro over te schrijven op onze rekening 068-2224361-81.
- Op zaterdag 22-04-2006 te 15 uur werd een gedenkplaat onthuld aan de gevel van het gebouw opgericht op de plaats van de vroegere bioscoop Splendid, waarin op 15-09-1944 de startbriefing werd gehouden van de beroemd geworden Operation.
- Eindelijk staat er een nieuw gebouw op het perceel waar tot 1973 de bioscoop Splendid aanwezig was; gebouw dat naderhand als dancing werd uitgebouwd en tot een ruïne herviel eind de jaren zeventig na een alles vernielende brand.
De bouwheer en eigenaar van dit nieuwe gebouw werd bereid gevonden om een herinneringsplaat, geschonken door de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw, aan de gevel te bevestigen. Een gevelplaat als erkentelijkheid aan alle moedigen en dapperen die aan deze operatie hebben deelgenomen is nodig : omdat de herinnering blijven zou !.
De tekst op de gevelplaat:
___________________________
RESIDENTIE SPLENDID
(cine van 1923 tot 1973)
"OPERATION MARKET GARDEN"
(verfilmd als "A bridge too far"
bevrijdingsoperatie tijdens WO II 15 - 25 sept 1944
____________________
Enige uitleg
Operation MarketGarden was de codenaam voor een geallieerd offensief in september 1944, dat bedoeld was om vanaf de Nederlandse zuidgrens in een keer door te stoten tot achter Arnhem. Het bestond uit een grootschalige luchtlan- dingsoperatie (Market) en een grond- offensief vanuit België en was ontwikkeld uit een bescheidener plan met als codenaam Operation Comet.
(Garden: in cine Splendid in het Limburgse Bourg-Léopold vond de general briefing plaats: op vrijdag 15 september 1944 gaf Generaal Brian Horrocks in de bioscoop Splendid te Leopoldsburg (stond schuin tegenover het station) de historische order aan alle bevelhebbers van de landstrijdkrachten die deelnamen aan de Operatie Market Garden. )
De Amerikaanse 101e en 82e luchtlandings- divisie zou bruggen bij Son, Veghel, Grave en Nijmegen veroveren, terwijl de 1ste Britse Luchtlandingsbrigade onder Roy Urquhart samen met de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder Stanislaw Sosabowski de Rijnbrug bij Arnhem zouden veroveren (Operation Market). Zo zou de weg vrij zijn voor de uit België oprukkende grondtroepen van het Britse 2e leger (Operation Garden).
Reden van deze gedenkplaat
- Een militaire operatie die, aangedreven door de hoop, de wil en het overtuigende geloof in het kunnen verslaan van het nazi-juk', heeft geleid tot een diep menselijk dramatische gebeurtenis vol ellende voor strijders en burgers. Een gebeurtenis waarin gewone mensen in de rol van militair hun dierbaarste bezit, hun leven, veil hadden voor de vrijheid van de volgende generaties; vrijheid die wij vooral mede dank zijn hun inzet nu ten volle kunnen genieten.
Omdat hun dappere daden in de herinnering van het menselijk collectief geheugen zouden blijven verder leven, werd hun verhaal verfilmd, werden musea opgericht en wordt thans hier vandaag in Leopoldsburg een gedenkplaat onthuld. Dit aan de gevel van het gebouw op de plaats waar destijds de startbriefing voor deze grootse operatie werd gehouden in de cinemazaal Splendid.
PROGRAMMA onthulling gedenkplaat
Plaats : 3970 Leopoldsburg, Nicolaylaan voor het gebouw (tegenover het station).
15u00: Openingstoespraak door Mevr Marie Paul Fannes, voorzitter van de organiserende Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw
15u10: Toespraak door dhr Herman Swerts, schepen voor cultuur en o.a. Heemkunde.
15u20 : Toespraak door dhr Ray Verpoorten, ere-voorzitter van het Museum KOK- Leopoldsburg, ere-voorzitter van de Vrije Middenstand Leopoldsburg, bezieler voor deze gedenkplaat.
Onthulling van de gedenkplaat door d hr Ray Verpoorten
.15u50 : Deelnemers begeven zich naar de VVV-zaal
16u00 : Receptie in de polyvalente zaal van de VVV, Hechtelsesteenweg 7, aan de deelnemers aangeboden door de organiserende vereniging i sm dhr en mevr Brusselaars.
BESTUUR Voorzitter : Marie Paul Fannes onder voorzitter : Josette Werrens secretaris : Marie Paul Fannes archivaris : Rene Jansen penningmeester : Theo Slootmaekers raadsleden : Jozef Fransen Maria Geerts
ERE-COMITE titel naam ere-... sedert ere-voorzitters Theo Slootmaekers (bijz.lic.MS)1990 Prof .Dr. Herman Matthijs 1992 Lea Vingerhoed (gegrad) 2002
ere-ondervoorzitter Marie-Louise Van Can 2000
ere-secretaris Rik Joos 1987 Lucienne Van Wonterghem 2000
BESCHERMLEDEN - E.H. Mathieu Vanherk, pastoor parochie Leopoldsburg-centrum - CMO I Kwartier Olt Wouters - Comd 1° Brigade Kwartier Leopold I - Lt-kol.SBH Robrechts,Comd Kamp Beverlo - dhr Herman Swerts, schepen voor cultuur en o.m.heemkunde
Ons secretariaat en onze documentatie- en archieflokalen zijn gelegen te 3970 Leopoldsburg, Hechtelsesteenweg 7/1. Wij zijn bereikbaar: telefoon / fax : 011 / 82.23.55 gsm : 0485 / 73.61.22 en 0497 / 25.56.15 e-mail : heemleopoldsburg@hotmail.com
Ons secretariaat is via tel/fax, gsm en e-mail permanent bereikbaar. Onze lokalen, om reden dat zij binnen het militair kwartier Olt Wouters (=oud militair hospitaal=) zijn gelegen, zijn toegankelijk maandagnamiddag van 14u tot 16u (om 16u wordt de poort van het militair kwartier gesloten).
SLOTVERKIEZING OP ZOEK NAAR DE GROOTSTE KAMPENAAR (1850 - 2005) Zaterdag 8 april om 14uur in de VVV werd zij verkozen door een nokvolle de polyvalente zaal . Uit een lijst met méér dan 150 door de redactie van Bourg aangeduide kandidaten koos het redactieteam er 50. Leden, lezers en andere deelnemers kozen hieruit de Top-10, vervolgens de Top-5 en tenslotte de ultieme Top-3. Het is uit deze drie laatste Groten, en dat zijn Ingrid Berghmans, "meester" Delsupehe en de eerste Belgische koning Leopold , dat dé Grootste Kampenaar zou worden verkozen. - De oproep in het gemeentelijk infoblad om personen die de verdediging van 'hun' kandidaat op zich willen nemen resulteerde in een schare rasechte overtuigde pleiters. Niet minder van Astrid Bammens ,bezielster en conservator van het unieke museum Mijn Koningshuis en kenner van het Belgisch vorstenhuis, verdedigde de kandidatuur van Leopold I; de vorst aan wie we toch én de oprichting van het Kamp van Beverlo hebben te danken én - als het ware in het kielzog ervan - het ontstaan van de gemeente Leopoldsburg. Ingrid-kenner bij uitstek, Nest Kox, nam het vurig en onversaagd zoals wij hem kennen, op voor Ingrid Berghmans - Kampse schone en judoka-op-wereldniveau die tevens reeds werd verkozen tot 'sportvrouw van de XX° eeuw' . De beroemste meester van t Kamp kreeg als verdediger Rene Nijs, zijnde de man die niet alleen boeiend en ontroerend kan verhalen over zijn lichtend voorbeeld: meester Delsupehe Louis. Hij argumenteerde met brio waarom hij vindt dat zijn held reeds voor hem de grootste Kampenaar is. Na het tellen van de stembriefjes, onder toezicht van de archivaris, werd duidelijk dat Ingrid, voor de GHKL en vele deelnemers, de grootste onder de Kampenaar is. <==(zie foto van Ingrid Berghmans) Belangrijk is toch, dat meester Delsupehe, eigenlijk een niet zo bekend figuur voor de hedendaagse jeugd, tot de tweede grootste Kampenaar werd verkozen. Terwijl voor de wereldkampioen judo de bewondering erg groot is, blijft de tweede echt in de herinnering verder leven. De eerste Belgische vorst overleed in 1865. Dat hij nu toch als grootste Kampenaar werd weerhouden wil toch wel iets zeggen over de latent aanwezige dynastische gevoelens !! Ingrid, de enige levende onder deze drie legendarisch perszonen, kon niet aanwezig zijn wegens te druk. Haar moeder nam de presence waar.
BOURG is het driemaandelijks ledentijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw. Leden ontvangen dit blad gratis. ----------------------------------------------------------- INHOUD BOURG 1/2012 (volgnr 95 - jaargang 25):
-Van onze voorzitter
-In dit nummer -Onze bescherm- en ereleden
-Waren de eerste bewoners van t Kamp
een bende avonturiers ? (Michel Meeus)
-Het hoofddeksel van de Kampse Suisse
-Een piano als stille getuige(Godeleve Aerts)
-Het verhaal van bompa (A. Vd Bossche)
-WOI, het Kamp van Beverlo en Aartselaar (het verhaal achter een postkaart in 1919
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
<><><><><><> UW ARTIKEL zend ons Uw herinneringen die u heeft aan uw verblijf in Leopoldsburg en voeg een foto bij. Wij brengen uw artikel in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG. heemleopoldsburg@hotmail.com <><><><><><> medewerkers gezocht <><><><><><>
Op 13 april 1839 kreeg Pieter-Jan Bemindt van de gemeente Beverlo vergunning voor het bouwen van een windmolen op zijn domein 'Geleeg' genoemd, waarop hij in 1937 en 1838 ook reeds een landbouwbedrijf, een brouwerij en een geneverstokerij had gebouwd. Het bouwen en het installeren van de bergmolen (de molen werd gebouwd op de hoogste heuvel) duurde een jaarvan 1845 tot midden 1846. De maal- activiteiten startten in juli 1846. We schrijven 4 jaar voordat Bourg-Léopold autonome gemeente werd. In 1930 staakte de toenmalige eigenaar alle maalwerk. In 1935 werd het gebouw van zijn wieken ontdaan. Molen en molenaarshuisje bestaan nog; De Molenstraat (de molenromp staat er nog) en de Heuvelstraat (de heuvel is er niet meer) herinneren aan destijds. --------------------------------- Vraag ons naar een uitgebreidere historiek.
Op 9 december 2005 om 10 uur kwam prins Filip - op uitnodiging van het gemeentebestuur - op het Albert -I Plein het borstbeeld van de eerste Belgische koning, Leopold I, inhuldigen. Gemeenteraadslid Wouters Jos zag zijn maandenlang streven hiermeebekroond: hij betreurde dat Leopoldsburg geen monument had van de eerste Belgische vorst, naar wie onze gemeente is genoemd.
Na de inhuldigingsplechtigheid bracht de prins een bezoek aan het museum Mijn Koningshuis van Astrid Bammens (waarmee ook haar wens in vervulling ging).
Het jaarlijks driedaags Harley Davidson Treffeneind juli begin augustustrekt een 3500 à 5000 HD-bezitters en sympathisanten aan. Het centrum is dan afgesloten; overnacht wordt er op een buiten het centrum gelegen weide.
BOURG, BOURG-LEOPOLD Bourg vindt men vaak terug als voegwoord: in namen van steden en gemeenten, denk maar bv aan Mariembourg en Cherbourg. Oorspronkelijke betekenis: "
"Een bourg is een centraal punt temidden van gehuchten"
(Un bourg est un point central parmi les hameaux) heeft ook wel de betekenis van "burcht, een omwald groot.. Een dorpje werd dan weer aangeduid als een "bourgade "bv St-Emilion-Bourgade.
FAMILIENAAM Bourg is ookde naam van een rijk en beroemde familie vooral wonend in Frankrijk maar ook talrijk aanwezig in Canada en de Verenigde Staten van Amerika. We vinden ook hier telgen terug onmiddellijk na de Belgische onafhankelijkheid, gebleven na de Franse overheersing. We treffen ze aan bij de vroege uitbouw van de industrialisering in Wallonië (Henegouwen). De koolmijn van Bois-du-Luc, in de 19de eeuw één der belangrijkste ondernemingen i n die streek, kende twee directeurs Bourg tussen 1831 en 1854. V.Bourg ontwierp niet enkel in 1836 de eerste carrés als woonwijk in België, zijnde een arbeiderswijk met elkaar loodrecht kruisende straten en afgeschuinde hoekhuizen, bestaande uit 166 huisjes voorzien van koud- en warmstromend water, zeer modern en hygiënisch voor die tijd. Hij werd in 1841 ook aangezocht door het ministerie van oorlog en het provincie-bestuur van Limburg om het plan te ontwerpen van een nieuwe stadskern, vast tegen het in 1835 opgerichte kamp van Beverlo. De hiertoeaangelegde verkaverling kreeg in de volksmond al vlug de naam 'Bourg'. Zodat de gemeente-raad van Beverlo in 1842 besloot de nieuwe wijk officiëel Bourg te heten met Bourgstraat als voornaamste toe- en doorgangsweg.. In 1850 zou deze wijk bij koninklijk besluit plaats krijgen op de lijst van de Belgische gemeenten als Bourg-Léopold (later: Leopoldsburg), met verwijzing naar de eerste Belgische koning, uit dank ook voor de oprichting van het legerkampmaar vooral uit dank voor de verleende gemeentelijke autonomie (los van Beverlo)!. In het Brusselse verwijzen meerdere straten naar deze familie. Brussel kent een Bourgstraat en Schaarbeek en Evere kennen beide een Kolonel Bourgstraat. In 1960 richtte een telg van deze familie een nieuwe fabriek op te Hévillers (Waals-Brabant) voor het produceren van machines ten behoeve van de papierindustrie en drukkerijen.CP Bourg (zoals deze onderneming is genoemd naar haar stichter Charles-Pierre Bourg) was zo'n succes dat reeds in1977 een filiaal werd geopend in Massachutsetts (USA) met een 1000 werknemers verantwoordelijk voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Deze industriële tak van Bourg behoort in ons land nog steeds tot de 200 rijkste families. De carrés van Bois-du-Luc werden door de Belgische Staat in 1974, één jaar na de mijnsluiting , gekocht en erkend als beschermd monument.
Beslist een bezoekje waard !.
Ter info: deze Victor Bourg niet verwarren met Victor Bourgeois (°Charleroi 1897 +Brussel 1962) ontwerper van La Cité Moderne in St-Agatha-Berchem.
De familienaam BOURG: In Frankrijk bv dragen 4006 pesonen deze familienaam, verdeeld over 46 departementen.
STATION LEOPOLDSBURG Het oudste gedeelte is het baanvak Hasselt-Houthalen, dat op 15 juli 1866 geopend werd als onderdeel van de internationale lijn 18 Hasselt-Eindhoven. Op 27 juli 1878 werd het baanvak Leopoldsburg-Mol in gebruik genomen, dat deel uitmaakt van lijn 17 Diest-Leopoldsburg-Mol. Het zou duren tot 1 juli 1925 vooraleer men Houthalen met Leopoldsburg zou verbinden
Rijk herbergverleden: gezellig op het Koningsplein (thans Koning Albert I-plein) terrassen op een zomerse zondag- namiddag, in de lommerte van de mooie bomen.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Onze niet aflatende medewerkers op het redactiesecretariaat
koninklijk paleis met "geit aan de ketting "op het gazon Kamp van Beverlo anno + 1840;
Volgens overlevering kreeg deze weg door het park zulk een bijnaam: de soldaat nam hier afscheid van zijn plaatselijk of bezoekend liefje... Thans staat op het straatnaambord :"Laan der 7 zuchten" verwijzend naar de 7de hemel...
koninklijk_paviljoen 1834-1913 De eerste Belgische vorst, Leopold I, echt bezorgd voor het behoud van zijn kersverse koninkrijk, bezocht geregeld in het Kamp Beverlo. en verbleef dan met zijn gezin en gevolg in het 'koninklijk paleis': een in hout gebouwd paviljoen ruimer en mooier dan dat van minister en generaals. Zijn opvolger, Leopold II (koning van 1865 tot 1909), was meer bezorgd om het vergaren van een kroonfortuin en een imago; hij verkreeg een eigen gebied in Afrika(Congo) met erstsen en plantages en liet in eigen land in de grote steden monumentale gebouwen oprichten. Zijn logo was de twee tegengestelde letters L. Hij kwam nog wel enkele keren in het Kamp. Zijn paviljoen geraakte in verval en werd in 1913 afge- broken. Na WO 1914-1918 is een 'koninklijk verblijf" niet meer (opnieuw) gebouwd.
Leopoldsburg "moderniseert"
Dit jaar, 2007, zal op het Koningin Astridplein niet alleen het bekende gebouw Snyckers worden afgebroken maar ook het alom gekende cafe Paviljoen.
Op het perceel van de bekende handelszaak KEMPENLAND werd in 2006 een mooi appartementscomplex opgericht.
Geslaagd gevelmonument op hoek Koningin Astridplein en Generaal Lemanstraat. Kunstwerk stelt voor het eerste Belgische vorstenpaar.
Jammer dat het verklarend straatnaambord hier ontbreekt
Eigenzinnige helpdesk
Onderstaande foto's ingezonden door Jean
De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier volgende foto's bezorgde 13/10/07)
kinderplezier op de kermismolen (foto Jean Verstraeten_okt 2007
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakte op 13/02/08 volgende foto's bij het zien van die gekapte eiken op militair domein. Hij maakt zich hierbij de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???"