""MARKET GARDEN"" Gedenkplaat werd onthuld op zaterdag 22-04-2006 ter herinnering aan de startbriefing van deze bevrijdings- operatie in cinema Splendid
De Marketenster monument op het Bevrijdingsplein ter ere van de vele nuttige en waardevolle garnizoensvrouwen van weleer. Een sfeërieke beeld met de blik naar het leger- kamp van Beverlo.
Ingrid Berghmans verkozen tot de grootste Kampenaar 1830 - 2005 (klik bij inhoud op de titel om het artikel te lezen).
Beoordeel dit blog
In 1985 werd het 150 jaar Kamp van Beverlo gevierd
In 2000 werd herdacht dat 150 jaar geleden Bourg-Léopold bij koninklijk besluit de gemeentelijke autonomie verwierf.
In Flanders Fields By: John Mc Crae,Lieutenant Colonel (1872-1918)medicine doctor in the Canadian Army
In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields John McCrae, 3 mei 1915
John McCrae
In Vlaanderens velden
bloeien de klaprozen tussen de kruisen, rij aan rij, die onze plaats aanwijzen.
En aan de hemel blijven de leeuweriken
vliegen en dapper kwelen, tussen 't geschut beneden
nauwelijks te horen.
Wij zijn de Doden.
Enkele dagen geleden nog leefden we,
voelden de ochtendstond, zagen de gloed van de avondzon,
beminden en werden bemind
en nu liggen wij, de gevelden, In Vlaanderens velden
Zet onze strijd met de vijand verder. Met falende handen reiken wij u over de toorts. Aan u haar hoog te dragen. Doet gij dit niet, dan zullen
wij in deze aarde geen rust kennen,
ondanks de klaprozen
In Vlaanderens velden
Foto's, foto's... ""HET MOOISTE PLEIN van Limburg""
bekijk alle foto's op de website van radio 2 limburg http://radio2.be/
onze voorzitter Marie Paul als 'molenaarsvrouw' te midden creatieve kinderen van bezoekers
"Tussen reveille en taptoe": één der werken van de ere-burger, beeldhouwer. schilder, dichter ; NAND HENDRIX
ONS GEMEENTEHUIS OP DE FOTO
Hotel-restaurant Clarenbach thans genaamd Prince Royale
HIERNA ENKELE FOTO'S VAN ONS DOCUMENTATIE- CENTRUM (Hechtelsesteenweg 7/1 3970-Leopoldsburg) open op donderdag van 13u30 tot 15u40 ook op afspraak 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres (zie in hoofding )
Het uitzicht van het Koningin Astridplein wijzigt door de vele verbouwingen. Hopelijk streeft het gemeentebestuur een mooie geveldecor na via regelgeving. Hieronder enkele sfeerfoto's van het plein anno maart 2007.
Wandeling Koning Leopold I brengt je langsheen de geschiedenis van België aan monumenten en gebouwen in het Kamp van Beverlo.
Residentie Diana (Koningin Astridplein)
Van mei tot oktober is het iedere zondag voormiddag gezellige rommelmarkt op het Koningin Astridplein (= marktplein).
BOMEN : GROEN ONDERHOUDEN
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit op het Staatsdomein, zoals te zien op staande foto's van ons lid én vrijetijdsfotograaf Jean .
KERSTFEER IN DAGCENTRUM BERKENHOF
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Onderstaande foto's: Jean Verstraeten.
Kamps carnaval 2008 (foto's Jean Verstraeten)
Heem Leopoldsburg
Kijk ook eens op Facebook: "Ge zet van Leopoldsburg als ge..." slootheppen@hotmail.com
23-01-2008
LEOPOLDSBURG VERNIEUWT: oude rijkswacht
De oude gendarmerie was de huisvesting voor zowel het Rijkswachtdistrict Noord-West Limburg) als voor de lokale brigade(Leopoldsburg + Heppen + Ham). De eerste rijkswachters kwamen samen met de militairen in 1835 naar het toen pas opgerichte Kamp van Beverlo. Na 1986 verhuisde deze federale politie naar de nieuwe kazerne op de Hechtelsesteenweg( en verhuisde op nieuw in 1996 naar Hasselt).
HET OUDE RIJKSWACHTGEBOUW vormt thans een mooi bewijs dat integratie van oude gebouwen lukt. De wandelgang vanuit het Albert I-plein mondt uit op een centraal pleintje aan de Karmellaan(rechtover de kloostermuur van de Karmelietessen). Het is als een oase én voor de er wonende senioren én voor de rust zoekende wandelaar.
HET KONINGIN ASTRIDPLEIN beter gekend als 'de markt". Bekijk beide foto's. Beide fotografen keken van voor het monument naar de Vander Elststraat. Resultaat : - vroeger de bomen, de sfeer... - sedert enkele jaren het "rode plein". Pure nostalgie versus de onvermijdelijke vooruitgang . Of wat denk je ???
Dit jaar zal het 50 jaar geleden zijn dat de wereldtentoonstelling in Brussel plaats vond. Onze kring zoekt vooral foto's maar ook verhalen en anecdotes van Kampenaars die dat wereldgebeuren in onze nationale hoofdstad hebben bezocht. Het atomium als prachtig gerestaureerd "monument" herinnert aan die glorierijke periode van april tot oktober in het jaar 1958. We beogen een fotoboek, zoals dit over de Kampse processies, hetgeen een mooie en blijvende herinnering zou zijn. Foto's worden steeds, indien gewenst, onverwijld gegarandeerd terug bezorgd.
Het bekende enige café van de markt, café Paviljoen (bij Melanie) - langs het gemeentehuis - staat leeg en wordt thans herbouwd: het blijft een drankgelegenheid. Maar met de echt aantrekkelijk gerestaureerde gevel en een gans hernieuwd interieur zal deze horecazaak ( met vermoedelijk naam : " Nieuwe Majestick" ) beslist een aanwinst voor het marktplein betekenen.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; De nieuwe uitbater zal zeker niet zoals Melanie (vroeger tot in de tachtiger jaren) vanin het cafe de centrale brandweersirene bedienen; evenmin zal hij of zij - zoals Melanie -een sociale opvang verzorgen (sommigen spraken over Melanie als van een kleine ocmw). Velen zijn Melanie er nog altijd erg dankbaar voor en denken terug aan die "dame met een groot hart voor de zwakken in de samenleving". Bij het bezoek aan die Nieuwe Majestick zullen velen beslist even aan "ons Melanie" terugdenken.
Tot voor 2003 stonden aan de westkant van het gemeentehuis, langs de overzijde van de straat (die ook behoort tot het Koningin Astridplein) nog lage 19de eeuwse woningen: wit bepleisterde voorgevels, gelijkvloers waarboven een zolderkamer onder een zadel- pannendak. De hoek aan de kant van het plein was tot WOII een logementhuis. Het hoekhuis met de Koningin Louisa- Marialaan leek wel een torengebouw.
Nu reeds enkele jaren oogt op die plaats de Residentie Diana; een opvallende gevel, moderne steenzetting met rood als hoofdkleur. Jammer staat de naam van de residentie verborgen boven de toegangsdeur ...in de inkomhal.
KAMPS wordt het dialect van de deelgemeente Leopoldsburg genoemd VIA ONS LEDENBLAD BOURG (september 2007) hielden we een ENQUÊTE. Je kunt nog meedoen want slechts 20 dapperen hebben geantwoord. Indien je wil meewerken dan enkel onderstaande tabel in te vullen wanneer je in Leopoldsburg bent geboren of opgegroeid of er al meerdere jaren woont.
1) SPREEK JE DIALECT OF A.N. ?
VRAAG
Welke taal spreek je
Keuze
12 3
1)gewoonlijk (thuis)?
2)met je chef, klanten, patiënten?
3)met je buren ?
4)met je kinderen ?
5)met je kleinkinderen ?
6)met de dokter ?
7)met de baliebediende ?
8)bij het telefoneren ?
9)met de vrienden van je kind ?
10) met de winkeljuffrouw in Hasselt, Antwerpen, Gent ?
11)met je allochtone gebuur ?
12)bij het moppentappen ?
13)in het ziekenhuis ?
14)tegen de buschauffeur ?
15) met jezelf ?
Keuze:1= Algemeen Nederlands
2= Kamps3= ander dialect OOK BEANTWOORDEN A.U.B.: 2=Ik ben een Man / een Vrouw (*) 3=Ik ben in Leopoldsburg a) geboren / b) geboren en opgegroeid / c) opgegroeid (*) 4=Mijn partner is van Leopoldsburg en ik woon al jaren hier(*) 5=Ik behoor tot de leeftijdsgroep van a) jonger dan 30 / b) 30 - 50 / c) ouder dan 50 jaar(*) ------------------------------------------------------------- (*) keuze omranden of doorhalen wat niet past.
Doe je mee ? OK, alvast bedankt. Je kunt ons de enquête kopiëren en ingevuld als bijlage terugmailen naar heemleopoldsburg@hotmail.com
Of je kunt ze kopiëren en ze ingevuld ons bezorgen op ons adres: Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw, Hechtelsesteenweg 7/1, 3970 Leopoldsburg.
20 LEDEN/ LEZERS HEBBEN in de periode september - november 2007 GEANTWOORD.
EEN VOORLOPIGE Conclusie :
Niettegenstaande de geringe respons durven we toch een beperkte analyse brengen.
VOLGENS degenen die het enquêteformulier hebben ingevuld SPREEKT:
1)_95 % thuis gewoonlijk Kamps
2)_75 % ANmet de chef, klanten,..
3)_90 % Kampsmet de buren
4)_85 % Kampsmet de kinderen
5)_80 % Kampsmet de kleinkinderen
6)_50 % ANmet de dokter, alhoewel de andere 50% beweert tegen hun arts Kamps te spreken.
7)_80 % ANmet de baliebediende
8)_85 % AN tijdens het telefoneren
9)_70 % Kampsmet de vrienden van zoon of dochter
10)_70 % ANmet de winkeljuffrouwin Hasselt, Antwerpen, Gent,
11)_30 % Kampsmet de allochtone buur
12)_95 % Kampsbij het moppentappen
13)_80 % ANin het ziekenhuis
14)_60 % AN met de buschauffeur
15)_90 % Kampsin zichzelf
ENQUËTE TOCH NOG EENS OVERDOEN
20respondenten is uiteraard te weinig om een aanvaardbare conclusie te trekken. Daarom zullen we deze enquête herhalen.
Maar darenboven wensen we ook te vernemen van diegenen die ons hun antwoord bezorgen, of ze man of vrouw zijn, hun leeftijdsgroep en of ze wel of niet in Leopoldsburg zijn geboren (thuisgeboorten kwamen hier nog geregeld voor tot 1960).
Ten behoeve van onze brochure over het Kamps willen we
Inderdaad weten hoe intens het Kamps dialect anno 2007
nog wordt gebruikt.
We krijgen de indruk dat Kampenaars toch niet echt chauvinistisc zijn wat hun dialect (lees= moedertaal) betreft ..
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Naaststaande foto Jean Verstraeten. De overige 14 foto's vind je links onder in rand)
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit. Onze fotograaf Jean kon op het Staatsdomein volgende beelden vastleggen. De andere foto's uit deze reeks vind je links onder in de rand.
om het overlijden op 20 december 2007 van ZUSTER SIMONE van het H.HART ( Simone VOS) Deze zuster- karmelietes werd geboren op 8/11/1925 te Eigenbrakel, trad in op 6 november 1947 en werd plechtig geprofest op 9 mei 1952.
Gebedswake op 26/12/2007 te 19u00 in de kapel van de Karmel. De uitvaartliturgie wordt gehouden eveneens in de Karmelkapel op donderdag 27/12/2007 om 10u30 gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Leopoldsburg.
Op 1 januari 2008 zal het 200 jaar geleden zijn dat generaal Chazal werd geboren te Farbes in Frankrijk.
Op 30 augustus 2008 zal het dan weer 100 jaar geleden zijn dat het monument van deze leger-opperbevelhebber, staatsman en baron werd onthuld in het Kamp van Beverlo te Leopoldsburg. ----------------------------------- (Beeldhouwer was Desenfans)
Op 25 november 2007 kiekte onze fotograaf (zie foto) de eedaflegging van de nieuwe scoutsleiders te Leopoldsburg. Plaats van het gebeuren: Koekoeksberg (einde van de Kapelstraat). Het doet een mens goed te weten dat er nog inzet is voor het in ere houden van zulke tradities waarbij nobele waarden worden doorgegeven aan de volgende generatie.
(Foto Jean Verstraeten) Klik op de foto om deze te vergroten.
De gemeente Leopoldsburg schrijft een poëziewedstrijd uit met als thema: "wedergeboorte". Dit thema vindt de inspiratie in de Koning Leopold III-Laan waar momenteel de oude zieke eiken worden vervangen door jonge kleinbladige linden.
Meer info alsook het wedstrijdregelement)vind je op de website van de gemeente : www.leopoldsburg.be
De prijsuitreiking staat gepland op 31 januari 2008 (Gedichtendag) en zal doorgaan in het cultuurcentrum. De winnaar krijgt een mooie geldprijs en zal zich gedurende één jaar "Kampse gemeentedichter" mogen noemen.
JEAN VERSTRAETENis lid van onze vereniging en woont al jaren in Leopoldsburg. Hij heeft een prachtige blog gemaakt over de molens, vol met wetenswaardigheden en voorzien van vele mooie foto's. Ook de molen van 't Kamp staat er tussen.
HOOFDKERK DIENT NODIG GERESTAUREERD Het college van burgemeester en schepenen heeft ten behoeve van de hoofdkerk (kerk-centrum) een restauratiedossier ingediend bij het provinciebestuur en bij de bevoegde Vlaamse minister. Gebarsten gewelf, verzakte funderingen ingevolge verzanden afwateringsputten noodzaken inderdaad dringende herstellingswerken. De ingezakte terrasvloer van de rechteringang (aan de voet van de toren: zie foto) smeekt om een dringende oplossing.
Meerdere blogtoeristen vroegen ons of de kerktoren wel of geen uurwerk heeft. Wanneer je staat voor de kerk met je rug naar het cultuurcentrum dan zie je hoog tegen de torengevel het enige uurwerk (niet naar het dorpcentrum maar wel naar het legerkamp gericht. Tot 1968 was dit immers een militaire kerk. Je leest er alles over in ons ledenblad Bourg nr 3/2007 -uitgave 1 september.
Volgens Willy Leenders telt Leopoldsburg geen enkele zonnewijzer. Tijd om er iets aan te doen voordat de lente 2008 zich aandient. Toch staat het ons voor dat we hier in de gemeente ergens een zonnewijzer (vanop de straat) hebben gezien...Maar waar was dat ook weer ?
Willy Leenders heeft op zijn webstek http://www.wijzerweb.be "Alle zonnewijzers in Limburg" verzameld aangevuld met heel wat wetenswaardigheden.
Vele bomen langsheen de Leopold III-Laan (voorheen Zuidelijke Bandweg, Zuiderlaan, Chazallaan en sinds 1985 Leopold III-Laan ) zijn aangetast en dienen best vervangen. Momenteel worden in opdracht van het gemeentebestuur heel wat bomen gekapt. De stukken stammen tonen het rot in de stamkern (zie foto). Deze oude eiken (sommige méér dan 70 jaar oud) worden vervangen door kleinbladige linden (= de Tilia Cordata). De kleinbladige linde geeft weliswaar méér bladafval maar eens op de grond verteren de blaadjes veel vlugger dan de grotere duurzame eikebladeren. Deze bomenvervanging kadert in het renovatieproject waarin de ganse kerkomgeving betrokken wordt. Verwacht wordt dat de werken zeker zullen duren tot eind 2008.
Doel is mede om deze thans wat in vergetelheid geraakte doch nog steeds statige laan (door oude Kampenaars nog steeds 'den Boulevard' genoemd) te herwaarderen. Volgens de projectleiding zal deze laan één van de paradepaardjes worden kaderend in de "globaal visie Gemeente- aan-het-Kamp". Insiders menen dat deze opwaardering de huizen en bouwpercelen in de koopgunst zullen brengen. Hetgeen volgens het vraag/aanbod-principe de prijzen zal doen volgen.
Amateurkunstenaars hebben dus nog even de kans om deze mooie met eiken omzoomde laan te vereeuwigen.
Het handelspand op de hoek van de markt (=Koningin Astridplein - Generaal Lemanstraat) waarin tot van 1913 tot 1998 de winkel Scheveneels - Snyckers was gevestigd, was wijd en zijd bekend. Gisteren passeerde ik er en zag dat dit pand volledig was afgebroken. Een nostalgisch gevoel geeft deze leegte... __________________
De voorziter van de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg is, naar ieders voldoening, sedert 2003 Marie Paul FANNES ( natuurgids en gemeentekenner, maar vooral mensvriendelijke vrouw én oma ). Onze voorzitter (klik op de foto om deze te vergroten)) fungeert ook als PR-dame van onze vereniging. Tevens neemt zij tijdelijk de functie van secretaris waar. Omwille van haar functie brengen we in iedere uitgave van ons ledenblad Bourg (reeds 20ste jaargang !) onderaan het voorwoord van de voorzitter haar foto.
OPENING JAARLIJKSE OKTOBERKERMIS Als naar jaarlijkse gewoonte, en dit sedert 1850, begint in het tweede weekeinde van de maand oktober de grote kermis.Eind de jaren 1950 werd de kermis beperkt tot het Koningin Astridplein (voorheen stonden zelfs kramen tot aan 'den Boulevard' (thans Koning Leopold III Laan). Voor wereldoorlog 1940 - 1945 en ook na de deze wereldbrand tot begin1950, kwamen cafébazen met hun dienstmeisjes (zelfs van aan de kust) afgezakt naar deze kermis, om reden van de onvoorstelbaar veel aanwezige soldaten. De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier foto's bezorgde (één foto wordt hiernaast getoond en de andere drie rechts onder in de zijstrook).(klik op de foto om deze te vergroten)
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
<><><><><><> UW ARTIKEL zend ons Uw herinneringen die u heeft aan uw verblijf in Leopoldsburg en voeg een foto bij. Wij brengen uw artikel in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG. heemleopoldsburg@hotmail.com <><><><><><> medewerkers gezocht <><><><><><>
Op 13 april 1839 kreeg Pieter-Jan Bemindt van de gemeente Beverlo vergunning voor het bouwen van een windmolen op zijn domein 'Geleeg' genoemd, waarop hij in 1937 en 1838 ook reeds een landbouwbedrijf, een brouwerij en een geneverstokerij had gebouwd. Het bouwen en het installeren van de bergmolen (de molen werd gebouwd op de hoogste heuvel) duurde een jaarvan 1845 tot midden 1846. De maal- activiteiten startten in juli 1846. We schrijven 4 jaar voordat Bourg-Léopold autonome gemeente werd. In 1930 staakte de toenmalige eigenaar alle maalwerk. In 1935 werd het gebouw van zijn wieken ontdaan. Molen en molenaarshuisje bestaan nog; De Molenstraat (de molenromp staat er nog) en de Heuvelstraat (de heuvel is er niet meer) herinneren aan destijds. --------------------------------- Vraag ons naar een uitgebreidere historiek.
Op 9 december 2005 om 10 uur kwam prins Filip - op uitnodiging van het gemeentebestuur - op het Albert -I Plein het borstbeeld van de eerste Belgische koning, Leopold I, inhuldigen. Gemeenteraadslid Wouters Jos zag zijn maandenlang streven hiermeebekroond: hij betreurde dat Leopoldsburg geen monument had van de eerste Belgische vorst, naar wie onze gemeente is genoemd.
Na de inhuldigingsplechtigheid bracht de prins een bezoek aan het museum Mijn Koningshuis van Astrid Bammens (waarmee ook haar wens in vervulling ging).
Het jaarlijks driedaags Harley Davidson Treffeneind juli begin augustustrekt een 3500 à 5000 HD-bezitters en sympathisanten aan. Het centrum is dan afgesloten; overnacht wordt er op een buiten het centrum gelegen weide.
BOURG, BOURG-LEOPOLD Bourg vindt men vaak terug als voegwoord: in namen van steden en gemeenten, denk maar bv aan Mariembourg en Cherbourg. Oorspronkelijke betekenis: "
"Een bourg is een centraal punt temidden van gehuchten"
(Un bourg est un point central parmi les hameaux) heeft ook wel de betekenis van "burcht, een omwald groot.. Een dorpje werd dan weer aangeduid als een "bourgade "bv St-Emilion-Bourgade.
FAMILIENAAM Bourg is ookde naam van een rijk en beroemde familie vooral wonend in Frankrijk maar ook talrijk aanwezig in Canada en de Verenigde Staten van Amerika. We vinden ook hier telgen terug onmiddellijk na de Belgische onafhankelijkheid, gebleven na de Franse overheersing. We treffen ze aan bij de vroege uitbouw van de industrialisering in Wallonië (Henegouwen). De koolmijn van Bois-du-Luc, in de 19de eeuw één der belangrijkste ondernemingen i n die streek, kende twee directeurs Bourg tussen 1831 en 1854. V.Bourg ontwierp niet enkel in 1836 de eerste carrés als woonwijk in België, zijnde een arbeiderswijk met elkaar loodrecht kruisende straten en afgeschuinde hoekhuizen, bestaande uit 166 huisjes voorzien van koud- en warmstromend water, zeer modern en hygiënisch voor die tijd. Hij werd in 1841 ook aangezocht door het ministerie van oorlog en het provincie-bestuur van Limburg om het plan te ontwerpen van een nieuwe stadskern, vast tegen het in 1835 opgerichte kamp van Beverlo. De hiertoeaangelegde verkaverling kreeg in de volksmond al vlug de naam 'Bourg'. Zodat de gemeente-raad van Beverlo in 1842 besloot de nieuwe wijk officiëel Bourg te heten met Bourgstraat als voornaamste toe- en doorgangsweg.. In 1850 zou deze wijk bij koninklijk besluit plaats krijgen op de lijst van de Belgische gemeenten als Bourg-Léopold (later: Leopoldsburg), met verwijzing naar de eerste Belgische koning, uit dank ook voor de oprichting van het legerkampmaar vooral uit dank voor de verleende gemeentelijke autonomie (los van Beverlo)!. In het Brusselse verwijzen meerdere straten naar deze familie. Brussel kent een Bourgstraat en Schaarbeek en Evere kennen beide een Kolonel Bourgstraat. In 1960 richtte een telg van deze familie een nieuwe fabriek op te Hévillers (Waals-Brabant) voor het produceren van machines ten behoeve van de papierindustrie en drukkerijen.CP Bourg (zoals deze onderneming is genoemd naar haar stichter Charles-Pierre Bourg) was zo'n succes dat reeds in1977 een filiaal werd geopend in Massachutsetts (USA) met een 1000 werknemers verantwoordelijk voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Deze industriële tak van Bourg behoort in ons land nog steeds tot de 200 rijkste families. De carrés van Bois-du-Luc werden door de Belgische Staat in 1974, één jaar na de mijnsluiting , gekocht en erkend als beschermd monument.
Beslist een bezoekje waard !.
Ter info: deze Victor Bourg niet verwarren met Victor Bourgeois (°Charleroi 1897 +Brussel 1962) ontwerper van La Cité Moderne in St-Agatha-Berchem.
De familienaam BOURG: In Frankrijk bv dragen 4006 pesonen deze familienaam, verdeeld over 46 departementen.
STATION LEOPOLDSBURG Het oudste gedeelte is het baanvak Hasselt-Houthalen, dat op 15 juli 1866 geopend werd als onderdeel van de internationale lijn 18 Hasselt-Eindhoven. Op 27 juli 1878 werd het baanvak Leopoldsburg-Mol in gebruik genomen, dat deel uitmaakt van lijn 17 Diest-Leopoldsburg-Mol. Het zou duren tot 1 juli 1925 vooraleer men Houthalen met Leopoldsburg zou verbinden
Rijk herbergverleden: gezellig op het Koningsplein (thans Koning Albert I-plein) terrassen op een zomerse zondag- namiddag, in de lommerte van de mooie bomen.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Onze niet aflatende medewerkers op het redactiesecretariaat
koninklijk paleis met "geit aan de ketting "op het gazon Kamp van Beverlo anno + 1840;
Volgens overlevering kreeg deze weg door het park zulk een bijnaam: de soldaat nam hier afscheid van zijn plaatselijk of bezoekend liefje... Thans staat op het straatnaambord :"Laan der 7 zuchten" verwijzend naar de 7de hemel...
koninklijk_paviljoen 1834-1913 De eerste Belgische vorst, Leopold I, echt bezorgd voor het behoud van zijn kersverse koninkrijk, bezocht geregeld in het Kamp Beverlo. en verbleef dan met zijn gezin en gevolg in het 'koninklijk paleis': een in hout gebouwd paviljoen ruimer en mooier dan dat van minister en generaals. Zijn opvolger, Leopold II (koning van 1865 tot 1909), was meer bezorgd om het vergaren van een kroonfortuin en een imago; hij verkreeg een eigen gebied in Afrika(Congo) met erstsen en plantages en liet in eigen land in de grote steden monumentale gebouwen oprichten. Zijn logo was de twee tegengestelde letters L. Hij kwam nog wel enkele keren in het Kamp. Zijn paviljoen geraakte in verval en werd in 1913 afge- broken. Na WO 1914-1918 is een 'koninklijk verblijf" niet meer (opnieuw) gebouwd.
Leopoldsburg "moderniseert"
Dit jaar, 2007, zal op het Koningin Astridplein niet alleen het bekende gebouw Snyckers worden afgebroken maar ook het alom gekende cafe Paviljoen.
Op het perceel van de bekende handelszaak KEMPENLAND werd in 2006 een mooi appartementscomplex opgericht.
Geslaagd gevelmonument op hoek Koningin Astridplein en Generaal Lemanstraat. Kunstwerk stelt voor het eerste Belgische vorstenpaar.
Jammer dat het verklarend straatnaambord hier ontbreekt
Eigenzinnige helpdesk
Onderstaande foto's ingezonden door Jean
De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier volgende foto's bezorgde 13/10/07)
kinderplezier op de kermismolen (foto Jean Verstraeten_okt 2007
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakte op 13/02/08 volgende foto's bij het zien van die gekapte eiken op militair domein. Hij maakt zich hierbij de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???"