




www.vaticannews.va
Nog maar enkele ogenblikken geleden sprak kardinaal-protodiaken Dominique Mamberti vanuit de centrale loggia van de Sint-Pieter de formule "Habemus Papam" uit, waarmee hij aan de stad Rome en de hele wereld het nieuws verkondigde van de verkiezing van kardinaal Robert Franciscus Prevost tot paus Leo XIV.
Leo XIV - Tweede paus uit Amerika
De eerste Augustijner paus, Robert Prevost – nu Leo XIV – is na paus Franciscus de tweede paus uit Amerika. In tegenstelling tot Jorge Mario Bergoglio komt de 69-jarige Robert Francis Prevost echter uit het noorden van het Amerikaanse continent, hoewel hij vele jaren als missionaris in Peru heeft doorgebracht voordat hij voor twee opeenvolgende ambtstermijnen tot hoofd van de Augustijnen werd gekozen.
Eerste Augustijner paus
De nieuwe bisschop van Rome werd op 14 september 1955 geboren in Chicago, Illinois, als zoon van Louis Marius Prevost, van Franse en Italiaanse afkomst, en Mildred Martínez, van Spaanse afkomst. Hij heeft twee broers, Louis Martín en John Joseph.
Hij bracht zijn jeugd en adolescentie door bij zijn familie en studeerde eerst aan het Klein Seminarie van de Augustijner Paters en vervolgens aan de Villanova Universiteit in Pennsylvania, waar hij in 1977 een graad in de wiskunde behaalde en ook filosofie studeerde.
Op 1 september van datzelfde jaar trad hij in het noviciaat van de Orde van de Heilige Augustinus (O.S.A.) in Saint Louis, in de provincie OLVrouw van Goede Raad van Chicago, en legde zijn eerste professie af op 2 september 1978. Op 29 augustus 1981 legde hij zijn plechtige geloften af.
Hij ontving zijn theologische opleiding aan de Katholieke Theologische Unie in Chicago. Op 27-jarige leeftijd werd hij door zijn superieuren naar Rome gestuurd om kerkelijk recht te studeren aan de Pauselijke Universiteit van Sint Thomas van Aquino (Angelicum).
In Rome werd hij op 19 juni 1982 tot priester gewijd aan het Augustijnencollege van Sint-Monica door Mgr. Jean Jadot, destijds pro-voorzitter van de Pauselijke Raad voor Niet-Christenen, nu het Dicasterie voor de Interreligieuze Dialoog.
Prevost behaalde zijn licentiaat in 1984; het jaar daarop, tijdens de voorbereiding van zijn proefschrift, werd hij naar de Augustijner missie in Chulucanas, Piura, Peru gestuurd (1985-1986). In 1987 verdedigde hij zijn proefschrift over "De rol van de lokale prior in de Orde van Sint-Augustinus" en werd hij benoemd tot roepingenleider en missieleider van de Augustijner Provincie van "Moeder van Goede Raad" in Olympia Fields, Illinois (VS).
Missie in Peru
Het jaar daarop sloot hij zich aan bij de missie in Trujillo, eveneens in Peru, als directeur van het gezamenlijke vormingsproject voor augustijnskandidaten uit de vicariaten Chulucanas, Iquitos en Apurímac.
In de loop van elf jaar was hij prior van de gemeenschap (1988-1992), vormingsleider (1988-1998) en docent voor geprofeste leden (1992-1998), en in het aartsbisdom Trujillo als gerechtsvicaris (1989-1998) en hoogleraar kerkelijk recht, patristiek en moraaltheologie aan het Grootseminarie "San Carlos y San Marcelo". Tegelijkertijd werd hem de pastorale zorg toevertrouwd van OLVrouw, Moeder van de Kerk, later gesticht als de parochie van Sint-Rita (1988-1999), in een arme buitenwijk van de stad, en was hij van 1992 tot 1999 parochieadministrateur van OLVrouw van Monserrat.
In 1999 werd hij verkozen tot provinciaal prior van de Augustijnenprovincie van "Moeder van Goede Raad" in Chicago, en tweeënhalf jaar later werd hij door het Algemeen Kapittel van de Orde van Sint-Augustinus verkozen tot prior-generaal, en in 2007 werd hij bevestigd voor een tweede termijn. In oktober 2013 keerde hij terug naar zijn Augustijnenprovincie in Chicago, waar hij diende als vormingsleider in het Augustijnenklooster, eerste raadslid en provinciaal vicaris – functies die hij bekleedde totdat paus Franciscus hem op 3 november 2014 benoemde tot apostolisch administrator van het Peruaanse bisdom Chiclayo, waarmee hij de bisschoppelijke waardigheid verkreeg als titulair bisschop van het bisdom Sufar.
Hij trad op 7 november in het bisdom in aanwezigheid van apostolisch nuntius James Patrick Green, die hem iets meer dan een maand later, op 12 december, het feest van OLVrouw van Guadalupe, in de kathedraal van Santa Maria tot bisschop wijdde.
Zijn bisschoppelijke motto is "In Illo uno unum" – woorden uitgesproken door Sint Augustinus in een preek over Psalm 127 om uit te leggen dat "hoewel wij christenen velen zijn, wij in de ene Christus één zijn."
Bisschop van Chiclayo, Peru, van 2015 tot 2023
Op 26 september 2015 werd hij door paus Franciscus benoemd tot bisschop van Chiclayo. In maart 2018 werd hij verkozen tot tweede vicevoorzitter van de Peruaanse Bisschoppenconferentie, waar hij tevens lid was van de Economische Raad en voorzitter van de Commissie voor Cultuur en Onderwijs.
In 2019 benoemde paus Franciscus hem tot lid van de Congregatie voor de Clerus (13 juli 2019) en in 2020 tot lid van de Congregatie voor de Bisschoppen (21 november). Op 15 april 2020 werd hij tevens benoemd tot apostolisch administrator van het Peruaanse bisdom Callao.
Prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen
Op 30 januari 2023 riep de paus hem naar Rome als prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen en voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika, en bevorderde hem tot aartsbisschop.
Kardinaal benoemd in 2024
Paus Franciscus benoemde Prevost tot kardinaal in het consistorie van 30 september van dat jaar en benoemde hem tot diaconaat van Sint-Monica. Hij nam officieel bezit van zijn titulaire kerk op 28 januari 2024.
Als hoofd van het Dicasterie nam hij deel aan de meest recente apostolische reizen van de paus en aan zowel de eerste als de tweede zitting van de 16e gewone algemene vergadering van de bisschoppensynode over synodaliteit, die respectievelijk van 4 tot en met 29 oktober 2023 en van 2 tot en met 27 oktober 2024 in Rome werden gehouden.
Ondertussen benoemde paus Franciscus hem op 4 oktober 2023 tot lid van de Dicasterieën voor Evangelisatie (Sectie voor Eerste Evangelisatie en Nieuwe Particuliere Kerken), voor de Geloofsleer, voor de Oosterse Kerken, voor de Geestelijkheid, voor de Instituten van Gewijd Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven, voor Cultuur en Onderwijs, voor Wetteksten, en van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad.
Ten slotte bevorderde de Argentijnse paus hem op 6 februari van dit jaar tot bisschoppenorde en verleende hem de titel van voorstadskerk van Albano.
Tijdens de meest recente ziekenhuisopname van zijn voorganger in het Gemelli-ziekenhuis leidde Prevost op 3 maart de Rozenkransgebed voor de gezondheid van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.
Wat met de VS en Trump?
Zijn profiel is vrij positief: hij is missionair, synodaal ingesteld en zou de verdeeldheid in de Verenigde Staten tussen conservatieve en progressieve stromingen kunnen overbruggen. Volgens waarnemers kan hij zowel een tegenwicht als een gesprekspartner voor de Amerikaanse president Donald Trump zijn.
|