16/5 Paus Leo XIV benadrukt een maatschappij gebaseerd op het gezin als man en vrouw - Dr Taylor Marshall
Paus Leo XIV ontmoette vandaag het diplomatieke korps. Dit zijn alle ambassadeurs van verschillende landen aan de Heilige Stoel. Hij sprak hen toe en bevestigde dat het gezin de basis is van de menselijke samenleving. Hij ging zelfs nog verder en definieerde het gezin als de verbintenis tussen een man en een vrouw. Paus Leo is nu een week Paus en dit is wat hij vandaag zei: het is de verantwoordelijkheid van regeringsleiders om te werken aan de opbouw van harmonieuze en vreedzame burgerlijke samenlevingen.
Dit kan vooral worden bereikt door te investeren in het gezin, gebaseerd op de stabiele verbintenis tussen een man en een vrouw. Hier is een citaat van Leo XIII, zijn voorganger: Ziedaar dan het huisgezin, de huiselijke maatschappij, die, hoe klein dan ook, toch een maatschappij is in de volle zin van het woord en zelfs voorafgaat aan elk staatsverband; en daarom moet zij ook een aantal eigen rechten en plichten hebben, geheel en al onafhankelijk van de staat.
Als we niet begrijpen dat naties stellen dat gemeenschappen op het gezin zijn gefundeerd, verliezen we alles. Zelfs oude heidenen zoals Plato en Aristoteles wisten dit. Het Christendom heeft dit altijd geleerd en heeft het versterkt, omdat Jezus Christus het huwelijk tot een sacrament verhief. Het is één van de zeven sacramenten. Dit is de sleutel. Waarom is er degeneratie? Waarom is er geweld? Waarom brokkelt de samenleving af? Omdat we het gezin niet eren. We beschermen het gezin niet.
De woorden van Paus Leo: de stabiele verbintenis van een man en een vrouw in een heilig huwelijk. Volgens Augustinus is het gezin de voedingsbodem van deugd, zonder dewelke naties afbrokkelen. Thomas van Aquino voegt eraan toe: Het welzijn van individuen is ondergeschikt aan het welzijn van het gezin en het welzijn van het gezin aan het welzijn van de gemeenschap. Paus Leo XIII zegt in Rerum Novarum (1891) dat het gezin de oorsprong is van de menselijke samenleving. Het is de bron waaruit de gewoonten van burgers worden gevormd en dus hangt de kracht of zwakte van de staat af van het gezin.
Het gezin is volgens Paus Leo XIII in Rerum Novarum, de bron waaruit de gewoonten van burgers worden gevormd. Als je burgers slechte gewoonten hebben, als ze winkels plunderen, als het beëindigen van zwangerschappen de culturele norm is geworden, als seksuele immoraliteit wordt geaccepteerd, als ontaarding in elke vorm wordt geaccepteerd waarom gebeurde dat? Paus Leo XIV haalt hier Rerum Novarum aanhaalt: Het gezin is de bron waaruit de gewoonten van burgers worden gevormd en dus hangt de kracht of zwakte van de staat ervan af.
De maatschappij en naties zijn gebaseerd op het gezin en wat is een gezin? Jullie zijn een gezin, zegt paus Leo XIV. Hij zegt: Het is de verantwoordelijkheid van regeringsleiders om te werken aan de opbouw van harmonieuze en vreedzame burgermaatschappijen. Het Katholieke standpunt is dat regeringsleiders harmonieuze, harmonieuze en vreedzame samenlevingen moeten opbouwen. Paus Leo XIV zegt dat dit vooral bereikt kan worden door te investeren in het gezin. Er moet één natie onder God gecreëerd worden. Het is gebaseerd op de natuurwet, het is gebaseerd op het Christendom.
De overheid moet gezinnen bevoordelen in plaats van te betalen voor abortussen. Paus Leo XIV promoot het gezin, verdedigt het gezin, definieert het gezin als man en vrouw. Het gezin is wat er nu wordt aangevallen. En als Paus Leo XIII gelijk heeft en het gezin is de bron van de cultuur van de natie, de staat, en als mensen slechte gewoontes hebben, slechte moraal die in het gezin zijn ontstaan, dan heeft het zijn weerslag op de maatschappij.
Hij richt zich tot de ambassadeurs en baseert zijn toespraak op drie woorden.
1 Hij begint met VREDE. Hij zegt: "Het eerste woord is vrede. We beschouwen het maar al te vaak als een negatief woord dat alleen duidt op de afwezigheid van oorlog en conflict." Omdat oppositie een blijvend onderdeel is van de menselijke natuur, leidt het er vaak toe dat we in contrast leven. We leven in een constante staat van conflict, thuis, op het werk en in de maatschappij. Vrede lijkt dan simpelweg een respijt, een pauze tussen het ene geschil en het andere.
Omdat, hoe hard we ook ons best doen, er altijd spanningen zullen zijn. Een beetje zoals gloeiende sintels onder de as, klaar om op elk moment te ontbranden. Vanuit een Christelijk perspectief, maar ook in andere religieuze tradities, is vrede in de eerste plaats een gave. Het is de eerste gave van Christus: Mijn vrede geef Ik je. Toch is het een actief en veeleisende gave. Het daagt ieder van ons uit, ongeacht onze culturele achtergrond of overtuiging. Het eist allereerst dat we aan onszelf werken. Vrede wordt in het hart en vanuit het hart opgebouwd, door trots en wraakzucht uit te bannen en onze woorden zorgvuldig te kiezen.
Niet alleen wapens kunnen verwonden en zelfs doden. Ik vind het idee van een Paus die vredelievend is, een Paus die niet wraakzuchtig is, een Paus die geen woorden als wapens gebruikt, en alles wat ik tot nu toe heb gezien, mooi. We denken vaak aan vrede als het ontbreken van oorlog, maar ik vind het mooi wat Paus Leo hier zei: het is de eerste gave van Christus bij de Opstanding. Het allereerste wat Jezus zei toen Hij opstond, toen Hij aan de apostelen verscheen op de avond van de eerste Pasen, zei Hij: "Mijn vrede geef Ik u." We zeggen die zin in de mis: de vrede van de Heer zij met u.
Hij schenkt vrede omdat de apostelen toen in angst waren. Ze wisten dat Christus gekruisigd was, ze wisten dat Hij begraven is en ze zijn bezorgd. Hij zegt: "Ik geef jullie vrede, de vrede van de Heer die alle begrip te boven gaat." We lezen in het Nieuwe Testament dat we eeuwige vrede nodig hebben. Waarom? Omdat als we gedoopt zijn en in Jezus geloven en God liefhebben en proberen onze naaste lief te hebben als onszelf, de Heilige Drie-eenheid in je woont.
Als je in staat van genade bent, en niet in staat van doodzonde, dan betekent dit dat de Heilige Drie-eenheid in je woont: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Als de Vader, Zoon en Heilige Geest in je zijn, is er vrede. Jezus wordt de Vredevorst genoemd. De Heilige Geest is een teken van vrede. De duif, de olijftak uit de Zondvloed. Dit zijn allemaal tekenen van vrede, rust en stilte.
2 Het tweede woord dat hij aansnijdt, is RECHTVAARDIGHEID. Hij zegt: Werken aan vrede vereist rechtvaardig handelen. Zoals ik reeds eerder heb vermeld, heb ik mijn naam gekozen in de eerste plaats denkend aan Leo XIII, de Paus van de eerste grote sociale encycliek Rerum Novarum. Niemand heeft het beter gedaan dan Leo XIII. Alles moet in het werk worden gesteld om de wereldwijde ongelijkheid tussen weelde en armoede te overwinnen, die diepe kloven creëert tussen continenten, landen en zelfs binnen individuele samenlevingen.
Leo XIII zegt hierover: Het is de verantwoordelijkheid van regeringsleiders om te werken aan de opbouw van harmonieuze en vreedzame burgermaatschappijen. Dit kan vooral worden bereikt door te investeren in het gezin, gebaseerd op de stabiele verbintenis tussen een man en een vrouw. En Paus Leo XIV zegt: Bovendien is niemand vrijgesteld van het streven naar respect voor de waardigheid van elke persoon, vooral de de meest zwakke en kwetsbaren, van ongeborenen tot ouderen. Hier hebben we dus een verdediging van de ongeborenen op de negende dag van het pausschap, van de zieken tot de werkloze burgers en immigranten.
En over illegale immigranten is het volgende te vertellen: zelfs als iemand de ergste crimineel ter wereld is, ongeacht wie iemand is, de waardigheid van ieder mens blijft intact. Dat betekent niet per se dat ik open grenzen wil tot het einde der tijden, maar wij als Katholieken, wij als Christenen, moeten een oplossing vinden waarin we erkennen dat ieder mens geschapen is naar het beeld en de gelijkenis van God. Dat betekent dat ieder mens geroepen is om gevormd te worden naar het beeld en de gelijkenis van Jezus Christus.
Het is niet alleen een gebeurtenis in de verleden tijd waarin Adam en Eva geschapen werden naar het beeld en de gelijkenis van God, maar Paulus zegt dat we allen geroepen zijn door het doopsel, door geloof, door hoop, door liefde, door genade. We zijn allen geroepen om gevormd te worden naar het beeld van Zijn Zoon Jezus Christus. Dat betekent de evangelisatie van ieder mens. Ieder mens wordt geroepen tot het doopsel. Ieder mens wordt geroepen tot de Eucharistie.
3 En hij zegt dat het derde woord WAARHEID is. Hij zegt: Waarheid, echt vreedzame relaties kunnen niet worden opgebouwd. Ook binnen de internationale gemeenschap kunnen geen oprechte, echt vreedzame relaties worden opgebouwd. Los van waarheid, waar woorden dubbelzinnige en ambivalente connotaties krijgen en de virtuele wereld met zijn veranderde perceptie van de werkelijkheid ongecontroleerd de overhand neemt. Het is moeilijk om authentieke relaties op te bouwen, omdat de objectieve en reële premissen van communicatie ontbreken.
Eén van de grootste problemen is dat binnen het Katholieke discours er zoveel dubbelzinnige en ambivalente communicatie is. Eerlijk gezegd denk ik dat de Synodale-methode ook veel dubbelzinnige en ambivalente connotaties creëert en mijn hoop en mijn gebed voor Paus Leo is dat als de Synodale-methode doorgaat, er een mechanisme moet zijn, er een pauze moet zijn waarbij de termen moeten gedefinieerd worden, dat de juiste doctrinaire terminologie wordt gebruikt om geen dubbelzinnigheid te creëren. (Noot Claudia: Synode betekent letterlijk: samen op weg. Als de kerk een synode houdt, bedoelt ze een programma van bijeenkomsten waarbij het hele Volk van God betrokken is om bepaalde vraagstukken te onderscheiden en de paus te helpen tot besluitvorming te komen.)
Hij zegt verder: Ik denk dat het een uitdaging zal zijn voor sommige mensen in de Katholieke Kerk. Hij zegt: De Kerk kan van haar kant nooit worden vrijgesteld van het spreken van de waarheid over de mensheid en de wereld. Waar nodig toevlucht nemen tot botte taal die in eerste instantie misverstanden kan creëren.
Misverstanden zijn niet hetzelfde als dubbelzinnigheid of ambiguïteit. Je zou iets tegen me kunnen zeggen en ik zou het verkeerd kunnen begrijpen. Dan kunnen we dat uitzoeken. Maar als ik constant ambiguïteit gebruik in mijn relaties, betekent dat dat ik op een bepaalde manier probeer een soort van misleiding te gebruiken of een manier om later mijn gezicht te redden. Hij zegt dat we botte taal kunnen gebruiken die zelfs misverstanden kan creëren.
Wat is een perfect voorbeeld hiervan, mijn vrienden? Een perfect voorbeeld is als we met protestantse vrienden praten, kunnen zeggen: Maria is de Moeder van God . En we hoeven er ons geen zorgen over te maken want we hebben een oecumenisch concilie in Efeze waarin we heel duidelijk en op een heel strikte manier hebben gedefinieerd wat 'de Moeder van God' betekent en het betekent dat Maria niet alleen de menselijke natuur van Jezus heeft gebaard, ze heeft de Persoon gebaard en die Persoon is de eeuwige goddelijke Zoon van God. Ze heeft de Zoon van God geboren doen worden, die de Zoon van God is.
Is het botte taal om de termen van Paus Leo XIV te gebruiken? Ja. Is het dubbelzinnig? Nee, het is duidelijk gedefinieerd, het is goed, dat is de weg voorwaarts. Hij zegt ook: "Toch kan de waarheid nooit worden gescheiden van naastenliefde, die altijd is in de kern begaan met het leven en welzijn van iedere man en vrouw."
En daar is het weer, man en vrouw, geen individuen. Ik maak me altijd een beetje zorgen als mensen het over individuen hebben. Dat is een soort marxistische manier van spreken. Je zou nooit zeggen: de drie individuen van de Heilige Drie-eenheid. We zeggen wel: de drie Personen van de Drie-eenheid. Ik zou mijn kinderen geen individuen noemen, ik zou ze personen noemen. Het zijn personen die naar het beeld van God zijn geschapen. Bovendien is vanuit een Christelijk perspectief de waarheid niet de bevestiging van abstracte en ontlichaamde principes, maar een ontmoeting met de Persoon van Christus zelf.
De waarheid creëert dan geen verdeeldheid, maar stelt ons in staat om de veranderingen van onze tijd, zoals migratie, het ethisch gebruik van artificiële intelligentie en de bescherming van onze geliefde planeet aarde, nog vastberadener het hoofd te bieden. Het zijn uitdagingen die inzet en samenwerking van iedereen vereisen, want niemand kan ze alleen aanpakken.
Ik denk dat het zo is dat Paus Leo zegt dat we opnieuw botte taal zullen gebruiken. Hij geeft zelfs toe dat het misverstanden kan veroorzaken, maar de waarheid is nooit gescheiden van naastenliefde Als ik van je hou, wil ik het beste voor je, dat is wat liefde is. Je wilt het beste. Je wilt gemeenschap hebben met de persoon en je wilt het beste voor hem. Dat is wat het huwelijk is, dat is wat ouderschap is, dat is wat onze relatie met de Heilige Drie-eenheid is.
We hebben gemeenschap met de Heilige Drie-eenheid en overeenstemming van wil. Dat is liefde. Jezus zegt: "Als je van Mij houdt, houd je dan aan Mijn geboden." Met andere woorden: als je van Mij houdt, wees dan één met Mij, in gemeenschap met Mij, maar pas ook je wil aan Mij aan. Als je van Mij houdt, houd je dan aan Mijn geboden.
|