Welkom in deze lessenreeks. Het is de bedoeling dat je, bij
het nemen van een foto voor deze lessenreeks, rekening houd met alles wat je in
vorige lessen leerde.
Waarschijnlijk ken je de uitdrukking: ‘Fotograferen is
spelen met licht’. Dat is zeker zo en hier gaan we, in deze lessenreeks, verder op
in. Het einddoel is een perfect belichte foto kunnen afgeven.
Enkele spelregels:
-Gebruik steeds recent gemaakte foto’s.
-Geef een korte toelichting bij de foto bv. gebruikte
instellingen en waarom je die gebruikte.
-Foto’s mogen niet bewerkt worden, ook niet
uitgesneden. Het is de bedoeling dat je op voorhand leert ‘zien’.
-Ik probeer eenmaal per week je foto te
bespreken. Aangezien ik een zeer drukke agenda heb kan dit al eens uitlopen.
Hou hier dus rekening mee.
-De opgaven die ik geef zijn volgens het kunnen
van de leerling. Zij die reeds verder gevorderd zijn zullen ‘zwaardere’ opgaven
krijgen dan ‘minder’ gevorderden.
-Neem geen foto’s op voorhand. Hou steeds
rekening met de gekregen commentaren voor je een nieuwe foto maakt.
Enkele raadgevingen:
-Bij het nemen van een foto noteer dan steeds je
instellingen en een kleine commentaar. Bekijk bij je thuiskomst de foto’s en neem
er die commentaar bij. Zo leer je bij. Zelfs gevorderde fotografendoen dit nog steeds.
-Wees niet te snel tevreden. Bekijk je foto’s,
laat ze dan enkele dagen liggen en bekijk ze opnieuw. Als je ze dan nog goed
vind geef ze dan pas in. Wees kritisch op je zelf.
-Zet je toestel niet op automatisch. Gebruik
verschillende instellingen en bekijk welke het beste resultaat geven.
-Heb je vragen, aarzel niet om me te contacteren.
Ik zal je graag helpen.
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
Licht
Bespreking licht
04-08-2009
Sluiter
Dag Sluiter,
Als eerste foto is deze inzending niet slecht. Lekker scherp, er zit mooi licht in de bomen, de weerspiegeling van het licht van de lucht in het water... Ik vraag me wel af waarom je hier een vierkante foto van gemaakt hebt. Vermoedelijk deed je dit met de leerstof van de vorige lessen in het achterhoofd om bv het huisje achteraan niet in het midden van de foto te plaatsen. Je hebt wel een mooie inleidende lijn vanuit de hoek die naar je onderwerp gaat. Ik heb van de foto een andere uitsnede gemaakt (bijlage 1). De foto wordt al veel sterker. Toch zit ik nog met het probleem dat we van licht naar donker gaan in de foto. Je blik gaat alzo uit de foto (via de rand van het water tot aan het prieeltje en daarna de schaduw in) . Normaal lees je een foto van links onder naar rechts boven. Daarom heb ik ze eens gespiegeld (bijlage 2). M.i. is ze zo veel beter en je blik blijft in de foto. Ik ben reeds benieuw naar je volgende inzending.
Zeer mooie foto! Knappe compo. De plant vormt een diagonaal, mooi scherp, knappe lichtspeling op de bladeren, de wazige achtergrond... Dit is het soort foto's die ons stimuleren om verder te doen. Je voorgaande inzendingen en vooral deze foto overtuigen me dat je deze materie onder de knie hebt. Ik beschouw je dan ook als geslaagd voor deze lessenreeks en je mag dus doorgaan naar Bernard met de reeks 'Beweging'. Ik zal hem van je komst op de hoogte brengen.
Bedankt voor de mooie foto's en succes in de volgende lessenreeks.
Dit is werkelijk een mooie. Lekkere compo, mooi scherp en het licht valt waar het moet vallen. Normaal zouden de bovenste bladeren van de plant, die in de picture staat, wegvallen in de achtergrond, maar door de speling van het licht komen ze er goed uit. Ook de kleuren worden door het licht opgefrist. Knappe foto! Deze foto,en ook de voorgaanden, overtuigen mij dat je deze materie onder de knie hebt. Je bent voor mij dus geslaagd en mag doorgaan naar de volgende les 'Beweging' bij Bernard. Ik zal hem van je komst op de hoogte brengen.
Bedankt voor de mooie foto's en succes bij de volgende opgaven.
Dit is een mooie foto. Vuurwerk is altijd attractief en spreekt tot de verbeelding. Het is een mooie scherpe foto. De trage snelheid (hier1/6e), en je moet je reactiesnelheid er ook nog bijrekenen, maakt het niet eenvoudig om altijd scherpe foto's te maken van vuurwerk. Knap gedaan! Als ik een opmerking moet maken is het op de compo. Bovenaan is er teveel zwart en onderaan te weinig. Vuurwerk komt van onder naar boven, ontploft daar en komt zo terug naar beneden. Dit moet je laten zien in de foto. Ik heb de foto iets gedraaid en iets hoger gezet. Zo wordt ze veel sterker. Als je de explosie volgt blijf je in de foto kijken. In de oorspronkelijke foto worden je ogen naar buiten geleid. Dit zijn de kleine details die een foto naar een hoger niveau tillen. Je bent in ieder geval goed bezig. Ik kijk dan ook al nieuwgierig uit naar je volgende inzending.
Mooi plaatje als instap voor deze lessenreeks. Goed bedacht. Het licht speelt door de bladeren en in het water. Ook op de oever achteraan, achter de rij bomen zie je het licht 'spelen'. dit maakt een foto aantrekkelijk om naar te kijken. Toch enkele opmerkingen. De levendigheid werd met 8 punten opgetrokken. Op zich kan dit geen kwaad, maar je zit met enkele uitgebrande delen in de foto ( in het water en op de oever achteraan). De oorzaak kan zijn doordat de levendigheid te hoog werd opgetrokken maar kan ook al aanwezig zijn bij het nemen van de foto en door de levendigheid te verhogen ga je dit dan accentueren.. Om dit te voorkomen kan je best, na het nemen van de foto, achteraan je Sony de foto bekijken en het histogram oproepen. Ik vermoed dat je toestel die functie wel heeft. Als je dit histogram dan bekijkt zie je de overbelichte delen 'flikkeren'. Je kan dan je instellingen aanpassen en de foto opnieuw nemen. Ik ben al benieuwd naar je volgende inzending.
Deze foto laat mooi de speling van licht en schaduw op de muur zien. Wat ik zeer goed vind is dat alles bijna wit-zwart is en de gekleurde bladeren komen mooi tevoorschijn uit de schaduw. Ook de speling van het licht in die bladeren is zeer goed. De foto wordt diagonaal in twee delen gesplitst en alles speeld zich af in het bovenste gedeelte van die diagonaal. De andere kant is enkel de lichte muur en die is er m.i. te veel aan. Die trekt teveel de aandacht weg. In bijlage zie je een uitsnijding die de foto naar mijn gevoel veel sterker maakt. Bij ons zeggen ze 'goe bezig'... Ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Lieljan, met deze foto speel je met licht. Goede compo. Misschien dat de foto op zich een ietsje scherper had mogen zijn , maar nu heeft het iets abstact. Als dit de bedoeling was ben je in je opzet geslaagd. Wanneer je het licht volgt wordt je naar de kern van de plant geleid. Je ogen blijven in de foto. Goed dus. Ik ben al nieuwsgierig naar je volgende inzending...
Je eerete inzending heeft een mooie compo. De opdracht is spelen met licht. Het konijntje zit in de schaduw en het zonlicht speelt in het gras. Toch heb ik het een beetje moeilijk met deze foto. Ze mist m.i. scherpte op de snuit van het beestje. De scherpte zit op de rug tot en met de oren Je hebt. m.i. een te groot diafragma gebruikt waardoor je te weinig scherptediepte hebt. Daardoor is de neus onscherp maar ook het gras tot bijna vooraan. je hebt maar een klein gedeelte gras scherp waarin je het licht echt ziet spelen. De rest is een gele vlek. Die gele vlek gaat de foto overheersen. Kijk maar eens naar de foto door je oogwimpers. Je ziet dan die vlek over het onderwerp komen en overheersen. Een kleiner diafragma was in dit geval beter geweest. Je hebt spotmeting bebruikt. Probeer in de toekomst de spotmeting te doen op de neus of de ogen van het dier. In dit geval had je scherpte daar gezeten en was de rug vooraan iets onscherper geweest. Komop Lieljan, stuur me een nieuwe inzending.
Deze foto is een kanller. Bij ons zeggen ze 'het zit er bonk op'! Er zit zeker licht in deze foto. De mooie en warm belichte bladeren in front en het iets koelere licht op de achtergrond geven diepte aan de foto. Ook de compo is zeer goed. Door de tak, aan de rechter zijde, die terug naar binnen draait, blijft je blik in de foto. Knap gedaan! Met deze foto mag ik zeker zeggen dat je geslaagd bent voor deze les en verder mag naar Bernard en zijn les 'beweging'. Ik zal hem een mailtje sturen om hem te verwittigen van je komst.
Mooie foto, heel sfeervol. Je hebt licht in de bomen, in het water, op de planten. Doordat het licht vooraan zit en achteraan iets donkerder, kreëer je diepte in de foto en dit enkel door licht en donker. Als je de foto bekijkt volgt je blik automatisch het pad en de beek die verdwijnen in de verte. Mooi gedaan. Ik kijk al uit naar je volgend inzending.
Mooie foto. Licht in de bomen, de reflekties in het water. Het licht speelt door de foto. Het is een plezier om dergelijke foto's te bekijken. Deze en voorgaande foto's vertellen me dat je de materie onder de knie hebt. Je mag dus door naar de volgende lessenreeks nl. 'beweging'. Ik zal Bernard een mailtje sturen om hem te verwittigen van je komst.
Goede foto. Ik zie dat je de nadruk hebt willen leggen op de schaduwen op de bank en op de grond. Daarin ben je geslaagd. Je bent ook al dichter bij het onderwerp gegaan, prima!. Je krijgt zin op op die bank in het zonnetje te gaan zitten. Persoonlijk had ik onderaan iets minder en boven iets meer ruimte gegeven, maar dat is persoonlijke smaak. Op naar de volgende. Ik kijk al uit naar je nieuwe inzending.
In deze foto zit wel degelijk licht. Het zonlicht dat door de bomen en op de bladeren schijnt, de schaduwpartijen, de glinstering en reflecties in het water. Allemaal mooie componenten. Je toont dat je zicht hebt op deze materie. Toch noet ik hetzelfde herhalen als bij vorige foto. Je compositie van deze foto is niet zoals het hoort. Op het net verscheen dezelfde foto maar dan anders ingecropt. Deze was stukken beter en daar had je wel rekening gehouden met de compositie. Een bewijs dat je het wel weet. In de persoonlijke mail die we hierover schreven, vertelde je me dat het de bedoeling is dat er originele, niet echt bewerkte foto's, ter beoordeling naar ons gestuurd worden. Dit is ook zo en daarom is het belangrijk dat je, vanaf dat je een foto maakt, je door de zoeker een goede compositie vastlegd en dan pas afdrukt. Desnoods een andere positie kiezen. Het is dit zoeken en aftasten dat onze hobby zo boeiend maakt. Komop Yosefine, je kan het. Verras me met je volgende inzending.
Mooie scherpe foto. Mooie lichtspeling op de bladeren en in de druppels. Mooie kleuren. Het is wel een 'drukke' foto geworden. Als je de foto bekijkt mis je in eerste instantie een aandachtspunt. Je hebt wel een bloemknop op een sterk punt gezet, maar die komt er onvoldoende uit. Ik zou de foto iets meer croppen om de nadruk op de bloemknop en het mooi belichte blad ernaast, te leggen (zie bijlage). Ik kijk uit naar je volgende inzending.
Je wilde het licht laten spelen in de waterdruppels op de bloemen. In dat opzicht ben je geslaagd. Je ziet effectief het licht er in. Je hebt je echt gefocust op de lichtspeling, maar daardoor heb je de foto als geheel uit het oog verloren. Het bloempje dat onderaan wordt afgesneden, de stengel die onscherp is (was misschien zo bedoeld?) en, vooral links, teveel de aandacht vraagt... Je had beter iets minder gecropt, iets meer afstand en een kleiner diafragma genomen, maar dan leg je minder de nadruk op de druppels of, en dat is misschien nog beter, er enkel één bloempje met druppels uitgenomen. Laat de volgende maar komen, ik kijk er al naar uit.
Als instapper kan dit al tellen. Mooie compo en het licht en schaduwspel is zeer goed gezien van je. Dat beloofd voor de toekomst. Enig minpuntje is dat het wit van de bloem wat uitgebrand lijkt. Een beetje meer onderbelichten kan dit oplossen en het schaduwspel zal dan nog sterker worden. Het pootje links boven nog wegwerken en bingo. Ik kijk al uit naar je volgend inzending.
Mooie compo, maar ik denk dat je een beetje teveel aan de foto 'gewerkt' hebt. Origineel is het een RAW opname en je hebt kleur -12, belichting +1.25, helderheid +50 en contrast +25 gezet. Vermoedelijk door dit laatste lijkt het wit van de voorgevel op sommige plaatsen (vooral boven de deur) uitgebrand. Het geheel krijgt een 'vlak' uitzicht. In bijlage heb ik je foto enkel via niveau's een beetje bijgewerkt (heb zelfs een beetje overdreven om het verschil goed te laten zien) en een beetje opgescherpt. Resultaat is dat je het 'licht' veel meer ziet spelen; vooral op de boom en de dakpannen. Probeer voor jezelf eens om opnieuw van de RAW-foto te vertrekken en experimenteer eens, in je rawconverter, met de witbalans en daarna ook met de niveaus. Ik ben er van overtuigd dat je van deze foto een veel sterkere kan maken. Ik verwacht van jou nog een inzending.
Je hebt me hier een knaller van een foto. Hier opmerkingen bij geven zou ongepast zijn. Het lijnenspel van de tegels, de schaduw van de bloem die als inleidende lijn werkt, het licht dat in de droogbloemen speelt... Dat maakt de foto af! Voor mij heb je de materie beet en mag je doorgaan naar Bernard met 'Beweging'. Ik zal hem een mailtje sturen ter bevestiging.
Je maakte gebruik van de eerste stralen van de ochtendzon. Op de stam en takken van de achterste boom zit dit zeker goed. Toch heb ik het een beetje moeilijk met deze foto. De boom vooraan is een echte blikvanger en spijtig genoeg echt onscherp. Dit onscherpe gedeelte breekt heel de foto af. Je gebruikte als instelling: 1/800 en f/4.5 met iso 200. Ik zou de snelheid iets laten zakken zodat je een kleiner diafragma kan gebruiken waardoor je veel meer scherptediepte hebt. Ik verwacht van jou een nieuwe inzending en hou dan ook rekening met de afmetingen (deze foto is te groot nl. 587-854).
Dit is een zeer mooie, sfeervolle foto. Compo is goed, er zit diepte in en het licht is zeker goed. je hebt duidelijk rekening gehouden met alle vorige lessen. Als je deze foto bekijkt wordt je aandacht direct naar de paardjes getrokken. Door de lage stand van de zon krijg je van die mooie lange schaduwen die de rest nog maar eens accentueren. Het licht dat op de paardekoppen valt maakt het geheel nog sterker. De foto's die ik van je kreeg alsook die dat ik gewoon op SN zag passeren, bevestigen me dat je het 'licht' onder de knie hebt. je bent voor mij dan ook geslaagd voor deze les en mag doorgaan naar devolgende les 'Beweging' gegeven door Bernard. Ik zal hem een mailtje sturen om hem op de hoogte te brengen van je komst.