Welkom in deze lessenreeks. Het is de bedoeling dat je, bij
het nemen van een foto voor deze lessenreeks, rekening houd met alles wat je in
vorige lessen leerde.
Waarschijnlijk ken je de uitdrukking: ‘Fotograferen is
spelen met licht’. Dat is zeker zo en hier gaan we, in deze lessenreeks, verder op
in. Het einddoel is een perfect belichte foto kunnen afgeven.
Enkele spelregels:
-Gebruik steeds recent gemaakte foto’s.
-Geef een korte toelichting bij de foto bv. gebruikte
instellingen en waarom je die gebruikte.
-Foto’s mogen niet bewerkt worden, ook niet
uitgesneden. Het is de bedoeling dat je op voorhand leert ‘zien’.
-Ik probeer eenmaal per week je foto te
bespreken. Aangezien ik een zeer drukke agenda heb kan dit al eens uitlopen.
Hou hier dus rekening mee.
-De opgaven die ik geef zijn volgens het kunnen
van de leerling. Zij die reeds verder gevorderd zijn zullen ‘zwaardere’ opgaven
krijgen dan ‘minder’ gevorderden.
-Neem geen foto’s op voorhand. Hou steeds
rekening met de gekregen commentaren voor je een nieuwe foto maakt.
Enkele raadgevingen:
-Bij het nemen van een foto noteer dan steeds je
instellingen en een kleine commentaar. Bekijk bij je thuiskomst de foto’s en neem
er die commentaar bij. Zo leer je bij. Zelfs gevorderde fotografendoen dit nog steeds.
-Wees niet te snel tevreden. Bekijk je foto’s,
laat ze dan enkele dagen liggen en bekijk ze opnieuw. Als je ze dan nog goed
vind geef ze dan pas in. Wees kritisch op je zelf.
-Zet je toestel niet op automatisch. Gebruik
verschillende instellingen en bekijk welke het beste resultaat geven.
-Heb je vragen, aarzel niet om me te contacteren.
Ik zal je graag helpen.
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
Licht
Bespreking licht
02-09-2011
MJV
Dit is een mooie foto maar van 2005. Het is, net als bij vorige lessenreeksen, de bedoeling dat je recente foto's gebruikt en dat je de gegevens die je in vorige lessen leerde ook gebruikt. Als instellingen gebruik je 1/60e en F:5.6. Door dit redelijk grote diafragma heb je problemen met de scherpte. Dit allemaal komt omdat je alles op automatisch had staan. Je schrijf dat je dit nu niet meer doet. Goed zo! Met je nieuwe D60 kan je nu naar hartelust gaan experimenteren.
Opdracht:
Maak 6 dezelfde fotos van een landschap. Gebruik een
statief!
-normaal belicht
-met 1stop onderbelichting
-met 1 stop overbelichting
-met instelling zon
-met instelling schaduw
-met instelling bewolkt
Stuur me de 3
beste uit deze reeks en geef zelf weer welke foto je voorkeur draagt en waarom.
Onder- of overbelichten kan je door of je snelheid of je diafragma aan te
passen (let wel op de scherptediepte!).
Je maakt hier identiek dezelfde fout als bij je vorige inzending. Alles op je camera op automatisch en trekken maar. Je foto heeft een blauw/paarszweem en het licht op de struiken op de rechteroever zijn uitgebrand. Mijn opmerkingen zijn dezelfde als bij je vorige inzending. Gelieve hiermee rekening te houden. Ik geef je een opdracht hiergbij moet je zeker experimenteren met je instellingen:
Maak een foto van landschap met een blauwe lucht met
witte wolken.
Als je landschapsfoto's
bekijkt, zie je vaak een bleke lucht, ook al zag deze er blauw uit toen je de
foto maakte. De camera heeft een belichting gebruikt om de details in de
donkere tinten op de grond beter te doen uitkomen waardoor de heldere tinten
van de lucht zijn overbelicht.
De sensors van digitale
camera's hebben niet hetzelfde dynamische bereik als het menselijk oog. Veel
van de moderne fototoestellen beschikken over instellingen waarmee het
dynamische bereik automatisch wordt uitgebreid.
Als je camera niet over een dergelijke
instelling beschikt, kun je belichtingscompensatie gebruiken om de lucht juist
te belichten, maar dat zou betekenen dat de grond onvoldoende wordt belicht.
Zoek hier een goed evenwicht door te experimenteren met over- of
onderbelichting.
Voilà, je heb het beet. Dit is een goede foto. Goed belicht. Geen uitgebrande delen. Warmte op de bladeren.. goed gedaan dus. Samen met de foto's die ik je me privé vroeg te sturen en deze overtuig je me dat je nu weet waarom het gaat. Je mag dus door naar de volgende lessenreeks, portret. Bedankt en succes. Digiwill.
Dit is een goede om mee te beginnen. Een mooi belichte foto. Deze forto hoeft geen bijsturing. Ik zou zeggen dat beloofd voor de toekomst.
Volgende opdracht:
1.Lucht
Maak een foto van landschap met een blauwe lucht met
witte wolken.
Als je landschapsfoto's
bekijkt, zie je vaak een bleke lucht, ook al zag deze er blauw uit toen je de
foto maakte. De camera heeft een belichting gebruikt om de details in de
donkere tinten op de grond beter te doen uitkomen waardoor de heldere tinten
van de lucht zijn overbelicht.
De sensors van digitale
camera's hebben niet hetzelfde dynamische bereik als het menselijk oog. Veel
van de moderne fototoestellen beschikken over instellingen waarmee het
dynamische bereik automatisch wordt uitgebreid.
Als je camera niet over een
dergelijke instelling beschikt, kun je belichtingscompensatie gebruiken om de
lucht juist te belichten, maar dat zou betekenen dat de grond onvoldoende wordt
belicht. Zoek hier een goed evenwicht door te experimenteren met over- of
onderbelichting.
Goede foto. Hier heb je een correcte belichting toegepast en de vervelende lichtjes op de achtergond zijn verdwenen. Knap gedaan. Deze foto en ook je vorige(n) overtuigen me van je kunnen en daarom mag je door naar de volgende reeks 'portret'. Bedankt om mee te doen en succes. Digiwill
Mooie foto met een goede compo. Alleen mis ik wat scherpte. Je diafragmakeuze,f:4.5, is hier de oorzaak van. Beter was een kleiner diafragma te nemen richting f:8 of kleiner (groter getal). Je gebruikte automatische belichting. Ik weet niet of je je camera zelf kan instellen maar als dit kon zou je iets moeten onderbelichten. Als dit kan moet je daarmee eens experimenteren. Je zal versteld staan welk resultaat je dan bereikt. Ik heb je foto iets onderbelicht, de levendigheid iets opgetrokken (niet veel) en de scherpte een beetje hoger gezet. Zie je het resultaat... Door het opscherpen zie je, vooral in de lucht, kleine blokjes ontstaan. Dit komt omdat er niet genoeg info in de foto zit doordat je met een resolutie van 72dpi werkt. Dat is natuurlijk niet goed maar ik deed dit als voorbeeld. Als je de foto van in het begin scherp genoeg maakt heb je dit fenomeen natuurlijk niet. Als je verschillende instellingen gebruikt schrijf ze dan op, direct na het nemen van de foto. Zo leer je het beste, en bekijk nadien je foto's. Door dat opschrijven ga je meer en meer bewust omgaan met je instellingen. Nadien wordt dat dan een automatisme.Op dus naar de volgende, ik ben benieuwd naar het resultaat. Succes, Digiwill
Je schrijft het zelf, je hebt het je zelf gemakkelijk gemaakt. Alles op je camera op automatisch en laat maar gaan. Je ziet het resultaat. Het had een spannende opname kunnen worden maar nu hangt er een fletse toon over. Door je camera op automatiche belichting, witbalans enz. te zetten krijgt die zoveel info dat hij er geen raad meer mee weet. Ik heb hem even door Lightroom gehaald (en lichtjes overdreven zodat je het verschil duidelijk kan zien) en je belichting aangepast. De foto heeft nu al veel meer spanning. Je ziet duidelijker de dreigende regenbui aankomen. Laat je niet ontmoedigen. Trek er terug op uit. Wees niet te snel tevreden. Experimenteer met je instellingen en bezorg me een nieuwe opname. Succes, Digiwill
Dit is goed gedaan. De foto is goed belicht. Een klein minpuntje, naam mijn gevoel, zijn de lichtpunten die een beetje storend werken. Een groter diafragma, richting 2.8, zou die nog waziger maken. Maar dit is mijn persoonlijke keuze. Sommigen vinden dat dan weer mooi... Goed bezig dus. Op dan weeral naar de volgende, ik kijk er al naar uit. Succes, Digiwill.
Dit is een foto die m.i. perfect belicht is. Ik hoef hier verder geen commentaar op te geven. Deze foto en je vorige leerden me dat je het 'licht' onder controle hebt. Je weet waar je mee bezig bent en mag dus door naar de volgende lessenreeks 'portret'. Bedankt voor je deelname aan deze lessen en succes. Digiwill.
We zijn op goede weg. Zie je dat de foto nu veel warmer is. Nu zie je het warme zonnelicht op de bladeren. OK er is nu duidelijk teveel geel in maar dat kan je er uithalen door te experimenteren met de belichtingstijd. Als je de foto iets onderbelicht (snelheid of diafragma aanpassen) wordt het al veel beter. Ik heb dit even aangepast kijk maar. Voor je volgende foto wil ik een weids landschap. Gebruik al wat je tot nu toe leerde. Wees niet te snel tevreden. Neem een aantal opnamen met verschillende instellingen. Kies de beste er uit en stuur ze in. Als je wil mag je me de andere privé sturen. Ik zal ze dan allemaal eens bekijken. Succes, Digiwill.
Mooie foto, licht ok kleur ok. Goed gedaan dus. Je schrijft dat je de ringen liever onscherp wil. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik dat ze, door hun onscherpte de aandacht van de mooie bloem wegtrekken. Ik zou ze er afgelaten hebben (maar dat is mijn persoonlijke smaak). Waar ik wel een opmerking voor maak zijn de plekken boven aan. Dat zijn de dooddoeners van een foto. Bij een zulke mooie egale ondergrond vallen ze teveel op. Goed bezig dus en op weeral naar de volgende. Ik kijk er al naar uit. Succes, Digiwill.
Dit is geen slechte foto. Het licht speeld hier mooi op de koord en maakt mee je foto. Je hebt een klein foutje gemaakt. Je nam de foto met 1/45e en een brandpuntafstand van 175mm. Daardoor heb je last van bewegingonscherpte. Een gulden regel is: de snelheid nooit lager dan de brandpuntafstand (ongeveer). Anders statief gebruiken. Een andere oplossing is je iso verhogen zodat je een hogere snelheid kan gebruiken, of je diafragma aanpassen. Persoonlijk had ik hier een veel groter (kleiner getal) diafragma genomen zodat de zaken op de achtergrond onscherp werden.Op dus weeral naar de volgende. Ben benieuwd naar het resultaat. Succes, Digiwill.
Dit is een foto met een verhaal. Het licht maakt hier de foto. Ik hoef hier weinig of geen commentaar op te geven. Met deze foto, en de vorige, overtuig je me over je kunnen en mag je door naar de volgende lessenreeks nl. portret. Succes. Digiwill
Hier maak je het jezelf wel zeer moeilijk. Een foto met bijna een en dezelfde kleur, monotoom dus. Om die foto aantrakkelijk te maken moet ze zeer correct zijn in scherpte, compo en detail. Hier hou je rekening met een aantal zaken die je in vorige lessen zag. Er zit herhaling in maar de compo gaat de mist in door die stippelijn bovenaan die je blik onherroepelijk naar de grijze bak rechtsboven voert. Die bak heeft niets met het verhaal te maken en trekt je aandacht van het onderwerp, de metalen bollen, weg. Niet ok dus. Ik heb een andere uitsnede gemaakt, de foto gespiegeld en scherpte en contrast iets bijgesteld. Zie je het verschil? Hier had je een ander standpunt moeten nemen en de instellingen van je camera uitproberen. Bewolkt, Zon, flits enz. Maak meerdere foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende instellingen. Schrijf die instellingen op en bekijk nadien de foto's en neem die instellingen er bij. Zo doe je ervaring op. Ik ga je een opdracht geven. Ga naar buiten als de zon lichtjes door de wolken schijnt. Geen volle zon dus. Zoek een landschap met een dier. Zorg dat het licht van links of rechts van je camera komt en dat het dier met zijn kop naar het licht staat. Zet je camera op bewolkt en neem een foto. Zet hem dan op volle zon en neem dezelfde foto dan weer een met je camera op schaduw en neem dus een foto met alle mogelijklheden die je camera heeft. Bekijk en vergelijk de resultaten en stuur me de beste op voor deze les. De andere stuur je me privé op. Ik kijk er al naar uit. Succes, Digiwill.
Dit had een goede foto geweest had je rekeneing gehouden met de scherpte. Je stelde scherp op rechts boven waardoor de linker en onderkant, die het meeste licht kregen, onscherp zijn. De tak links, die solitair naar voor komt, valt een stukje buiten beeld. Een foutje in de compo dus. De bessen zijn bijna allemaal onscherp (ik wist niet dat er nu al kruisbessen zijn?). Ik geef je een opdracht voor je volgende inzending. Maak dezelfde foto opnieuw. Zorg dat het licht op de vooruitspringende tak zit en dat de bessen scherp zijn (diafragma). Zorg voor aangenaam warme kleuren (kanje bekomen door je toestel, bij zonlicht toch op bewolkt te zetten). Succes, Digiwill
Geen slechte foto om mee te beginnen in deze reeks. Instellingen kamera zijn ok. Je hebt je toestel op bewolkt gezet waardoor je iets warmere tinten krijgt = ok. Je schrijft volgende bij je foto : "Ik heb voor dit
diafragma gekozen omdat ik er geen achtergrond bij wilde hebben. Bij de andere
foto`s heb ik minder groen van de lariks er zelf op, maar dat vindt
u misschien dan wat kaal. " Daar wringt nu net het schoentje. Je moet de foto eens door je oogwimpers bekijken, net als een schilder zijn schilderij van op afstand gaat bekijken. Het groen overheerst de foto. Niet de kleur maar de vorm en heldergheid van de naaldengroepen. Links naast de bloem is een hel verlichte naaldengroep die volledig de aandacht vraagt en je blik van de bloem wegneemt. Zonder hulpmiddelen kan je dit moeilijk voorkomen. Oplossing: kijken, kijken en nogeens kijken. Wachten tot de zon een iets andere stand heeft waardoor het licht net iets anders valt. Niet te vlug tevreden zijn. Op dus naar de volgende. Succes, Digiwill
Ik vrees dat ik je met deze foto moet teleurstellen. Ze is niet goed. De compo nok met een schaduw rechts die teveel de aandacht trekt. Blauwzweem... Niet goed dus voor de les 'licht'.Je trok die foto met f:5 en 1/20" en automatische witbalans. Belichting handmatig... Waarom deze lage waarden? Te weinig licht? Dan had je de iso kunnen verhogen... De automatische witbalans heeft je die blauwzweem geflikt... De fout die veel mensen maken is dat ze te snel willen zijn. Men trekt een foto en is er tevreden over omdat je, op dat moment, nog een emotionele band hebt met het onderwerp. Je vond dat mooi en hebt het vastgelegd. Ik trek mijn foto's en bekijk ze direct om te zien of ze goed zijn en maak al enkele bedenkingen over goed of niet. Dan vergeet ik ze voor enkele dagen. Daarna bekijk ik ze opnieuw en kom dan dikwijls tot heel andere bevindingen. Ik ben dan ineens veel kritischer. Wees dus niet te snel tevreden. Ga dus opnieuw op pad en bezorg me een volgende inzending. Succes. Digiwill
Goede foto. Misschien mocht het ietsjes scherper, maar dit stoort mij hier niet. Als diafragma had ik iets liever richting 8 gegaan en dan was ze scherper geweest, maar dit is jouw persoonlijke keuze. Je foto heeft de warmte en dat is wat hier telt. Je speelt hier met licht. Goed dus. Je moet eens proberen om de foto af te snijden op 1 cm onder de boom. Ze wordt dan nog veel sterker.Op naar de volgende zou ik zeggen. Ben er al beneiuwd naar. Suces, Digiwill.
Het gevaar van dergelijke foto is overbelichting. Je hebt hier dan ook last van. Sommige delen van de bloesem lijken (het is niet zo) uitgebrand. In werkelijkheid zijn er maar enkele kleine deeltjes uitgebrand. Oplossing: ik weet niet of je kamera puntmeting (licht) aankan. Nu heb je multi segment meting gebruikt. Als je dit kan kan je best het licht meten op het lichtst punt en met die gegevens (diafragma en snelheid) de foto nemen. Probeer ook eens met onderbelichten (diafragma of snelheid aanpassen) en bekijk het verschil. Je kan misschien ook je camera zo instellen dat hij automatisch een of meerdere stoppen onderbelicht (als hij die functie heeft natuurlijk). Ik heb de foto iets anders uitgesneden want de bloementros stond nogal centraal en ietsjes minder licht gegeven. Zie je het verschil... Op naar de volgende weeral. Ik kijk er al naar uit. Succes, Digiwill