Niet alleen honderdduizenden burgers ook tienduizenden soldaten vluchtten naar Nederland. Het begon al in het oosten van het land naar Limburg maar bereikte een hoogtepunt toen het Duitse leger Antwerpen in het vizier had. De burgemeester was door Luitenant-generaal Deguise op de hoogte gesteld van het nakende bombardement van Antwerpen door het Duitse leger. De bevolking werd aangeraden te vluchten in noordelijke of noord oostelijke richting. Wat ook massaal gebeurde per trein, boot of te voet. Tienduizenden vluchten uit Antwerpen en omliggende gemeenten. Voor heel België schatte men schatte het aantal op ongeveer 1.000.000 op een Nederlandse bevolking van 6.000.000 inwoners. Daarvan is in de loop van 1915 het grootste deel terug gekeerd maar er bleven toch nog meer dan 100.000 vluchtelingen in Nederland.
Bij het praten over de voorouders werd terloops verteld over familie in Nederland. Daar is later correspondentie met dhr. Frans Aerts uit voor gekomen maar helaas door mindere belangstelling van hunnentwege en de vermindering van mijn genealogische activiteit is deze geëindigd na enkele brieven.
Wanneer juist de vlucht van de gezinnen Peelaers - Van Geel (? zie verder), Aerts - Reynders en Aerts - Peelaers heeft plaats gevonden weet ik niet maar vermoedelijk voor de val van Antwerpen in Oktober 1914. Enkelen staan ingelijfd in 1913-14 bij de Burgerwacht. Of deze gezinnen bij elkaar zijn kunnen blijven is niet bekend. Daarvan kunnen de personenlijsten van de verschillende vluchtelingen kampen misschien uitsluitsel geven als ik ze kan vinden op het internet. In ieder geval was het gezin Aerts Arthur - Peelaers Irma (mijn grootouders langs moeders zijde) in Gouda want daar is hun zoontje Corneel overleden op 13 februari 1915. In Gouda was een vluchtelingenkamp van zon 1200 mensen. Later moet de familie naar Boxmeer zijn verhuisd want daar is een dochter Alice geboren op 5 mei 1918. Maria Van Geel weduwe van Carolus Peelaers is in Boxmeer op 7 oktober 1918 overleden. Is zij alleen gevlucht naar Nederland of is haar zoon nog tijdens de oorlog teruggekeerd? Alleszins volgens het Bevolkingsregister van Deurne 1911-20 is haar zoon Carolus Peelaers in Wommelgem op 11 December 1915 in het huwelijk getreden met Emilia De Pooter.
Bronnen : http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/index.htm#in en Bevolkingsregisters in het Felixarchief te Antwerpen. Diverse akten Burgerlijke stand.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Vond je het interessant, heb je iets nieuw gelezen, het is nog in volle ontwikkeling.