Het Pajottenland en de Zennevallei, bakermat van lambik en geuzexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bron : - Provincie Vlaams Brabant
- VZW Horal
- De Hoge Raad van Ambachtelijke Lambikbieren
Woordje uitleg : Inderdaad, beste lezer, U hebt het bij het rechte eind! Volgens het groene boekje van de Nederlandse taal bestaat lambik inderdaad niet. Misschien als stripfiguur. De Grote Van Dale vermeld wel lambiek een soort zwaar Brussels bier. Toch zullen de Brusselaars vasthouden aan LAMBIK.
Inleiding :
Van alle bieren die wij nu kennen is lambik ongetwijfeld het oudste.
Volgens ingenieur Marcel Franssens, werd de eerste lambik
gebrouwen vóór 1300!
De bestanddelen : tarwe, hop, gist, houten tonnen,Pajottenlucht
en het Zennewater.
In onze streken was oorspronkelijk alle brouwactiviteit verboden
tussen 24 april (Sint-Joris) en 29 september (Sint-Michiel).
Van arm wort tot rijk bier :
De manier, waarop heden ten dage lambik gebrouwen wordt, gaat
grotendeels terug op een eeuwenoude brouwmethode en wijkt op
meerdere punten af van de moderne brouwtechnieken, die toegepast
worden in de brouwerijen, waar bieren van hoge, lage of gemengde
gisting geproduceerd worden.
Er zijn twee methodes :
- de oudste, de slijmmethode of troebel wort-methode genoemd,
waarbij de verkregen melkwitte vloeistof gescheiden wordt van de rest.
Timmermans,Cantillon, De Keersmaeker. De Troch en Lindemans
gebruiken deze oude methode, maar scheiden het roebel wort af
op een andere manier.
- Gebruikt deze methode niet : Lindemans, Drie Fonteinen,
,
zij voegen kokend water water toe, met hetzelfde resultaat.
|