Sinds 1971 werkte ik in Brussel.In 1998 kwam ik er ook wonen, maar nog nooit had ik zo'n mooie 11 juliviering. Het begon allemaal in de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Om 11.00 uur bezocht ik de tentoonstelling van beeldend kunstenaaar Tjerrie Verhellen. Prachtige kunstwerken heeft hij vervaardigd.
Om12.30 uur begon Johan Verminnen aan een mooi aangepast programma. Proficiat Johan. Na het optreden van Johan, had ik honger gekregen en ging vlug naar hus om een stukje te eten.
Om 18.00 uur begaf ik me naar de Zetel van de Raad in de Lombardstraat 67 te Brussel waar de Retro Band van FC Brussels voor een opgewekte muzikale omlijsting zorgde op de receptie. Spijtig dat de meeste aanwezigen geen oren hadden voor de muziek en hun hele leven aan hun buren aan het vertellen waren. Daarna gaf de Voorzitter zijn toespraak.
Toen was de tijd aangebroken om mij, op uitnodiging van Vlaams Minister Bert Anciaux, naar het Brussels Stadhuis te begeven. Rond 20.00 uur werden we verwelkomd door Bert. De sfeer was aangenaam en vanop het balkon genoot ik van ht prachtige concert gepresenteerd door de organisator AB.
Dit was werkelijk de mooiste Gulden Ontsporing die ik ooit heb meegemaakt. Dank aan allen.
Ja opruimen levert soms schatten op. Bij het opruimen en openen van kartons die mee verhuist waren, maar nog niet geopend vond ik een reeks foto's. Ik heb ze gescand en hieronder vindt U het resultaat. Jo, dit loont de moeite om te kijken!!!!
De geuze breekt definitief door na de wereldtentoonstelling in Brussel
van 1897.
Een helder, zuiver bier met een heerlijke schuimkraag dat men lange
tijd kon bewaren in een voor die tijd revolutionaire verpakking,
een champagnefles.
Het idee om jonge en oude lambik te mengen en in een fles te laten
hergisten is zeer waarschijnlijk geïnspireerd,op de
méthode champenoise, vooral vanaf het moment dat glas niet meer
als luxeproduct werd beschouwd. In 1865 werd de belasting op het glas
afgeschaft.
Geuze kende niet alleen succes bij de gewone man, ook in de
hogere kringen vond men geuzeliefhebbers : prins Albert, de latere koning, was daar één van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens een receptie op het stadhuis te Brussel in 1901 burgemeester
De Mot geuze liet schenken in de plaats van de traditionele champagne. Alras kreeg geuze dan ook de eretitel Brusselse champagne.
Het succes van de geuze bleef zich echter niet beperken tot zijn
productiegebied : zo zong een echtpaar van marktzangers s zaterdags
en s zondags op de schoenmarkt te mechelen kort voor W.O. i :
In Brussel is het vroolijk leven stad van liefde en geuzelambik
Daarbovenopkreeg geuze ook nog het aureool van
gezondheidsdrank.
Zo schreef apotheker Coelst, plaatsvervangend burgemeester van
Brussel tijdens W.O. II in 1941 : .ik ben herstellende van een ernstige
ziekte en om me weer op de been te helpen, raadt de dokter me aan
iedere dag een glas geuze of liever nog een glas kriek te drinken.
De naam geuze zou verwijzen naar de geuzen, de liberalen van de
negentiende eeuw. Aangezien ieder dorp over een katholieke
brouwer en een liberale brouwer beschikte, zou geuzelambik kunnen betekenen dat de eerste, die op het idee kwam lambik te bottelen
een liberaal was : lambik van bij de geus, dus geuze-lambik!
Het Pajottenland is een land om lief te hebben en te koesteren.
Info en bestellen : Toerisme Vlaams-Brabant Dietsesteenweg 52 3010 Leuven E-mail : toerisme@vl-brabant.be
Om een beetje ruimte hebben voor nieuwe foto's had ik mijn blog wat opgeruimd. Maar de foto's van dit jaar dien ik er op aanvraag terug op te plaatsen.
21 juni 2008. Dag van de muziek. In de straat, toen we rond 23.00 uur op weg waren naar ons appartement, was er midden in de straat bal. Micheline en ik konden natuurlijk daar niet aan weerstaan!!!
Als er bij het brouwen van lambik al iets mysterieus gebeurt, dan is
het wel de bevruchting met de in de omgeingslucht aanwezige wilde gisten.
Het eigenlijke brouwproces is nu achter de rug. De brouwer heeft een
suikerrijke oplossing verkregen, die na filtratie de naam
wort meekrijgt.
Hiertoe laat hij het brouwsel rusten, zodat het kaf, van vooral de
mout, kan bezinken en op de geperforeerde bodem een natuurlijke filterlaag gaat vormen.Na deze filtratie wordt het helder wort naar de kookketel overgepompt.
In de kookketel : een oplossing van suikers, eiwitten en mineralen die
Gedurende 4 uur aan de kook gebracht worden. Nu hebben we de
lambikwort.
Waar de gewone brouwers alle contact met de lucht mijden als de
pest, heeft de lambikbrouwer deze zelfde lucht broodnodig!
Het koelschip, een open ondiepe kuip, bevindt zich meestal op de
zolder, waar de wind vrij spel heeft.
De volgende ochtend wordt het gekoelde en bevruchte wort naar de
houten vaten gepompt, waarin na drie à vier dagen de gisting op
gang komt.
Houten vaten van : 250 liter, pijpen van ca 600 liter en tenslotte
foeders met een inhoud van 6 à 10.000 liter.
Dan volgen vijf fasen :
- eerste : de wilde gisting
- tweede : de primaire alcoholische gisting
- derde : de melkzuurgisting
Dan volgen nog :
- vierde : na 6 à 8 maanden : secundaire alcoholische gisting
- vijfde en laatste fase : rijping genoemd, hier krijgt het bier de
typische smaak van lambik.
Het bier is nu klaar om als lambik geconsumeerd te worden of . om
Gebruikt te worden bij het vervaardigen van geuze.
Het Pajottenland en de Zennevallei, bakermat van lambik en geuze
Bron:-Provincie Vlaams Brabant
-VZW Horal
-De Hoge Raad van Ambachtelijke Lambikbieren
Woordje uitleg: Inderdaad, beste lezer, U hebt het bij het rechte eind! Volgens het groene boekje van de Nederlandse taal bestaat lambik inderdaad niet. Misschien als stripfiguur. De Grote Van Dale vermeld wel lambiek een soort zwaar Brussels bier. Toch zullen de Brusselaars vasthouden aan LAMBIK.
Inleiding :
Van alle bieren die wij nu kennen is lambik ongetwijfeld het oudste.
Volgens ingenieur Marcel Franssens, werd de eerste lambik
gebrouwen vóór 1300!
De bestanddelen : tarwe, hop, gist, houten tonnen,Pajottenlucht
en het Zennewater.
In onze streken was oorspronkelijk alle brouwactiviteit verboden
tussen 24 april (Sint-Joris) en 29 september (Sint-Michiel).
Van arm wort tot rijk bier :
De manier, waarop heden ten dage lambik gebrouwen wordt, gaat
grotendeels terug op een eeuwenoude brouwmethode en wijkt op
meerdere punten af van de moderne brouwtechnieken, die toegepast
worden in de brouwerijen, waar bieren van hoge, lage of gemengde
gisting geproduceerd worden.
Er zijn twee methodes :
- de oudste, de slijmmethode of troebel wort-methode genoemd,
waarbij de verkregen melkwitte vloeistof gescheiden wordt van de rest.
Timmermans,Cantillon, De Keersmaeker. De Troch en Lindemans
gebruiken deze oude methode, maar scheiden het roebel wort af
op een andere manier.
- Gebruikt deze methode niet : Lindemans, Drie Fonteinen, ,
zij voegen kokend water water toe, met hetzelfde resultaat.
Zondag 06-07-08 : Het Atomium 50 jaar - Benelux 50 jaar
Dit weekend bestaat de Benelux 50 jaar. Daarom is het Atomium uitgerust met een speciale vlag. Vandaag zijn er mensen die op het Flageyplein de brunch aan het voorbereiden zijn.
17 juni 208 : Eu-Trèport-Ault-Cayeux-St Laurent-Bois de Cise
Op 17 juni brengen we een bezoek aan Eu. Hierbij blinkt de Colegiale kerk uit. Hier zijn we reeds in Normandie. Daarna vinden we in Ault eindelijk de herberg van : "Françoise". Een mooi decor, maar ze heeft geen alcoholvrij bier. Pech. Daarna bezoeken we de bovenstad van Trèport, dan naar Cayeux. Daarna doen we een klim naar de St. Laurentkapel. We zijn hier aan de kust, maar we hebben hier ook : Le bois de Cise. We volgen : "Le chemin du paradis" en vinden een overzicht van de verschillende soorten vogels die hier te zien zijn.
Maandag 16 juni 2008, een prachtige zonnige dag. Een speciale dag, want het is de verjaardag van Micheline. Ik heb enkele geschenken voor haar, maar deze mogen pas deze avond worden geopend. Eerst gaan we een heerlijk maal verbruiken in Trèport. Daarna een wandeling en dan is de tijd aangebroken voor een feestje in het appartement. Ook onze overburen komen eens naarMicheline kijken : 3 kleine meeuwen.
13 juni 's avonds en 14 juni vroeg in de morgen : hoogtij
Op 13 juni 2008, kwamen wij omstreeks 17.30 uur aan in Ault-Onival in Picardie, Frankrijk.
Na het uitpakken maakten we nog een eerste wandeling.
Het is een prachtig stadje in de : Baie de la Somme.
's Morgens was ik reeds om 05.15 uur aan het wandelen met mijn hond en fototoestel. Wat ik niet wist, was dat het water hier zeer snel hoog komt te staan.
Maar na een beetje paniek, volledig omsingeld door rotsen en water, geraakte ik samen met mijn hond toch nog op het droge.
Ik heb per vergissing een thema uit mijn blog verwijderd, dat diende te blijven. Hier nu een fotoreeks genomen op mijn afscheidsfeest in de kazerne "De Witte de Haelen" van 23 mei 2008.
Sinds de maand mei heb ik mij opgegeven bij de christelijke mutualiteit voor vrijwilligerswerk. Ik wou zoveel mogelijk actief blijven, nu ik met pensioen ben. Maar ik had nooit gedacht dat dit zo zwaar was. Ik doe aan oppas bij gehandikapten en zieke personen en ook vervoer van zieken naar hospitaal en dokter. Op zaterdag 28 juni had ik een opdracht aanvaard voor de dag der mantelzorger. Wel chapeau voor de dame die deze persoon dagelijks verzorgd. Het was verschrikkelijk moeilijk voor mij in de eerste uren. Die persoon gebruikt je als slaaf en dient op zijn wenken bediend te worden. Maar na een paar uren was ik dat gewoon en deed ik gewoon wat hij vroeg. Hierbij wil ik alle mantelzorgers moed en kracht toewensen, want zij doen dagelijks een formidabel werk.
Op vrijdag 13 juni, een geluks- of ongeluksdag, hadden we de moed om te vertrekken naar Picardie, naar AULT-ONIVAL. Voor mij was het de eerste keer sinds mijn kinderjaren dat ik met verlof ging naar Frankrijk. Wij hadden tegen een vriendenprijsje een volledig ingericht appartement. Ik start de fotoreeks op de laatste dag en zo zullen we tot het begin komen.
De laatste fotoreeks gaat over mijn eerste visvangst op zee met een zeer vriendelijke inwoner : Jean-Claude.
Ik ben Loubin Michel
Ik ben een man en woon in Henri Marichalstraat 12 - 1050 Elsene (België) en mijn beroep is Commissaris bij de Federale Politie.
Ik ben geboren op 23/03/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, uitstappen doen in de natuur, fotografie,schrijven.
Rondvraag / Poll
Zijn de veiligheid van de bevolkingen de tussenkomsten van de hervormde politie beter dan vroeger