Vandaag bezochten we de volkssterrenwacht van Armand Pien te Gent. Met de lijnbus bereikten we al snel onze bestemming en daar mochten we genieten van een leerrijke 3D-film over de ruimte. Daarna belandden we op het dak om er kennis te maken met enkele meetinstrumenten om de temperatuur, de neerslag, de windkracht en windrichting te meten. We eindigden ons bezoek in de koepel waar we de oudste telescoop uit 1880 konden zien. Het vernuftige systeem om deze telescoop te laten werken, alsook de draaiende koepel maakte veel indruk op de kinderen. Nog een extra woordje dank aan de begeleiders tijdens deze activiteit.
Vandaag deden we in de turnzaal een activiteit rond afval. Zo werden de kinderen met speelse opdrachten bewust gemaakt van het belang van afval sorteren. Ze leerden dat ze als afval vaak nog een verder leven hebben als ze goed gesorteerd worden. Zo kunnen ze gebruikt worden als grondstof voor een nieuw product. Het werd een boeiende en actieve namiddag.
Samen met Wolly en Octobus begonnen we de dikke truiendag met een opwarmingsdansje. 's Middags mochten we genieten van lekkere tomatensoep met Turks brood. In de lessen WO leerden we hoe we zuiniger kunnen omgaan met energie en hoe we nog meer zorg kunnen dragen voor het milieu.
Onze zithoek veranderde de laatste twee weken in een ruimte vol sterren en planeten! Een heel boeiend thema waarbij we vanalles leerden over ons heelal. We maakten kennis met al die gekke namen van planeten, we leerden aftellen van 10 naar 0 om een raket te lanceren, we weten dat de aarde rond zichzelf draait en ook nog eens rond de zon, dat de astronauten zweven in de ruimte, dat onze aarde de blauwe planeet wordt genoemd, … en nog veel meer.
Wat hebben we al genoten van het heerlijke (bijna) lente zonnetje! We hebben het deze week over zaaien, de lente en ook over de paashaas uiteraard
Vandaag hebben we gezaaid, elke kleuter mocht zelf kiezen wat ze onder de aarde staken. Er was keuze tussen courgette, pompoen, peterselie, waterkers of zonnebloem. We hopen dat we snel resultaat zien en de kleuters hun plantje volgende week mee naar huis kunnen nemen.
Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'.
Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen
komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en
projecten te bespreken. Het is ons doel om alle kinderen bewust te
maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook
om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken
rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via
onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!