Een nieuwe woonst - een nieuw begin
Foto
Inhoud blog
  • Klimaatbeleid
  • Spijtig ... hieeel spijtig !
  • Een dag niet gelachen, is ... een verloren dag
  • Feestende jongeren
  • Lebbeke bij nacht
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    27-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimaatbeleid

     

    Zesdejaars ’t Konkelgoed dringen aan op fair klimaatbeleid

    In de loop van oktober 2023 spraken de zesdejaars van basisschool ’t Konkelgoed zich klaar en duidelijk uit voor een fair klimaatbeleid. Wat ze kracht bijzetten via deelname aan de scholenactie van Oxfam België. Ze werden, samen met acht andere scholen, laureaat.

    Hun

     jeugdige creativiteit leverde hen, overigens als medelaureaat, een Oxfam-cadeaubon op, waarvan ze in de tweede helft van de voorbije junimaand, in de vorm van een lekker ontbijt op school mochten genieten.

    Hun verdienste? Juf Tine Clauwaert: “Onze zesdejaars leerden in het begin van het voorbije schooljaar 2023 over het klimaat en deimpact ervan op de boeren in Honduras. Ze ontwierpen een Dagpas naar Honduras voor de leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar en lieten hen kennismaken met de boeren, het veranderende klimaat en de gevolgen ervan. Wat ze deden aan de hand van een toneelstuk en een zelfgeschreven lied, begeleid door enkele gidsen.”

    Met deze scholenactie spoorde Oxfam België Vlaamse en Brusselse scholen aan om een laagdrempelige activiteit rond klimaat en eerlijke handel te organiseren. Op die manier werden bijna 65.000 leerlingen geprikkeld. Minstens 547 leerkrachten en een ongekend aantal vrijwilligers waren betrokken bij de acties.

    Bron : KRAMIEK nr 7 – juli 2024


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-09-2024, 09:03 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    26-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spijtig ... hieeel spijtig !

    ..

    Kaatsclub Wieze Sportief beleeft Mort subite *

    “Na Tollembeek, Buizingen en in een niet zo ver verleden Bever, verdween nu ook Wieze Sportief van het kaatstoneel”, lazen we begin juli in Het Nieuwsblad. Het nog lopende seizoen kwam het fanionteam na degradatie uit in Nationale 2. Met wisselend maar uiteindelijk fataal resultaat.

    Een duidelijke vorm van mort subite, hoewel zich al langer terug in de tijd tekenen manifesteerden die het verdwijnen van deze lokale en tegelijk volkse sport aankondigden”, laat een geëmotioneerde betrokkene De Kramiek weten. Het clubbestuur zag immers tegelijk sponsors afhaken en het aantal supporters uit de klassieke habitat langs de Schrovestraat  slinken om andere oorden op te zoeken. Probleem is echter dat de kaatssport in Lebbeke, Wieze en Denderbelle, maar ook buiten die drievuldigheid, al decennialang klappen moet incasseren. Oorzaak?  Een veranderende wereld. Of we dat willen of niet.

    Vijftig en beduidend meer jaar geleden omarmden toen lagere jongensscholen in deze Denderregio, o.a. de Lebbeekse gemeenteschool, het kaatsen. De naam bal pelote alleen al liet hun ‘poulains’ kennismaken met de Franse cultuur. Het correct gebruik van de termen ‘bovvèès’/movvèès’ was noch min noch meer dan een stevige stap vooruit in de kennis van het Frans.  Un pas en avant.  Sterspelers, niet zelden Franstaligen, gestimuleerd door zwartgeldbetalingen onder tafel  zakten bovendien af naar onze kontreien.

    Er ging toen in de jongensscholen geen enkel recreatief moment voorbij, of de oudere leerlingen serveerden na een streep hoofdrekenen, een flard semi-Nederlands en een bezoek van de lokale (onder)pastoor, ‘ballekkesop. De harde bal zo lang mogelijk zonder de grond te raken tegen een muur laten weerkaatsen, werd als adembenemend ervaren. Wie kon bewijzen in het bezit te zijn van een ‘lèèr’n ‘koëtswant’, veelal aangekocht op de ‘Klein Ploëts’, bij ‘Wannekken van Tens/Tens Wannekken’, bezorgde de eigenaar meteen promotie tot de sportieve elite van de school.

    Ook tijdens de weekends vierde de kaatssport hier toen hoogtij. Geen cafébaas overigens die verzuimde een trapeziumvormig terrein af te bakenen voor zijn voordeur. Ook al benaderden de witgekalkte lijnen van geen kanten de officiële afmetingen. Slaagde de pientere waard er echter in bekende figuren, in Lebbeke o.a. ‘Prospèèrekken’, te engageren als ‘koëtselegger’, groeide een kaatstreffen vrij regelmatig uit tot een belevenis die de tapkranen continu in beweging zette.

    De tand des tijds maakte aan dat lokaal sportgebeuren met bal en want echter een eind. Die aftakeling  blijft vandaag voortduren. Nogal wat cafés verdwenen ondertussen en vooral het voetbal veroverde de speelplaatsen.

    Wieze Sportief overleefde, uitsluitend dankzij sponsoring. Tot vandaag.  Jammer. Enkel de miniemenploeg zou het seizoen nog afmaken op de ruime brok asfalt in de Schrovestraat en daarna emigreren naar ‘Eddersem’.  Aalstenaars zijn sterk in het recupereren.

    *Denderbellenaar Dirk Van den Abbeele schreef met 650 jaar kaatsen in het gewest Dendermonde de geschiedenis van het kaatsen in onze regio, met uiteraard aandacht aan de sport in Wieze, Denderbelle en Wieze.  Een standaardwerk. Van den Abbeele, zelf tot 1993 in de sport actief, is wekelijks present op de vrijdagmarkt in Denderbelle.

    Bron : "KRAMIEK" nr 7 - juli 2024

     




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-09-2024, 19:15 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    24-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dag niet gelachen, is ... een verloren dag

    Ze bestaan ... domme blondjes !



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-09-2024, 14:53 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    23-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestende jongeren

    Tieners zetten feestelijk vakantie in

    Tieners, twaalf- tot achttienjarigen, kregen eind juni de kans zich voluit te manifesteren en mogelijk opspelende examenstress met volle goesting van zich te laten afglijden. Waar dan kon? Gewoon in de tuin van Galerie De Fontein, met zicht op de kerk en het gemeentehuis, voorzien van ‘nennof’ met uitstervend groen/onkruid als hoofdbestanddelen, wel met ruimte om tijdens een flinke ‘bazzje rèèger’ achter een schuifdeur te genieten van  artistiek werk.

    “Vorig jaar, al”, wist schepen Goedele Uyttersprot, “toen de gemeente voor het eerst op die locatie een Tienerbar organiseerde, drong zich meteen een tweede editie op. Tieners komen graag samen met leeftijdsgenoten. Het eind van een examenperiode is daartoe een uitgelezen moment. Bijpraten stimuleert en kan ook zalven.”

    Van een denderende belangstelling kon het initiatief, jammer genoeg, niet genieten. (Foto Wendy Cooreman)

    Bron : “KRAMIEK” nr 7 – juli 2024


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-09-2024, 00:00 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    21-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lebbeke bij nacht

    Foto : André Callebaut


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-09-2024, 07:21 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland-- Elburg en Oudenbosch(1)

    Vijfdaagse Friesland met Tuinhier H. Kruis Lebbeke

    21 t/m 25 augustus 202

    ELBURG en OUDENBOSCH (25.08.2024)

    Foto's en bewerking : Mi.B.




































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-09-2024, 06:43 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..Vijfdaagse Friesland-- Elburg en Oudenbosch (2)

     .

































    .


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-09-2024, 06:43 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland-- Elburg en Oudenbosch(3)

    .


































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-09-2024, 06:43 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    19-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezin voor je begint

    .


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-09-2024, 10:12 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    17-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 't Zal proper worden

     

    Afvalwater in Bremenhulleken en omgeving vanaf 2027 gezuiverd

    Inwoners van de Kakeman- en Lindekensstraat, maar vooral die van het Bremenhulleken, genieten elk al jaar en dag van een pracht van een straatnaam: wonen in het Bremenhulleken, subliem toch?

    Het grensgebied dat zij bevolken, laat bovendien toe tegelijk een half oog op het Opstalse Hof ter Koppen te werpen en aan de andere kant van ‘Deizzoië’ te genieten, de Lebbeekse ex-parochie waar een kerktoren en omgeving nu al jaren quasi nutteloos staan te staan.

    Kakeman & co krijgen de komende jaren extra aandacht. Het Lebbeekse gemeentebestuur besloot immers, in samenwerking met Farys, de waterhuishouding van die zone te saneren. Een studiebureau tekent de plannen. Die moeten het mogelijk maken het vuil afvalwater gescheiden af te voeren naar het zuiveringsstation, zodat het niet langer in beken en grachten terechtkomt.

    Deze ingreep laat ook toe de wegenis van de straten te verbeteren. Bij de herinrichting zal ook aandacht gaan naar een veilig fietsverkeer tussen Opstal en het station van Heizijde. De kost van de werken wordt geschat op ruim 3,2 miljoen. De plannen worden begin 2025 verwacht, ten vroegste in 2027 volgen de werken. De ingreep moet de bijna volledige zuiveringsgraad van de gemeente mee realiseren.

    Bron : “KRAMIEK” nr 7 – juli 2024


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-09-2024, 15:08 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    14-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland-- Stoeterij Het Swarte Paert (1)

     

    Vijfdaagse Friesland met Tuinhier H. Kruis Lebbeke

    21 t/m 25 augustus 202

    STOETERIJ "HET SWARTE PAERT" (24.08.2024)

    Foto's en bewerking : Mi.B.






















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-09-2024, 09:53 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland-- Stoeterij Het Swarte Paert (2)

    .




















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-09-2024, 09:52 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dag niet gelachen, is ... een verloren dag

    Uit een kindermond


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-09-2024, 09:25 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland - Sneek (1)

    Vijfdaagse Friesland met Tuinhier H. Kruis Lebbeke

    21 t/m 25 augustus 202

    SNEEK (24.08.2024)

    Foto's en bewerking : Mi.B.
























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-09-2024, 07:35 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..Vijfdaagse Friesland - Sneek (2)

    ..





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-09-2024, 07:33 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    13-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breed gefocust - Napoleon achterna ?

    Wielertoeristen ‘pervelloo om en weer’ naar Leuven   

    Half mei, terwijl nogal wat vogels druk bezig waren een ei te produceren, demonstreerden de leden van Cycling Team Lambrechts hun praktische kennis van het fietsen in clubverband. Dat deden ze trouwens netjes in een nieuwe, gesponsorde outfit. Het parcours? De start lag in de schaduw van het sportcomplex. Bedoeling was gezond en wel Leuven te bereiken. Op dag één gingen ze in Waterloo een goeiedag zeggen aan de leeuw, de tweede dag stond een rit van 120 km op het programma en een bezoek aan het Centrum Sven Nijs in Baal. (Ingezonden foto)

    Bron : “KRAMIEK” nr 6 – juni 2024


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2024, 18:27 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lebbeekse TOPATLEET

    Ruben Verheyden schitterde op het EK

    De Lebbeekse atleet Ruben Verheyden, gespecialiseerd in de middellange afstanden en de veldloop, heeft al een aardig palmares achter zijn naam staan. Recent schitterde hij op de 1500 m. op het Europees Kampioenschap in Rome. In een bijzonder spannende race eindigde hij knap vierde en slechts op een paar honderdsten van een seconde van een bronzen medaille. Hiermee verzekerde hij zich echter wel van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. (Foto internet)

    Bron : Kramiek nr 6 – juni 2024


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2024, 08:01 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vijfdaagse Friesland - Hegebeintum (1)

    Vijfdaagse Friesland met Tuinhier H. Kruis Lebbeke

    21 t/m 25 augustus 2024

    HEGEBEINTUM (24.08.2024)

    Foto's en bewerking : Mi.B.




































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2024, 07:48 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vijfdaagse Friesland - Hegebeintum (2)

    .




































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2024, 07:48 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfdaagse Friesland - Hegebeintum (3)

    .


































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2024, 07:48 geschreven door Lebbeke 2
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!