Over Chips Terwijl ik giesterenavond mijn laatste kruimeltjes chips uit het pakje aan het vissen was, herinnerde ik nog hoe mijn mama me trakteerde op mijn eerst pakje chips, alsof het gisteren was. Het was in een klein en ouderwets winkeltje in de hoofdstraat van Strombeek. Een huis met 3 trappen naar boven, een zware deur die je met moeite kon opendoen, door het feit dat de laatste trede te smal was en je weinig kracht kon uitoefenen. Een krakende houten vloer, die nog niet veel water of zeep gezien had en een statige hoge houten toog. Het was een typische kruidenierswinkeltje van vroeger waar nog geen koeltoog stond. Mijn moeder noemde de rondborstige winkelierster, de Engelse, waar ze die naam gehaald had is voor mij altijd een mysterie gebleven, want ik heb de madam nooit een woord Engels horen praten, ze had zelfs geen Engels accent maar misschien had ze tijdens de bevrijding een relatie gehad met een Engelsman. Mijn moeder gaf nogal vlug een bijnaam aan de mensen in het dorp, zo sprak ze van "den hogen rek" (hoge rug), de Witten (zou lid geweest zijn van de witte brigade), het zentje, haar fantasie was onbegrensd. Het pakje met chips was waarschijnlijk ver over de versheidsdatum, ze smaakten verdoeft en hebben geen goede herinnering nagelaten. In die tijd bestonden er immers nog geen speciale verpakkingen in plastic-folie. Nu zijn de chips luchtdicht of nog beter onder inert gas verpakt, in een zakje vervaardigd uit een meerlagen film in polypropyleen gebiörienteerd, waarvan de binnenlaag aluminium is en de buitenlaag een bedrukbare folie. De kans dat je dus nu een verdoefte chips eet is praktisch niet meer mogelijk, zelfs na de versheidsdatum. De keuze aan smaken valt niet meer te tellen. Je kan nu kiezen uit chips met zout, paprika, peper, pickels, Provençaalse kruiden, uien, pizaiola, tomaat met basilicum, weinig zout, geribbelde en nog zovele andere.
Wanneer ik mijn kruidenrekje bekijk en de sauzen in het fritkot overloop, dan is er nog veel inspiratie voor de volgende jaren. Ik denk zo aan saté, stoofvlees, americano, kerrie, groene kruiden, olijven, mosterd, look
.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
|