Inhoud blog
  • De trap
  • Hoe eet ik wat ?
  • Aan tafel
  • Bloemen
  • Klassieke omgangsvormen
  • Algemene situaties
  • Tegenspoed
  • In en uitstappen van de wagen.
  • Kennismaking
  • Voorstellen
  • De zoen
  • De handkus
  • Begroeten
  • Groeten
  • Algemeen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Hoofdpunten blog blogdokter

    Tafelmanieren
    Slechte tafelmanieren duiden er enkel op dat u meer om eten geeft dan om het gezelschap !
    Gelett Burgess

    Foto
    MooieManierkes
    Aangepaste houding en etiquette.
    Utopietje : Je zit lekker op een terrasje en je wordt door onze prins Laurent uitgenodigd tot het samen gebruiken van een drankje. Uiteraard heel leuk ! Maar hoe gedraag je je dan ? Wel deze blog brengt je binnenkort alles bij van gedragsregels om alsnog dat drankje met plezier te nuttigen. Carine en Carlo
    06-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan tafel

    Broodje links of broodje rechts?

    Het eeuwige dilemma: u komt aan een gedekte tafel en zowel links als rechts van uw plaats ziet u een schaaltje met een broodje. Onthoud de regel: het broodje aan uw linkerkant is dat van u.
    Van uw broodje brokkelt u stukjes met de hand, nooit snijden!

    Wat moet ik met dat servet?

    Een stoffen servet wordt onmiddellijk op de schoot gelegd.
    Met een papieren servet kan men wachten tot wanneer het eten wordt geserveerd.
    Zeker niet in uw hemd of kraag vaststeken, maar altijd onzichtbaar op uw schoot laten liggen. U gebruikt het alleen om nu en dan discreet de mond af te vegen. Na de maaltijd - of als u de tafel even moet verlaten - legt u het losjes naast het bord, niet op de stoel.

    Wijnglas of waterglas?

    Glazen plaatst u altijd rechts achter het bord. Wijnglazen horen van rechts naar links te staan in de volgorde waarin ze bij de maaltijd zullen worden gebruikt.  Het glas voor water staat uiterst links of achter de wijnglazen.

    Hoe leg ik dat bestek?

    Altijd van buiten naar binnen, dus naar het bord toe, in de volgorde waarin we ze bij de maaltijd nodig zullen hebben. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het bestek voor het dessert mag u vlak naast of  boven het bord leggen; in dat laatste geval legt u ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes.

    Opdienen - afruimen

    Borden met gerechten worden aan de linkerkant naast de gast opgediend. Soep daarentegen wordt van rechts af geserveerd. Het afruimen en het inschenken van wijn gebeurt altijd aan de rechterkant.

    Wijn: wie proeft, wie serveert?

    In het restaurant vraagt de ober wie de wijn zal proeven. Thuis hebt u in deze geïmancipeerde tijd de keuze: als de gastheer de wijn ontkurkt, zal hij hem voorproeven en vervolgens de glazen vullen. Daarna is het aan de gastvrouw om als het eerste het glas te heffen. Het mag echter ook net andersom.

    Wat piept daar?

    GSM's en laptops kunnen aan tafel bijzonder storend zijn. In heel wat betere restaurants wordt de klanten trouwens gevraagd ze niet mee in de eetruimte te nemen. Kunt u toch niet zonder, leg uw elektronische navelstreng dan zeker niet op tafel tussen de borden maar houd hem discreet in een binnenzak, handtas of heupgordel. Moet u bellen of wordt u opgebeld, sta dan, na een woord van verontschuldiging, meteen op van de tafel en ga uw elektronisch ding discreet in de hal of de zithoek doen.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Archief per maand
  • 08-2005
  • 07-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Dank u wel
  • Hallo
  • mooi
  • Welkom
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Inhoud blog
  • Algemeen
  • Groeten
  • Begroeten
  • De handkus
  • De zoen
  • Voorstellen
  • Kennismaking
  • In en uitstappen van de wagen.
  • Tegenspoed
  • Algemene situaties
  • Klassieke omgangsvormen
  • Bloemen
  • Aan tafel
  • Hoe eet ik wat ?
  • De trap

    Hoofdpunten blog kwizientje


    Als hoffelijkheid goed geïnterpreteerd wordt is ze de kunst zich in het maatschappelijke leven op gepaste en moreel verantwoorde wijze te bewegen.

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!