Tafelmanieren Slechte tafelmanieren duiden er enkel op dat u meer om eten geeft dan om het gezelschap ! Gelett Burgess
MooieManierkes
Aangepaste houding en etiquette. Utopietje :
Je zit lekker op een terrasje en je wordt door onze prins Laurent uitgenodigd tot het samen gebruiken van een drankje.
Uiteraard heel leuk ! Maar hoe gedraag je je dan ?
Wel deze blog brengt je binnenkort alles bij van gedragsregels om alsnog dat drankje met plezier te nuttigen.
Carine en Carlo
09-08-2005
De trap
Regels :
- Indien leuning voorhanden deze steeds gebruiken - Uzelf niet omhoog trekken of vastklampen - De hand ietswat achter u op de leuning plaatsen en bij wijze van spreken mee laten glijden - Niet elke trede bekijken bij het naar boven of beneden gaan. Wij hebben een perfect visueel geheugen; - Hoofd omhoog en schouders recht. - Het lichaam niet naar voren laten neigen. - Bij het naar boven gaan : knieën doordrukken - Bij het dalen op smalle trappen : voeten schuin naar de leuning toe - Bij brede trappen : voeten recht voor elkaar - Niet met de hielen neervallen - Recht voor u kijken, niet met de ogen naar 't plafond of naar de grond - Geen Charlie Chaplin gang bij het op of afgaan - Indien geen leuning : voeten iets schuin zetten naar de kant waar de leuning zou staan
Appels en peren: neem de vrucht vast met de linkerhand, snijd ze in vieren met het fruitmesje, schil de partjes en eet ze dan uit het vuistje.
Gevogelte : neen, wat u ook al mag gehoord hebben, het is en blijft niet erg netjes op restaurant om bouten in de hand te nemen en af te kluiven. Gebruik dus mes en vork, ook al betekent dit dat u wat vlees aan de botjes moet laten. Thuis kan je de bouten wel met je handen eten.
IJs : weersta aan de verleiding en laat het laatste restje gesmolten ijs in het glas of de coupe. Dus niet schuin houden om de laatste inhoud uit te lepelen (of, erger nog, uit te drinken). Zie ook bij soep.
Kreeft en langoustines : de grote scharen breekt u met een speciaal tangetje (een soort van notenkraker) en die haalt u vervolgens leeg met een kreeftenvorkje. De dunne pootjes en scharen daarentegen mag u gewoon met de vingers afbreken en uitzuigen. Een vingerkommetje is hier onontbeerlijk.
Oesters : nooit uitslurpen! Neem de oester in de ene hand en wrik de zeevrucht in de schaal los met vorkje. Laat de inhoud zachtjes en zonder slurpgeluid in de mond glijden en dep uw vingers schoon in het vingerkommetje.
Pasta : altijd met lepel en vork, nooit een mes gebruiken. Alleen brede pastavormen (lasagne, cannelloni) of gegratineerde pastagerechten eten we met vork, mes èn lepel. Echte italianen eten pasta enkel met vork.
Sinaasappels : eerst snijdt u met het fruitmesje een kapje van de schil, vervolgens maakt u kruiselings op vier plaatsen een insnijding in de schil van boven naar beneden. Trek de vier stukken schil er af met het mesje of met de hand. Tot slot eet u de partjes uit het vuistje.
Soep: nooit koud blazen, natuurlijk, gewoon laten afkoelen. En op het laatst houden we het bord niet schuin, maar laten we het bodempje in het bord.
Het eeuwige dilemma: u komt aan een gedekte tafel en zowel links als rechts van uw plaats ziet u een schaaltje met een broodje. Onthoud de regel: het broodje aan uw linkerkant is dat van u. Van uw broodje brokkelt u stukjes met de hand, nooit snijden!
Wat moet ik met dat servet?
Een stoffen servet wordt onmiddellijk op de schoot gelegd. Met een papieren servet kan men wachten tot wanneer het eten wordt geserveerd. Zeker niet in uw hemd of kraag vaststeken, maar altijd onzichtbaar op uw schoot laten liggen. U gebruikt het alleen om nu en dan discreet de mond af te vegen. Na de maaltijd - of als u de tafel even moet verlaten - legt u het losjes naast het bord, niet op de stoel.
Wijnglas of waterglas?
Glazen plaatst u altijd rechts achter het bord. Wijnglazen horen van rechts naar links te staan in de volgorde waarin ze bij de maaltijd zullen worden gebruikt. Het glas voor water staat uiterst links of achter de wijnglazen.
Hoe leg ik dat bestek?
Altijd van buiten naar binnen, dus naar het bord toe, in de volgorde waarin we ze bij de maaltijd nodig zullen hebben. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het bestek voor het dessert mag u vlak naast of boven het bord leggen; in dat laatste geval legt u ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes.
Opdienen - afruimen
Borden met gerechten worden aan de linkerkant naast de gast opgediend. Soep daarentegen wordt van rechts af geserveerd. Het afruimen en het inschenken van wijn gebeurt altijd aan de rechterkant.
Wijn: wie proeft, wie serveert?
In het restaurant vraagt de ober wie de wijn zal proeven. Thuis hebt u in deze geïmancipeerde tijd de keuze: als de gastheer de wijn ontkurkt, zal hij hem voorproeven en vervolgens de glazen vullen. Daarna is het aan de gastvrouw om als het eerste het glas te heffen. Het mag echter ook net andersom.
Wat piept daar?
GSM's en laptops kunnen aan tafel bijzonder storend zijn. In heel wat betere restaurants wordt de klanten trouwens gevraagd ze niet mee in de eetruimte te nemen. Kunt u toch niet zonder, leg uw elektronische navelstreng dan zeker niet op tafel tussen de borden maar houd hem discreet in een binnenzak, handtas of heupgordel. Moet u bellen of wordt u opgebeld, sta dan, na een woord van verontschuldiging, meteen op van de tafel en ga uw elektronisch ding discreet in de hal of de zithoek doen.