Phoenix dactylifera of Dadelpalm, deze palmboom heeft een iets grotere
vorsttolerantie dan de Phoenix canariensis.
Tevens
krijgt deze dadelpalm de welbekende eetbare dadels.
Dit zijn de zaden die nadat ze rijp zijn vanaf oktober en de oogst
gaat door tot januari.
Aan een dadelpalm kan wel 80 tot 100 kilogram aan dadels gewonnen
worden.
Men kan vervolgens gedroogde dadels of vriesverse dadels
kopen.
De gedroogde worden in suikerstroop gekookt en vervolgens
gedroogd, deze smaken erg zoet. De vriesverse dadels komen vaak uit Israël, deze
worden vers ingevroren en kunnen na het ontdooien enkele dagen bewaard worden.
Deze smaken naar honing.
Deze eetbare dadel dragende palm, de Phoenix Dactylifera, is een
van de oudste palmen. Vijf eeuwen voor Chr. werd door wetenschappers al de
Dactylifera benoemd.
Echter de dadels zijn al 3000 jaar voor onze jaartelling bekend en
werden toen al gegeten. Door de nomaden werden ze het brood van de woestijn
genoemd en op hun lange tochten door de woestijn als voedsel meegenomen.
Het is een sterke palm die met zijn wortels diep de
grond in gaat op zoek naar water.
De palm zal de eerste tien jaar geen dadels geven maar daarna
jaarlijks, mits er minimaal een mannelijke en vrouwelijk palm staan.
Deze
palmboom is minder winterhard dan bijvoorbeeld de Trachycarpus Fortunei, maar
kan in de volle grond overwinteren mits voorzorgsmaatregelen getroffen worden.
Ons advies is luchtig inpakken vanaf -6/-8ºC en bij lagere temperaturen
eventueel bijverwarmen met lichtslang.
Winterhardheid zone 8b (-8/-9ºC).
GEGEGEVENS:
-
Min. temp -8/-9ºC
-
USDA zone 8b
-
Zonnig
-
Kuipplant, volle grond
-
Arabië, Pakistan, Noord-West India,
Noord Afrika
-
Groei langzaam
-
Hoogte ≥ 20 meter
-
Eetbare dadel
|