De Musa Sikkimensis is nog niet zo gek lang geleden ontdekt. Deze banaan is net zo winterhard als de Musa Basjoo. Hij komt voor aan de voet van de Himalaya tot op een hoogte van 2000 meter in het Sikkem gebied waar sneeuwt en vriest.
De bananen van de Sikkimensis zijn eetbaar, maar of het ooit tot het dragen van grote vruchten komt is maar zeer de vraag. Ten eerste duurt het drie jaar voordat de Sikkimensis op zijn vroegst gaat bloeien, dan is de vruchtzetting nog afhankelijk van de zomer die we hebben.
Is het een zomer zoals in 2006 dan is de kans op eetbare vruchten zeer wel aanwezig, maar groot worden ze niet in ons klimaat.
Ook mooi van deze soort is dat het blad aan de onderzijde naar bordeauxrood verkleurd en aan de bovenzijde mooi diep groen blijft. De bladeren zijn ook sterker dan die van de Musa Basjoo en beter bestand tegen harde wind.
Als men deze banaan buiten laat overwinteren, goed de grond rond de banaan afdekken met een laag mulch zodat de vorst de wortels niet kan aantasten. De stam zal geheel afvriezen en komt in het voorjaar weer terug.
Bij temperaturen onder +5 graden stopt de groei van de banaan, bij -2 graden vriezen de bladeren kapot. Bij nog lagere temperaturen vriest de stam in. Echter de rhizomen kunnen redelijk veel vorst verdragen.
Wilt u de banaan groter terug hebben het volgende jaar dan dient men de stam goed te isoleren m.b.v. stro, en rietmatten etc. Even de overgebleven bladeren afknippen en de stam luchtig inpakken (niet met noppenfolie, ventileert niet).
Op de grond kunt u in het voorjaar bijvoorbeeld een laag oude paardenmest of koemestkorrel strooien. De plant zal nu vanuit de behouden stam gaan groeien en nog groter worden als het jaar ervoor. Het is zelfs mogelijk de Musa Sikkimensis aan het bloeien te krijgen.
Hierna zal de plant echter wel afsterven, maar vanuit de rizomen komen nieuwe planten uit de grond. Dit proces blijft zich herhalen. Is echter ook goed te houden in een grote kuip.
Geef in de zomer dan rijkelijk water en om de twee weken van april t/m juli een gift organische- (koemestkorrel), of vloeibare mest. Deze banaan is een aanrader voor uw tuin voor een tropische uitstraling.
De Musa Sikkimensis komt in het voorjaar iets langzamer op gang dan de Musa Basjoo, maar eenmaal in de groei dan gaat het hard! Winterhardheid -29 graden.
|