Welkom op dit pps_blog met foto's Lieve bezoekers.
Voor het bekijken van de ppsjes met muziek. Klik op de kleine fotootjes aan de linkerkant van dit blog.. de gebruiksaanwijzing staat er boven.
Veel plezier hier en bedankt voor jullie bezoek. Marylou
Vul in wat je in dit blog en blog natuurfreek zoekt en klik op de knop zoeken
Loading
03-03-2010
De natuur begint kleur te bekennen
Heb vandaag geprofiteerd van het zonnetje.Ben gaan wandelen op kessel Hei. Maakte deze foto van korstmossen.
Normaal staan er in mijn gazon een massa gekleurde crocussen.Dit jaar is alles door de extreme koude veel later.Ze staan klaar om hun gekleurde kopjes te openen..maar moeten eerst toch nog wat meer kleur krijgen.
Best kan je crocussen in groepjes verspreid in je tuin planten Ze bloeien in februari-maart in een mengeling van kleuren .Er zijn klein-en grootbloemige vatiëteiten.Ze gedijen zowel in de zon als in de schaduw.
Alle wandelingen in zandhoven vertrekken op het dorpsplein.Er is in het centrum heel wat te zien.Het oude Vredegerecht,een originele pomp, mooie versierde oude gebouwen. Zowel de cultuufreak als de natuur liefhebbers komen hier aan hun trekken.
Op de wandeling in Zandhoven liep ik langs weiden,door bossen ,open plekken,dorpskernen en voor de rest in de vrije natuur.Het was bijzonder fijn na zo'n lange tijd binnen weer buiten te kunnen en genieten van deze 8km lange wandeling.
Hier ziet u de kerk van Zandhoven .De zuilen staan voor de gemeenten die bij Zandhoven horen.
Tot verleden jaar werden deze WC's nog gebruikt.Nu zijn ze hier ook aan het moderniseren geslagen.
Zondag was het droog ,koud maar de zon scheen al een beetje.Ik dus naar buiten om te wandelen.Kleur is er nog niet veel te bespeuren in de natuur. Maar die zoekt die vindt. De knoppen van deze struik zijn nog niet open maar door de vochtigheid zijn er wel korstmossen op de takjes onstaan in de herfst en winter. Kijk zelf maar. Kleur gevonden.
Morgen krijg je meer foto's van de wandeling te zien
Ik voel me altijd ontzettend gelukkig als ik mijn orchideeën ieder jaar terug in bloei krijg. Momenteel heb ik er al 4 in bloem en er staan er nog aan te komen.Hier 2 van mijn bloeiende exemplaren.
Judaspenning is een plant die men nu niet meer zo vlug aantreft.Maar je herinnert je zeker de zilverwitte centen ,of kwartjes want daar lijken de zaaddozen op. Judaspenning of (Lunaria) behoort tot de familie van dekruisbloemigen en komt van nature voor in midden en zuid-Europa. De plant kan tot 100cm hoog worden Hij is 2 jarig ,wat wil zeggen dat je hem zaait maar eerst het jaar nadien bloemen hebt. Het is een dankbare plant die je slechts 1 keer hoeft te zaaien want hij vermenigvuldigt zich zonder problemen en zaait zichzelf ook zeer gemakkelijk uit.De warm paarse bloemen geven cachet aan je tuin.De plant bloeit tussen de 4 -6 maanden.Hij gedijt het best in half schaduw of zon. Hij dankt zijn naam aan de zaaddozen die gelijken op penningen,centen of kwartjes. In de bijbel werd Jezus verraden door Judas voor geld. In de bloemschikkunst worden de zaaddozen die eerst lichtgroen zijn ,gebruikt in gedroogde toestand in vazen ,er worden ook deurkransen van gemaakt. De groene hauwtjes verliezen hun groene blaadjes als ze opdrogen en er blijft een filterdun ,zilverwitte penning achter.
Het is langs de boorden van de Nete altijd kouder..de sneeuw en het ijs blijven er altijd langer liggen..Maar morgen zal hier ook al de sneeuw verdwenen zijn. De zon worstelde zich in de dag ook hier door de wolken..maar de regen is op komst.
Ze communiceren met elkaar.Gooi een stuk brood en in een mum van tijd ,is het een hele massa meeuwen geworden.Waar ze komen weet je niet..maar plots duiken zo van alle kanten op.
Zo minuscuul,zo fijn en volmaakt steken ze ondanks de strenge winter hun kopjes uit de sneeuw.Soms buigen hun stengels door de zware sneeuwdruk..maar ze geven niet op... Ze zijn een lentebode die zegt...nog even geduld.. De lente komt er aan.
Het sneeuwklokje is max 20 cm hoog en is zeer geschikt voor verwildering door vermeerdering van de giftige bolletjes. Het is een bolgewasje uit de familie van de narcisachtigen. De bloempjes (1 per stengel) hangen van de top van de stengel naar beneden. Elk bloempje heeft 6 dekbloemblaadjes waarvan de 3 buitenste langwerpig zijn en de binnenste omgekeerd hartvorming. De bladeren zijn lang en smal en blauw-groen van kleur. Er bestaan 2soorten: Galanthus nivalis,die hebben een gele of groene vlek aan de buitenste bloemdekbladen Galanthus nivalis (scharlockii) waarvan alle bloemdekbladen een gele of groene vlek hebben. Ze bloeien van januari tot april.
Ik lust ze heel graag maar nog liever observeer ik ze in hun natuurlijke habitat.
Krabben zijn een infraorde van kreeften.Ze komen alleen voor in de zee of de onmiddelijke omgeving van water.Je vindt ze in zout en zoet water.en soms op het land.Het zijn geleedpotigen. Ze hebben 5 paar loop- of zwempoten meestal met scharen.De 3 eerste delen van het borststuk zijn extra monddelen. Het zijn economisch belangrijke delen. Hun week achterlijf is beschermd door een schelp. De poten zijn meer dan 4 keer zolang als hun lichaam.Ze eten planton en kleine garnalen. Grote krabben eten dode vissen en soms ook sponzen.
De extreme koudegolf heeft deze rozenbottels,bomlmen vol vitamienen C getekend.De zo strakke bottel is erg rimpelig geworden.
De soorten die de beste rozenbottels geven zijn. De Eglantier(rosa rubiginosa)..het is een klein roosje dat gauw verwildert,als je de groene blaadjes kneust komt er een groene appelgeur vrij.
De japanse rimpelroos(rosa rugosa) zie je vaak langs straten staan..ze geven witte ,roze en rode rozen.Langs straten zijn de bottels culinair niet te gebruiken.
De Hondroos(rosa canina) is zo genoemd omdat de dokters ze vroeger gebruikten om je te behandelen als je gebeten was door een dolle hond.Ze groeit vooral in holle wegen en ook in de duinen aan de zee.
De apothekersroos(rosa gallica) werd gebruikt tegen allerlei kwalen in de keel. ze wordt soms ook Roos of Lancaster genoemd naar een koninklijke Lancaster familie.
Wist je dat rozen hielden van koffiedik..giet het gruis bij he rozen en ze zullen ze belonen door een uitbundige bloei
Om het gastenboek vlot te laten open gaan, gelieve geen plaatjes toe te voegen van meer dan 45.000 bytes.en 450 pixels breed a.u.b Bedankt voor uw begrip.
MAILINGSLIJST Wens je mijn emails te ontvangen
Vul je e-mail adres in en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.