Op mijn wandeling naar het natuurgebied Anderstad ontdekte ik dat het kleinhoefblad al in volle bloei staat.Het gezoem van hommels was dan ook niet ver weg.
Klein Hoefblad(Tussilago farfara) is circa 30cm hoog en een vaste plant die tot de familie van de composieten behoort.Het plantje bloeit in maart-april en is een naaktbloeier dat wil zeggen dat de bladeren verschijnen na de bloei.De bladeren die eerst kleine schubjes zijn, groeien na de bloei uit tot ronde of hartvormige getande bladeren .Ze staan als rosetten rond de stengel.De onderkant van de bladeren is viltig.Het plantje voelt zich goed thuis op nieuwe grond vb.hellingen en wordt daarom pioniersplant genoemd.De wortelstok kan tot 1,5 cm lang worden. Elke stengel draagt 1 bloemhoofdje met een doorsnede van 2-3 cm.Het centrum van het bloemhoofdje bevat 30-40 mannelijke bloemen daarrond staan ongeveer 300 vrouwelijke smalle draadvormige lintbloempjes.
De bestuiving gebeurt door bijen,hommels en insecten. Tussilago komt van het grieks tussis.wat kuchje betekent. Het plantje wordt gebruikt tegen hoesten.In veel landen is het nog een belangrijk middel tegen ontstekingen van de luchtwegen.
Inwendig gebruik -Maak thee van de bladeren van klein Hoefblad en tijm...goed tegen hoest en bronchittis,niet meer dan 3 glazen daags -Nog beter is een mix te gebruiken van brandnetel,smalle wegbree en klein hoefblad bladeren..bladeren eerst drogen Uitwendig gebruik -Om te stoppen met roken..tabak van de gedroogde bladeren van Klein Hoefblad -Als compressen bij traaghelende wonden (nooit gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding) Heerlijke jam Hiervoor gebruik je de bloemen. 2 handen vol bloemen wat suiker 1,5 l water 2citoenen,2 sinaasappels Werkwijze Bloemen net onder water in kookpot Geschilde en in schijven gesneden citroenen en sinaasappels toevoegen Laat 10 min op zacht vuurtje koken en nadien een nacht trekken. Giet de bloemen nadien in een neteldoel en duw er het vocht uit Het opgevangen sap en de vloeistof laten doorkoken met gelei of minutsuiker Kokend in potjes gieten,deksel opdraaien en pot omgekeerd bewaren
28-03-2010 om 00:23
geschreven door marylou
Categorie:Bloemen en planten
|