Welkom op dit pps_blog met foto's Lieve bezoekers.
Voor het bekijken van de ppsjes met muziek. Klik op de kleine fotootjes aan de linkerkant van dit blog.. de gebruiksaanwijzing staat er boven.
Veel plezier hier en bedankt voor jullie bezoek. Marylou
Vul in wat je in dit blog en blog natuurfreek zoekt en klik op de knop zoeken
Loading
26-07-2010
Poppy's of klaprozen
Men vindt ze minder en minder de echte wilde klaprozen. Op mijn wandeling heb ik er weer enkele kunnen fotograferen.. Korenbloemen heb ik nergens gevonden,wel leeuwenbekjes en grasklokjes. Niets is mooier dan wilde bloemen.. puur natuur.
Klaprozen zijn het meest geliefde onkruid
Vroeger trof men massa's aan rond korenvelden samen met de korenbloem..maar door overbemesting van de akkers is dat voorbij.
Leeuwebekjes
Je ziet ze minder en minder in de bermen maar men kan gekweekte soorten kopen in tal van kleuren
Grasklokjes(Campanula rotundifolia)Is een tere plant met helderblauwe klokvormige bloemen Het groeit op droge,zonnige graslanden.Het grasklokje is in Nederland al beschermd bij ons nog niet.
De Calendula of Goudsbloem is een eenjarige plant in geel tot donker oranje kleur.Vroeger in alle tuinen aanwezig nu zeldzamer geworden.De plant wordt 40 tot 70cm hoog heeft een behaarde stengel en gave blaren. De bloem is margrietvormig en bloeit van juni tot oktober. De blaadjes van de bloem zijn eetbaar en je kan er lekkere thee van zetten die goed tegen keelpijn is. De Calendula is een geneeskrachtige plant waar zalfjes van gemaakt worden. Vroeger was hij ook gekend als verfplant. In vroege oorlogen werd hij gebruikt om open wonden te genezen. De goudsbloem is bloedstelpend,wondhelend en ontstekingsremmend. Ze kan als snijbloem gebruikt worden.
Hij bloeit met fris gele bloempjes..Verleden jaar had ik 4 bloempjes ..nu staat hij behoorlijk vol bloem. Ik ben nu heel benieuwd of ik dit jaar kiwi's zal kunnen oogsten. De wetenschappelijke naam is "Actinidia deliciosa Het betekent kleine straal..de talrijke stijlen vormen samen een stralende ster op deze oost-Aziatische vrucht. Men kan planten vermeerderen door wortelstek en zaaien,enten is wat moeilijker.
Klaprozen doen denken aan de symboliek die de Engelsen er aan geven om er voor te zorgen dat de gesneuvelden niet in de vergetelheid zouden geraken. Klaprozen zijn met name in het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest het symbool van de eerste WO. De slaapbol wordt ook als sierplant gebruikt en er wordt opium uit getrokken. De klaproos staat in de volkstaal ook bekend als kollebloem (kol is een toverheks) Er bestaan meer dan 60 soorten klaprozen of papavers. De papaver komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond zeer lang hun kiemkracht en is dan ook een echte pioniersplant
Voordeel is dat je de potten steeds van plaats kan veranderen en ze zo extra zonlicht krijgen en veel vlugger zullen rijpen.
De aardbei(Fragaria) is een geslacht van bloeiende planten uitde rozenfamilie.De plant is vooral bekend om zijn eetbare vruchten vol vitaminen C.De aardbei is eigenlijk een schijnvrucht.Er bestaan meer dan 20 soorten, en vele honderden rassen.
In de bronstijd werd de aardbei al door mensen gebruikt.Vanaf de 14 de eeuw werd de aardbei vanuit het wild aangeplant.Toen werden ze vooral gebruikt als medicinale plant en was de aardbei nog heel klein.Ze werd in de 17de en 18de eeuw ingevoerd vanuit Amerika.
De aardbei zoals wij ze kennen met grote vruchten is slechts 200 jaar oud
Pioenen of pioenrozen zijn blikvangers in de tuin.Pioenen zijn er in in een heel groot assotiment van kleuren: wit, oranje, roze, rood, paars én zelfs geel!Er bestaan zelfs al gevlamde exemplaren Pioenen zijn schitterende bloemen. Ze zijn de trots van menig tuinier en hebben een lange geschiedenis achter de rug. Ze groeien en bloeien weergaloos mooi. Omdat ze niet gemakkelijk in grote getale te vermeerderen zijn, blijven het fascinerende liefhebbersplanten. En omdat ze erg oud kunnen worden, zijn ze vaak dragers van herinneringen en zijn sommige echte familiestukken.
Deutzia gracilis bloeit sierlijk met helderwitte bloempluimen in de maand mei. De hoogte van dit uit Japan afkomstige sierheestertje bedraagt circa 60 tot 80 cm. Deutzia gracilis staat graag op een zonnige plaats in een goede tuingrond. Deutzia gracilis is geschikt voor smalle plantstroken en is winterhard. en wordt ook bruidsbloem genoemd.
De vlier bloeit nu uitbundig met kanten bloemetjes in de vorm van sterretjes.Nadien komen de groene bessen die in de late zomer zwart kleuren en de grondstof leveren voor de zo gekende vlier -hoestsiroop. Tip.Maak eens gebakken vlierbloesems. Haal de bloesems die nog niet helemaal mogen openstaan door beslag en bak ze in heet frituurvet..dit is een lekker toetje
Bestanddelen van de vlier. Valeriaanzuur, Looistoffen, Hars, Suiker, Slijm, Appel en Wijnzuur, Eterische olie, Blauwzuur glucoside, Sambunigrine, een weinig Cyanogeen, Flavon - Glucoside, Rutine, Choline en Pectine.
De plant behoort tot een geslacht van kruidachtige meerjarige planten.Hij groeit van nature in bossen.Verspreiding gebeurt door vogels die verzot zijn op de donkerblauwe bessen. De bloemen zijn langwerpig ,klokvormig en wit. Ze hangen in trosjes van 2,3 of 5 bloempjes of als eenling aan de lange stengel Ze zijn lichtgeurend. Pas op ..de plant is erg giftig.
Ik heb ze ooit in massale bloei gezien in het Hallerbos en in de Vlaamse ardennen.Ik heb ze toen ook aangeplant in mijn tuin.Toen er witte en roze gekweekte variëteiten op de markt kwamen ,heb ik ze gemixt.Ze blijven altijd in de grond zitten en beginnen hier ook tapijtjes te vormen,.
Om het gastenboek vlot te laten open gaan, gelieve geen plaatjes toe te voegen van meer dan 45.000 bytes.en 450 pixels breed a.u.b Bedankt voor uw begrip.
MAILINGSLIJST Wens je mijn emails te ontvangen
Vul je e-mail adres in en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.