Puree van broccoli
voor 4 personen
Ingredienten 2 grote aardappelen 2 stronken broccoli 1 doosje light room 20 cl melk nootmuskaat zout peper
Bereiding Schil de aardappelen en was ze. Snij ze in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water. Maak de broccoliroosjes en -steeltjes schoon en was ze. Snij ze in stukken en kook ze 10 tot 15 minuten in licht gezouten water. Verwarm de room en de melk samen. Stamp de broccoli en de aardappelen fijn. Doe ze samen in een kookpot en zet die op een heel zacht vuurtje. Giet het melk-roommengsel geleidelijk aan en onder voortdurend roeren in de puree. Houd de hoeveelheid in de gaten: de puree mag niet te vloeiend worden. Breng op smaak met zout en peper en rasp er wat nootmuskaat over.
Varkenshaasje met broccoli
voor 4 personen
Ingredienten 400 gram varkenshaas 1 koffielepel korianderzaadjes 3 eetlepels sojasaus 50 gram verse sojascheuten 2 eetlepels olijfolie 4 kleine diepvriesuitjes 400 gram diepgevroren broccoliroosjes 3 eetlepels witte wijn zout peper
Bereiding Snij het varkenshaasje in dunne repen. Leg ze naast elkaar op een schotel en besprenkel ze met de sojasaus. Strooi er de korianderzaadjes over en laat 30 minuten in de koelkast marineren. Was de sojascheuten en laat ze 1 minuut koken in licht gezouten water. Giet af en schrik ze meteen onder koud stromend water, of nog beter, in een kom ijskoud water: zo blijven ze knapperig. Verhit de olie in een koekenpan of in de wok. Haal de varkensreepjes uit de marinade en bak ze ongeveer 3 minuten aan elke kant. Haal ze uit de pan en leg ze op een vel keukenpapier. Giet de olie die nog in de pan is weg, maar maak de pan niet schoon. Doe nu de broccoliroosjes in de pan. Strooi er wat zout over en giet er de wijn en de marinade van het vlees bij. Meng goed en laat ongeveer 10 minuten afgedekt pruttelen. Proef af en toe: de groenten moeten mooi knapperig blijven. Doe de sojascheuten en de varkensreepjes erbij en stoof nog eens 1 tot 2 minuten. Leg het varkenshaasje op een warme schotel. Schik de groenten errond en dien meteen op.
Broccolisoep
voor 4 personen
Ingredi�nten 2 stronken broccoli 1 ui 1 bosje bieslook 1 koffielepel olijfolie 50 cl gevogeltebouillon 2 sneden oud brood nootmuskaat zout peper
Bereiding Was de broccoli, snij de roosjes van de stelen en snij de stelen in stukken. Pel de ui en versnipper hem. Was het bieslook, dep het goed droog en versnipper het ook. Stoof de ui met een scheutje olijfolie goudbruin in een braadpot. Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en doe er de broccoli bij. Laat alles 5 minuten op een matig vuur stoven. Snij het brood in stukken. Doe het aan het eind van de kooktijd in de soep. Breng op smaak met zout en peper. Mix de soep goed lang tot een smeuige créme. Laat de soep in de pot. Verwarm ze opnieuw, doe het bieslook erbij en vermeng. Rasp er tot slot wat nootmuskaat over.
De soep kan ook koud gegeten worden. Zet ze in dat geval minstens 2 uur in de koelkast tot ze door en door koud is.
Broccoli met paddenstoelen
voor 4 personen
Ingredienten 500 gram diepgevroren broccoliroosjes 200 gram paddenstoelenmengsel 1 eierdooier 1 tot 2 eetlepels room zout peper
Bereiding Leg enkele broccoliroosjes opzij. Doe de rest samen met de paddenstoelen in de snelkookpan. Doe er een half glas water bij. Laat 10 tot 12 minuten koken. Mix de soep tot een mooie homogene massa Doe de eierdooier in een soepterrine en giet er de warme soep heel geleidelijk aan en al roerend bij (anders stolt de eidooier). Giet de soep terug in de pot en zet hem een heel zacht vuurtje. Doe er de room al roerend bij. Breng op smaak met zout en peper. Giet de soep terug in de soepterrine. Verkruimel de apart gehouden broccoliroosjes en strooi ze over de soep.
Lauwe salade van bloemkool en broccoli
voor 4 personen
Ingredienten 1 kleine bloemkool 1 broccoli 1 citroen 8 grote roze garnalen 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel balsamicoazijn zout peper
Bereiding Pluk de roosjes van de bloemkool en de broccoli en was ze. Vul een pot met licht gezouten water en breng het aan de kook. Snij de citroen doormidden en pers ��n helft boven het water uit. Doe de bloemkoolroosjes in het water zodra dat kookt. Wacht tot het water weer kookt en doe er dan na 2 minuten de broccoliroosjes in. Laat nog eens hooguit 2 tot 3 minuten koken en let erop dat de bloemkool en de broccoli nog beetgaar zijn. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken op een vel keukenpapier. Schik ze op een schotel en houd ze warm. Pel de garnalen en schik ze tussen de bloemkool- en broccoliroosjes. Vermeng de olie en de azijn in een kop en breng op smaak met zout en peper. Giet deze saus over de lauwe bloemkool en broccoli.
Broccoli met amandelschilfers
voor 4 personen Ingredienten 600 gram broccoli 1 witte ui 4 tomaten 1 koffielepel olijfolie 2 eetlepels amandelschilfers gehakte peterselie zout peper
Bereiding Was broccoli en maak de roosjes los. Pel de ui en versnipper hem. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukken. Kook de broccoli beetgaar in licht gezouten water. Let erop dat hij vooral niet te plat wordt. Verhit de olie in een pan en stoof de ui goudbruin. Voeg daarna de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Doe er de amandelschilfers bij en laat deze saus een tiental minuutjes pruttelen. Giet ze over de goed uitgelekte broccoli. Strooi er tot slot de peterselie over. |