################################################################# "Hoe lekker Je ook eet, het is vooral van belang met wie Je eet"......
"En liefst aan een niet te grote tafel, zodat Je mekaars voeten, gewild, schijnbaar ongewild, nu en dan eens kunt raken".
"En dan die glimlach..... zalig....."
"Zal ik nog wat wijn bijschenken?" ##################################### Nele Ffun
05-12-2008
Bello1515(brigittaoffner@hotmail.com)
verzonden:20/01/200817,00u
---------origineel recept-------
In het genre overschotel, weet ik ook iets. Ik heb het geleerd van mijn schoonmoeder, het bleek het enige te zijn waarbij ik me moest haasten om nog iets te krijgen, want ik ben een trage eter.
Het heet Herderspotje. Neem een vuurvaste ovenschotel, leg onderaan een laag fijne erwtjes, daarbovenop lapjes gebraden gerookt spek en daarboven een laag puree. Dat gratineer je dan in de oven onder de grill, met paneermeel en blokjes boter. Kaas kan eventueel, maar is niet nodig want het gerecht is zéér vullend!
Gehakt met ajuin en (een teentje knoflook naar keuze) goed aanbakken, kruiden met peper, zout, nootmuskaat, cayennepeper. Spekblokjes bakken. Aardappelpuree maken Appelcompote met een beetje kaneelpoeder
Een vuurvaste schotel inboteren, daar het gehakt in schikken, daar de appelcompote overdoen, de puree daarover, dan de spekblokjes over de puree, vervolgens gemalen kaas erover, enkele klontjes boter en in de oven mooi bruin laten worden.
Ingrediënten: 3l water, 2 blokjes groentebouillon, 1/2 kg aardappelen, 2 ajuinen, 1 selder, 4 rapen, tijm, laurier en marjolein, peper en zout.
Bereidingswijze: ajuin aanstoven, water en bouillonblokjes bijvoegen, fijngesneden groenten toevoegen, alsook de kruiden. Laten gaarkoken. Je kunt de soep zo eten of je kan ze ook mixen. Smakelijk! -----------------------------------------------------------------------------------------------------
&&&&&&&&&&&
Hoofdgerecht: Rog met botersaus en aardappelpuree.
Voedingswaarde
Rog is een magere vissoort (85 kcal/100g) die rijk is aan eiwitten (20,7 g/100 g), vitamine A en mineralen (vooral kalium en fosfor).
Ingrediënten: puree: - 1kg aardappelen, melk, 1 eidooier, 50 gr boter, peper, zout en muskaat. rog: - 1/2 kg rog, 70 gr boter, peper en zout.
Bereidingswijze: kook de aardappelen gaar, giet ze af en pureer, kluts de eidooier door een tas melk en voeg toe, roer er de boter mee onder en kruid naar smaak. Laat de in stukken gesneden rog in gezouten water gaarkoken. Laten uitdruipen en opdienen bij de puree met de gesmolten boter. Smakelijk! -----------------------------------------------------------------------------------------------------
&&&&&&&&&&&
Dessert: Appelen met honing en cider.
Ingrediënten: 6 appelen (renetten), 6 koffielepels honing, 175 gr boter, 1/4 l zachte cider.
Bereidingswijze: de appelen schillen en klokhuizen verwijderen, plaats ze dan in een flink beboterde vuurvaste schotel, de holten in de appels opvullen met 1 kl honing en een nootje boter, ze besprenkelen met de cider en +/- 40 min. bij 150° in de oven laten gaar stoven. Warm of lauw serveren. Smakelijk!
Je kookt de aardappelen Ook het witloof dat je laat uitlekken. Je braadt de worsten. Ondertussen kan men de bechamelsaus klaar maken.
Dan de aardappelen witloof en worsten in een vuurvaste schotel leggen Dan de bechamelsaus erover gieten en de gruyèrekaas op strooien. En in de oven zetten tot er een mooie korst op is. Men kan een beetje braadvocht bij de saus doen.
Daar we dichter komen bij halloween en veel pompoen in het thema zit heb ik hier een receptje voor pompoensoep
nodig heb je : voor 2 personen 100 gr ajuin -25 gr boter -2 aardappelen -2 koolbladeren -half teentje knoflook -1 bladje verse salie halve dl room -peper en zout bereiding :15 min kooktijd : 45 min 1 -Maak de uien schoon,snipper ze fijn en laat gedurende 5min zachtjes fruiten in de boter 2 -verwijder schil en pitten van de pompoen -snijd het vruchtvlees in stukjes voeg bij ajuin 3 -voeg geschilde en in stukjes gesneden aardappel in stukjes gesneden koolbladeren -teentjelook -en de sali toe 4 -giet ongeveer 1 L water over dit alles breng op smaak met peper en zout laat 45 min trekken op laag vuur 5 -Verwijder voor het op dienen de salie en voeg de room toe SMAKELIJK
Dit is niet zo direct een recept. Maar aangezien ik het wel passend vond in de contect van dit kookboek meende ik dat het toch interessant was om het even te citeren.
Zeker weten dat brocoli gezond is, ik vindt het bij een van mijn favorieten gerechten horen. Hier wordt geregeld brocoli gegeten, maar dan vooral als soep, mijn ma is niet zo gek om het als groente te eten, tja,dan volg je dat maar mee hé, maar als ik de kans zie dan wordt het wel als groente gemaakt, heerlijk vindt ik dat. Ik heb de groente eigelijk leren kennen zo een 28 a'29 tal jaartjes geleden, toen de zoon van mijn toenmalige buren een kankergezwel had op zijn bil. De specialist in die tijd raadde mijn buurvrouw aan om zoveel mogelijk brocoli te geven aan haar zoon omdat daar speciale stoffen inzaten die anti-kanker waren, tja toen ben ik dat ook gaan zoeken hé, en ik moet zeggen het was een heel lekkere groente. Voor haar zoon heeft het niet mogen baten, zijn ziekte was reeds te ver gevorderd en hij heeft heeft het niet overleefd.
Broccoli zou veel vaker op ons menu moeten staan, want de groente bevat allerlei beschermende stoffen. Alleen zijn manlief en de kinderen er soms niet zo gek op. Hieronder vindt u enkele lekkere, lichte recepten die ze zeker zullen lusten en waarmee u ze gezond kunt houden.
Bereiding Schil de aardappelen en was ze. Snij ze in stukken en kook ze gaar in licht gezouten water. Maak de broccoliroosjes en -steeltjes schoon en was ze. Snij ze in stukken en kook ze 10 tot 15 minuten in licht gezouten water. Verwarm de room en de melk samen. Stamp de broccoli en de aardappelen fijn. Doe ze samen in een kookpot en zet die op een heel zacht vuurtje. Giet het melk-roommengsel geleidelijk aan en onder voortdurend roeren in de puree. Houd de hoeveelheid in de gaten: de puree mag niet te vloeiend worden. Breng op smaak met zout en peper en rasp er wat nootmuskaat over.
Bereiding Snij het varkenshaasje in dunne repen. Leg ze naast elkaar op een schotel en besprenkel ze met de sojasaus. Strooi er de korianderzaadjes over en laat 30 minuten in de koelkast marineren. Was de sojascheuten en laat ze 1 minuut koken in licht gezouten water. Giet af en schrik ze meteen onder koud stromend water, of nog beter, in een kom ijskoud water: zo blijven ze knapperig. Verhit de olie in een koekenpan of in de wok. Haal de varkensreepjes uit de marinade en bak ze ongeveer 3 minuten aan elke kant. Haal ze uit de pan en leg ze op een vel keukenpapier. Giet de olie die nog in de pan is weg, maar maak de pan niet schoon. Doe nu de broccoliroosjes in de pan. Strooi er wat zout over en giet er de wijn en de marinade van het vlees bij. Meng goed en laat ongeveer 10 minuten afgedekt pruttelen. Proef af en toe: de groenten moeten mooi knapperig blijven. Doe de sojascheuten en de varkensreepjes erbij en stoof nog eens 1 tot 2 minuten. Leg het varkenshaasje op een warme schotel. Schik de groenten errond en dien meteen op.
Bereiding Was de broccoli, snij de roosjes van de stelen en snij de stelen in stukken. Pel de ui en versnipper hem. Was het bieslook, dep het goed droog en versnipper het ook. Stoof de ui met een scheutje olijfolie goudbruin in een braadpot. Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en doe er de broccoli bij. Laat alles 5 minuten op een matig vuur stoven. Snij het brood in stukken. Doe het aan het eind van de kooktijd in de soep. Breng op smaak met zout en peper. Mix de soep goed lang tot een smeuige créme. Laat de soep in de pot. Verwarm ze opnieuw, doe het bieslook erbij en vermeng. Rasp er tot slot wat nootmuskaat over.
De soep kan ook koud gegeten worden. Zet ze in dat geval minstens 2 uur in de koelkast tot ze door en door koud is.
Bereiding Leg enkele broccoliroosjes opzij. Doe de rest samen met de paddenstoelen in de snelkookpan. Doe er een half glas water bij. Laat 10 tot 12 minuten koken. Mix de soep tot een mooie homogene massa Doe de eierdooier in een soepterrine en giet er de warme soep heel geleidelijk aan en al roerend bij (anders stolt de eidooier). Giet de soep terug in de pot en zet hem een heel zacht vuurtje. Doe er de room al roerend bij. Breng op smaak met zout en peper. Giet de soep terug in de soepterrine. Verkruimel de apart gehouden broccoliroosjes en strooi ze over de soep.
Lauwe salade van bloemkool en broccoli
voor 4 personen
Ingredienten 1 kleine bloemkool 1 broccoli 1 citroen 8 grote roze garnalen 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel balsamicoazijn zout peper
Bereiding Pluk de roosjes van de bloemkool en de broccoli en was ze. Vul een pot met licht gezouten water en breng het aan de kook. Snij de citroen doormidden en pers ��n helft boven het water uit. Doe de bloemkoolroosjes in het water zodra dat kookt. Wacht tot het water weer kookt en doe er dan na 2 minuten de broccoliroosjes in. Laat nog eens hooguit 2 tot 3 minuten koken en let erop dat de bloemkool en de broccoli nog beetgaar zijn. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken op een vel keukenpapier. Schik ze op een schotel en houd ze warm. Pel de garnalen en schik ze tussen de bloemkool- en broccoliroosjes. Vermeng de olie en de azijn in een kop en breng op smaak met zout en peper. Giet deze saus over de lauwe bloemkool en broccoli.
Broccoli met amandelschilfers
voor 4 personen Ingredienten 600 gram broccoli 1 witte ui 4 tomaten 1 koffielepel olijfolie 2 eetlepels amandelschilfers gehakte peterselie zout peper Bereiding Was broccoli en maak de roosjes los. Pel de ui en versnipper hem. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukken. Kook de broccoli beetgaar in licht gezouten water. Let erop dat hij vooral niet te plat wordt. Verhit de olie in een pan en stoof de ui goudbruin. Voeg daarna de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Doe er de amandelschilfers bij en laat deze saus een tiental minuutjes pruttelen. Giet ze over de goed uitgelekte broccoli. Strooi er tot slot de peterselie over.