In het begin was er complete duisternis in een dertigtal Neos-hersenen. Toen kwam hij (zonder hoofdletter, hij mag zich God wanen maar hij is het niet) en bracht licht in hun duisternis. Hij (aan het begin van een zin wel met hoofdletter) zag dat het goed was en hij zei: ”Deze kudde vrome zielen wil ik nog één keer als een goede herder veilig door de woestijn, of het woeste land van Noord-Spanje leiden tot bij zijn sinds 2001 goede vriend Jacobus. Hij zag dat het goed was. Het klinkt haast als een nieuw hoofdstuk in het Genesisboek.
Hij had al eerder aangekondigd dat er eens een eind moest komen aan die herderlijke taak. Hij rijdt immers zijn laatste rit op tram 7 en bovendien is het zijn 7de tocht waar hij aan begint om schaapjes langs veilige paden te leiden naar de ster in het veld (in campo stella of Compostela).
Tram 7 en zevenmaal, hoe heilig klinken deze getallen. Zelfs die heiligheid kan hem niet overtuigen verder te doen. Ergens in een stil hoekje slaakt hij een diepe zucht: “het is genoeg geweest”.
Waar is de tijd dat hij met zijn herderlijke staf zijn selecte kudde naar heilige oorden dreef. Helaas, zes infiltraties (dus net geen zeven) konden hem niet helpen om nog over berg en dal verder te hijgen, om bezweet als een os bij zijn schaapjes te arriveren. Je moet hem nu langs de zijlijn zien zitten vanwaar hij zijn bokken en ooien de goede richting uitstuurt. Het is niet omdat hij thans met smartphone en whatsapp de situatie van ver onder controle heeft dat hij de nieuwe herder heeft uitgevonden. Een herder voelt zich pas thuis in zijn kudde. En dat gevoel begint hij te missen.
Hij voelt zich eerder een geslagen bordercollie, net niet uitgeteld. De herder loopt niet meer mee maar staat stil bij zoveel moois dat hij langs dat enig pad mocht beleven. Pelgrimeren, stilstaand lopen.
Wat voor andere als een nieuw pad begint, is voor hem – gelukkig – nog niet het begin van het einde, wel het begin van afbouwen, het begin om nog lang te genieten van ontelbaar onvergetelijke ontmoetingen, het begin om zoveel kleurige verhalen, als het ware zijn evangelie van de wondere camino te delen met een massa volgelingen verbonden met een digitale streng.
Vandaag begint hij aan dit laatste verhaal, voor hem het zoveelste pelgrimsverhaal, zijn pelgrimsverhaal gemixt met het pelgrimsverhaal van 32 pelgrims. Pelgrims met een groot Neoshart.
Vandaag, dinsdag 3 oktober, in de nog zeer vroege duisternis verzamelden ze in Antwerpen, Gent en Kortrijk. Ze kwamen uit alle provincies van het Vlaamse land. Met 33 pelgrims reden vader en zoon Sercu, alias Jan en Mathias aan een strak tempo naar de klarende lichtstad waar het een doffe ellende werd. Nog slechter dan op de Singel rond Antwerpen. Tweeëneenhalf uur om vanuit de ene bouchon in de andere te geraken.
De sfeer bleef rustig op de bus. Ze ontvingen een bezinningsboekje, zelfs een liedboek en een wandelgids, het hield hen bezig en zonder dat ze het wisten hadden ze Parijs al achter de rug. Je moest ze zien pronken met hun roepnaam op de borst. Er was zelfs een mondige dame die graag op elke borst een klever wilde. Het deed mij jaren terugdenken, aan die filmaffiches waar de mooiste plekjes van een vrouwenlichaam afgedekt werden met zwarte klevers.
33 pelgrims: 22 vrouwen en 11 mannen. Voor elke adam twee eva’s. Wat een straffe cocktail gaat dat worden. Laat ons hopen dat er geen nieuwe parlementaire commissie moet samengeroepen worden voor een nieuw schandaal. Geen kindermisbruik maar nu seniorenmishandeling.
In Gent zouden ze er subiet een mocktail van maken: 22 mokken met 11 venten.
Noch cock- of mocktail als aperitief. Een snelle stop langs de snelweg, snel onze eigen picknick naar binnen en weer snel weg. Het kan niet snel genoeg gaan.
In mijn muizenslaapje had ik een heel intiem gesprek met een bekende uit mijn onderwereld. Dick d’ Arm wist mij te zeggen dat hij allesbehalve in zijn nopjes was. “Wat is er nu weer gaande?” was mijn directe reactie. “Dat is het juist, antwoordde Dick, er is niets gaande! Het gaat gewoon niet, duwen en zuchten en nog gaat het niet. Waarom moest jij mij zo vroeg in de morgen helemaal in een knoop doen slaan. Je weet toch dat ik je elke morgen bijna klokvast naar de verloskamer breng. Je kunt het straks weer op mij steken als de knoop niet ontward raakt.”
Tijd om de ontknoping van een film te zien, ideaal om Dick uit mijn hoofd te zetten. The Way met Martin Sheen is een ideaal begin om elke pelgrim kennis te laten maken met de kracht van de meest belopen spirituele weg.
Daniel is de zoon van de Amerikaanse oogarts Tom. Daniel is een fervente wandelaar en legt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela af. Tijdens de tocht wordt Daniel echter het slachtoffer van een storm in de Pyreneeën en hij komt om het leven. Tom heeft nooit begrepen waarom zijn zoon die tocht wou afleggen. Hij komt naar St.-Jean-Pied-de-Port om het lijk van zijn zoon te herkennen maar ook wil hij op zoek gaan wat zijn zoon bezielde. Hij begint aan de tocht die zijn zoon pas begonnen was. Onderweg wordt hij onderworpen aan de gevaren van een lange wandeltocht, maar ontmoet hij ook enkele lotgenoten.
Deze film raakt mij telkens opnieuw, steeds wekt hij nieuwe gedachten op. De zoon brak met zijn doctoraatstudies. Hij wilde de wereld zien. Helaas, het lukte hem niet. Zijn vader Tom vertelt een Spaanse vrouw dat hij oogarts is en zij repliceert pienter: Oogarts om de wereld beter te zien.
Onderweg strooit hij op plaatsen die hem doen stilstaan een hoopje as van het gecremeerd lichaam van zijn zoon. Aan het slot schudt hij de rest van de plastic zak leeg in de oceaan. De milieubewuste toeschouwer zal zich meteen afvragen: en wat deed hij met de plastic zak?
Ultreya e suseya. Ook dit jaar wordt dit ons strijd- en lijflied: Vooruit en steeds hogerop. Die vertaling niet delen met Conner Rousseau of hij misbruikt ze nog als zijn slogan.
Het werd een superlange dag. Jan en Mathias worden bedankt voor de kilometerslange rit, voor hun vakmanschap. We overnachten in Le Bayonne. Mijn blog moet morgen de deur uit. Dit wil zeggen dat mijn ogen zeer moe worden en dat het tijd wordt om ze te sluiten. A.u.b. Dick laat mij deze nacht met rust.
Waar is de tijd toen het kraken en piepen amper te horen was? In 2004 na ongeveer 1700 km tocht.
Creatieve pelgrims in 2022
Geen mogelijkheid meer om een last minute voor Neos Compostela te boeken. Alle plaatsen zijn ingenomen. Ik maak mij wel klaar om mijn last one te lopen, fout, te begeleiden. Zoveel kilometer aan één stuk lopen, zoveel hoogtemeters overwinnen, neen, mijn kuiten, mijn artrose gewrichten, ze weigeren mij dit enorm genot dat ik zovele keren royaal mocht beleven. Maar zij verbieden mij niet om 32 pelgrims de weg te tonen naar Santiago of in ’t Vlaams naar Jacobus. Ik beschouw het wel als een geschenk dat ik mijn persoonlijke ervaring van jaren kan en mag doorgeven: In 2001 een eerste maal schuchter begonnen aan de voet van de Pyreneeën in St.-Jean-Pied-de-Port. In 2004 van aan mijn voordeur in Zottegem. Ken je dat niet? Wel als je ooit naar de Vlaamse Ardennen komt dan is ons Egmontstadje de poort van die “heuvelende” en glooiende regio”. Geen vergelijk met de hoogtemeters over die 2400 km lange pelgrimsweg. In 2009 ging opa met zijn puberende kleinzoon langs de Via de la Plata, van Sevilla tot Compostela. 40 dagen zwoegen en zweten in temperaturen van 40 tot 50 graden over steile bergpaden, doorheen dorre vlaktes, 1000 km lang. Jasper, onze puberende kleinzoon kon zijn 16de verjaardag vieren in Santiago de Compostela. In 2014 een eerste maal een groep Neospelgrims mogen begeleiden. Uit het traject van St.-Jean-Pied-de-Port naar Compostela, ongeveer 800 km lang, maakte ik een selectie van 11 etappes van ongeveer 20 km. Een groep pelgrims gidsen was voor mij een totaal nieuwe ervaring. En met die nieuwe uitdaging kreeg mijn pelgrimsverhaal onverwachts een zeer boeiend vervolg. 2023 wordt mijn zevende begeleiding. Satan Corona had ervoor gezorgd dat mijn vervolgverhaal twee jaar ongeschreven bleef. 2023 wordt de last one, mijn allerlaatste begeleiding, het laatste hoofdstuk met epiloog van een voor mij onuitwisbare levenservaring. Neen, aan het eind van deze tocht zal je geen zucht van verlichting horen, geen zucht van “eindelijk”. Het zal eerder in een stil hoekje wegdromen zijn. Wat enig moois heb ik op deze weg, op deze camino mogen proeven. Welke schitterende mensen mocht ik op die weg naar Jacobus ontmoeten. Hoe ontroerend mooi klonken de verhalen die recht uit het pelgrimshart kwamen. Hoe verbindend kan een pelgrimsweg zijn, een wondere weg. Zo vaak zei en schreef ik het al: een weg waarop vreemden vrienden worden.
In al die jaren probeerde ik via een blog de thuisblijver, de pelgrim op het thuisfront mee de sfeer te laten proeven van wat Neos pelgrims op hun gouden i.p.v. hun oude leeftijd nog ondernemen en van wat zij diep in hun hart beleven langs die spirituele weg waarop miljoenen pelgrims ons door de eeuwen zijn voorgegaan.
Dit blog werd in het verleden super gewaardeerd. Waarom zou ik er nu geen einde aan breien? Het was en is nog steeds mijn bedoeling om iemand die het fysiek niet aankan ook de innerlijke taal van een pelgrim te laten horen. Waarom zouden zoveel geïnteresseerden op het thuisfront niet in het hart van een pelgrim mogen lezen.
Mag dit blog daarom weer als een opendeur zijn van een pelgrimshart. Mag dit blog je over enige dagen weer boeien. Mag dit blog misschien de prikkel worden om volgend jaar met Neos naar Santiago te gaan. Ik ben dankbaar voor de waardevolle opvolger die met evenveel pelgrimservaring klaar staat om vanaf 2024 de volgende groep te begeleiden. Luc Van Laere, dank dat je die dienende taak wil verderzetten.
Dit was de opening en de eerste kennismaking van het blog editie 2023. Geef het blogadres door aan zoveel mogelijk vrienden en kennissen.
Het volgende verhaal lees je rond 3 of 4 oktober. Tot zolang.