Ik draag echt wel zorg voor mijn hond. Ik geef deze raad nog mee voor iedereen die dieren in de winter buiten heeft:
Herfst: aandacht voor dieren die de winter tegemoet gaan!
kijk eens om je heen; roestige kleuren, de wind blaast de bladeren op jouw oprit, met andere woorden: herfst! Tijd voor een wandeling, een wijntje met een wildgerecht of doorzakken bij de openhaard.
Heb jij een hond die buiten slaapt? Dan willen we even enkele tips geven om het verblijf tijdens het koude seizoen zo aangenaam mogelijk te maken voor je huisdier.
Een dier in de vrije natuur zou zich een slaapplaats uitzoeken die beschut ligt voor wind en regen. Een gezond dier kan natuurlijk wel wat koude verdragen, omdat de vacht zich aanpast. De onderpels wordt dikker, de dekharen stugger. Maar dieren die in het wild leven hebben natuurlijk een heel ander leef- en eetpatroon.
Onze huisdieren zijn veelal beperkt in loopruimte waardoor zij fysiek niet sterk 'getraind' zijn! Beweging is voor iedereen belangrijk! Het bevordert enorm de stofwisseling. Wist u bijvoorbeeld dat regelmatig bewegen, wandelen of lopen uw stemming en gezindheid enorm beinvloedt? Door regelmatig eens goed te bewegen bevordert u het 'afval-verwerkend-systeem van lichaam en geest! Dat geldt dus ook voor dieren.
- Als u een beschutte slaapplaats buiten heeft voorzien voor uw hond, kijk dan of de ingang niet alle tocht opvangt. Westen, Noorden: plaats de deuropening dwars op de koude richting. - Liefst nog, plaatst u het hok achter een schutting of tegen een warmere muur. Kan dat niet, dan kan u tijdens de koudste perioden een tijdelijke beschermingsplaat bevestigen. - Het hondenhok kan best niet te groot zijn. De hond wil in elkaar gedoken liggen zodat zijn lichaamswarmte voldoende is. - U kan dikke kunsstof lamellen voor de opening hangen. - Het dak en de zijkanten moeten waterdicht zijn. - Als het hok met de bodemplaat op de koude grond staat, leg er dan droog stro in de winter in. - Kies een hok waarvan een zijkant of het dak open kan om de ruimte uit te kuisen.
- Het rantsoen van de honden die buiten slapen mag in de winter wat vergroot worden. Zij moeten extra voeding hebben. - Bezoekt u regelmatig een trimsalon, laat de haren dan wat minder kort knippen. - Heeft u een wandeling gemaakt door de regen of in de sneeuw? Droog nadien uw hond met een handoek droog en kijk of de pootjes in orde zijn. - In de winter wordt er dooizout gestrooid langs de wegen. Spoel de pootjes na de wandeling af. Het zout tast de kussentjes en de huid aan, dat kan u best vermijden.
Katten bereiden zich ook voor op het koudere seizoen. Hun vacht is ondertussen ook steviger en wolliger. Zij leven zelfstandiger als honden. Als jouw kat toch eens druipnat binnen komt, verwen hem of haar dan eens en neem een zachte handdoek om hun droog te wrijven.
Als u merkt dat uw liefste hond of kat kucht en hoest, dan kan u best eens raad vragen aan een dierenarts. Voor de echte natuurliefhebbers zijn er een schat aan alternatieve hulpmiddeltjes uit grootmoeders apotheek. Kijk eens rond u, of bekijk de linken naar therapeuten die op puur natuurlijke (holistische) wijze uw huisdieren kunnen helpen met hun genezingsproces!
Wel, wij wensen u een mooie Indian Summer en aangename avonden naast de openhaard.