© Copyright
all rights reserved

Over mijzelf
Ik ben Ria
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is Verpleegster op rust,een prachtig beroep dat ik steeds met hart en ziel gedaan heb.
Ik ben geboren op 02/07/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bloemschikken, psp crea's maken en mijn pekingeesjes vertroetelen.
Familie gaat boven alles.Hou van eerlijkheid en oprechtheid.Heb 2 zonen 3 schatten van kleinkinderen en 3 pluskleinkinderen.Ben gehuwd op 28/08/1971 met een schat van een man Jos

Onze kampioen reuen,

Belgisch,Nederlands en Internationaal kampioenen

Foto
Foto
Foto

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Onze kleinkinderen

Kobe

Foto
Foto
Foto
Foto

Jonathan

Alexander

Onze Pluskleinkinderen

June

Yntse en Senne

Mijn 3 mannen

Happy Familie

Zoeken in blog

Foto

Pekingees ofthemonkeylions
PEKINGEZENLIEFHEBBER + Psp creaties
04-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen
Er is zelfs een morgen na het moeilijkste moment in je leven

» Reageer (23)
30-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijven
Geluk is blijven verlangen naar wat je al hebt

» Reageer (11)
28-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde
Liefde is het enige dat niet minder wordt als je het deelt

» Reageer (26)
23-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit wil een hond duidelijk maken als hij kwispelt

Met de staart kwispelen is een aangeleerd gedrag waarmee de hond een geruststellend signaal uitstuurt. Hij laat er ondergeschikte dieren mee weten dat hij ongevaarlijk is en sterkere dieren of mensen dat hij hun suprematie niet bewist. Dat stelt Prof. Rudi D’Hooge van het Laboratorium voor Biologische Psychologie (KU Leuven) in de online Dagkrant van de KU Leuven.

D’Hooge ontkent daarmee de veel verspreide mening dat een hond al kwispelend uiting geeft aan een gevoel van blijdschap. De Leuvense hoogleraar verwerpt ook de theorie dat het kwispelen het resultaat is van interne tegenstrijdige gevoelens waarbij het dier een conflict ervaart tussen iemand willen naderen en vermijden. Dit naar analogie met de haan die in de grond begint te pikken wanneer hij een sterkere haan wil aanvallen maar niet durft.

D’Hooge verwijst hierbij naar het feit dat de moederhond en haar pups in het hondennest duchtig naar mekaar kwispelen. “Het gaat trouwens om een deels aangeboren en deels aangeleerd gedrag. Honden die door een kat werden grootgebracht kwispelen ook, maar veel minder”. De Leuvense hoogleraar waarschuwt er tot slot voor om kwispelende honden die je niet kent zomaar te vertrouwen. “Je zou niet de eerste zijn die gebeten wordt”.


» Reageer (18)
21-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stap
Wees niet bang een grote stap te nemen als dat voor de hand ligt.
Je kan geen ravijn oversteken in twee kleine stapjes

» Reageer (26)
16-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanvaard
Aanvaard wat je niet veranderen kan,
maar verander wat je niet aanvaarden kan

» Reageer (25)
14-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlangen
Als het verlangen sterk genoeg is
heb je geen andere gids nodig

» Reageer (22)
09-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel slaapt een hond?

Slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van je hond. Honden slapen gemiddeld 12-14 uur per dag, grotere en oudere honden 16-18 uur en jonge puppy's 18-20 uur per dag. Waarom hebben honden zoveel slaap nodig en hoe zorg je ervoor dat je hond de slaap krijgt die hij nodig heeft?

Slaapcyclus

Een hond heeft net als de mens een slaapcyclus die bestaat uit een lichte slaap en een diepe slaap oftewel de REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap droomt de hond en verwerkt hij de dag. De slaapcyclus van een hond is korter dan de mens, ongeveer 20 minuten, waardoor je hond ook met korte slaapjes goed uitgerust kan raken. Na een flinke wandeling waar veel is gebeurd, kan hij dus gerust een halfuurtje slapen en uitgerust weer wakker worden. Ze spenderen wel minder tijd in hun REM slaap dan bijvoorbeeld mensen. Daarom hebben honden meer dutjes nodig om aan dezelfde 'verwerkingstijd' te komen.

Honden dromen, waarschijnlijk over de gebeurtenissen van de dag en de dingen waar ze emotioneel op aanslaan: vechten, vluchten, jagen, beschermen, waken. Je kunt het merken aan de hond als hij droomt: zijn ogen gaan onder zijn oogleden heen en weer, de pootjes kunnen beginnen te trillen en de hond kan gaan piepen of zelfs blaffen! Het is een schattig zicht en de hond is dan waarschijnlijk hele 'spannende' dingen van de dag aan het herbeleven.

Het belang van rust

Slapen is enorm gezond voor de hond. Het behoudt een goed concentratievermogen, concentratie, leervermogen en goede prestaties. Als een hond te weinig slaap krijgt, kan hij prikkelbaar, gestresst, lusteloos en zelfs depressief worden. Ook heeft slaap effect op de fysieke gezondheid. Te weinig slaap brengt het afweersysteem in het geval waardoor ziektes op de loer liggen. Zorg er dus voor dat de hond zich tussen activiteiten terug kan trekken.

Kwaliteit van slaap

Niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van slaap is belangrijk. Een hond kan alleen in diepe slaap komen als hij totaal ontspannen is. Dit zie je aan zijn slaaphouding: slaapt hij op z'n zij met z'n poten uitgestrekt, dan kan zijn lichaam volledig ontspannen en komt hij in diepe rust. Honden die op hun rug slapen zijn nóg relaxter. Slaapt je hond op zijn buik of helemaal opgekruld? Dat is een meer 'beschermende' houding en het houdt de hond warmer. Dan slaapt hij waarschijnlijk iets minder diep omdat zijn spieren niet volledig kunnen ontspannen. Honden zijn zo vaak wat 'alerter' voor korte slaapjes gedurende de dag.

Een hond slaapt het beste als hij gedurende de dag voldoende fysiek en mentaal wordt uitgedaagd: ga dus wandelen, apporteren, speuren en spelen. Heb je te weinig tijd om je hond aan het werk te zetten?Misschien ken je iemand die overdag je hond komt uitlaten en extra aandacht geeft. 

Problemen met slapen

Slaapgebrek kan voorkomen als de hond te weinig kans krijgt om in diepe rust te komen, door te veel activiteiten of door te veel drukte in huis. Bouw die rustmomenten dus in op de dag en zorg voor die fijne slaapplek. Maar er kunnen ook fysieke oorzaken zijn voor een slechtere slaap zoals slaapapneu. Dit zie je vaak bij honden met een korte neus zoals Bulldogs en Mopshondjes. Merk je dat je hond minder en onrustiger slaapt? Let ook op zijn algehele gezondheid (activiteit, eetlust, ontlasting, vacht). Bij twijfel, ga naar de dierenarts.

Te veel slaap?

Honden slapen dus behoorlijk vaak, maar kan een hond ook te véél slapen? Ja dat kan. Als een hond vaker dan gemiddeld slaapt kan dat duiden of emotionele of fysieke problemen. Honden kunnen bijvoorbeeld slapen uit verveling of depressie. Hij weet dan simpelweg niet wat hij anders moet doen! Een gebrek aan aandacht of activiteiten kan dus een oorzaak zijn van te veel slaap. Maar sluit ook lichamelijke problemen niet uit. Ook hier geldt: bij twijfel, bezoek de dierenarts.

Waar moet je hond op slapen?

Het verschilt per hond wat hun favoriete slaapplek is: een mand, kussen, stretcher. Het is belangrijk dat je hond niet in de tocht ligt. De meeste honden vinden het fijn als er een opstaande rand is waar ze lekker tegenaan kunnen kruipen.

Veel honden kiezen zélf het beste plekje in huis uit, dat kan natuurlijk ook de zetel of het bed zijn. Zorg in elk geval voor een rustige slaapplek die niet in de weg ligt, waar hij niet gestoord wordt en waar er niet teveel licht is. Slaapt je hond graag op bed bij jou en vind jij dat ook fijn? Geen probleem natuurlijk! Honden slapen vaak in de nabijheid van 'roedelgenoten'. Zit je veel op een bepaalde plek in huis, bijvoorbeeld achter de computer? Leg daar dan ook eens een mandje neer. Je zult zien dat je hond al gauw bij je in de buurt wil slapen. 

Voordat de hond gaat slapen zie je hem vaak eerst een paar rondjes draaien, en misschien een beetje graven met zijn pootje. Dit is niets meer dan het nest lekker opschudden en de 'bodem' vrijmaken om lekker op te gaan liggen. Laat je hond maar lekker een plekje uitzoeken en geniet van zijn schattige dromen. 

Publicatie met toelating van pawshake https://nl.pawshake.be/blog/hoeveel-slaapt-een-hond


» Reageer (21)
07-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horizon
Buig nooit je hoofd,
anders verlies je de horizon van je dromen uit het zicht

» Reageer (21)
02-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen
Kinderen hebben meer behoefte aan voorbeelden dan aan kritiek

» Reageer (27)
30-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pad
Volg het pad van jouw dromen,
niet de snelweg van andermans verwachtingen

» Reageer (18)
25-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlooien bestrijden en voorkomen bij de hond

In de zomer en herfst als het warm is, kan een vlooienplaag makkelijk ontstaan als de eitjes worden verspreid. Hoe zorg je ervoor dat je vlooien bestrijdt én dat ze heel het jaar wegblijven?

Hoe ziet een vlo eruit?

Vlooien zijn kleine, bruine platte beestjes die kunnen springen. Ze kruipen over de huid van je hond of kat, vaak op warme plekken zoals in de liezen of de nek. Vaak herken je vlooien aan de kleine zwarte poepjes in de vacht. Als je vlooien ziet is de plaag al groter dan je denkt, voor elke vlo zijn er ongeveer 100 eitjes aanwezig in huis.

Vlooien, eieren, larven, poppen.

Een vlo is een parasiet die leeft van het bloed van zijn gastheer - jouw hond of kat. De vlo legt eitjes in zijn omgeving die uitgroeien tot larven en poppen, waaruit weer nieuwe vlooien ontstaan die op zoek gaan naar een gastheer. Vlooien springen niet over van het éne op het andere huisdier, het zijn de eitjes die we bijvoorbeeld via onze schoenzolen naar binnenlopen, die na een tijdje in ons huis uitkomen. Een vlooienpop kan zich een hele tijd schuilhouden en pas onder invloed van trillingen uitkomen. Daarom is er bij terugkomst na vakantie vaak ineens een vlooienplaag!

De vlo zoekt dan een gastheer om te overleven: je hond of kat waar de vlo voor flinke jeuk kan zorgen. Bovendien kunnen vlooien ook een lintworm overbrengen op je huisdier. Om een vlooienplaag te bestrijden is het belangrijk om niet alleen de vlooien te doden maar ook te zorgen dat de eitjes niet meer kunnen uitkomen. 

Wat is vlooienallergie?

Bij een vlooienallergie is je hond of kat extra gevoelig voor het speeksel van de vlo. Je hond krijgt dan extra jeuk en uitslag van een vlo. Je hoeft géén vlooien in huis of op de hond te vinden, de hond kan dan toch al last hebben, en krabt vaak aan de achterkant op zijn rug soms tot bloedens toe. Heeft je hond vlooienallergie, dan is het belangrijk om preventief te behandelen tegen vlooien.

Welke middelen werken wel/niet tegen vlooien?

Middelen waarbij je de vacht behandelt zoals shampoos en poeders werken slechts gedeeltelijk en zijn vaak vervelend voor je huisdier. Ook vlooienbanden werken bij honden met een lange vacht niet altijd goed. Een ander nadeel is dat de gifstoffen van de vlooienband makkelijk op mensen en kinderen over te brengen zijn.

Natuurlijke huis-tuin en-keukenmiddeltjes zoals knoflook of azijn werken helaas niet om de vlooienplaag te stoppen. 

Omgevingssprays kunnen goed werken tegen vlooien in huis, maar ze zijn vaak moeilijk om volledig toe te passen - vlooieneitjes en larven zijn behoorlijk hardnekkig. In omgevingssprays zitten bovendien insecticiden die ook andere insecten kunnen doden en bij mensen en dieren irriterend voor slijmvliezen en ogen zijn. Gelukkig zijn er ook spot-on middelen die ook het huis mee behandelen zonder dat je daar een omgevingsspray voor nodig hebt.

Vlooien succesvol bestrijden en voorkomen

Spot-on middelen zijn vlooienmiddelen die per druppels op de huid in de nek worden toegediend. Deze middelen doden de volwassen vlooien op het dier, maar vaak nemen ze ook de omgeving (eitjes, larven en poppen) mee in de behandeling. Uitgekomen eitjes kunnen wel op het huisdier springen, maar overleven een beet niet. Ook zijn er middelen te koop die zorgen dat de vlo steriele eitjes legt: de eieren komen dan niet meer uit en de levenscyclus van de vlo wordt doorbroken. 

Krijgt jouw huisdier jeuk van het spot-on middel in de nek? Bij de dierenarts zijn ook vlooientabletten te koop. Deze pillen werken iets trager dan een pipetje maar werken uiteindelijk net zo goed.

Let er op bij de aanschaf van spot-on middelen of pilletjes dat het product ook de omgeving van de vlo meeneemt. Bij regelmatig gebruik werkt het middel dan ook preventief. De hond of kat werkt dan zelf als een soort vlooienbestrijder. Stofzuig enkele dagen na het toedienen van het middel juist niet, zodat je hond of kat het middel via zijn huid kan verspreiden in huis.

Is een preventiefe vlooienbehandeling nodig?

Dat je geen vlooien ziet, betekent niet dat er geen vlooien of eitjes en larven in huis zijn. Wil je zeker zijn dat vlooien niet terugkeren, dan is regelmatig behandelen noodzakelijk - vaak eens per maand. Heeft je hond of kat geen vlooienallergie dan is preventief behandelen niet per se nodig; het is begrijpelijk als je terughoudend wil zijn met het gebruik van middelen. Zorg wel dat je regelmatig goed stofzuigt en mandjes en kleedjes op hoge temperatuur uitwast. Controleer je huisdier regelmatig met de vlooienkam.

Vlooien resistent?

Van het werkzame bestanddeed Fipronil wordt gezegd dat vlooien er resistent tegen zijn. Hier is geen bewijs voor, maar toch zijn er veel baasjes die met Fipronil niet alle vlooien wegkrijgen. Kies voor een andere werkzame stof als je twijfelt. Kies in elk geval altijd een product waarop alle ingrediënten op de verpakking staan vermeld. 

Dosering en frequentie

Let erop dat je de juiste dosis voor het gewicht van jouw huisdier kiest. Volg de aanwijzingen op de verpakking, sommige middelen moet je na een paar weken herhalen. Vraag voor advies voer het beste vlooienmiddel altijd je dierenarts.

Belangrijk: Gebruik nooit een vlooienmiddel voor een hond op de kat en andersom! Lees altijd goed de bijsluiter.

Op vakantie: preventief behandelen

Ga je op vakantie en breng je jouw huisdier bij een oppas? Zorg er dan voor dat je dier preventief behandeld is tegen vlooien om een besmetting tussen dieren te voorkomen. Ook professionele kennels en hondenpensions vragen vaak om een vlooien- of tekenbehandeling. Ook bij een dierenoppas aan huis is het belangrijk om je thuisblijvende huisdier in de vakantie een vlooienbehandeling te geven.

Publicatie met toelating van Pawshake  https://nl.pawshake.be/blog/vlooien-bestrijden-en-voorkomen-bij-de-hond


» Reageer (17)
23-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last
Een last houdt op een last te zijn,
als we ophouden met tillen

» Reageer (19)
09-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstand
Om het hart te laten spreken,
moet het verstand soms zwijgen
Ps:Vanaf dinsdag zal ik een 10tal dagen afwezig zijn
We trekken er even op uit met onze mobilhome
We overnachten niet altijd op campings
daar is er meestal geen internet
Zodra het mogelijk is ,kom ik zeker eens langs 

» Reageer (81)
04-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stormachtige dagen
Een liefde, hoe succesvol ook,kan niet altijd perfect zijn:
zelfs de mooiste zomer heeft stormachtige dagen

» Reageer (23)
28-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hebben honden schuldgevoel?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken - zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt?

Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien. Een blije hond kan kwispelen. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen. Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct.

Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden hebben dit systeem van normen en waarden niet. 

Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets 'verkeerds' doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando's op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes. Simpel gezegd: als een hond iets sloopt doet hij dat niet om stout te zijn, daar is hij helemaal niet mee bezig. Een hond volgt zijn instinct.

Schuldgevoel of angst?

Maar honden zijn wel enorm gevoelig. Honden reageren dan ook vaak op veranderingen in ons menselijke gedrag. Zijn lichaamstaal kan dan in menselijke ogen er 'schuldig' uitzien.

Stel je deze situatie voor: Een hond heeft in huis geplast. Je komt thuis, je ziet dat en je wordt boos op de hond. Je stem gaat omlaag en zegt: 'Wat heb jij nu weer gedaan! Waarom heb je dat kapot gemaakt?'. Een hond is gevoelig voor jouw lichaamshouding, verandering in intonatie en hoort aan jouw stem dat je niet blij bent. Maar hij weet niet waarom! Het sloopgedrag is uren eerder gebeurd en hij koppelt dat niet aan jouw boze bui. De hond is verward en vind het niet leuk dat zijn lieve baas boos is. Daarom laat hij stress-signalen zijn: zijn ogen draaien weg, oren gaan plat omlaag, de staart omlaag, misschien hijgen of gapen enzovoorts. Deze lichaamstaal kunnen wij interpreteren als schuldig kijken maar in werkelijkheid is de hond angstig of gestrest. 

De volgende keer dat de hond per ongeluk wéér in huis plast, dan kan een hond al bang zijn dat je boos wordt. Niet omdat hij begrijpt dat hij iets fouts heeft gedaan maar omdat hij de plas in huis koppelt aan de boze bui van de baas. Hij is bang en gaat zich misschien al verstoppen, trillen, in een hoekje zitten etc. Dit is geen schuldgevoel, dit is angst voor iets dat hij niet goed begrijpt.

Een bange hond houdt zijn oortjes plat, eventueel duikt hij ineen, laat oogwit zien en likt de lippen of gaapt.

Wat moet je doen als een hond 'stout' is geweest?

Allereerst moet je een hond nooit straffen. Zoals gezegd hebben honden geen normen en waarden en begrijpen zij niet als zij stout zijn geweest. Wel kun je ongewenst gedrag corrigeren, mits je dit op precies hetzelfde moment doet als het gedrag. Bijvoorbeeld: een hond kauwt op een schoen. Als je dat ziet, grijp je in: je zegt 'nee', haalt de schoen weg en geef je hond er iets voor in de plaats waar hij wel op gaat knagen, en je beloont hem 'braaf'. 

Is het ongewenste gedrag al voorbij, dan kun je dit gedrag niet meer corrigeren. Een hond heeft geen taalsysteem zoals wij en we kunnen daarom een hond niet iets laten inzien over wat er in het verleden is gebeurd. In plaats daarvan is het belangrijk om te achterhalen waaróm de hond het ongewenst gedrag heeft vertoond.

Veel sloopgedrag komt voort uit stress, verveling, frustratie. Ga eens na: waarom kan mijn hond zich onprettig voelen? Als een hond te weinig aandacht, stimulans en uitdaging krijgt dan ligt verveling op de loer. Sloopgedrag is voor een hond een manier om zijn stress te ontladen. Zorg dat je hond voldoende aandacht en uitdaging krijgt.

Poept of plast jouw hond in huis? Ga eens na hoe dat komt. Check allereerst of je hond vaak genoeg naar buiten kan om zijn behoefte te doen

Misschien is er een medische oorzaak dat je hond in huis plast. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts. Maar word nooit boos op je hond! Een hond poept of plast nooit voor zijn plezier in huis. Honden willen hun eigen nest absoluut niet vervuilen, veel honden plassen en poepen zelfs niet graag in hun eigen tuin. Geef de hond dus voldoende gelegenheid om lekker buiten te wandelen. 

Wanneer een hond geen angst meer hoeft te hebben voor zijn baas kan de band tussen hond en de men enorm sterk worden. Wanneer je de lichaamstaal niet met een menselijke bril maar vanuit de hond leert 'lezen', kun je een band opbouwen met je hond die gebaseerd is op vertrouwen en vriendschap. En daar zullen jullie allebei nog lang plezier van hebben!

Toelating tot publicatie van pawshake https://nl.pawshake.be/blog/hebben-honden-schuldgevoel


» Reageer (14)
26-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige taal
De stilte is nog steeds een prachtige taal,
die weinig mensen kennen

» Reageer (18)
21-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ware stilte
De ware stilte is niet zonder geluiden,
maar zonder gedachten

» Reageer (21)
19-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur
Als iemand echt van de natuur houdt,
vindt men overal schoonheid.

» Reageer (15)
14-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom stinkt mijn hond?

Sommige honden kunnen wel sterk ruiken. Die typische hondengeur ruik je extra goed na een flinke bui of zwempartij, en dat is volkomen normaal. In principe 'stinkt' een gezonde hond dan ook niet. Wordt de lucht écht onaangenaam, dan kan er dus iets aan de hand zijn. We vertellen je alles over de geur van een hondenvacht en wat je moet doen als de vacht gaat stinken.

Welke rassen stinken soms?

Hoe de vacht van een hond ruikt, verschilt per individuele hond en per ras. Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben vaak een sterke geur.

Andere honden zoals Poedels, Akita's, Shi Tzu's of Windhonden stinken niet en zijn soms bijna geurloos.

Sommige hondenrassen hebben ook een wat vettigere vacht, die een beetje 'afgeeft' als je ze aait: dat zie je vooral bij Retrievers en andere waterhonden. Zij scheiden wat meer talg af om hen te beschermen tegen vocht en kou. 

Waarom stinken honden?

Hoewel wij zelf vinden dat gezonde honden helemaal niet stinken, heeft de hond wel een eigen, natuurlijke lichaamsgeur. En die heeft ook een functie: honden verspreiden hun individuele lichaamsgeur om te laten merken aan de omgeving 'dit ben ik' en om hun territorium af te bakenen. Honden scheiden die geur vooral uit rondom de oren en via de voetzolen: vandaar dat veel honden hun 'voetjes afvegen' na een plasje. Ze wrijven dan gewoon hun geur over de aarde. Honden hebben ook klieren in en rondom de oren die een geur afgeven. Als de hond gezond is ruik je dat wel, maar stinkt het niet. Beginnen de oren echt vies te ruiken, dan kan dat duiden op een bacterie- of schimmelinfectie.

Lekker stinken: rollen in de viezigheid 

Veel honden vinden het heerlijk om te rollen in stinkend spul zoals rotte vis en andere dode dieren, maar ook in poep of verrot voedsel. De meest voor de hand liggende verklaring is dat ze dit gewoon lekker vinden ruiken.

Honden beleven geur heel anders dan wij mensen. Wij houden misschien van parfum- en bloemetjesluchten, maar een hond heeft daar een afkeer van. Een hond die gewassen is met een geparfurmeerde shampoo, zal zich daarna ook het liefste weer lekker rollen in de viezigheid om dat 'onnatuurljike' geurtje weg krijgen.

Rollen in de viezigheid heeft daarnaast te maken met het instinct. Van oudsher heeft het een tactisch voordeel om niet als een prooi te ruiken, zodat de vijand misleid wordt. Een lekkere geur van een stinkend karkas is daar heel geschikt voor... Wil je de hond na zo'n rolpartij wassen, gebruik dan een geurloze hondenshampoo. Helemaal voorkomen dat je hond in de viezigheid wil rollen kun je helaas niet, wel kun je leren te herkennen wanneer hij dreigt te gaan rollen en hem zo tijdig afleiden en het gedrag stoppen. 

Help! De vacht van mijn hond stinkt

Stinkt de vacht van jouw hond meer dan gebruikelijk? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst de vachtconditie zelf. Bij honden met een langere vacht en honden die veel zwemmen kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. 

Een goede vachtverzorging door regelmatig borstelen, het verwijderen van vuil en overtollige haren kan dit vaak voorkomen. Ook het schoonhouden van de buitenkant van de oren en het eventueel wegknippen van overtollig haar zorgt dat de oren kunnen 'ventileren' en bacteriën en schimmels minder kans krijgen. Het (te vaak) wassen van je hond met shampoo werkt vaak juist averechts, het verstoort de natuurlijke balans van de huid waardoor de vacht juist sneller extra vettig wordt.

Lekker kroelen ter inspectie

Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen en te aaien zorg je gelijk voor een regelmatige inspectie. Zo kun je tijdig huidproblemen zoals schilfers, infecties en ongedierte zoals teken en vlooien op het spoor komen. Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op onderliggende problemen zoals voedselallergie, een teveel aan afvalstoffen (slechte voeding), schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen. Stinkt de vacht van je hond structureel? Ga dan zeker even langs de dierenarts. 

Heb je een wat oudere hond? Dan kan het zijn dat de vacht wat sterker gaan ruiken dan vroeger omdat zijn weerstand en lichamelijke processen wat achteruit gaan. Lever en nieren werken wat minder waardoor de huid wat meer afvalstoffen gaat uitscheiden, en dat ga je ruiken. Maak je niet te veel zorgen maar blijf wel in de gaten houden of je hond geen andere tekenen van ziekte of pijn vertoont. 

We houden natuurlijk van álle honden, en ook van die gezonde hondenlucht Ben je er toch niet zo'n fan van? Houd dan de omgeving van de hond extra goed schoon. Op die plaatsen blijven vaak haren en huidschilfers hangen waar bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Was regelmatig zijn kussens en dekens (met parfumloze wasmiddel). Maak ook de vloeren en muren in de omgeving van de honden schoon met eco-schoonmaakmiddel. Op die manier blijven vieze geurtjes langer weg.

Met toelating van pawshake  https://nl.pawshake.be/blog/waarom-stinkt-mijn-hond


» Reageer (15)




For this blog to translate into the language of your choice? Select your language below.

 




Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



Onze kampioen teven,

Belgisch,Nederlands en internationaal kampioenen









Blog als favoriet !


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto








Foto

Blog als favoriet !


Willekeurig SeniorenNet Blogs
loeske
blog.seniorennet.be/loeske


Bedankt Jos

Bedankt Henk en Anneke

Bedankt Aafke

Bedankt Eddy

Bedankt Maroeska

Bedankt Ingrid

Bedankt Sylvain

Bedankt Eddy

Bedankt Noëlla

Bedankt Roosje

Bedankt Alois

Bedankt Nadia

Bedankt Rita

Bedankt Rudy

Bedankt Jeannine

Bedankt Benthe

Bedankt Annie en Rogier

Bedankt Marianne

Danke Hans-Juergen & Ninja

Danke Karin,Alex ,Eyla und Easy

danke Carina

Danke Sandra

Danke Cindy-Lou,Rosmarie und Peter

danke Carina

Danke Helga und piccolo

Danke Angelita

Danke Christine

 

Danke Eva

Danke Engelchen


Zoeken met Google




Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!