Inhoud blog
  • vervolg 2
  • Vervolg 1
  • Vincent Van Gogh en de stromingen in de schilderkunst in het laatste kwart van de 19de eeuw.
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vincent Van Gogh

    19-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg 2
    Vanaf oktober 1864 wordt Vincent eerst naar de dorpsschool en later naar de kostschool van Zevenbergen gestuurd, en vervolgens, vanaf september 1866 naar de Hoge Burgschool (HBS) in Tilburg dit tot maart 1868. Toen is hij plots naar het ouderlijke huis in Zundert teruggehaald. Waarom Vincent het lopende schooljaar nog voor het einde ervan verliet is voor altijd en raadsel gebleven. Het enige dat we weten is dat zijn schooluitslagen goed zijn en dat hij een bijzondere aanleg heeft voor tekenen.
    Pas 17 maand later, in augustus 1869, hij is dan 16 jaar, gaat Vincent in dienst als jongste bediende bij kunshandel Goupil en Co. in Den Haag. De leiding daarvan wordt waargenomen door één van zijn ooms.
    Van de tien broers en zussen die Vincents vader had zijn er vier voor Vincent belangrijk geweest namelijk Hendrik Van Gogh (oom Hein) die kunsthandelaar was te Brussel en waarbij Vincents jongere broer Theo zijn  eerste werkervaring opdeed, dan Johannes Van Gogh, een marine-admiraal, bij wie Vincent later in Amsterdam een jaar zal verblijven, vervolgens Cornelis Van Gogh ofte oom Cor, eveneens kunsthandelaar en tenslotte oom Cent, tevens Vincents peetoom. Oom Cent heeft in Den Haag zelf een handel in kunst opgezet. Later zou het een filiaal worden van de Parijse internationale kunsthandel "Maison Goupil". Het is in deze kunsthandel dat Vincent onder de directe leiding van de heer Tersteeg als 16-jarige begint te werken. Zijn vrije tijd besteedt hij vooral aan  het veelvuldig bezoeken van de Haagse musea en daardoor leert hij het werk van o.a. Millet, Israels en A. Mauve kennen en waarderen. Laatstgenoemde, schilder van de Haagse School, zal jaren later nog een belangrijke rol in Vincnets leven spelen.
    Dat was het dan weer. Bij leven en welzijn tot de volgende keer!

    19-08-2006 om 18:55 geschreven door orsay

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (93 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 1
    Vincent-Willem Van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in het dorpje Zundert ( nu Groot-Zundert) gelegen in de nederlandse provincie Noord-Brabant op slechts enkele kilometer van de belgische provincie Antwerpen. Hij was de zoon van dominee Theodorus Van Gogh en van Anna-Cornelia Carbentus. Het toeval wilde dat zijn moeder Anna precies één jaar vroeger, dag op dag, beviel van een eerste zoon die evenwel dood geboren werd. Dit jongetje werd ook Vincent-Willem genoemd en men kan momenteel nog steeds zijn grafsteen bezoeken op het parochiekerkhof naast het kerkje van Groot-Zundert. Na Vincent werd het gezin nog gezegend met vijf kinderen namelijk Anna (1855), Theo (1857), Elisabeth (1859), Wilhelmina (1862) en ternslotte Cornelis (1865).
    Toendertijd was Zundert een overwegend katholiek dorp. Vader Van Gogh was evenwel dominee van de protestantse Hervormde Kerk en had daardoor niet al te veel toehoorders in zijn kleine kerkje waarbij zijn functie binnen de protestantse kerk er niet interessanter op werd en waarbij hij,  mede door de opvolging van zulke oninteressante en weinig lonende overplaatsingen, mettertijd verbitterde.
    Tot het jaar 1865 is over Vincent niet al te veel geweten. Enkel uit het relaas van sommige familieleden weten we dat de kleine Vincent zelden speelde met zijn broer Theo of met zijn drie zusjes en dat hij graag alleen door de velden liep en rondtrok door de wijde omgeving. Zundert met zijn vlakke horizon, zijn overwicht aan grijze tinten, zijn melancholische en nevelige luchten, of  ook dat hij graag alleen zat te tekenen aangemoedigd door zijn moeder. Verschillende van deze tekeningen zijn tot op heden bewaard gebleven en geven reeds een fantastisch inzicht in de enorme capaciteiten van Vincent als schetser en tekenaar.
    Ziezo, bij leven en welzijn, tot morgen voor het vervolg.

    18-08-2006 om 00:00 geschreven door orsay

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (37 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vincent Van Gogh en de stromingen in de schilderkunst in het laatste kwart van de 19de eeuw.

    De bedoeling van deze blog is het relaas te schrijven van de 19de eeuwse schilder VINCENT VAN GOGH, en de kunstgeschiedenis van de laat 19de eeuw in relatie tot Vincent Van Gogh. Regelmatig zal er een pagina bijgevoegd worden over Vincent en zijn omgeving, te beginnen in het jaar 1853, zijn geboorte, en zo verder tot bij zijn overlijden in 1890. Deze blog zal dus geruime tijd in beslag nemen eer het laatste woord is geschreven. Als een soort "mengelwerk", maar we komen er wel, beetje bij beetje.

    17-08-2006 om 00:00 geschreven door orsay

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (52 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-04-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/orsay

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    16-04-2005 om 17:49 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/08-20/08 2006
  • 11/04-17/04 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!