Waaraan kan ik zien of champignons vers zijn?
Bij aankoop moeten champignons gaaf en mooi wit van kleur zijn, zonder bruine vlekjes. Bovendien moeten ze stevig aanvoelen. Dit is wat moeilijk te controleren als champignons in een bakje worden gekocht. Zien champignons er in het bakje nat en glibberig uit, dan zijn ze niet vers.
Hoe moet ik champignons bewaren?
Bewaar champignons tot gebruik in de verpakking of afgedekt met plastic in de koelkast. Ze zijn dan 2-3 dagen houdbaar. Het beste is echter champignons zo snel mogelijk na aankoop te gebruiken. Hoe verser, hoe smakelijker. Bewaar champignons niet samen met knoflook of uien. Champignons nemen namelijk snel een geur over.
Hoe moet je champignons schoonmaken?
Champignons moet je droog schoonmaken met een borsteltje, vochtig doekje of keukenpapier. Als champignons in ruim water worden gewassen nemen ze veel vocht op - een soort sponseffect - dat ze loslaten tijdens de bereiding. Dit gaat ten koste van de smaak. Snij aan de onderkant van de steeltjes een plakje af. Snij de champignons zo nodig in plakjes.
Hoeveel champignons reken je per persoon?
Champignons bestaan voor een groot deel uit water. Uit metingen blijkt dat paddenstoelen, waaronder champignons, ongeveer een kwart van hun gewicht verliezen bij koken of bakken. Reken per persoon voor gebakken of gekookte champignons als bijgerecht op ongeveer 75 g per persoon. Eet je champignons als groente dan heb je ongeveer 200 gram champignons per persoon nodig.
Mag je champignons invriezen?
Je kunt champignons invriezen, mits je ze vooraf blancheert of sauteert. Blancheren wil zeggen: kort koken in kokend water. Sauteren houdt in dat je de champignons kort al omscheppend in boter of olie bakt. Laat champignons na het blancheren of sauteren uitlekken op keukenpapier en vries ze los op roosters in. Doe de (plakjes) champignons daarna in diepvrieszakjes of -doosjes. Champignons zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
Bevatten champignons resten gewasbeschermingsmiddelen?
De Nederlandse champignon is een milieubewust geteeld product. Door verkorting van de teelt en het gebruik van kwalitatief goede grondstoffen gebruikt een champignonkweker weinig of geen gewasbeschermingsmiddelen. Teeltverkorting zorgt ervoor dat concurrenten van champignons, zoals andere schimmels, geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Bovendien worden champignons geteeld bij een niet al te hoge temperatuur, waardoor deze concurrenten minder snel groeien. Voor de bestrijding van insecten wordt onder meer gebruik gemaakt van vangplaten en vliegenlampen. Alleen in uiterste nood worden gewasbeschermingsmiddelen ingeschakeld. Het teeltproces wordt nauwkeurig gestuurd door proces- en klimaatcomputers. Tenslotte wordt in kwekerijen zo hygiënisch mogelijk te werk gegaan. Om ziekten en plagen te voorkomen werken champignonkwekers volgens strenge regels aangaande de hygiëne. Men mag daarom bijvoorbeeld nooit een champignonkwekerij betreden zonder eerst door een bak met ontsmettingsmiddel te lopen.
Wat is het verschil tussen gewone en biologische champignons?
Het verschil tussen biologische of ecologische champignons en champignons van de gangbare teelt is dat bij biologische teelt het compost komt van biologische landbouwbedrijven. Het assortiment ecologisch geteelde paddenstoelen bestaat onder andere uit de witte champignon, de kastanjechampignon, de Portabella, de oesterzwam en de shii-take.
Kun je champignons eten in plaats van vlees als je vegetarisch wilt eten?
Gelet op de voedingsstoffen eiwit, ijzer en diverse B-vitamines, zijn champignons geen volwaardige vervangers van vlees. Champignons bevatten wel eiwit en ijzer. Wat betreft de voedingswaarde komen champignons eerder overeen met groenten. Tegenwoordig eten en drinken veel mensen echter vaak producten die rijk zijn aan eiwit, zoals kaas en melk. Wanneer je geen vlees eet en het vlees af en toe vervangt door paddenstoelen kan dit prima. Maar dan moet je wel regelmatig melk(producten) en kaas eten en drinken.
Vegetariërs gebruiken relatief veel champignons, omdat ze veelzijdig zijn en een lekkere stevige bite hebben. Ook kun je er gerechten mee bereiden die op het bord als vleesvervanger kunnen dienen, bijvoorbeeld gegrilde champignons, champignonburgers en champignonragout. Voordeel van champignons is dat ze geen vet bevatten.
|