Sedert 04 maart is er in Deinze en omstreken géén petanque meer te beleven. Voor velen van ons begint het wel te wegen. Hier en daar is er wel een enkeling die zich waagt om op een verlaten petanqueplein een bal te gooien. Kwestie om toch maar niet totaal de handeling kwijt te spelen.
We kunnen ook niet bij elkaar gaan om te praten over petanque. Samenscholen is verboden! En zelfs beperkt tot 4 steeds dezelfde personen... Of is die maatregel nu al achterhaald? 'T is toch niet gemakkelijk om alles te volgen, te begrijpen, toe te passen. Moeilijk om met 2, 4 of zes een partijtje petanque te spelen! Geduld zullen we nog moeten hebben en ook hoop, opdat de versoepeling van de maatregelen niet tot een nieuwe resem quarantainemaatregelen leidt!
Een andere methode is voor zij die echt gebetenzijn door deze sport, om op computer kijken naar wedstrijden van "La marseillaise", Europese- en wereldkampioenschappen, Trophée des villes, Trophée l'équipe....enz! Maar kijken is niet beleven! Want wat gaat er boven een heerlijk partijtje petanque, met maten, in de gezonde buitenlucht, in de zon en met een lekker drankje?
We hebben onze reporter van het OKRA-krantje op pad gestuurd. Hij ging op bezoek voor een interview bij één van de winnaars van het OKRA-kermistornooi-Astene 2019.
*** HOE IS HET OM IN DEZE CORONATIJDEN ZONDER PETANQUE LE LEVEN?
@ Ja dat wordt wat moeilijker en moeilijker. Niet meer petanquen begint door te wegen. Je gaat al eens aan vroeger denken. Herinneringen komen naar boven. Zeker nu dat in normale tijden, de tornooi-periode is aangebroken.
*** HERINNERINGEN ZEGT U. AAN WAT ZIT U DAN TE DENKEN?
@ Och aan van alles eigenlijk. Hoe tof onze sport is. Samenkomen voor een partijtje petanque in de open lucht, in de zon, met de maten zwanzen en babbelen, plezier maken, een dranksen (of meer), elkaar weerzien. Dat mis je en voor sommigen zoals voor mij bevoorbeeld, de stress van de tornooien. Je sportzak klaarmaken met je materiaal dat je zorgvuldig hebt nagekeken, drankskes, energierepen, handdoek, zonnecrème...
*** WAT BETEKENEN TORNOOIEN VOOR U? DRAAIT HET OM "WINNEN"?
@ Als je aan tornooien deelneemt dan moet je een winnerstype zijn. Maar let wel er komen veel andere aspecten bij kijken. Eerst en vooral jouw medespelers. Als de opgang verkeerd loopt wordt het al moeilijk! Te dicht is niet altijd goed, te ver al zeker niet! De middenspeler moet ook goed pointeren en eventueel een bal schieten. De schutter moet ook accuraat zijn in zijn schieten. U ziet het is een teamsport en je bent altijd maar zo sterk als je zwakste schakel. Eén schakel die minder is die dag en .... de vogel is rap gaan vliegen! Ook de factor geluk speelt een rol. Een steentje verkeerd, een counter die niet voorzien was, de loting die zwaar is e.d.
*** WAT IS VOOR U HET MOOISTE TORNOOI? IK VERONDERSTEL HET TORNOOI DAT JE HET MEEST GEWONNEN HEBT!
@ In feite niet! Want voor mij is het tornooi van de club de mooiste, ook om te winnen. Ik persoonlijk heb daar de meeste stress. Je weet als een team van Okra wint dat het bestuur tevreden is. Dus je wil die dag presteren. 'T is ook leuk de ganse dag door. De pleinen zijn fantastisch. De supporters zijn daar. Het middageten is goed: wat dacht je van varkenswangetjes, friet en oude groentjes? Een goede organisatie van het tornooi. Nooit geen problemen. Dat maakt het. En ja, als je dan wint, zoals vorig jaar dan en je superblij.
*** IK VERONDERSTEL DAT HET PRIJZENGELD OOK EEN ROL SPEELT?
@ Je moet weten dat er in onze categorie weinig voor geld wordt gespeeld, slecht 2 keer heb ik aan dergelijk tornooi meegedaan. Anders zijn het natura prijzen: flesje wijn, cava, klomp kaas, hammetje, groenten, fruit, douchegel... Dat maakt dat de partner ook tevreden is als je daarmee thuiskomt!
*** DANK U VOOR HET GESPREK. HOPELIJK HERNEEMT DE PETANQUE BINNENKORT.
@ Ik kijk er reikhalzend naar uit dat wel, alhoewel het seizoen heel kort zal zijn denk ik en voor zover er nog een petanqueseizoen zal zijn in 2020!
Gerald
|