In 1964 heb ik in Londen gewoond en
gewerkt. Ik ontmoette een Engelse ondernemer die een export kantoor had.. Hij
was onder de indruk van mijn talenkennis en mijn bekendheid met de exportwerkzaamheden.
Aanvankelijk zou ik bij hem op kantoor
werken en hij zou zorgen voor een workingpermit. In die tijd kon je in Engeland
alleen een workingpermit krijgen als je domestic work (huishoudelijk werk) dee.
Hij bezwoer me echter dat dat geen probleem zou zijn want hij had relaties.
Enfin, ik ben begonnen en na drie
weken kwamen ze van de vreemdelingenpolitie om mij mee te delen dat ik daar
niet meer mocht werken.
Probleem dus ! Nu woonde ik in een
hotel in Seven Sisters Road en de eigenaar was een Hollander. Ik vertelde hem
dat ik nog een maand zou blijven en dat ik weer terug moest naar Holland omdat
mijn geld dan op was.
Nu had ik al diverse malen
bijgesprongen in de receptie als tolk en hij stelde voor dat ik bij hem kwam
werken als receptionist, maar op de vergunning zou zetten dat ik als hulpkok
fungeerde.
Zo gezegd zo gedaan. Ik heb daar twee
jaar gewerkt met plezier en zo kon ik s avonds naar school gaan om mijn taal
te perfectioneren.
s
Morgens bij het ontbijt kregen we altijd bacon and eggs De bacon was altijd
slap en niet echt lekker. Op een morgen vroeg ik aan Lilly, het dienstmeisje of
de kok het spek eens goed kon uitbakken. Ze ging het vragen en de kok wist niet
hoe dat moest. Toen heb ik aangeboden om het hem voor te doen. Bij mijn
tafeltje aangekomen begon ik te eten. Een andere gast die alles gevolgd had,
wilde dat ook wel. Ik heb toen voor hem ook zon ontbijtje gemaakt. En vanaf
die dag heb ik elke morgen de ontbijten klaar-gemaakt voor die stijve Engelsen.
Op een gegeven moment heb ik
voorgestgeldm om een Hollandse week te organiseren. Dat zag hij wel zitte, dus
ik heb een week lang Hollands gekookt en op woensdagavond een lezing gehouden
over de Deltawerken. Ik kreeg daar veel hulp bij van het Nederlandse consulaat.
Ik heb die Engelsen nog nooit zo zien eten. Eindelijk kregen ze eens een goeie
prak. Boerenkool, zuurkool, nasi en Hollandse pudding erbij. Ze hebben genote
en ik kreeg veel complimentjes. Leuke tijd geweest.
In 1966 ben
ik daar weggegaan en na een paar weken Holland, ging ik op de bonnefooi naar
Duitsland waar ik direct kon werken als tolk vertaler. Dat vertel ik later.
|