Op 20 maart trokken we naar KTA Welvaartstraat in Aalst. Daar speelden we samen met een groep leerlingen (elektriciteit oa) het levensloopspel. Aan de hand van vragen kwam een gesprek op gang over relaties, ontspanning, de maatschappij en opvoeding.
Een verslag volgt gauw, maar hier al enkele foto's!
Donderdag 23 maart hadden we de eer om na ons héérlijk dessert ( koffie met toch wel héél grote mattetaart) een bezoekje te brengen aan het dance café 'The Factory' waar we vriendelijk ontvangen werden door Flipo en Karim. Karim vertelde ons dat hij half Marokaans is, 27 jaar en dat hij 'The Factory' nog enkele jaren wil uitbaten. Dit beroep kan je niet te lang doen, vind hij. Want, een relatie en kinderen gaan niet samen met dit o zo leuke beroep.
The Factory is enkel open op vrijdagavond van 23u tot 6u en op zaterdagavond van 24u tot 8u.Tussen 2u en 6 u 's nachts, zit de dance fabriek er stampvol. In onzen tijd, draaiden zulke business enkele uurtjes vroeger. Maar, de jeugd van tegenwoordig amuseert zich nu ook zéér goed.Er wordt vooral gedanst op techno en trance muziek en het kan geen kwaad als de decibels daarbij flink de hoogte ingaan. Want, alles is er volgens de normen goed geisoleerd. Dus de buren hebben geen last van het lawaai. Dit zal wel anders klinken dan The Beatles zeker, maar alles kent zijn tijd.
Er is zelden last van ruziemakers en eens je het er te bont hebt gemaakt word je voorgoed de toegang ontzegd. De politie heeft er dus weinig te doe. Ook wanneer je inslaap valt, word je buiten gezet.Het personeel bestaatuit twee buitenwippers, drie dj's , 4 tot 5 garçons, 2 man achter de toog, 1 WC -madam (50 cent) en 1 madam voor de vestiaire.Er wordt ook gewerkt met een dresscode, deze houdt in: geen petjes( om beter herkenbaar te zijn in geval van), geen tshirts zonder mouwen en op zaterdag worden er geen sportschoenen gedragen.Kwestie van deftig te zijn. Bij het binnenkomen betaal je 5 euro.
Je kan ook gratis een lidkaart bekomen voor als je er een verjaardagsfuif wil geven. Dan verkrijg je voor je genodigden vrijkaarten en jij betaalt dan x aantal drankbonnen die je uitdeelt aan je vrienden.
Op vrijdag betaal je voor een gewoon pintje 1,80 EURO. Op zaterdag is dat 2,50 euro. Als je wodka wil drinken dan betaal je 7 euro, wodka cola 7,5 euro en wodka redbull is 10,5 euro.Mij klinkt het verstandig om op deze cocktails geen ganse avond uit te gaan want, dit kan een duur nachtje worden.
Tot 5u 's morgens vind je er vooral jongeren tussen 18 jaar en 30 jaar. Maar, hoe later in de nacht, hoe schoner het volk. Dus na 5u komen de 30+'ers
Drugs worden zeker niet toegelaten in 'The Factory'. Wiet kun je er dus niet roken, maar andere middelen zijn moeilijk te controleren. Als de politie er eens een razia houd, vind men vooral veel stuf op de grond.
Dat is den moderne tijd zeker?Waarmee ik vooral niet wil zeggen dat de jeugd nu slechter is. De jeugd die nu nog studeert consumeert duidelijk minder dan werkende jongeren. Die laten de euro's rollen, maar ja, uitgaan kost geld.
En, 1 maal per jaar, in november, wordt er een fuif georganiseerd voor de oudere jeugd. Dat wil zeggen: voor de 50+'ers.Waarom zouden wij niet eens uit de bol gaan? Laat ons ook eens een nachtje gaan shaken.Das nog goed voor de conditie. Met de nodige oordopjes en de dag nadien platte rust, moet dat wel lukken zeker? Met zijn allen daarheen!
Tot dan ?
Marleen
Bezoek aan café 'Promille'
Mijn eerste indruk was, dat de muziek veel te luid stond. Hierop antwoordde de bazin Eva dat het in het weekend nog twee keer zo luid stond. Dus, dat is heel slecht voor het gehoor van de jeugd en iedereen die er aanwezig is.
De uitbaatster vertelde ons ook dat er een goede structuur was in de dancing. Aan de ingang bevonden zich twee mannen die de passen controleren en er was nog een derde man om binnen alles te controleren.
En dan was er nog Eva. Ik veronderstel dat ze dat goed doet want, het toeval is dat ik haar heel goed ken. Maar, ik wist niet dat ze de 'Promille' uitbaat.
-Marcella Matthys -
Een kijkje nemen in het uitgaansleven van Aalst centrum.
We zijn naar de 'Promille' geweest en daar kregen we uitleg van de bazin, Eva.
Tijdens ons bezoek heb ik twee meisjes aangesproken met de vraag: Voelen jullie zich veilig in Aalst?
Ze antwoordden me dat ze zich veilig voelen als ze binnen zijn, op café. Op straat voelden zij zich niet veilig. Ik stelde deze vraag ook aan drie jongens en een meisje die aan het kickeren waren. Zij voelden zich wel veilig, maar niet als er vreemden binnenkwamen op café.
2e bijeenkomst - Aalsters project / straathoekwerk / uitgaan
Noël De Wolf van dienst Ruimtelijke Ordening - Planning stelt het project parktuin Schelfhout voor.
Straathoekwerker Jörgen Van Ginderdeuren vertelt over zijn ervaringen binnen het Aalsters straathoekwerk...
Joke Van de Velde van de dienst Preventie neemt ons mee naar Cafe Promille, waar we een babbel hebben met uitbaatster Eva. En we trekken naar The Factory, een dancing in het Sluierstraatje, waar we met de jonge uitbaters Karim en Filip een fruitsapje drinken
De fotograaf van dienst lag met een griepje thuis, maar enkele fijne reportages van de deelnemers volgen nog! Ondertussen kan je via de links al wat meer terugvinden over wat we hoorden en bezochten!
Eerste bijeenkomst : Recepten voor een betere buurt
donderdag 6 maart 2008
Tijdens de kennismaking had ik de indruk dat de mensen over het algemeen geen onveilig gevoel hadden.
Ik denk dat de meesten uit nieuwsgierigheid gekomen waren.
Wat mij opviel was dat er geen allochtonen aanwezig waren.
1)Tijdens het bekijken van fragmenten uit het nieuws op twee verschillende zenders, is mij opgevallen dat de zenders het op twee verschillende manieren brachten. Het ging over jongeren die veroordeeld werden voor fraude tijdens het theoretisch rijexamen.
De eerste zender bracht het nieuws zonder namen te noemen. De tweede zender vermelde er ook bij dat het allochtonen waren.
2)Er werd ons gevraagd om een vergelijking van twee nieuwsberichten te maken. Het eerste besteedt aandacht aan de BV's, zowel positief als negatief. Het tweede besteedt minder tijd aan die thema's. Er was meer nieuws dan roddels over BV's.
3)Daarna hebben we twee krantenartikels vergeleken over hetzelfde onderwerp: S.M. Baas en klanten.
De eerste krant bracht het nieuws kort en duidelijk zonder foto's of dikke letters. De tweede krant bracht het nieuws in lange en dikke zwarte letters!In de eerste plaats werd er verteld over eeen priester die erbij betrokken was. Er waren ook foto's bij.
4)Er werd ons ook nog een foto getoond van een man. De man leek op een gangster. In werkelijkheid was het een doodbrave man.
5)Mijn besluit is, dat mensen zich laten beïnvloeden door de media. Aan het negatieve wordt altijd meer aandacht geschonken dan aan het positieve.
Ik denk dat wij beter eens positief zouden moeten gaan denken en, dat we beter niet alles geloven wat we zien en/of horen in de media.
De 1e bijeenkomst zit er op! We maakten kennis met elkaar: 18 deelnemers schreven zich in. Greet (Leerpunt) en Robby (dienst Preventie) stellen zich én het project voor...
Tijdens de 1e bijeenkomst hebben we gesproken over het onveiligheidsgevoel. Wie heeft dat? Wie heeft dat niet? Hoe komt dit? Kunnen we verklaringen vinden? Heeft het te maken met een steeds onveiliger wordende maatschappij? Of zijn er vooroordelen die leven?
We bekijken op welke manier de media een rol spelen in dit alles.
Een verslag volgt, van enkele deelnemers. Hier alvast enkele foto's, maar we vermoeden dat de meeste foto's tijdens de pauze gemaakt werden, toen we even konden relaxen en genieten van een prachtig gepresenteerd stukje Aalsterse vlaai.
Met de 2 sessies 'recepten voor een betere buurt' bereiken we rechtstreeks 2 maal 20 senioren. Dat vinden we alvast geweldig, maar het aantal senioren in Aalst ligt toch wat hoger...
Vandaar onder andere deze blog! Op deze manier willen we nog meer mensen informeren over onze ervaringen. Op deze blog is plaats voor berichten, reportages en beeldmateriaal.
De 2 sessies 'recepten' vinden plaats van 6 maart tot 19 juni. Geef deze blog even de tijd om volledig op punt te staan. Maar vooral: werk er gerust aan mee, jouw inbreng maakt het nog levendiger!
De dienst Preventie van de stad Aalst organiseert 6 doe-namiddagen voor senioren. Tijdens deze bijeenkomsten komt een waaier van thema's aan bod en wil men de deelnemers enkele nieuwe inzichten bijbrengen met betrekking tot veilig samenleven.
(on)veiligheid? Senioren kampen met een groter onveiligheidsgevoel dan de gemiddelde bevolking. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken, zoals de veiligheidsmonitor. Met Recepten voor een betere buurt kunnen senioren uit Aalst en deelgemeenten gedurende 6 bijeenkomsten (starten op 6 maart of 15 mei) op een eenvoudige en gezellige wijze bijleren over het thema veilig samenleven in een aangename buurt.
voordrachten en bezoeken We hebben het over onderwerpen zoals rondhangjongeren, allochtonen, zwerfvuil, criminaliteit en de rol van de media. We brengen eveneens een bezoek aan een moskee, het politiehuis en De Brug. We organiseren dit alles in samenwerking met Leerpunt vzw.
gezellig en voordelig Tijdens de sessies krijgen de deelnemers koffie en gebak. We voorzien ook een leuke en nuttige attentie! Bovendien zijn de bijeenkomsten gratis.
waar en wanneer? sessie 1: van 6 maart tot 8 mei 2008· sessie 2: van 15 mei tot 19 juni 2008, 6 maal op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur bij Leerpunt of op locatie gedetailleerd programma bij aanvang (niet in paasvakantie en op 10 april),
inschrijven kan door contact op te nemen met: Leerpunt vzw Bert van Hoorickstraat 19 9300 Aalst tel. 053 78 15 05 info@cbeaalst.be