2e bijeenkomst - Aalsters project / straathoekwerk / uitgaan
Noël De Wolf van dienst Ruimtelijke Ordening - Planning stelt het project parktuin Schelfhout voor.
Straathoekwerker Jörgen Van Ginderdeuren vertelt over zijn ervaringen binnen het Aalsters straathoekwerk...
Joke Van de Velde van de dienst Preventie neemt ons mee naar Cafe Promille, waar we een babbel hebben met uitbaatster Eva. En we trekken naar The Factory, een dancing in het Sluierstraatje, waar we met de jonge uitbaters Karim en Filip een fruitsapje drinken
De fotograaf van dienst lag met een griepje thuis, maar enkele fijne reportages van de deelnemers volgen nog! Ondertussen kan je via de links al wat meer terugvinden over wat we hoorden en bezochten!
Eerste bijeenkomst : Recepten voor een betere buurt
donderdag 6 maart 2008
Tijdens de kennismaking had ik de indruk dat de mensen over het algemeen geen onveilig gevoel hadden.
Ik denk dat de meesten uit nieuwsgierigheid gekomen waren.
Wat mij opviel was dat er geen allochtonen aanwezig waren.
1)Tijdens het bekijken van fragmenten uit het nieuws op twee verschillende zenders, is mij opgevallen dat de zenders het op twee verschillende manieren brachten. Het ging over jongeren die veroordeeld werden voor fraude tijdens het theoretisch rijexamen.
De eerste zender bracht het nieuws zonder namen te noemen. De tweede zender vermelde er ook bij dat het allochtonen waren.
2)Er werd ons gevraagd om een vergelijking van twee nieuwsberichten te maken. Het eerste besteedt aandacht aan de BV's, zowel positief als negatief. Het tweede besteedt minder tijd aan die thema's. Er was meer nieuws dan roddels over BV's.
3)Daarna hebben we twee krantenartikels vergeleken over hetzelfde onderwerp: S.M. Baas en klanten.
De eerste krant bracht het nieuws kort en duidelijk zonder foto's of dikke letters. De tweede krant bracht het nieuws in lange en dikke zwarte letters!In de eerste plaats werd er verteld over eeen priester die erbij betrokken was. Er waren ook foto's bij.
4)Er werd ons ook nog een foto getoond van een man. De man leek op een gangster. In werkelijkheid was het een doodbrave man.
5)Mijn besluit is, dat mensen zich laten beïnvloeden door de media. Aan het negatieve wordt altijd meer aandacht geschonken dan aan het positieve.
Ik denk dat wij beter eens positief zouden moeten gaan denken en, dat we beter niet alles geloven wat we zien en/of horen in de media.
De 1e bijeenkomst zit er op! We maakten kennis met elkaar: 18 deelnemers schreven zich in. Greet (Leerpunt) en Robby (dienst Preventie) stellen zich én het project voor...
Tijdens de 1e bijeenkomst hebben we gesproken over het onveiligheidsgevoel. Wie heeft dat? Wie heeft dat niet? Hoe komt dit? Kunnen we verklaringen vinden? Heeft het te maken met een steeds onveiliger wordende maatschappij? Of zijn er vooroordelen die leven?
We bekijken op welke manier de media een rol spelen in dit alles.
Een verslag volgt, van enkele deelnemers. Hier alvast enkele foto's, maar we vermoeden dat de meeste foto's tijdens de pauze gemaakt werden, toen we even konden relaxen en genieten van een prachtig gepresenteerd stukje Aalsterse vlaai.
Met de 2 sessies 'recepten voor een betere buurt' bereiken we rechtstreeks 2 maal 20 senioren. Dat vinden we alvast geweldig, maar het aantal senioren in Aalst ligt toch wat hoger...
Vandaar onder andere deze blog! Op deze manier willen we nog meer mensen informeren over onze ervaringen. Op deze blog is plaats voor berichten, reportages en beeldmateriaal.
De 2 sessies 'recepten' vinden plaats van 6 maart tot 19 juni. Geef deze blog even de tijd om volledig op punt te staan. Maar vooral: werk er gerust aan mee, jouw inbreng maakt het nog levendiger!
De dienst Preventie van de stad Aalst organiseert 6 doe-namiddagen voor senioren. Tijdens deze bijeenkomsten komt een waaier van thema's aan bod en wil men de deelnemers enkele nieuwe inzichten bijbrengen met betrekking tot veilig samenleven.
(on)veiligheid? Senioren kampen met een groter onveiligheidsgevoel dan de gemiddelde bevolking. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken, zoals de veiligheidsmonitor. Met Recepten voor een betere buurt kunnen senioren uit Aalst en deelgemeenten gedurende 6 bijeenkomsten (starten op 6 maart of 15 mei) op een eenvoudige en gezellige wijze bijleren over het thema veilig samenleven in een aangename buurt.
voordrachten en bezoeken We hebben het over onderwerpen zoals rondhangjongeren, allochtonen, zwerfvuil, criminaliteit en de rol van de media. We brengen eveneens een bezoek aan een moskee, het politiehuis en De Brug. We organiseren dit alles in samenwerking met Leerpunt vzw.
gezellig en voordelig Tijdens de sessies krijgen de deelnemers koffie en gebak. We voorzien ook een leuke en nuttige attentie! Bovendien zijn de bijeenkomsten gratis.
waar en wanneer? sessie 1: van 6 maart tot 8 mei 2008· sessie 2: van 15 mei tot 19 juni 2008, 6 maal op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur bij Leerpunt of op locatie gedetailleerd programma bij aanvang (niet in paasvakantie en op 10 april),
inschrijven kan door contact op te nemen met: Leerpunt vzw Bert van Hoorickstraat 19 9300 Aalst tel. 053 78 15 05 info@cbeaalst.be