Artsen moeten kleinere dosissen medicatie voorschrijven"

do 04/08/2016 - 19:51 BelgaAls algemene preventiestrategie tegen zelfdoding moeten artsen minder toxische medicijnen en kleinere hoeveelheden medicatie voorschrijven. Dat stelt de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek in het jaarverslag voor de regio Groot Gent. Bijna 80 procent van de Gentse suïcidepogingen gebeurde vorig jaar met behulp van een overdosis medicatie.

Suïcide blijft wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder volwassenen en bij jongeren tussen de 15 en 29 jaar is het zelfs de tweede belangrijkste doodsoorzaak. In het Gentse waren er vorig jaar acht procent meer suïcidepogingen bij vrouwen en was er een totale stijging van de suïcidepogingen met 2,9 procent.

Uit het Gentse onderzoek bleek dat 79 procent van de suïcidepogingen gebeurt met behulp van een overdosis medicatie. "Onderzoeken toont aan dat gebruikte medicatie bij een overdosis meestal wordt verkregen via legitieme kanalen (voorgeschreven door huisarts of psychiater) voor legale doelen (behandelen psychische symptomen)", stelt de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek.

Preventiestrategie

"Als preventiestrategie, gericht op de algemene bevolking, moet artsen worden geadviseerd minder toxische medicatie en kleinere hoeveelheden medicatie voor te schrijven. Het is ook aan te raden om een medicamenteuze behandeling zo kort mogelijk te houden. Voor medicatie die verkrijgbaar is zonder voorschrift van een arts kan worden aangeraden om de inhoud van de verpakking te limiteren en de toegankelijkheid te verminderen", zegt het jaarverslag.

De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek plant meer gedetailleerd onderzoek naar de rol van de beschikbaarheid van psychopharmaca bij suïcidaal gedrag in Vlaanderen in de nabije toekomst. Op basis van de resultaten kunnen preventieve acties ten aanzien van artsen en apothekers worden ontwikkeld, stellen de onderzoekers.

Het rapport pleit ook voor verder onderzoek naar zorgtrajecten na de opname op een spoedopnamedienst. "Een meerderheid van suïcidepogers wordt na behandeling op de spoedopname opgenomen, maar we weten nog maar weinig van het vervolg op deze opname en de effecten daarvan op recidieve suïcidepogingen. De vraag stelt zich bijvoorbeeld in welke mate verwijzing naar ambulante zorg gebeurt en in welke mate gevolg gegeven wordt aan een dergelijke verwijzing.