Pasen in Griekenland
Pasen in Griekenland wordt dit jaar gevierd op 27 april 2008.
Ik zal proberen om u een indruk te geven van het Griekse paasfeest, met de Griekse gewoontes, cultuur, eten en muziek tijdens de paasprocessie. Een heerlijke tijd om bijv. Rhodos te bezoeken.
Pasen in Griekenland is een heuse belevenis, tevens is het paasfeest het begin van het zomer seizoen voor de Grieken. Pasen in Griekenland valt meestal niet gelijk met het paasfeest in de Benelux. Een keer in de 6 jaar valt Pasen gelijk met katholiek Pasen. De aanloop (dagen voor Pasen) naar Pasen is heel bijzonder, nooit heeft u Pasen zo meegemaakt als in Griekenland. De maandag voor Pasen is Grote maandag, zo wordt elke dag van de week "groot" genoemd voor de Pasen. De hele week voor Pasen is leuk om de dorpen in te trekken. Iedereen is bezig met het voorbereidingen van Pasen. De huizen worden geschilderd, huiskamers krijgen een grote schoonmaak. Hoe meer u het binnenland van Griekenland intrekt, hoe meer traditionele zaken u te zien krijgt. U ziet ook regelmatig Griekse jeugd voorbij trekken met stukken hout, voor de brandstapel op "Grote zaterdag". Op de dorpspleintjes lopen oude dametjes naar de lokale bakker om hun Paaskoekjes af te bakken. Als u plannen maakt om Pasen in Griekenland te vieren, zorg er dan voor dat u minstens 4 a 5 dagen voor het Griekse Pasen aanwezig bent, zodat u de aanloop naar het paasfeest niet mist. De eieren worden rood geverfd (het bloed van Christus), de meisjes en vrouwen versieren de Epitafios, een soort draagbaar die het graf van Christus symboliseert, en op vrijdagavond na de kerkdienst wordt meegedragen in een indrukwekkende processie. Dan komt goede vrijdag, die ook "Grote vrijdag" genoemd wordt. SÂ’avonds gaat bijna iedereen naar de Griekse kerk. Daar staat dan de Epitafios van opgesteld. Daarna gaat de processie met het gesymboliseerde graf langs alle kerkjes en kapelletjes van het dorp. Iedereen uit de kerk loopt mee en draagt een lichtje bij zich, zoals een kaars of een lantaarntje. U kunt gerust mee lopen om deze plechtigheid mee te maken. Op zaterdag avond begint het pas echt. Op Grote zaterdag (Megalo Sabbato) gaat het hele dorp naar de Griekse Kerk om 23.30 uur. De ouderen gaan vaak al veel vroeger. Op dat moment heerst er een apart gevoel in de dorpen, het valt niet te beschrijven, maar het wordt nu echt Pasen . Het geeft een gevoel als oudejaarsavond: "we wachten op iets nieuws". Dan om klokslag 00:00 uur slaan de deuren van de kerk open en de priester roept: Christos anesti, wat betekent: "Christus is opgestaan". De klokken gaan luiden, het paasvuur gaat aan, het vuurwerk barst los en iedereen geeft elkaar een lichtje met een kaars die het heilige vuur van Jeruzalem heeft. Iedereen geeft elkaar de hand, het is net nieuwjaarsdag. Het is leuk om wat langer op het kerk plein te blijven, u ziet dan na ongeveer 20 minuten iedereen in de auto stappen of lopen met een kaars in de hand. Het is de kunst om thuis te komen met het heilige vuur. Vandaar dat u mensen (ja geloof het maar) in de auto ziet rijden met brandende kaarsen. Maar de meeste mensen lopen altijd terug naar huis. Op straat komt u veel dorpsbewoners tegen die allemaal roepen: "Christos anesti", u beantwoordt dat met hetzelfde. Thuis gekomen is er weer een Griekse traditie, met de vlam van uw kaars, maakt u boven de deurpost, een kruis. Als u in Griekenland rondreist ziet u veel zwarte kruizen boven de deuren. Daarna wordt er Paassoep en rood geschilderde eieren gegeten. Een rood ei slaat u tegen het ei van uw geliefde, om te kijken wie zijn ei het eerste breekt.
Eerste paasdag in Griekenland begint al vroeg in de ochtend. Overal in de omgeving ziet u rookwolken van de voorbereidingen op de barbecue. Het is een hele klus om een paaslam klaar te maken. Het paaslam aan het spit rijgen is een heel karwei: het lam moet gevuld worden met oregano, olijfolie, zout en peper. Men smeert ook de buitenkant van het paaslam in met een mix van olijfolie, zout, peper en oregano. Daarna wordt er een goed vuur gemaakt, bij voorkeur in een diepe kuil in de grond. Daarin olijvenhout en druivenhout. Dat laat men net zolang branden tot het houtskool wordt. Het lam moet zeker 6 uur braden, dus gaat het Paaslam al om 08:00 uur in de morgen boven het vuur Tijdens het draaien van het paaslam, schuift men het houtskool naar beiden kanten om te voorkomen dat het recht onder het lamsvlees ligt want dan verbrandt het vlees te snel. Om 14:00 uur is het dan zover, het Paas diner kan beginnen. Dit is een feestelijke dag met vrolijke Griekse muziek, wijn, Griekse salades, dakos (hard brood met tomaten, uien oregano, peper, zout, feta en olijfolie er op) en vele andere gerechten. Het paasfeest gaat door tot ver in de avond. Tweede paasdag is een luier dag, mensen gaan uit eten, de Griekse taveernes zijn allemaal vol. Veel Grieken trekken erop uit om familie in de bergen te bezoeken, of gezellig met de familie uit eten te gaan. Ik raad u ook aan om lekker erop uit te gaan.
|