DAGTRIP NAAR SYMI
Het is zeer aan te bevelen om tijdens uw verblijf op Rhodos een dag excursie te maken naar het eiland Symi.
Vanuit de haven van Rhodos is het ongeveer een uur varen naar dit mooie eilandje.
Het beste kunt deze excursie op Rhodos boeken bij een agentschap of nog beter aan de Mandrakihaven in Rhodosstad. De reden hiervoor is dat u dan in de meeste gevallen goedkoper uitbent dan dat u de trip bij uw reisorganisatie boekt.
Algemene info
Symi behoort tot de Dodecanese eilanden en ligt 24 zeemijlen ten Noord Westen van Rhodos en 255 zeemijl uit de haven van Piraeus. Het hoogste punt is de berg Vigla met een hoogte van 616 meter. Het is een klein eiland van slechts 67 vierkante kilometer. Het grootste gedeelte van het eiland is rotsachtig en bedekt met stenen.Twee dorpen vormen de gemeente Symi, te weten Chorio en Gialos. Pedi in de gelijknamige baai en Nimporios eveneens in de gelijknamige baai hebben een paar inwoners. Er is ook een groot kloostercomplex, dat door elke excursie wordt aangedaan, Panormaritis genaamd, waar ongeveer dertig mensen wonen die zorgdragen voor het klooster. In Gialos vind u talrijke winkeltjes, taveernes en visrestaurantjes waar u van een heerlijke vismaaltijd kunt genieten. Hieronder volgt een stukje geschiedenis over Symi.
Geschiedenis Symi
De geschiedenis van het eiland begint in de oudheid toen het eiland tijdens verschillende periodes steeds een andere naam had, zoals Kirki, Aigli en Metapontis. De huidige naam van het eiland komt voort uit de Griekse mythologie, n.l. van de nimf Symi die volgens de mythes trouwde met de God van de zee, Poseidon. Homerus beschrijft Symi al in zijn boek (8ste eeuw voor Chr.) voor zijn deelname aan de Trojaanse oorlog die geleid werd door de Symiot Koning Nereas. Later in de geschiedenis omstreeks 1309 werd Symi verovert door de ridders van St. John. Vanaf nu volgde er een periode van welvaart, mede door de ontwikkeling van de scheepsbouw, de sponzenindustrie en andere ambachten. In 1832 werd Symi overheerst door de Turken, waarna in 1912 de Italianen de overheersers waren. Vanaf het moment dat de schepen gemotoriseerd werden en het sponzen duiken achteruit ging en niet te vergeten de Tweede wereld oorlog ook over Symi aandeed begon voor het eiland en haar bewoners een periode van armoede. Hierdoor vertrokken veel oorspronkelijke bewoners naar andere oorden. Vanaf 1943 kwam het eiland in Duitse handen waarna in 1944 de Engelsen het eiland weer heroverde.
Op 8 mei 1945 ondertekende de Duitsers het overgaveverdrag over de gehele Dodecanese eilandengroep, waarna op 1 april het Britse militaire commando de rechten over Symi overdroeg aan de Grieken.
Op 8 maart 1948 tenslotte, werd op Symi het protocol over de volledige integratie van de Dodecanese eilanden in Griekse staat ondertekend.
|