Geschiedenis
Het eiland werd door een vóór-Griekse bevolking bewoond en bewaart nog resten van de Egeïsche beschaving (Minoïsche tijd). De Doriërs uit Argos waren de voornaamste bezetters; misschien waren zij wel de stichters van Kamiros, Lindos (de rijkste nederzetting) en Ialysos. Met hun aankomst houden de legende en de cultus van die Tlepolemos verband, een cultus die toegevoegd werd aan de oude zonnecultus (Helios) op de eilanden. De veroveraars sloten zich aan bij de Dorische Hexapolis en stichten buiten Rhodos talrijke kolonies (Gela, Siris, Sybaris, Rhode, enz...); ze hielden zich intensief bezig met het verhandelen van produkten uit Egypte en Fenicïe. Omstreeks 408 v.Chr. werd een hoofdstad gesticht, gebouwd door Hippodamos van Milete, volgens een regelmatig plan en goed versterkt: Rhodos.
Toen de democratische pro-Atheense partij de overwinning behaalde, sloot Rhodos zich aan bij de Delisch-Attische zeebond, maar de onenigheid tussen oligarchen en democraten verwekte heel wat inwendige moeilijkheden, zodat Rhodos meermaals in opstand kwam, onder andere in 411-412, toen het de Peloponnesische vloot herbergde, en in 357, toen het deelnam aan de bondgenotenoorlog.
Na de dood van Alexander de Grote verdreven de Rhodiërs het Macedonisch garnizoen, sloten een bondgenootschap met Egypte en boden weerstand aan een langdurige belegering door Demetrios Poliorketes (305-304). Aangemoedigd door het verval van Athene, breidden ze hun vloot en de fabrikatie van oorlogsmaterieel aanzienlijk uit. Ze verwierven een grote reputatie als zeelui. Ze hielden zich buiten de conflicten tussen de hellenistische vorsten, tenzij het erom ging de grote handelsroutes op zee vrij te houden (veldtochten tegen Byzantium en de koningen van Pontos); strijd tegen de Kretenzische zeerovers.
Hun regeringsvorm was stabiel en gematigd en stond onder de leiding van een college van prytanen. Rijk geworden door de handel, maakten zij van hun hoofdstad een intellectueel en artistiek centrum, waar de studie van welsprekendheid en filosofie een hoge vlucht nam (Panaitios, Apollonios van Rhodos).
In de 3de eeuw v.Chr. werd door Chares van Lindos de beroemde kolos gebouwd. Rhodos was aanvankelijk bondgenoot van Rome, waarvan het in 188 v.Chr. zelf Lycië en Karië tot aan de Meander toevertrouwd kreeg. Nochtans werden de goede betrekkingen tussen beide vrij snel slechter. In 167 v.Chr. werd Karië weer aan Rhodos ontnomen, omdat het in bepaalde omstandigheid liever bemiddelaar dan bondgenoot was geweest. Anderzijds had Rhodos in die tijd te lijden onder commerciële concurrentie van Delos. Omdat het uiteindelijk partij koos voor Caesar, werd het na diens dood door Cassius verwoest (43). Na een tijdelijke aansluiting bij de provincie Asia (44 tot 53 n.Chr.), werd het definitief Romeins gebied onder Vespasianus. Diocletianus maakte er de hoofdstad van de eilandenprovincie van. In 654 werd Rhodos veroverd door de Saracenen, die het slechts korte tijd in hun macht hielden. Onder de Byzantijnse overheersing trachten de Italiaanse kooplui, met name Venetianen en Genuezen, er steeds meer vaste voet te krijgen. In 1310 werd het eiland veroverd door de Johannieters die uit Palestina waren verdreven; zij bevorderden het vrije handelsverkeer, maar lieten ook de roverij toe. Na een mislukte poging in 1480 namen de Turken in 1522 het eiland in na een langdurige belegering.
Italië veroverde Rhodos in 1912 naar aanleiding van een oorlog tegen Turkije en slaagde erin het te behouden ondanks alle onderhandelingen vóór en na de eerste wereldoorlog. Die stand van zaken werd in 1923 te Lausanne bevestigd. In 1947 werd Rhodos aan Griekenland teruggegeven.
Historisch overzicht Rhodos
3000 jr.v.Chr. Neolitische vondsten tonen nederzettingen aan. 1500 jr.v.Chr. Myceense zeelieden vestigen zich op Rhodos. 1000-500 jr.v.Chr. Ontstaan van de Dorische stadstaten Lindos en Lalisos. 490 jr.v.Chr. Rhodos moet zich aan de Perzen onderwerpen. 408 jr.v.Chr. Rhodos wordt door de Atheners verwoest. Rhodosstad wordt gesticht. 304 jr.v.Chr. De Macedonische veldheer Demetrios Poliorketes belegert tevergeefs de stad. 164 jr.v.Chr. Rhodos wordt Romeins. 395 jr.n.Chr. Rhodos vervalt aan het oost-Romeinse rijk. In de Bisantijnse tijd wordt het eiland diverse malen veroverd. 1309-1522 Staat het eiland onder heerschap van de Johannieterorde. 1522 De Turkse Sultan Suleyman de grote neemt Rhodos in. Bijna 400 jaar blijft het eiland Turks. 1821 Begin van de Griekse vrijheidstijd. 1912 De Italianen verslaan de Turken bij Psinthos en bezetten het eiland. 1943 Rhodos wordt door de Duitsers bezet. 1945 De Engelsen veroveren het eiland. 1947 Vredesverdrag van Parijs. De Dodecanesos wordt Grieks. 1967-1974 Militaire dictatuur. In 1972 wordt de monarchie afgeschaft. 1975 Meerderheid van de Grieken beslist voor presidentiële democratie. 1981 Griekenland wordt een volwaardig lid van de EU. 1988 De EU top vindt plaats op Rhodos.
|