De Griekse keuken is mediterraan en staat bekend als een van de meest gezonde keukens ter wereld. Bij het bereiden van hun maaltijden gebruiken Grieken doorgaans olijfolie. Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze vervangen de minder gezonde vetten in het lichaam. Bovendien bevat olijfolie erg gezonde stoffen zoals anti-oxidanten. Deze remmen het ouderdomsproces en vallen de vrije radicalen in ons lichaam aan. Zelfs als je vetarm eet is het nog gezond om olijfolie te gebruiken. Verse ingrediënten, kruiden, specerijen en olijfolie vormen de basis voor bijna alle Griekse schotels. Grieken koken veel met tomaten, uien, knoflook, en peterselie, olijven, artisjokken,aubergines komkommer en feta. Voor de hoofdgerechten gebruikt men veelal kip, lams- en schapenvlees en uiteraard vis. Favoriet zijn de Mezédes, dit zijn kleine hapjes vergelijkbaar met tapas.
Veelzijdige menu's De Griekse hoofdgerechten bestaan voornamelijk uit ovenschotels en grillschotels. Gerechten zoals Souvlaki, Gyros en Kofta zijn goede vleesgerechten, maar ook grillen de Grieken veel vis. Een bekende ovenschotel is de Mousakka. De Grieken eten ook graag Keftedes en drinken bij het eten graag een glaasje wijn. Ouzo drinken ze bij de Mezédes.
Uit eten De Grieken gaan zelf vaak uit eten, dit verklaart waarom er zoveel eetgelegenheden zijn in Griekenland. De meeste gerechten in de restaurants worden veelal in de ochtend bereidt en warm gehouden tot de lunch en het avondeten. 's Avonds gaan de meeste restaurants rond 19.00 uur open voor de toeristen want de Grieken eten pas vanaf 21.00 uur. Vaak mogen de gasten in de keuken kijken en zelf aanwijzen wat ze willen eten.
|