Breskens gelegen aan de monding van de Westerschelde met zijn prachtige jachthaven en vissershaven is de startplaats voor de Panoramaroute. In Breskens kan men via de overzet voor fietsers en wandelaars naar het eiland Walcheren varen. Wij gaan nu die richting niet uit, maar gaan de Panoramaroute fietsen, we fietsen langs de vissershaven en een deel door de dorpskern om in het weidse landschap te arriveren, wanneer men richting kust kijkt kan men de hoge appartementsgebouwen zien. We komen in Nummer Een aan, ja zo heet dit klein gehuchtje van Sluis, en krijgen een kort stukje afzonderlijk fietspad. Slijkplaat is het volgende gehucht waar we doorheen fietsen, wat een rare namen hebben die gehuchten. We zijn er zo door, in Schoondijke fietsen we voorbij de molen van dit dorp, iets verder op de route fietsen we langs de Nieuwerkerkse kreek om daarna in Groede aan het kerkje de terrasjes op te zoeken. Steeds fietsen we langs rustige wegen om in Nieuwvliet uiteindelijk de duinen in te fietsen op een zeer mooi onverhard fietspad, niet verschieten tijdens het fietsen wanneer men opeens iemand naakt ziet lopen, langs dit stuk is nl. een groot naaktstrand. We fietsen langs dit (heerlijk) fietspad met konstant zicht op de Westerschelde aan onze linkerzijde en de open vlakke weilanden aan onze rechterzijde. We fietsen voorbij de vuurtoren van Breskens, deze vuurtoren stamt uit 1867 en is de oudste gietijzeren vuurtoren die Nederland nog heeft.
We naderen Breskens en zien de veerboot net binnenvaren.
We houden even halt en genieten op een rustbank van het heerlijke landschap en praten nog even na over onze relatief korte maar bijzonder mooie route. De Panoramaroute is best combineerbaar met de Zwinroute, beide routes tezamen is 73km en is in Nieuwvliet Bad aan elkaar te knopen.
Een aan te raden fietsroute net over de grens is de Zwinroute, deze route van 38km start in de badstad Cadzand. Vanaf deze toeristische sattelietdorp fietsen we richting Nieuwvliet. Wanneer we aan paddestoel 18873 komen fietsen we de dijk op, vanop deze plaats krijg je schitterende vergezichten, zowel op zee als op het binnenland. We maken een grote bocht rond verdronken Zwarte Polder, en genieten van het prachtig zicht op de Westerschelde.
In Nieuwvliet Bad verlaten we de dijk om vanaf nu de polders in te fietsen, we fietsen door Nieuwvliet richting Zuidzande langs rustige wegen en open vlakte, bij veel wind uit het westen kan het hier best stevig waaien. We naderen het zeer druk bezochte Sluis, en fietsen via een van de mooiste onverharde paden rondom Sluis.
Wanneer we de baan moeten dwarsen verlaten we even de route en fietsen richting centrum alwaar we de prachtige windmolen De Brak kunnen bezichtigen, aan deze molen is een prachtige terras voorzien. Na onze stop fietsen we terug naar ons punt waar we de route verlaten hebben want we moeten zeker nog langs het prachtige fietspad onze route verder afwerken. Aan het einde van dit fietspad fietsen we voorbij een ruïne, we fietsen hier linksaf en fietsen over de Damse vaart. Het volgende dorp waar we doorheen fietsen is het schitterende St Anna ter Muiden en vervolgens Retranchement, weerom genieten we van een prachtige molen en heerlijke terrasjes Na de doortocht in dit heerlijke dorpje wacht ons een volgende fietspad die lang in ons geheugen blijft hangen, gewoonweg schitterend, bijna niet te geloven dat zoiets bestaat. Cadzand Bad komt terug in zicht, eerst fietsen we nog via een fietsbrug over het kanaal naar Cadzand om uiteindelijk het sattelietdorp terug te bereiken
De gemeente Kortemark mag terecht prat gaan op zijn 4 prachtige molens. Deze fietsroute wordt voorgesteld om dit soms vergeten patrimonium meer bekend te maken. Langs de route fietsen we achtereenvolgens langs de Couchezmolen, Wullepitmolen,
Kruisstraatmolen en Koutermolen. De route start aan het gemeentehuis van Kortemark en gaat via rustige wegen richting Handzame, het landschap onderweg is licht glooiend en bied af en toe leuke vergezichten. De route blijft rustig en kronkelend tot in Zarren, ondertussen zijn we 2 molens voorbij, in Werken fietsen we via de kloosterwegel rond de Kruisstraatmolen. Na Werken krijgen we wat meer drukke wegen tot in Kortemark. Net voor het einde krijgen we de laatste molen, nl. de Koutermolen
Wie aan Hoppe denkt, denkt aan Poperinge enHoppeplanten waar men het heerlijke Hoppebier van maakt. Van deze plant hebben ze een route gemaakt om en rond Poperinge, nl. De Hoppelandroute.
Normaal start de route in Poperinge, maar wij kozen een rustiger plaats in Haringe. De bedoeling van deze start in Haringe was eigenlijk om ongeveer rond het middaguur aan te komen aan herberg de Helleketel.In deze herberg kan men nog proeven van enkele specialiteiten zoals de Picon en een boerestutte met e pattate in de peele.
Goed we zijn nog niet zover, eerst fietsen we vanuit Haringe aan de kerk naar de route, dit is maar een kleine km. We fietsen op zeer rustige wegen die overwegend gekenmerkt word door de landbouw aan weerszijden van onze route, grote boerderijen staan aan de horizon te pronken met zijn grote stallingen.
De wegen waar we langs fietsen zijn zo rustig dat geen enkel burgemeester weet dat ze bestaan, enkel de boeren weten het, op sommige plaatsen is het wegdek zo stuk gereden door de grote tractoren dat het bijna onmogelijk fietsen is, gelukkig vinden we nog een smal strookje om langs te fietsen. Bij dit minpuntje is er natuurlijk een pluspunt, geen enkel auto komt er langs, de wegen zijn voor ons alleen.
Wanneer we bijna de N308 bereiken zien we rechts van ons te midden van de koeien een eigenaardig bouwsel staan, ooit zou vroeger een doolhof bestaan hebben bij kasteel Koudhof en dit is een overblijfsel ervan.
Aan de N308 die we rechts aanhouden fietsen we voorbij het kasteel Koudhof, tevens woonplaats van Graaf d Udekem d Acoz.
Wanneer we de grote baan verlaten waar een prachtig fietspad langsloopt beginnen we aan de eerste langzame klimmetjes, beetje bij beetje klimmen we richting Fazantheuvel, met zijn 62m het hoogste punt langs de route,
om bij de heuvel te raken moet men 100m de route verlaten langs een onverharde wegmaar .het is wel de moeite, op deze plaats heeft men een schitterend overzicht over de streek.
We zijn nu ook op een 500m van de Helleketel, om dit te bereiken moeten we terug even de route verlaten, helaas bij aankomst is de Helleketel gesloten, wat een pech.
Aan de rand van het Helleketelbos vinden we een bankje waar we onze broodjes dan maar uit noodzaak verorberen.
Landelijke en rustige wegen brengen ons verder tot hartje Poperinge waar we genieten van een van de vele terrasjes aanwezig. Voor de geïnteresseerden, in Poperinge kan men een bezoek brengen aan het Hoppemuseum.
Bij vertrek in Poperinge krijgen we terug een klimmetje langs een niet al te leuke straat, de klinkertjes liggen er niet te mooi bij en alles wat loshangt aan de fiets maakt danig lawaai.
Eens dit voorbij krijgen we betere wegen voor de wielen geschoven, we fietsen geregeld langs grote Hoppevelden
tot we het bordje zien staan richting Abdij der Trappisten, daar ik geen zon trappistenzot ben (Sorry, Vader Abt) fiets ik er niet heen maar blijf de route verder vervolgen richting eindpunt in Haringe.
Damme, Sluis, Aardenburg zijn de prachtige stadjes waar de Maerlantroute voorbijkomt. Damme is het startpunt van de Maerlantroute, deze route is een aaneenschakeling van rustige wegen, hoogtepunt van de route is de oversteek van het kanaal Brugge Sluis, hier mag je zelf even aan het rad draaien om de overzijde te bereiken, via het kanaal gaat de route richting Sluis.
Het zeer toeristische Sluis is een ideale plaats om een eerste stop te maken, terrasjes genoeg, een rondrit maken rond de vestingen is meer dan de moeite, een groot stuk van die vestingen zit ook in de Zwinroute die ik later bespreek. Na een pauze bestijgen we weer ons paard en via rustige wegen fietst men richting Aardenburg, eerst moet men nog Stierskreek voorbij. Aardenburg is ook zo'n liefelijk stadje om door te fietsen,
In het oude stadsgedeelte zijn nog vele 16de, 17de en 18de eeuwse gevels te bewonderen Aardenburg-cultuurstad Na het verlaten van Aardenburg, fietst men niet zolang meer in Nederland, eens terug in Belgie komt men algauw aan het afleidingskanaal van de Leie. Na het verlaten van het kanaal fietst men door het ingepolderde landschap richting eindpunt Damme.
Een mooie fietsroute om de polders te verkennen tussen Brugge, De Haan en Oostende is de Breduniaroute, voor vakantiegangers aan de kust een ideale route. Bredene dorpsplein is de startplaats, campings in overvloed in het begin van de route. Eens buiten De Haan begint meer het boerenlandschap tot leven te komen, fraaie boerderijen sieren het landschap, vanaf Vlissegem fietst men een 3tal km langs de Oude Dijkenroute,
Net voor Stalhille gaat onze route linksaf richting Houtave en Meetkerke, iets voorbij Meetkerke fietst men voorbij de Grote Molen daterende uit het jaar 1811, na een nijdig maar zeer kort klimmetje komt men aan het kanaal Gent Oostende, hier fietst men rechtsaf en blijft men het kanaal volgen tot iets voorbij Nieuwege. Nieuwege is een gehucht, tot in 1917 werkte hier een veerpont, aan de brug kan men terecht in een oude schippersherberg voor een lekker pint. In de zomer kan men genieten op terras met uitzicht op het kanaal. Onze lege pint achterlatend kruipen we terug de fiets op om de resterende km's af te leggen, vanaf dat we op de fiets zitten moet we het kanaal verlaten richting Stalhille, in de lente en herfst krijgt men hier geregeld af te rekenen met de nodige modder of zelfs iets die minder goed ruikt, langs dit traject komen weinig mensen langs en de boeren nemen het niet zo nauw met het vegen van de straat. Tot aan de grote baan net voor Stalhille is de route dus iets minder mooi, Stalhille was vroeger een bijparochie van Jabbeke, vanaf Stahille gaat de route richting Bredene.
Aan de Blauwe Sluis in Bredene kan men nog even genieten van een lekker en gezellig terras, nu fietsen we richting Sas Slijkens, hier wel even de dijk opgaan om de prachtige spuikom (een 80ha grote plas) te bewonderen. Wie een ommetje wil maken kan hier volledig rond de spuikom fietsen. Bredene dorp is terug in zicht en dat veraad dat onze fietsroute er op zit.
Ik ben , en gebruik soms ook wel de schuilnaam Stan*.
Ik ben een man en woon in HOOGLEDE () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 19/04/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen en vooral muziek voornamelijk Will Tura.
Seniorennet is een boeiend ding
Langs deze weg al vele vrienden leren kennen
Seniorennet zou ik niet meer kunnen missen