Vredesroute (45 km) Deze route staat in het teken van het verlangen naar vrede. Het parcours vormt een rondrit langs relikten van de Eerste Wereldoorlog. De route volgt de Ypres Salient, de boogvormige frontlijn rond Ieper. Vier jaar van nagenoeg ononderbroken strijdgewoel resulteerde er in een half miljoen doden en een totaal verwoeste streek. Tientallen militaire begraafplaatsen langsheen het traject vormen evenveel stille getuigen van de dramatische tol die de "grootten oorlog" eiste. De route vertrekt vanuit Ieper en leidt vooreerst naar het provinciedomein De Palingbeek en de sites van Hill 60 en Hill 62. Vervolgens wordt Zonnebeke en het Britse Tyne Cot Cemetery aangedaan. Verder gaat het naar Langemark, waar op het Duitse Soldatenfriedhof o. m. 3.000 studenten begraven liggen. De terugweg voert langs het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery. (Route in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels)
De fietsroute die niet mag ontbreken op mijn lijst is de Oude Dijkenroute, wanneer deze route op 300m van je deur voorbijkomt zou het onlogisch zijn dat je deze route nooit zou gefietst hebben. De officiele start is in De Haan aan het tramstationnetje. De Haan in de zomer een levendige en drukke stad is zeker een mooi aanvangspunt. Vanaf De Haan fietst men noordwaarts, aan de linkerzijde ziet men de duinen, waar prachtige wandelwegen zijn, zolang fietst men niet langs deze duinen, iets verder gaat men rechtsaf en via een vrijliggend fietspad fiets men richting Vlissegem en Stalhille. Iets voorbij Stalhille komt men aan het kanaal, waar nu eindelijk een nieuwe brug is aangelegd voor fietsers, die ondertussen al weer afgebroken is. Er is voor de fietsers speciaal een overzetbootje aangelegd. Spijtig genoeg vaart dit overzetje niet op zondag, via de brug links over het kanaal bereikt men ook de overzijde. Ongeveer 4km volgt men het kanaal om over de autosnelweg Brussel Oostende te fietsen. Vanop de brug kan men al de scherpe kerktoren van Oudenburg zien, eerst moet men nog de kleinere dorpjes, Ettelgem, Roksem en Bekegem voorbij. In Ettelgem kan men een bezoek brengen aan de Hoge Dijken, een recreatie- en natuurgebied met een vijver (32 ha), ontstaan uit een zandwinningsput, in Roksem kan men de witte molen (1843) bewonderen, deze witte molen is sinds dit jaar iedere eerste zondag van de maand open en zal draaien tussen 14 en 18h.
Westkerke is het volgende klein dorpje die men doorfietst om daarna Oudenburg te bereiken. Een bezoek aan het stedelijk archeologisch museum in het abtsgebouw die zo'n 100m van de markt gelegen is, is eveneens een bezoek meer dan waard. Via de markt met zijn 2 terassjes en de kerk komt men terug aan het kanaal aan, niet dezelfde van daarjuist, hier fietst men ongeveer 3km langs tot aan de Plassendale brug. Via rustige wegen met nog enkel Klemskerke als dorp komt De Haan terug in zicht, de glaskoepel van Sun Parcs is al van ver te bewonderen. De Oudedijkenroute heeft vele kleine aangename dorpjes langs zijn traject, die een bezoek waard zijn. Midden zomer kan men beter parkeergelegenheid vinden in die kleinere dorpjes voor de auto dan in het drukke De Haan.
Hoe hard het leven van een jonge vrouw kan zijn, heeft Godelieve aan de lijve ondervonden. Godelieve werd geboren omstreeks 1052 en op 6 Juli 1070 gewurgd door lijfwachten van haar echtgenoot. Op de plaats waar Godelieve gedumpt werd na de moord is nu het Godelieveklooster, ook genaamd Abdij Ten Putte.
Deze Abdij is toegankelijk voor het publiek en men kan er ook de start nemen van de Godelieveroute.
Deze route loopt grotendeels door landbouw en akkergebieden tussen Nieuwpoort en Gistel. We nemen dus de start aan het klooster te Gistel, aan dit klooster is ruime parking voorzien. We fietsen zuidwestwaarts richting Zevekote langs een kanaaltje het Grootgeleed genaamd. De route is een aaneenschakeling van rustige wegen die ons door Slijpe naar Westende brengt. Via de Schuddebeurze, een gehuchtje tussen Lombardsijde en Westende maken we eigenlijk een ommetje, we komen in dit gehuchtje tweemaal op dezelfde plaats. Eens dit voorbij fietsen we naar het kanaal tussen Nieuwpoort en Oudenburg, aan de brug in Slijpe gaan we linksaf richting Middelkerke, deze weg is wel de drukste baan die er is langs de route, nochtans zijn er mogelijkheden genoeg om deze baan links te laten liggen. Goed, we fietsen door Wilskerke en zien aan de kerk het standbeeld van Fleris zien. Fleris was een knecht die graag knechten en meiden peste, op aanraden van de pastoor gaven ze Fleris pap met look, nadat hij zijn pap binnen had verhuisde hij van het erf, de volgende nacht daarop brande de hoeve helemaal af. We fietsen verder richting Leffinge, alwaar we de prachtige kerk kunnen bewonderen.
van hieruit fietsen we terug naar het kanaal tot aan de brug in Snaaskerke, hier gaan we het kanaal over en volgen de oude spoorwegbedding richting Gistel. We volgen nu ook een gedeelte van de Wijnendaleroute, aan het station te Moere verlaten we de oude spoorwegbedding en fietsen richting Moere, vanaf hier is het weerom zeer rustige maar ook bloot, daarom noemt deze streek ook Moere Blote.
Bij hevige wind is het tot in Zevekote waar ons einddoel ligt hard duwen op de trappers, bij aankomst mogen we terug blikken op een mooie en leuke route.
Ik ben , en gebruik soms ook wel de schuilnaam Stan*.
Ik ben een man en woon in HOOGLEDE () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 19/04/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen en vooral muziek voornamelijk Will Tura.
Seniorennet is een boeiend ding
Langs deze weg al vele vrienden leren kennen
Seniorennet zou ik niet meer kunnen missen