Heb je ook ooit al eens nagedacht over volgende vraag? Wie van de kunstenaars heeft de moeilijkste taak? Uit welke kunstvorm komt de grootste artiest? Hierop is niet zo eenvoudig een antwoord te geven.Als uit de openstaande vleugel van een piano, hemelse klanken klinken. Als je de vingers van de virtuoos als fluwelen borstels over de witte en zwarte toetsen ziet glijden. De mimiek van de pianist, die in vervoering het concerto speelt. Volledig wegzinkend in de muziek. De tientallen muzikanten van het orkest, die allerlei instrumenten bespelen, met vaste hand in de maat gehouden door de dirigent. Als na een hartverwarmende introductie, de sollist zijn schitterende solo speelt. Als een koor hemelse zang laat klinken. Klanken waarvan sommige passages de haartjes op je armen laten recht staan. De warmte die je voelt, bij de uitvoering van grote muzikale meesterwerken. Zelfs voor de hedendaagse jeugd, die opgegroeid is met massas oorbeschadigende decibels, klinkt hun muziekgenre hen als hemelse muziek in de oren.Maar achter al deze muzikale pracht, zit één iemand. De Componist.Al deze bolletjes en streepjes, neergeschreven op vijf evenwijdige horizontale lijnen, komen uit zijn pen. Uit zijn brein. De partituren voor ieder instrument. De violen, cellos en contrabassen. De koper- en houtblazers. Het slagwerk.Alles harmonisch neergeschreven. De solo partijen en koor gezangen. Dat alles ontstaan in de geest van één mens. Fantastisch toch?
Maar er zijn natuurlijk nog kunstenaars. Bijvoorbeeld de schilder. Wat de grote kunstenaar onderscheidt van het amateurisme, is altijd terug te zien in het resultaat. De harde rechte lijnen van de amateur zijn bij de artiest als het ware, in het oneindige wegvloeiende penseelstreken. De diepte, hoogte en breedte geven de drie dimensies natuurgetrouw weer. Het perspectief dat ons als het ware zelf deel laat uitmaken van het schilderij. En dan het mengen van de verf. De kleuren. Bijna de perfectie, Ik zeg wel bijna, niets of niemand is bekwaam het pallet van de natuur te beheersen. Maar de artiest slaagt er in deze ideale kleuren in zijn werk te benaderen. Zelfs sneeuwlandschappen stralen een gevoel van warmte uit naar de toeschouwer toe. Bij exotische taferelen, lijken de vruchten, in de met zon overgoten schaal, ons uit te nodigen er in te bijten. We voelen als het ware de warme zonnestralen van het schilderij afstralen. Het portret van de moe gewerkte oude man. De rug gekromd van het harde labeur. De vingers die als knoestige dikke twijgen de steunstok omsluiten. De vermoeide blik die in de oneindige verte staart. En op de achtergrond de trieste bomen en struiken in het bruine herfstlandschap. Dit tafereel doet de toeschouwer nadenken over de vergane jeugd. De kortstondigheid van het leven. Maar ook over het grote kunstenaarschap van de artiest Schitterend toch?
En de beeldhouwer. Uit een blok, door de natuur in grillige vormen gegoten natuursteen, houwt hij met hard getemperde stalen beitels en punten stukje per stukje weg. Het beeld dat zich in zijn geest bevindt, krijgt beetje bij beetje vorm. Een oor of oog. Een arm of de vinger van een hand. Een brede mannenborst. Een sierlijke vrouwenboezem. Alsof hij het uit klei boetseert alles krijgt vorm. De harde doodse steen komt tot leven. Uit donkere grijze brok graniet rijst de beeltenis uit zijn geesteswereld. Uren, dagen, weken, maanden. Onverdroten werkt hij aan zijn ideaal beeld. Duizenden hamerslagen. Dat wat in zijn geest geprojecteerd wordt verschijnt voor onze ogen. Wat deze kunstenaar produceert, zal de tand des tijds weerstaan. Als brok natuur heeft deze steen miljoenen jaren de natuurelementen getrotseerd. Ook nu zal dit geestes spinsel van de kunstenaar ons en latere generaties overleven. Of is het hij die van zijn geboetseerde droom een bronzen afgietsel maakt. Is hij de verpersoonlijking van het grote genie, die met verfijnde technieken een fiere heerser op zijn paard, boetseert. Of de strijdvaardige generaal, met ontbloot zwaard ten hemel geheven, uit het niets laat verrijzen. Van zijn meesterwerken mallen maakt waarin hij, met zijn dikke lederen voorschoot voorgebonden, door het gloeiende, vloeibare brons te gieten, zijn meesterwerk tot leven wekt.De bronzen beelden die de arduinen voetstukken zullen bestijgen om er roerloos eeuwen lang, tot eer en glorie van de koningen en heersers, als monumenten boven de mens te tronen. Meesterlijk toch?
Maar als je t mij vraagt. Natuurlijk vraagt niemand me wat, maar stel!Ik zou uit deze moeilijke keuze, en het is enkel door het schrijven van dit stukje dat het mij duidelijk is geworden, de componist distilleren. Ik verklaar mij nader: De schilder krijgt een visueel beeld in gedachte en gaat hier over nadenken. Hij maakt schetsen. Trekt lijnen, kringen en laat hier en daar een schaduw vallen. Zo ontstaat zijn ideaal beeld, van dat wat zijn meesterwerk moet worden. Maar hij hoeft niemand in zijn denkwereld te betrekken. Enkel de toeschouwer, die zijn werken in het museum komt bekijken is betrokken bij zijn werk. Niemand hoeft er welke interpretatie dan ook aan te geven. Het geheel ligt vast op doek, en zal de tand des tijds trotseren.Wat ik over de schilder schreef, gaat eveneens op voor de beeldhouwer. Enkel zijn de meeste werken van deze kunstenaar, monumentaal van omvang. Meestal moeten ze eeuwen aan de natuurelementen weerstaan. Maar is dit niet meer de eigenschap van de gebruikte materialen dan van het geniale van de kunstenaar? Dus mocht het mij toch iemand vragen. Voor mij is de componist de grootste. Met zeven bolletjes op vijf horizontale lijnen (natuurlijk is het niet zo eenvoudig) al dat mooie uit je pen toveren. Dat. Dat is kunst met een huizenhoge K. Ook in zijn brein moeten de klanken van zijn sonates, symfonieën of concerti geboren worden. Hij hoort, als het ware in zijn geest, het orkest zijn meesterwerk spelen. De monumentale echo van het koor gezang. Hij werkt de melodie en begeleiding uit. De strijkers. Violen Cellos en contrabassen. De koperblazers. Trompetten, trombones en hoorns. De houtblazers. Hobos, klarinetten en de fagotten. De zang van de solisten en koren. Allen hebben een partituur nodig. Voor elk van hen moeten de muzieknoten op papier geschreven worden. De lichte klanken in de sol- de zware in de Fa sleutel. En alles moet harmonisch juist klinken.Geen sinecure, als je het mij vraagt. Maar niemand vraagt mij natuurlijk wat. Probeer het maar eens. Sluit de ogen en denk aan een door u goed gekend muziek stuk. Probeer nu samen de violen, de cellos en het slagwerk in harmonie te horen. Wel als je daar in slaagt, neem vlug potlood en muziekpapier en begin te componeren. Waarschijnlijk is er een nieuw muzikaal genie opgestaan. Subliem toch?
Epiloog
Gelukkig is de mens in staat om prachtige dingen te bedenken en te maken. Of het nu de schilderijen van grote meesters zijn, of de prachtige beelden die onze leefomgeving versieren. Is het een bundel met gedichten of parels van de literatuur. Zijn het machtige muziekstukken, die een concertzaal op zijn grondvesten doen daveren. Al dat mooie dat wij ons als mensen realiseren, onderscheidt ons van de dieren. De mens heeft het vermogen in zijn geest beelden en gedachten te genereren die, eens ze zijn gerealiseerd, ons samenleven en dat van onze nageslachten o zo aangenaam kunnen maken.
06 juni 2007
ged madrid
Madrid 11 Maart 2004
Weer een dag die mensen in shock achterlaat Vele doden,verminkten en gekwelde geesten. Duizenden met vrees op het betraande gelaat. Dromen. Verwachtingen. Hoop. Uiteengereten
Wat betekent een mensenleven of een droom. Wie of wat heeft de daders zover gebracht, Om medemensen te vermoorden zonder schroom Hoe kan iemand een mens daartoe bewegen?
Maar is het woord mens hier wel op zijn plaats? Bestaat er een woord om dit schorem te benoemen Levende ellende. Haatvol brein. Hij die enkel dat kan doen. Zich zelf verdoemen.
Is er dan niemand die zij, die straf noch sanctie vrezen, een halt kan bevelen of uit de mensenkring stoten. Waar, in Bijbel, Koran of welk heilig boek staat te lezen, dat in welke naam dan ook zoveel bloed wordt vergoten.
Onze blauwe aarde,waar het goed moet zijn om leven Wordt door verziekte geesten gedegradeerd tot een plek Waar nu voor ieder menselijk wezen, arm of rijk, om het even. wreedheid en terreur heerst als een kanker vlek
Hebben zij,die deze misdaden mogelijk maken en bevelen Geen broeders,zussen of moeders die met afschuw kijken Hoe zij door daden, onschuldige levens stelen. Moet dan echt alle liefde voor deze onverlaten wijken
Mochten al deze slachtoffers van deze meedogenloze ploerten Één crimineel even zijn hart en geest doen verrijken Hem bij een volgend bevel krachtig néén laten roepen Dan kan de mensheid weer naar een zonnige toekomst kijken.
20 Maart 2004
bed londen
Londen 07 juli 2005
Weer heeft het schorem toegeslagen. Niets vermoedende burgers, op weg naar werk of huis zijn alweer het slachtoffer geworden van deze bandieten. Of is het woord bandiet een te zachte uitdrukking? Zal de vrije wereld dit blijven dulden? Kunnen we ons nog vrij bewegen in onze eigen steden? Neen . Als onze bewindvoerders niet krachtdadig gaan optreden, dan staat ons niets meer te wachten dan ellende en verdriet. Ik weet wel er wordt wereldwijd gezocht naar de kopstukken van deze moord organisaties. Maar dezen die er naar zoeken worden door de propaganda machines (Al Jazira) van deze organisaties zelf, en ook door onze eigen media, gebrandmerkt als criminelen en terroristen.Bij ontvoeringen en moorden op onschuldige, ontvoerde mensen, zijn onze tv. en kranten er als de kippen bij om beeld en tekst te publiceren. Wel misschien zou het een goed begin zijn om al deze publiciteit voor deze schurken organisaties te negeren. Hun laffe daden doodzwijgen in de ganse vrije wereld pers. Maar de olievlek, breidt zich alsmaar verder uit over onze beschaafde wereld. Enkel en alleen met de bedoeling, hun gedachtegoed dat ten opzichte van onze leefwereld nog 500 jaar achterloopt, op te dringen. Indien er nu geen krachtdadig halt wordt toegeroepen, zullen binnen afzienbare tijd onze gelovigen naar Mekka kunnen gaan op bedevaart, in plaats van naar Lourdes. Zullen onze jongeren hun vrije, tijd kunnen doorbrengen in de moskee i.p.v. in de fuifzaal. En zullen onze mooie jonge dames een burka dragen i.p.v. een minirok. Hoe of op welke manier deze misdaden tegen de menselijkheid moeten gestopt worden? Dat is zeker geen sinecure, maar de politiekers, die zeer sterk zijn als het er op aankomt eigen (financieel) belang te verdedigen. Die de wereld rond reizen op de meest luxueuze wijze, moeten naar middelen zoeken om dit te stoppen. Dat zijn ze door hun functie verplicht aan gans de wereldbevolking. Het is één over twaalf.
Roger 09/07/05
verhalen iets wat ik nooit vergeet
Iets wat ik nooit vergeet.
Regen en sneeuwvlokken, opgejaagd door een ijzige noordenwind, gierden door de straat.Voetgangers, de kraag hoog opgetrokken, of weggedoken achter paraplus spoeden zich door dit winterse weer, naar hun warme huiskamers. Een oud vrouwtje, in de ene hand een zakje kolen en aan de andere een versleten boodschappentas, staat op de rand van de stoep. Ze wil blijkbaar de druk bereden straat oversteken. Maar geen enkele van de, in hun goed verwarmde auto zittende, chauffeurs heeft enig gevoel van medelijden en rijdt star voor zich uikijkend verder. De aanhoudende verkeersstroom van autos, fietsen en brommers houdt aan. Een grote luxe wagen, met aan het stuur een blozende kaalhoofdige man rijdt in een plas. De sneeuwbrij spat op het schamele jasje van het oudje. Aan de overzijde van de straat onder de luifels van de winkels, lopen drie jeugdige hipy-achtige knapen. Dan heeft een van hen het vrouwtje opgemerkt. Zonder nadenken loopt hij de rijweg op en steekt als een volleerd politieagent de arm op. Het verkeer stopt. Hij loopt tot bij haar, neemt het zakje kolen en biedt haar de arm. Voorzichtig loodst hij haar de straat over. Ze zegt enkele dankwoorden tot hem, maar die wuift hij met de glimlach weg. Enkel huizen verder is ze thuis. Waarschijnlijk zal ze nu haar kacheltje aanmaken en nog een tijdje moeten wachten alvorens ze haar doorweekte kleren kan drogen.Onze jeugdige vrienden vervolgen, onbezorgd pratend over koetjes en kalfjes, hun weg.Dit voorvalletje is mij steeds bij gebleven. En sindsdien maak ik mij regelmatig de bedenking: is onze aankomende jeugd werkelijk zo onverschillig zoals men beweert?
Zon 3 jaar geleden, hoorde ik een toespraak, ter gelegenheid van het tweede lustrum van het 3e programma van de BBC. De spreker beklemtoonde een onthutsende vaststelling. Een luisteronderzoek had uitgewezen dat amper 40000 mensen, op een bevolking van 50 miljoen, het 3e programma beluisterden. Zijn wij dan toch in de banaliteit verzonken? Leon Blois had dit fenomeen reeds 40 jaar geleden beschreven. De hedendaagse mens, heeft alleen nog oog en oor voor grove sensatie, seks en kitsch. Deze cultureel onder-ontwikkelde massa. Geestelijke sukkelaars, verdrinken in banale Quizzen, banaliteit waar heden ten dage zelfs universiteit professoren hun medewerking aan verlenen.Zij die onze toekomstige leider moten opleiden gaan om het geldgewin de clown uithangen op TV. Gans het gamma van Knalprogrammas tot snertfilms, onderbroken door massas reclames. Covergirls, pin-ups, filmsterren en sporthelden, verdringen het zeldzame, het hoogstaande en de originaliteit. Mozart moet het veld ruimen voor de popkoningen. Het Eurosong festival degradeert de Nobelprijsuitreiking tot een gebeurtenis die nauwelijks nog het nieuws haalt. De exploratie van de ruimte. Het bezoek van wereldse tuigen aan miljoenen kilometers van ons verwijderde planeten, verzinken in het niets bij evenementen als deTour de France. Het kleinste vonkje talent, wordt omgezet in een schitterende carrière, met onmetelijk succes. Zolang dit talent commercieel rendabel is natuurlijk. Genieën, als Beethoven, Edison en nog zovele anderen, briljante kunstenaars en uitvinders zijn verzonken in de middelmatigheid. Weinigen beseffen nog, dat het zo'n mensen waren, en zelfs nu nog zijn, die soms ten koste van hun eigen bezit, ja zelfs van hun leven er voor gezorgd hebben dat wij nu de vruchten plukken van hun geestesproducten. Zo blijven velen, voor hoger en beter bestemt, nu beneden hun kunnen. Afgeremd door banale dingen. Banaliteiten die belangrijker blijken dan vooruitgang. Een destijds bekend Engels schrijver, ijverde voor de toegang van iedereen tot het beste wat onze beschaafde wereld te bieden had. Maar wat kiest men nu? Het platvloerse gehuld in het schitterende kleed van de banaliteit. Honderden miljoenen worden geïnvesteerd in grote spektakel films, in televisieshows en de reclame er rond. Terwijl de uitgaven voor cultuur als maar kleiner worden. Is banaliteit een besmettelijke ziekte? Is het aangeboren of zijn het olievlekken, gestort door slimme zakenlui, die zich over de ganse wereld verspreiden tot ze in elkaar vloeien en het mensdom bedekken met hun onvermijdelijke onverschilligheid. Deze zakenlui, verrijken zich op de rug van de blinde massa, die verblindt door de monsterreclame. De domme massa die leeft in het land van de glimlach der banaliteit. Niet ziende hoe stom die glimlach is. Wij zelf kunnen de kitsch en het banale uit onze levensstijl bannen, maar het is ons onmogelijk op te tornen tegen de grote kapitaalkrachtige trusts. We kunnen enkel onze kinderen en al wie even aandacht wil opbrengen om naar ons te luistern de ogen openen. Hen er proberen van te overtuigen dat de enige weg naar een heldere toekomst, het verleden is. Onze Cultuur.
Roger.(geschreven in 1978)
bed wablieft
< A>
Wablieft Dit is ook nieuw! Moeten vakbondsafgevaardigden deelnemen aan examens, om hogerop te geraken? Blijkbaar wel.Mogen vakbondsafgevaardigden in examen lokalen hun GSM mee nemen? Ja? En wanneer de beltoon van dit toestel de mars van de vroegere Rijkswacht speelt, moet deze man, die ondanks zijn vakbondsman zijn, toch nog de moed opbrengt om aan examens deel te nemen, enkel bij die gelegenheid zijn beltoon veranderen. Of is hij bij wet verplicht deze muziek nooit ofte nimmer te gebruiken als beltoon. Indien dit wet en regel is, welke beltonen op welke muziek zijn dan te tolereren? Het Ave Maria, of hoog banier o vlag der liberalen. Zijn de internationale, of de fiere Vlaamse leeuw misschien een optie. Beter nog, kan men in de kamer het debat aangaan om een commissie op te richten. Deze kan dan volgende benaming meekrijgen:Commissie voor het onderzoek naar de te gebruiken beltonen bij mobiele telefoons tijdens examens ingericht door de overheid. Maar wat te doen met een gewezen rijkswachter, die in een nostalgische vlaag, de plaat oplegt, en de mars van de Rijkswacht, hoorbaar in gans de straat, door de luidsprekers schalt. Welke sancties kunnen tegen deze, nu tot het nest van moeder hen Glenn Audenaert behorende onverlaat, genomen worden, om hem terug op het goede spoor te brengen, en hem weer in het gareel van de federale gerechtelijke politie te doen lopen. Zo zie je maar dat er voor onze talloze politieke structuren nog heel wat werk aan de winkel is. Ooit noemde een belangrijke politicus ons landje absurdistan Zou hij dan toch gelijk hebben?
Roger 06/10/06
verhalen kerstmis
Kerstmis in onze welvaartstaat
Al een week voor Kerstmis neemt de drukte toe. Slierten autos bewegen nog nauwelijks voort.De parkings in het stadscentrum is hun doel. Het kruispunt, waar de verkeerslichten het lieten afweten is de chaos kompleet. Zenuwachtige bestuurders toeteren en maken Boze gebaren naar hun lotgenoten. Ondanks het koude, vochtige weer proberen twee zwetende politieagenten de verkeersknoop te ontwarren. Stilaan komt de stroom weer op gang. De parkeerterreinen raken vol. Maar aan de drukte in de winkelstraten te zien zijn velen toch ter bestemming geraakt. De handelaars proberen, druk doende hun klanten te bedienen. Voor een vriendelijke babbel is er nu geen tijd.Mensen, beladen met in veelkleurig papier gewikkelde pakjes spoeden zich terug naar hun auto. Niemand gunt een andere een blik. Flikkerende lichtreclames, gekleurde lampions en de meest moderne elektronische snufjes proberen een kunstmatige kerstsfeer te scheppen. Zelfs het wondermooie Stille nacht Heilige nacht klinkt hol en metaalachtig uit de luidsprekers. Drie kinderen, als herders verkleed lopen als verloren tussen de haastige, onverschillig kijkende menigte. Terwijl ik mij een weg baan in de drukte, denk ik aan vroegere .Jaren geleden, als ik met moeder mee mocht naar de stad om, weliswaar bescheiden, kerstinkopen te doen, liepen we altijd even de kerk binnen. De grote kerststal, met levensgrote beelden was een attractie. De stilte en sereniteit in de kerk stak schril af tegen de drukte op de straat. De geur van wierook, de serene stilte en de kersttaferelen gaven ons een gevoel van rust. Het liet ons beseffen wat Kersmis echt was. Een feest van rust en ingetogen blijdschap.En toch was er toen ook geen vrede op aarde, maar er waren nog heel wat mensen van goede wil. Maar dat ras is door de evolutie van de welvaartstaat, ten dode opgeschreven.
Le Petit Didier
De kleine Didier verhuisde naar het platteland en kocht een ezeltje. Aan de oude boer betaalde hij voor dit ezeltje 4000 Bf (100 Euro voor jonge lezers) De boer zou hem de volgende ochtend brengen, maar dan... Sorry jongen, maar ik heb slecht nieuws: de ezel is gisteren gestorven. OK, geef me dan maar mijn geld terug.Dat is onmogelijk,sprak de boer, ik heb het geld reeds opgemaakt. Goed dan,zegt Didier, breng me dan maar mijn ezel.Wat ga je er mee doen? vroeg de boer. Ik zal hem verloten op een tombola. Maar je kan toch geen dode ezel als prijsdier zetten? Toch wel.Ik vertel natuurlijk niet dat hij dood is. De boer kan het niet weigeren, en bezorgt de ezel aan Didier. Een maand later komt de boer Didier tegen en vraagt hem naar de ezel. Wat is er nu van die ezel geworden? Ah, ik heb hem verloot op een tombola. Ik heb toen 500 lotjes verkocht
aan 80 BF (2) het stuk, dus heb ik een profijt van 35.920 Bf.(890,43 ) En niemand heeft geklaagd? Enkel de winnaar, dus heb ik hem zijn geld teruggegeven, zijnde 80 BF.(2) Epiloog: Didier is nu wat ouder en is Minister van Financiën geworden.
Ga er maar voor werken, burger ! Wist u... - dat onze Vlaamse ministers een maandwedde hebben van meer dan 10.000 EUR (ruim 400.000 BEF), - dat zij een maandelijkse huisvestingsvergoeding genieten van 2.350 EUR (ongeveer 95.000 BEF), - dat zij een huishoudkostenvergoeding per maand ontvangen van 876 EUR (ruim 35.000 BEF), - dat zij een kleine 300 EUR per maand bij krijgen als "persoonlijke forfaitaire onkostenvergoeding" (zowat 12.000 BEF). - In totaal is dat 13.526 EUR of (545.637 BEF) elke maand van het jaar. En nog kunnen ze het niet laten om met de centjes van de belastingbetaler grote sier te maken, lees maar :Als supplementje bij hun wel zeer riante broodwinning wordt hen dan nog eens een Visa-kaart toevertrouwd, en zij gebruiken dit zonder verpinken, om de horecasector op de been te houden, waarschijnlijk als compensatie voor de 21% waarvan men al zolang beloofd er 6% van te maken. En de afrekeningen na het festijn zijn niet van de poes, er zijn enkele gezonde eters bij, enkele van deze excellenties hebben er in het jaar 2002 degelijk werk van gemaakt, want wat zij verorberden grenst aan het ongelooflijke. Volgens informatie ons verstrekt door E-magazine nr. 160 ging het er aldus aan toe : Steve STEVAERT gaf met de hem toevertrouwde Visa-kaart op zijn naam in dure restaurants de som uit van 22.210 EUR ( 896.000 BEF), en dat ter gelegenheid van 97 etentjes of ongeveer 2 per week, en dat tegen een gemiddelde prijs van 229 EUR per eetmaal (ongeveer 9240 BEF). Vijf restaurants met Michelin-sterren bezocht door de heren van het kabinet van Patrick DEWAEL waar drie VISA- kaarten in omloop zijn, kregen ruim de aandacht van onze jongens, wat resulteerde in 168 bezoeken, waarvan 60 op rekening van de kaart van Patrick DEWAEL persoonlijk. Bijzonder doortastend zijn de omzwervingen in het buitenland, met een uitgave van 3390 EUR (137.000 BEF) op 16 maart 2002 in eethuisje STUCK in BASEL. Diezelfde dag wordt, met een andere Visa-kaart en door andere flinke jongens, nog maar eens een bijkomende hulde gebracht aan restaurant TEUFELHOF eveneens in BASEL, voor de niet mis te verstane nota van 2052 EUR ( 83.000 BEF). Samen op een dag dus zowat 5.442 EUR of een kleine 220.000 BEF !Prent het in uw gedachten dat dit allemaal gebeurt met de centen van de belastingbetaler, dus ook met die van u !
ver alsje 70 wordt
Dit "speetchke" droeg ik voor, op het feest dat door mijn echtgnote en kinderen georganiseerd werd, voor mijn 70e verjaardag.
Als je zeventig wordt.
Als iemand zeventig wordt schijnt er zich een ommekeer voor te doen in zijn dagelijks bestaan. Als men hem er al niet bijtelde, hoort hij er van dan af wel bij.Bij de oudjes. Je gesprekspartners beginnen wat luider te praten, denkende dat je gehoor het laat afweten. Wat natuurlijk ook zo is. Wanneer men een mop vertelt vraagt men al eens of je ze begrepen hebt. Als je met jongeren wil praten over hedendaagse dingen, en hoe het vroeger was, word je al vlug versleten voor een middeleeuwer. Als jij dan al eens op een of ander familie feestje, een oude smartlap zingt, doet men alsof men vol aandacht je zangkwaliteiten waardeert, terwijl er met een veelzeggende blik naar elkaar wordt gekeken, en ergens achteraan wordt er iets gemompeld. De jeugd, omdat ze moeten van hun ouders, zitten opvallend te zwijgen. De zeventiger, denken ze, is zich van geen kwaad bewust. Maar hij doet, alsof hij vol aandacht zijn nummertje brengt en de verstolen, medelijdende blikken hem ontgaan.Ik weet hoe ik zelf was in mijn jeugd. Onze nonkel Mondie overigens over geen slechte bariton stem beschikte, en tevens muzikant was zong regelmatig zijn arias. Op de familie bijeenkomsten bracht hij steevast zijn lijf lied,Den stervenden eikEen muzikale vertelling over een stoere boom, die alle mogelijke stormen en orkanen had getrotseerd. Uiteindelijk na ik weet niet meer hoeveel strofen, ging hij dood. De man bracht dit nummer, met zo veel overtuiging, dat er zelfs hier en daar een traantje werd weggepinkt.Wij als kleine gasten telden de strofen af. Ik denk als we aan nummer 9 waren, dan wisten we dat hij bijna dood was. Neen natuurlijk nonkel Mon niet, maar de eik. Ook onze Pa Antoine, gerenommeerd toneelspeler in zijn tijd, kon een gezelschap onderhouden. Met zang en declamaties, wist hij zijn toehoorders te boeien. Natuurlijk waren deze optredens voor de buitenstaander enig. Maar wij die het kosterkeofManuel de visser en nog zovele andere al voor de 72 maal hoorden, voor ons was het natuurlijk al afgezaagd .Maar wij waren nog van een generatie, die met de paplepel in gelepeld waren, dat we steeds en altijd respect moesten betonen voor den ouderdom.En dus hielden we ons gedeisd. We dronken tijdens de optredens een slok meer van ons pintje en we zwegen.Deze mensen, waar ik het over had, waren bijlange nog geen zeventig, in de periode waar ik naar verwees, maar in onze ogen waren dat ook al oudjes.Je ziet dat door de jaren heen, er altijd in de families wel iemand was die voor wat animatie zorgde.Ik hoop, en denk, dat in onze kring van familie en vrienden nonkel Roger zal doorgaan voor de, wel is waar bescheiden, animator. En dat ze later ook nog eens zullen zeggen,weet ge t nog, in den tijd als we met de familie en vrienden zo nog eens samen waren, dat nonkel Roger wel altijd iets te vertellen had. Maar ik, ik voel, mij bijlange nog geen zeventig. Dus slaat al wat ik hier sta voor te lezen echt niet op mij.Ik zal waarschijnlijk deze avond eens zingen. Natuurlijk niet over stervende bomen of dergelijke.Mijn gehoor dat laat mij al jaren in de steek, en uit hospitaal of kliniek ben ik zinnens weg te blijven.Mocht ik op de zenuwen werken, en wat ik zing klinkt vals of is jullie genre niet. Heb ik niet goed verstaan als je wat tegen mij zegt. Doe dan maar stiekem alsof ik zeventig ben.Ik van mijn kant, zal doen alsof ik het niet zie. Waarschijnlijk zal ik er wel rekening mee houden. En in plaats van te volharden in de zang- of vertel boosheid, zal ik dan een stevige pint drinken, en anderen de kans geven ook wat te doen. Om mij dit veel-en nietszeggende toespraakje te hebben laten vertellen, zonder te laten merken dat daar een oude knar aan t zagen was, en zeker om jullie aanwezigheid, wil ik U allen bedanken.Ik wil echter niet eindigen,zonder mijn echtgenote,Vicky en mijn kinderen , Arlette ,Patrick,Marianne,Marc en last but not least Karine, te danken voor deze pracht organisatie. En omdat ze er in geslaagd zijn,ondanks ik van iets wist, er voor mij toch nog een complete verrassing van te maken. Dus alvast allemaal bedankt dat je er bent, en vlieg er nu maar in.
Roger 23/11/2003
verhalen gods scheppingen
Gods scheppingen. Toen God hemel en aarde had geschapen, was t ogenblik gekomen om de levende wezens te creëren.
En hij schiep de muilezel.Jij,sprak hij, jij zult werken en werken, zware lasten dragen op uw rug. Je zult gras eten en weinig intelligent zijn, en je mag 50 jaren leven. De muilezel zei, Zo vijftig jaren moeten leven mijn God, dat is mij echt te veel. Geef er mij a.u.b. niet meer dan 20.En zo geschiedde.
Dan schiep God de hond, en sprak Jij hond, jij zult waken over de woonst en de eigendommen van Uw baas. Je zult zijn beste vriend zijn, en je zult de etensresten van hem als voedsel krijgen. Ik geef U 25 jaren te leven.a.u.b. Heer,Sprak de hond,zo als hond 25 jaren te moeten leven dat zie ik echt niet zitten. Laat het ons maar op 10 houden.En zo geschiedde.
Dan boetseerde God de aap. Hij zei hemGij zijt de aap. Je zult van boom tot boom zweven en kunstjes opvoeren als een idioot. Je mag 20 jaren lang overal de clown uithangen.De aap antwoordde Heer 20 jaren de aap vertonen in de wereld, dat is echt te veel. Laat maar 10 jaren wezen. En zo geschiedde
Als kroon op het werk, schiep God de man, en sprakJij bent mens. Het enige wezen dat rationeel kan denken en kan instaan voor zijn eigen daden Jij zult je intelligentie gebruiken, om de andere wezens te leiden en te beheersen, Ik geef je 20 jaar om deze taak uit te voeren. En de man sprak Heer 20 jaren dat is toch veel te weinig om deze opdracht te vervullen. A.u.b. Heer geef mij de 30 die de muilezel weigerde, de 15 jaren die de hond niet wou, en de 10 die de aap niet wilde." En zo geschiedde.
En zo komt het dat de man 20 jaren leeft als man,30 jaren dat hij moet werken als een muilezel zeulen en sleuren met alles en nog wat. Dan met vrouw en kinderen, 15 jaren als een hond het huis bewaken soms eens mogen blaffen, maar verder lief zijn. Af en toe eens met de staart kwispelen en de restjes die de anderen niet lusten, zelf opeten.En als slot van het festijn, in zijn oude dag nog 10 jaren doen als een aap. Idiote smoelen trekken en de clown uithangen om de kleinkinderen te vermaken.
Dit was een greep uit Gods scheppingen.
verhalen hondenstiel
>Een hondenstiel
Een hondenstiel. Och man. "Nen hondenstiel, ne klote job. Dat is wat ik doe om mijn brood te verdienen. Je staat daar uren in weer en wind. En wat heb je bij? Een paraplu, die al menige keer omgewaaid is. Telkens weer trek ik hem terug in de goede plooi, en hij kan weer dienen. Tot bij een volgende gelegenheid. Nu mag je met het mooiste weer van de wereld, thuis vertrekken, neem in ieder geval je vriend in natte dagen mee. Wat ! Eten? Je kunt wel een paar boterhammen en een bus Cola mee nemen, maar je weet nooit op voorhand hoe lang je daar gaat staan. Je tas met materiaal aan de ene schouder en dan nog een etenszak mee nemen, dat gaat gewoon niet. Stel dat je plots moet rennen!" Hij bekeek mij met een nietszeggende blik maar toch iets of wat uitdagend. Zag ik nu een zekere superioriteit in zijn ogen? Waarschijnlijk was deze houding gegroeid uit zijn beroepsmisvorming. Arrogant doen en toch met een ei zitten. "De ene keer moet je er voor de middag zijn, een andere keer s avonds. Ik herhaal het nog eens"ging hij verder "nen hondenstiel dat ist. Je kunt er niet weg, om ergens een hapje te gaan eten. Ja, zelfs als je in zeven haasten naar het toilet gaat kant gebeurd zijn. Al de uren dat je er stond in regen, wind en ontij. Of in de brandende zon, dat het zweet uit je haar lekt. Dat je daar stond, te wachten op wat zal komen .Neen op wat zou moeten komen, maar het is weg foetsie. Intussen was de groep lotgenoten nog aangegroeid. Met een twintigtal zijn ze al. Je ziet ze nog net de hoek omlopen. De broek nog niet geheel dichtgeknoopt ren je er achteraan. Als je dan terug je plaats in het peloton hebt ingenomen, is het eerste evenement al voorbij. Iedereen zweet. De ene stinkt daarbij nog alsof hij een ganse loogbol heeft gegeten. De andere lijkt al in geen tien dagen onder de douche geweest, de stank van vuil ondergoed is bijna niet te harden. Maar niemand heeft een opmerking. Morgen kan hetuw beurt zijn en overmorgen misschien de mijne. Maar zeg nu zelf, als je op een dergelijke manier je boterham moet verdienen, neem dan toch tenminste de tijd om je eigen hygiëne te verzorgen in de eerste plaats voor je eigen gezondheid, en de van je collegas. Een van de oudere collegas diept uit de zak van zijn verschrompelde regenjas een broodje op. Hij bijt er een grote hap uit. Tussen het brood en een dikke vettige worst druipen de vetslierten op de revers van zijn jas. Een andere bijt een stuk uit een appel en maalt, met het nodige smakkend geluid, het vruchtvlees met zijn door het roken vergeelde tanden tot moes, slikt het met een vloek naar binnen en werpt het overblijvende stuk in de goot. Brrrr zo zuur lalt hij. Hij trekt een gezicht, alsof hij in een spons met azijn had gebeten. Die van ons heeft weer eens appels gekocht van die biologische prutser uit de buurt. Ze zijn misschien wel op een verantwoorde, biologisch wijze aan de boom gegroeid, maar lekker is anders. Geen mens die enige aandacht schonk aan het appel probleem, en met een gezicht, alsof men hem juist een dodelijk gif had toegediend, zweeg hij maar. Een jonge lotgenoot, keurig in het modieuze pak met rimpelloos gestreken das, trok wat minachtend de neus op. Als dat je eten voor vandaag was, dan beklaag ik u was zijn commentaar aan het adres van de bedrogen appeleter. Een ietwat bezadigde man, met een Amerikaanse pet en een T-shirt met de stars and stripes maakte met een kwinkslag een eind aan de discutie. Hij wendde zich tot de keurig geklede Manneke als je wat langer in het vak zult zitten, en veel honger hebt geleden, zal je misschien nog blij zijn dat je in een zure appel kan bijten. En t Is te hopen dat er dan ook een mooie Eva toekijkt, en dat het geen serpent is. De appeleter knikte en gaf hiermee aan, dat de spreker het bij het rechte eind had. De anderen hadden lusteloos het tafereeltje gade geslagen, en wachtten. Wachten was tachtig procent van hun job. En plots hé man ging mijn gesprekspartner verder plots als uit het niets verschenen ze. Eerst zon twee kerels, schouders en corpus als een kleerkast, en daar bovenop een klein koppeke. De Body guards Je kent ze wel hé. Zo van die lompe ezels, die op niets anders uit zijn dan ons te beletten ons werk te doen. Maar wat wilt ge. Hun hersens zijn omgekeerd evenredig met hun lichaamsbouw. En dan weet ge t wel hé. Ik bekeek hem wat ongelovig, maar toch groeide mijn belangstelling. Zoals die keer ging hij verder, Op le moment suprême als het object in de wagen gleed spurtte gans de meute er heen. Ik midden, in de groep, deed mijn uiterste best om er als eerste bij te zijn. En wat denk je! hij bekeek me met ogen die teleurstelling uitstraalden. Wat denk je herhaalde hij zijn vraag. Maar nu wachtte hij het antwoord niet af. Een lomperd trapte mij op de hiel van mijn schoen, schoen van de voet en ik maakte een buiklanding als een zweef vliegtuig die in een wei vol koeien landt. Ik zag direct niet het verband tussen ergens in een of andere straat en een wei vol koeien, waar dan nog een piloot zijn zweefvliegtuig aan de grond zet. Hij zag dat ik de draad van zijn verhaal aan het verliezen was en hervatte waar hij de buiklanding maakte. Dus in plaats van eerste te zijn kwam ik grandioos te laat. De spijt droop van zijn woorden. Wie weet was het mij dan gelukt als die ezel mijn schoen niet had uitgetrapt. Maar goed dat is maar een uit de duizend voorvalletjes die je in onze stiel kunnen overkomen, besloot hij dit verhaal. Ik poogde, nu er een interval was in de spraakwaterval. Ja, maar het is niet alleen bij u dat er soms al eens iets mis gaat, maar in mijn beroep en ook bij anderen gebeuren er al eens vervelende dingen, maar dat belet ons toch ook niet om verder te doen. Trouwens we kunnen wel niet anders, was mijn inbreng in het gesprek.Och man, ik weet niet wat uw stiel is, maar wat ik doe dat slaat alles. Allé zoals ik al zei, je staat daar uren te niksen. Te wachten. Te wachten op iets dat evengoed niets kan worden, maar het kan ook je leven veranderen. Je kunt plots schatrijk worden. Het is waarschijnlijk al gebeurd, maar waarschijnlijk kunnen we dit aspect van ons beroep als absoluut als utopisch beschouwen. Hij scheen even in peinzen te verzinken. Zijn blik keek in de oneindige verte. Ik zweeg. Ik wou hem niet uit zijn droom halen. Nu hij even in een wereld van vreugde was, wilde ik hem niet terug naar de harde werkelijkheid halen. Plots was hij weer in zijn huidige wereld. Zijn ogen kregen weer de uitdrukking van harde wil. De uitstraling van de vechter. Allé vervolgde hij, neem nu die sportman. Wie hielp hem hogerop bij het begin van zijn carrière? Wie zorgde er voor dat hij bekend, ja bijna beroemd werd? Hij keek mij vragend aan. Ik had geen flauw besef van over wie hij het had, maar ik liet hem in de waan dat ik wel begreep waar hij heen wou. Ja, dat zal jij wel geweest zijn probeerde ik. Neen man, niet ik alleen, Maar gans onze bende, onze groep, die zorgen er voor dat zon mensen in de belangstelling komen. Wij zetten ze op een troon of stoten ze er af. Dat is de realiteit. En wat doen zij, als ze ons niet meer nodig hebben, om hun eigen persoontje in het zonnetje te zetten? Ze behandelen ons als parias, alsof we besmet zijn met een overdraagbare ziekte. Het toppunt heb ik laatst meegemaakt. Weet je de sportman over wie ik het daarnet had. Wel zijn dochter, Ook al eentje die wij met wierrook rozengeur overgoten, ging trouwen. Uren stonden we daar. En als we dachten dat het moment aanbrak, stuurde de grote mijnheer enkele body guards, je weet wel zo van die kerels waar ik het daar straks reeds over had, op ons af. We moesten op zijn minst honderd meter achteruit. En dan kwam eindelijk het verlossende bericht. Mijnheer had de toelating gegeven om ons onze job te laten doen. Gans de horde in looppas naar de aangegeven plaats. En dan kwam de klap op de vuurpijl. Weet je wie we mochten fotograferen? .. De coiffeuse verdomme De coiffeuse. Abrupt draaide hij zich om, gooide zijn fototoestel op de rug en zonder mij nog een blik te gunnen stapte hij op. Het enige wat ik nog vaag hoorde was een Gotver . Gotver . Roger. 29/07/07
Wie is eigenlijk de baas van onslichaam ? Toen de Heer de mens had geschapen, discuteerden de ingewanden onder elkaar, wie nu eigenlijk het belangrijkste was in het systeem. De hersenen vonden dat zij het waren, omdat zij de controle hadden over alle delen van het lichaam. Dus zij waren de baas. De benen vonden dat zij het waren.Wij brengen de mens waar hij ook maar heen wil. Dus zij waren de baas. De maag wilde ook haar woordje meepraten, en zei:Ik verteer alle voedsel, en zorg er voor dat alle voedingsstoffen omgezet worden om jullie in leven te houden. Dus ik ben de baas. De ogen, echter argumenteerden,zonder ons kan je t wel vergeten zonder ons ben je compleet hulpeloos en zou je niet eens weten waarheen. Dus zijn wij de baas. Heel bescheiden wou de aars zijn woordje mee praten. De andere lichaamsdelen waren zo verrast en schoten in een onbedaarlijke lach.Gij aars, de baas? Laat ons niet lachen. De aars was zo kwaad, om zo weinig begrip, en klapte de deur dicht. Na een paar dagen, begon het brein niet klaar meer te denken. De benen deden pijn en de maag keerde en draaide om.De ogen keken troebel en scheel. In een ultieme vergadering waren ze het er allen roerend over eens dat de aars maar de baas moest wezen. Dit bewijst, dat men niet slim en scherpzichtig moet zijn.Een ijzeren maag en een paar flinke benen moet hebben, om de baas te zijn. Een aars kan de wereld regeren.
Zondag 12 augustus 2001
ver mis lopen
Hoe iets mis kan lopen en alles toch op zijn pootjes valt. 15u20 plaatselijke tijd. We landen zacht op Chicago, ORD airport. Immens grote luchthaven. Gates A, B, C, D en zo verder. Gates van hier tot ginder. Alles wel goed aangegeven maar ver, ver, ver. Eerste stop. Immigration Service. Daar we in het achterste deel van het vliegtuig zaten, waren er van onze vlucht al heel wat passagiers voor ons. Van een eerder aangekomen vlucht stond er ook een sliert te wachten. Dus er zijn nog 200 wachtende voor U. Mede dat er slechts vier Immigration officersaan het werk waren kan je wel denken dat het daar vooruit ging als bonenknopen. Als je op voorhand de vluchten bekijkt, en je hebt anderhalf uur, om je volgende vlucht te halen, dan lijkt dit een zee van tijd. Maar dat was zonder de waard gerekend. In dit geval Immigration controle. Vingerafdrukken, fotootje nemen Please look in the camera Sir, en grondige controle van de paspoorten. Bagage claim, en douane. Dan nogmaals de doorgedreven controle aan de gate van American Airlines, en we waren klaar om onze vlucht naar Denver te missen. Bagage was al ingecheckt en aan boord gebracht van American Airlines vlucht nr. AA 1513. Maar wij? Wij stonden daar aan gate 18 zonder bagage en zonder vlucht naar Denver Colorado, ons einddoel van de dag. Hier bleek weer eens, dat in Amerika niemand zich druk maakt om problemen. Ik ging mijn licht eens opsteken aan het AA desk en vertelde er ons probleem.No problem at all Sir, zei een lieve dame. Ginds staan rode telefoons, neem er maar een op en vertel wat je probleem is, en je bent zo geholpen. Met een druk op een knopje, was ik verbonden met de helpdesk.Met de rode hoorn aan het oor, vertelde ik wat er aan de hand was. Jos, onze medereiziger, dacht dat ik met de Russische President Poetin aan de lijn hing, en dat die het ging oplossen.No problem Sir zei een vriendelijke stem aan de andere zijde. "Ga maar naar de incheck van AA, en ze boeken u een andere vlucht." Wij terug naar de gate.OK sir I book you a flight to Salt Lake City and then to Denver. Maar dat was natuurlijk voor ons niet de oplossing. We hadden ons hotel in Denver geboekt, en men verwachtte er ons, niet de volgende morgen, maar wel vandaag rond 19u.Oh sir if this flight is no good, then you must go to the Ticketting service. Kregen we als goede raad.Wij daarheen. Alweer een lieve dame ving ons op. Ik deed voor de zoveelste maal mijn verhaal, en kreeg steevast hetzelfde antwoord.No problem at all sir. I book you a flight with United Airlines to Denver.Youre flight goes in about 2 hours. Ze begon verwoed op haar computerklavier te tokkelen alsof ze piano speelde. Na enkele seconden kwamen onze boarding passes uit de printer gerold. Op mijn vraag of er moest bijbetaald worden bekeek ze mij alsof ik twijfelde aan de service van haar vliegtuigmaatschappij. Not at all sir.dit is een service die alle Amerikaanse maatschappijen geven.Hier geldt in de eerste plaats De passagier moet op de best mogelijke manier ter bestemming raken. Dus we waren, zonder bijkomende kosten klaar om verder te reizen naar onze eindbestemming. Op mijn vraag of ons Hotel in Denver kon gewaarschuwd worden van onze latere aankomst, nam ze de telefoon. Na een zevental telefoontjes was ook dit geregeld. Nu nog de onvermijdelijke paspoort ensecurity controle Hier liep het alweer fout. Een zwartje dat ons, in een voor haar onbegrijpelijke taal, hoorde praten zette ons in de wachtrij. Vier verdachten, te onderwerpen aan een grondige controle, leek haar devies te zijn. Jassen, schoenen en handbagage waren al door de detectoren gegleden en wij konden elk afzonderlijk, de armen gestrekt met de zwarte knuppel worden gecontroleerd. Alles bleek in orde en we konden gaan. Niet veel te vroeg maar op tijd zaten we eindelijk in het vliegtuig, met bestemming Denver Colorado. Op het voorziene uur, stegen we op en na een rustige vlucht van een tweetal uren, landden we op Denver International Airport. Deze leek ons de veilige haven die we na een lange, drukke en niet van perikelen gespeende dag bereikten. Onze bagage stond netjes klaar aan de AA terminal. Het Shuttle busje van het Super 8 motel wachtte er ons op. Het was 21u30 plaatselijke tijd, 4u30 in België, als we ons eindelijk op het zachte bed neervlijden, Drie en twintig uren na ons ontwaken deze morgen thuis.
Roger 06/06/05
ver de juf en de kleuter
De Juf en de kleuter
Heb je dit verhaal al horen vertellen over een juf van het laatste jaar van de papschool? Het is koud buiten en één van haar kleine deugnieten vraagt haar hulp om zijn botten aan te trekken, en inderdaad het gaat heel moeilijk.Na veel getrek, geduw en heen en weer gesleur zitten de botten rond zijn voetjes en de kleine deugniet zegt : "mijn botten zitten aan de verkeerde voeten juf!" De juf verschiet wanneer ze inderdaad merkt dat de botten aan de verkeerde voeten zitten.Allee... nieuwe kalvarietocht om ze uit te trekken, ze slaagt erin haar kalmte te bewaren tot de botten aan de juiste voeten zitten. En dan zegt de kleine deugniet :"dat zijn mijn botten niet!" Op dat moment moet ze al haar kalmte aanspreken om hem geen lap tegen zijn oren te geven! Zij probeert zich in te houden, herpakt zich en vraagt hem waarom hij dat niet eerder vertelde. "Goed, allee dan, we trekken ze uit " zegt ze en zet zich weer aan't werk. De kleine deugniet vervolgt : "Het zijn mijn botten niet, het zijn de botten van mijn broer, maar mijn mama heeft gezegd dat ik ze moet dragen." De juf weent bijna en begint opnieuw aan het lastige her- her- heraantrekken van zijn botten. Met een zucht van tevredenheid zet ze uiteindelijk de kleine deugniet rechtop, doet hem zijn winterjasje aan, trekt zijn muts over zijn hoofdje en vraagt : "En waar zijn uw handschoentjes?" En de kleine deugniet antwoordt : "Die heb ik in mijn botten gestopt"
ver pers en monarchie
Pers en monarchie. De heren journalisten zijn zwaar op de tenen getrapt, en in hun wiek geschoten. De kroonprins heeft het gewaagd een paar van hun collegas op het matje te roepen, om er hen op te wijzen dat aan alle geduld ook een einde kan komen. Kranten, radio en televisie organiseren persconferenties en bespreken de euvele daad van de prins. De meest vooraanstaande, en zoals deze in hun jargon ook wel eens gezaghebbende personen worden genoemd, worden ten tonele gevoerd. Elk heeft zijn zegje. Behalve dezen die in hun vuistje lachen, en verkneukelen zich in het dispuut, over de zoveelste aanval op onze monarchie. De toekomstige republikeinen. De anti Belgicisten en het ganse politiek systeem, welk er naar streeft van ons landje een republiek te maken, enkel met het doel, de macht volledig naar zich toe te halen. Hun president te laten regeren dat is de doelstelling.we leven reeds in een democratische (sic) staat, waar de ogen en wetten van Big Brother reeds aanwezig zijn, nu is het enkel nog wachten op de definitieve stap. De monarchie wegmoffelen in hun kastelen, die nota bene dan eigendom zullen zijn van het systeem. De koning monddood maken en hem nog door de president, laten gebruiken wanneer het hun eigen blazoen kan opblinken. Met deze monarchie pronken wanneer hooggeplaatste buitenlandse gasten ons land bezoeken. En dat alles noemt men nu reeds een protocollaire functie voor de koning. Dit doemscenario is niet ver meer af. Als men ziet hoe op korte tijd allerlei dingen boven water komen, die de monarchie zeker in geen goed daglicht plaatsen. Hier maakt de bevolking zich oprecht zorgen. Maar is het niet opvallend, dat al deze zaken plots opduiken? En hoe zit het met de grote corruptieschandalen in Wallonië? Charleroi, Namen, Luik? Hallo heren journalisten. Vergeten zeker. Of is dit geen nieuws item meer; Of wordt dit geklasseerd bij faits divers. Of ..ik durf er bijna niet aan denken, staat een groot deel van onze (gekleurde) pers achter de big brother idee. Voelt deze pers zich geroepen om de bevriende politici een handje toe te steken om hun doelstellingen te bereiken? Dan is het te begrijpen, dat rechtgeaarde journalisten, welke nog een kleine minderheid vormen, het niet meer aan durven om echte schandalen te publiceren, en corrupte politici aan te klagen. Het veiligste in hun geval is hun broodheer naar de mond praten, en mee huilen met de wolven in het bos. Zoniet C4.
Roger. 26 Januari 2007
ver de redding
De redding
Jan en pol zijn twee psychiatrische patienten,die in het ziekenhuis verblijven Op een mooie dag,wandelen ze langs het zwembad.Plots duikt Jan het water in,aan de diepe kant van het zwembad. Helaas,hij kon niet zwemmen.Hij spartelde nog wat met armen en benen,en zonk dan naar de bodem,waar hij roerloos bleef liggen.Zonder nadenken,duikt ook Pol het water in,en haalt Jan op het droge. De hoofdgeneesheer,die de heldendaad van Pol gezien had,verklaarde hem als genezen,en liet hem bij zich roepen. Pol,sprak hij,ik heb goed en slecht nieuws voor U.Het goede nieuws is,dat wij U als genezen beschouwen,en U gaan ontslaan uit de kliniek.U hebt blijk gegeven van doorzicht en moed door het leven van een van de patienten te redden en daaruit besluiten we dat U volledig genezen bent. Het slechte nieuws echter,is dat de patient die U het leven redde,zich heeft opgehangen in de badkamer,en is overleden. Ja maar Dokter,zei Pol de patient heeft zich zelf niet op gehangen,dat deed ik,om hem te laten drogen.
ver bij de politie
Een "leuke" ervaring bij de Politie
Op een mooie lentedag in april kreeg een autobestuurder een pv voor overdreven snelheid. Betrokkene betwist dit PV niet,en koopt de boetezegel van 50 Euro. Vervolgens kleeft de gestrafte, (sic,) het deel dat op het formulier hoort, op de voorgeschreven plaats. Nog dezelfde avond omstreeks 10u30, steekt hij eigenhandig het formulier met de halve zegel in de brievenbus van het Politiecommissariaat, en bewaart zorgvuldig zijn deel. Kous af dus voor de betrokkene. Vijf maanden later ontvangt geverbaliseerde, van de Procureur des Konings te xxxxxxx, een vordering van 60 Euro. Na een telefoontje naar de dienst Minnelijke schikkingen aldaar wordt er hem gesuggereerd het bewijs met de andere helft van de zegel op, door te faxen, wat per kerende geschiedde.Nieuwsgierig naar wat er was mis gegaan, ging betrokkene eens poolshoogte nemen op het politie kantoor. Hij wilde informeren wat er gebeurd was met het document dat hij bij de politie in de bus had gedeponeerd. Maar dat was zonder de waard gerekent.In dit geval de diensdoende politieman achter de balie. Op een correcte, maar nogal hautaine manier, werd hij er ontvangen Ja, waarvoor is t ? Na zijn uitleg, met het verhaal van het telefoontje naar xxxxxxx, en wat men hem van ginds uit had opgedragen, kreeg hij als eerste vraag en, heb ge dat doorgefaxt? Uiteraard was het antwoord Ja.Dan is alles toch in orde. Wat komt ge hier dan eigenlijk doen? stelde de politieman als wedervraag. Voor de boetedoener was het natuurlijk niet in orde. Hij wou namelijk weten wat er werkelijk met de boetezegel gebeurd was, en zei dit tegen de man.En dan kreeg hij nog een straffer antwoord. Ik citeer:Oh ik ben jaren veldwachter geweest, en nu ben ik al 30 jaar bij de Politie.Regelmatig kwam, en kom ik het nog tegen dat er stukken verdwijnen. En daaropvolgend, Ik weet niet waar gij gewerkt hebt, maar waarschijnlijk hebt gij nooit fouten gemaakt. U kan begrijpen dat het slachtoffer tegen zoveel logica geen verhaal had. Hij heeft dan maar geantwoord, dat hij tijdens zijn loopbaan vele fouten maakte, maar ze zelf altijd oploste, terwijl dit hier duidelijk niet het geval zou zijn. Nu werd het de balie agent te gortig. "Hier, neem uw papieren maar mee, en voor zo'n futiliteiten moet je onze kosbare tijd niet meer komen verknoeien, en het slachtoffer kon opkrassen. Hij werd daar dus afgescheept op een manier die geen tegenspraak duldde.Toch deed het slachtoffer nog een poging om te tonen dat het hem menens was en zei" Mijnheer, ik hoop dat het hiermee opgelost is en dat er geen verder schrijven van xxxxxxx meer komt.Zoniet zal ik andere wegen moeten zoeken om mijn probleem op te lossen." De balie-agent schiet in een onbedaarlijke lach. " Ha,Ha,Ha, waar zoud gij nu naar toe lopen? Ge moet gij toch altijd langs ons hier passeren. en nu is het wel geweest stap maar op!! "Maar dit voorval liet hem niet los. En zoals het veelal in zo n geval gebeurd, slaat de fantasie op hol.Wat was er uiteindelijk met de boete zegel van 50 Euro gebeurd? Stel nu, en dit is louter hypothetisch.Ik durf er zelfs niet aan denken dat het zo zou kunnen gelopen zijn. Maar stel. Je bent als politieman met nachtdienst.Er valt een brief in de bus. Je kijkt even wat dat nog wel mag zijn. Nu wil het toeval, dat Dochter lief juist vandaag ook een p.v. aan de broek kreeg, waarvan de "minnelijke schikking" een dezer dagen in de bus valt.Zijn eerlijkheids gevoel als politie man verbiedt hem er nog maar aan te denken.Maar 50 Euro is wel een smak geld, en de tijd datprocessen konden worden afgewassen is wel voorbij. En wie zegt ons dat deze man, niet stiekem de halve boetezegel van het binnen gekomen formulier haalt, om hem op het formulier te kleven dat steevast binnen enkele dagen bij hem in de bus zal vallen.Het overblijvende papier vernietigen en klaar is kees. Of moeten wij ons vragen stellen over hoe er omgesprongen wordt met politionele stukken.Weet je nog "kom ik het nog tegen dat er stukken verdwijnen". Uit de uitleg die onze man dus kreeg van een ervaren Veldwachter/Politieman is dat best mogelijk. Ik ben geneigd, en ik hoop dat het zo is, te geloven dat alles berust op een nalatige slordigheid. Maar tenslotte is de brave, nou ja brave, burger toch maar het slachtoffer van deze slordigheden. Want een telefoontje plegen, een fax versturen dat kost ook geld. Geld dat bovenop de boete komt. Een uitgave,die niet nodig zou zijn als elkeen zijn job wat meer ter harte nam. En er even zou willen aan denken dat mensen, mensen zijn met gezond verstand,en geen Imbecielen.
Tijdens een bezoek aan een psychiatrische instelling vraagt de gewezen Congolese dictator, Mobutu aan de directeur, "Hoe stelt men vast dat een patiënt terug gezond en genezen is"Zegt de directeur: "Wel mijnheer de president-fondateur, wij vullen een bad met water, geven aan de patiënt een theelepeltje en een koffietas, en we vragen hem het bad te ledigen"."Ja, Ja" zegt Mobutu, "ik begrijp... , een normaal persoon neemt de tas,die is groter dan het lepeltje"."Neen mijnheer de president-fondateur ", antwoordt de directeur, "een normaal persoon trekt de stop uit!"