Maandoverzicht
We zijn nog minder dan 40 dagen voor vertrek, amper 5 en een beetje week. De zenuwen beginnen zo nu en dan al eens de kop op te steken vooral over het feit of ik, gezien de beperkingen die er geweest zijn, wel in de best mogelijke positie aan de start kan verschijnen.
Maart was geenszins een voorbeeldmaand. We hadden enerzijds het zeer koude weer en anderzijds de lumbago die mij op fysiek gebied toch wel een dag of 10 heeft gekost. Sinds begin januari staan er nu 1400 km op de teller waarvan zo'n 500 op de tarmac en de rest op de spinningfiets. Het vooruitzicht om er zeker 2000 te hebben voor vertrek moet wel lukken denk ik. Met wat geluk een 1000-tal buiten.
Op organisatorisch gebied zullen we één dezer de koppen nog eens bij elkaar steken. Thierry en Malvina zijn terug uit Spanje en voor Jef zit het Pétanque seizoen er ook op.
Tijd om de logistieke vraagtekens weg te werken en voor de rest: aftellen...aftellen en vooral aftellen
Achterwiel
Eén ding was me opgevallen op de fietsbeurs in Mechelen; de robuustheid van voornamelijk het achterwiel op de doorsnee vakantiefiets. Dat moest ook wel. Omdat ik toen voor een tweestrijd stond of ik nog een reservewiel zou kopen en meenemen als back-up, had ik er best wat tijd voor uitgetrokken om met een aantal fietsbouwers een 'klapke' te doen. Toen ze me stuk voor stuk taxeerden en aankeken stelden ze toch allemaal vast dat dit zeker geen overbodige luxe zou zijn. Ik moet er wel bijzeggen dat ik toen twee dikke truien over elkaar had aangetrokken omdat het die dag bijzonder kou was...
Natuurlijk heeft het achterwiel het hard te verduren mijnheer; tel je eigen gewicht, het gewicht van de fiets en je bagage en je kent de druk die de velg en de spaken te verduren krijgt. Neem daarvan afgerond 1/3 vooraan en 2/3 achteraan om snel te tellen... Tja, da's niet niks natuurlijk.
Toen ik de technische specificaties van mijn Ridley erbij haalde, vielen al meteen een aantal rijklare standaardwielen uit de boot, vooral door toedoen van de schijfrem! Toch iets om rekening mee te houden.
Goed, en nu!
Ik liet op de beurs links en rechts wat prijs opmaken. Vooral onze Noorderburen zijn nog best bedreven in het maken van eigen wielen. In België vind je nog zelden fietswinkels die zelf de wielen breien, de loonkost eist onmiddellijk een gigantisch percentage van het totaalbedrag op, hetgeen natuurlijk niet concurrentieel is tegenover de fabriekswielen, maar soms kun je niet anders...
Een 'normaal' wiel houdt er meestal 28 of 32 spaken op na. Hoe lichter de berijder hou minder spaken nodig zijn, hoe zwaarder de fietser of hoe meer materiaal hij moet meesjouwen, hoe meer spaken, da's zowat de regel. Al snel werd duidelijk dat een 36-spakig wiel het meest voor mij aangewezen zou zijn.
Ik hing dus al vast aan twee vaste gegevens; 36 spaken en een schijfrem hetgeen het aanbod drastisch deed wegkrimpen. Ik had op de beurs nog geen beslissing genomen want ik wilde toch ook onze lokale fietshandelaar zijn zegje laten doen, maar om de één of andere reden had ik meer vertrouwen in de kwaliteit van de Noorderburen. Ook financieel scheelde het een derde.
Ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt en een tweetal weken geleden de beslissing genomen en een 'Sputnik Rigida' wiel besteld. Het zegt u waarschijnlijk niets, maar het is in het vakantiefiets-wereldje een nogal bekende leverancier van kwaliteitswielen. Als naaf kon er zeker een Shimano Deore op. Zeker niet de top maar degelijk. Zoals eerder aangehaald legden de 36 spaken en de schijfrem een groot aantal beperkingen op!
Het wiel werd gisteren keurig aan de deur afgeleverd. Dit weekend gaan de cassette en de schijf er op en dan kan ik eens een testrondje rijden. De 37mm Schwalbe Sûpreme past er alleszins al perfect op.
Goed 'weer' nieuws
Volgens Het Laatste Nieuws van vandaag : "Pas in de laatste tien dagen van mei krijgen we eindelijk lenteweer. Maar dan wordt het wel meteen zomers met temperaturen tot 25 graden." Dat zeggen de langetermijnvoorspellers van het commerciële Meteo België, nadat enkele dagen geleden ook al een Amerikaans weerstation gezegd had dat de lente in de Benelux pas in mei zou beginnen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Wie gisteren een stap buiten moest zetten, probeerde zo snel mogelijk weer binnen te zijn. Daar zorgde die Siberisch koude wind vanuit het noordoosten wel voor. Met in de eerste aprildagen een gemiddelde van 2,9° zit de temperatuur net geen zeven volle graden onder het normale aprilgemiddelde van 9,8°. Helemaal hallucinant wordt het bij een vergelijking met de gemiddelde maximumtemperatuur: normaal 14,2° in april.
Momenteel: 7,5°.
Al komt er volgens het KMI begin volgende week lichte beterschap. Niet alleen zou de nachtvorst vanaf maandag voorgoed verleden tijd moeten zijn, stilaan zou ook het kwik overdag boven de 10° uitkomen. "In het centrum van het land verwachten we maxima van 12 tot 16 graden", meent het KMI zelfs. Wordt de paasvakantie dan toch deels gered? Helaas. "Tegelijk lijkt het ook wisselend bewolkt te worden met kans op wat neerslag."
"Pas in de laatste tien dagen van mei mag ronduit lenteweer verwacht worden", stelt langetermijnvoorspeller Philippe Mievis van Meteo België. Tot dan blijft dit land gebukt gaan onder minder koud, maar tegelijk onstabiel weer.
Als we een halve zomer krijgen van de winter die we gehad hebben ben ik al zeer tevreden
|