nog bestaande arbeiderswoningen te Noeveren een gehucht tussen Niel en Boom
Een locomotiefje uit de gouden jaren,dat de hieronderstaande steenwagons vervoerde.
rupelstreek
geschiedenis van deze streek
25-01-2006
De rupelgrond behoorde tot de oligocene terreinen van Belgie. In haar loop naar het westen,heeft de zee,van Noord duitsland komend,een hele reeks bezinksels verlaten,waaronder zand en klei, die de rupelgrond deels uitmaakten. Deze klei komt boven langs de waterlopen in de streek,namelijk de Nete de Rupel en de Schelde.Een groot deel bevond zich boven het laagwatergetij der rivieren. De Boomse klei werd ontgonnen op 12 tot 20 m.dikte.Die kleilaag was bedekt door een laag zavel of kwartszand van 3 tot 5m. dikte, onder de humusaarde.
Als men over de Rupelstreek spreekt,dan heeft men het in feite over de rechteroever van de Rupel,tussen Rumst,waar de Rupel de nete en de dijle samenkomen,en Rupelmonde aan de samenvloeiing van de schelde en de Rupel. De gemeenten Rumst,Terhagen,Boom en Niel zijn het eigenlijke centrum van deze streek.
Hallo,ik ben rollingstone,een geboren en getogen Terhagenaar en sinds twee jaar woonachtig te Boom,een produkt van de Rupelstreek dus. Het is de bedoeling om van dit blog,aan de hand van foto's en een beetje tekst en uitleg de geschiedenis van deze streek een beetje te verduidelijken voor mensen die haar niet, of alleen van de naam "Rupelstreek" kennen. Uiteraard ga ik nog wat zoekwerk hebben om dit op een deftige manier te kunnen doen,maar omdat ik nu met pensioen ga,kan ik daar een beetje mijn hobby van maken en denk ik wel dit tot een goed einde te kunnnen brengen. Mag ik jullie geduld nog eventjes op de proef stellen?ik hoop te kunnen starten met mijn eerste aanmaak aan het einde van de maand januari 2006.