Voor de ontelbare koppels die nog moeten bekomen van het nieuws dat de vrouwelijke G-spot helemaal niet zou bestaan, brengt The Independent on Sunday heugelijk nieuws: dat genotscentrum bij vrouwen is wel degelijk een realiteit. Dat hebben kenners in Frankrijk vastgesteld.
Britten keken niet goed Het was een Duitser die de G-spot ontdekte, het waren Amerikaanse wetenschappers die het begrip wereldberoemd maakten en het waren, enkele weken geleden, Britse vorsers die het bestaan van het omstreden plekje categoriek ontkenden.
Zes op tien vrouwen Nu is er alweer een nieuwe ontwikkeling in dit opwindende debat: op een gynaecologisch congres in Parijs verzekerde organisator Sylvain Mimoun de wereld dat de sceptische Britten gewoon slecht onderzoek hadden afgeleverd, dat in werkelijkheid niet minder dan 60 procent van de vrouwen over de G-spot beschikt en dat die "functioneel wordt bij de juiste interactie".
Gebrek aan respect Volgens chirurg Pierre Folden toont het recente tweelingenonderzoek aan het Londense King's College, waaruit zou blijken dat er geen prikkelplek bestaat, "een gebrek aan respect voor wat vrouwen zelf zeggen".
"Die conclusies waren totaal onjuist omdat ze uitsluitend steunden op genetische waarnemingen en het duidelijk is dat er veel varianten bestaan in de vrouwelijke seksualiteit en dat die niet kan worden gereduceerd tot een ja of een nee, een 'aan' en 'af'."
De G-spot werd in de jaren '40 ontdekt door de Duitse gynaecoloog Ernst Grafenberg en werd veertig jaar later een begrip door een boek van de Amerikaanse seksuologe Beverly Whipple. Sindsdien wordt er op hoog wetenschappelijk niveau over geredetwist. (belga/lb)
Al te vaak worden senioren gezien als een groep die niets meer doet: niet meer werken, niet meer sporten, en geen seks meer. Een beeld dat niet klopt. De actieve senior gaat wel sporten, maakt uitstapjes en ja, houdt het ook in bed levendig.
60-plussers Bij de 'pas gepensioneerden' (57 tot 64 jaar) heeft de meerderheid nog seks: 84 procent van de mannen en 62 procent van de vrouwen. Bij de bejaarden (75 tot 85 jaar) is dat nog 38 procent bij de mannen en 17 procent bij de vrouwen. Dat blijkt uit cijfers die het National Opinion Research Center, verbonden aan de universiteit van Chicago, verzamelde.
Demografisch verschil Het verschil tussen mannen en vrouwen is overigens niet (enkel) te verklaren door een verschil in libido, maar ook door een demografisch verschil. Vrouwen leven namelijk langer dan mannen, en hebben meer kans om weduwe te worden. De kans dat ze daarna een nieuwe partner willen of vinden, is niet zo groot.
Gezondheid Toch is er een goede reden om seksueel actief te blijven: een betere gezondheid. "Wie vaker seks heeft, is over het algemeen gezonder. Dat is zo bij jong en oud", zegt onderzoeker Lindau.
De vraag is echter of de richting van het causale verband niet verandert bij het ouder worden, zodat je niet ongezonder wordt van minder seks, maar dat je minder seks hebt omdat je kampt met allerlei kwaaltjes.
"Misvatting" "Oudere mensen kunnen en zouden een actief seksleven moeten hebben. De nood aan intimiteit en contact met anderen verandert immers niet met het ouder worden. Dat oude mensen geen seks hebben is een misvatting van de samenleving", besluit dokter Dennis Lin. (edp)