Sommige vrouwen doen het heel stil, anderen zijn zo luid dat de buren de politie bellen wegens lawaaioverlast. Maar waarom kreunen vrouwen tijdens seks? Niet om de buren in te lichten over hun avondlijke (of ochtendlijke) bezigheden, wél om mannen sneller te doen klaarkomen.
Ook bij primaten Zoals zo vaak ligt de oorsprong van dit gedrag in de evolutie, en komt het gedrag ook voor bij (vrouwelijke) primaten, zo blogt Christopher Ryan op de site van Psychology today.
Wie denkt dat deze vocalisaties een spielerei zijn, een neveneffect van seksuele opwinding, is er aan voor de moeite. Die geluiden en het geroep maken de apen extra kwetsbaar, vooral als op de begane grond paren zoals bavianen. Dat is een kwetsbare positie voor jagers, en toch blijven ze roepen en geluiden maken.
Mannen doen klaarkomen Het moet dus wel een evolutionair voordeel hebben. Twee hypotheses verklaren de vocalisaties. De geluiden (het gekreun) tijdens seks zouden mannetjes moeten helpen klaarkomen. Ryan vraagt zich af waarom : "Mannelijke primaten staan niet bekend om hun ejaculatieproblemen, en bij mensen is het probleem vaker te snelle ejaculatie dan te trage."
Maar eigenlijk is het wel duidelijk waarom: een snelle ejaculatie zorgt ervoor dat de kwetsbare apen die paren op de grond weinig tijd verliezen aan het paren, en dus hun kwetsbaarheid voor prooienjagers verminderen. Ook mensen waren ooit kwetsbaar voor roofdieren. Het gekreun maakte dan wel duidelijk waar ze zich bevonden, maar omdat de activiteit daardoor minder lang duurde, vergrootte het toch de veiligheid.
De vraag is of hedendaagse vrouwen dat nog wel willen. Zij willen meestal ook genieten van seks, en willen dat het langer duurt in plaats van korter.
Voordelen Het tweede voordeel is dat de vocalisaties voor het paren dienen om mannetjes naar de ovulerende, seksueel ontvankelijke vrouwtjes te lokken, met 'spermacompetitie' en alle reproductieve en sociale voordelen tot gevolg.
Die mannetjes treden dan in competitie met elkaar om met het vrouwtje te mogen paren. De sterkste, en dus degene met de beste genen, wint. Het roepen zorgt er dus voor dat het vrouwtje de genen van haar nakomelingen optimaliseert.
Status Na analyse van 550 'roepen' van 7 bavianen, bleek dat de roep verschilt in toon en lengte naarmate van de vruchtbare periode van het vrouwtje en de status van het mannetje.
Hoe vruchtbaarder, hoe complexer de roep om mannetjes te lokken. Hoe hoger zijn status, hoe langer en luider haar geluiden waren tijdens het paren. "Aan de geluiden is soms zelfs seksueel plezier te herkennen", aldus primatologe Meredith Small.
Link met promiscuïteit Pittig detail: deze vocalisaties zijn in het primatenrijk vooral geassocieerd met promiscue gedrag, niet met monogamie. De vocalisaties van apinnen in promiscuë rassen zijn complexer dan de roepen van vrouwtjes in monogame of polygyne groepen.
Wil dat zeggen dat vrouwen die luider kreunen meer kans hebben om promiscue gedrag te vertonen? Die conclusie willen de onderzoekers dan weer niet trekken. (edp)
|