Inhoud blog
  • Histogram
  • Lichtmeting
  • Reflex 2
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    1941
    de mannen van in de oorlog
    08-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reflex 2
     

    Bewegende onderwerpen

    Uit CVO Meise-Jette
    Ga naar: navigatie, zoeken

    Sluitertijd en bewegende onderwerpen. De sluitertijd bepaalt de mate van beweging op een foto. Bij het fotograferen van een bewegend onderwerp, moet u een korte sluitertijd gebruiken als u het onderwerp wil bevriezen. Waarmee wordt bedoeld: als u het onderwerp scherp wil.

    Als het onderwerp zich niet beweegt, kan u een langere sluitertijd gebruiken. Ondersteun de camera, bijvoorbeeld met een statief, omdat de beweging van uw hand ongewenste onscherpte kan veroorzaken.


    U kan er ook bewust voor kiezen bewegingsonscherpte in het beeld te brengen, om een gevoel van beweging te creëren. Gebruik dan een langere sluitertijd. En een statief.

    Inhoud

    [verbergen]

    Beweging bevriezen

    De meeste camera's bieden de mogelijkheid van sluitertijden variëren van 30sec tot 1/2000 sec of minder. Om een snel bewegend voorwerp scherp te kunnen weergeven moet een korte sluitertijd gebruikt worden. Als de tijd dat de sluiter openstaat heel kort is, dan zal de invloed van de beweging op het beeld maar heel gering zijn.

    Lange sluitertijden

    In situaties met weinig licht zal een lange sluitertijd noodzakelijk zijn. Houd er dan wel rekening mee dat bewegende onderwerpen vrijwel altijd onscherp zullen worden weergegeven. Voor stilstaande onderwerpen is het het beste om een statief te gebruiken. De opname van het plein bij zonsondergang werd gemaakt met een sluitertijd van 1/8sec.

    1/8

    Korte sluitertijden

    Een snel bewegend onderwerp moet veelal met een korte sluitertijd worden opgenomen. Hoe kort de tijd moet zijn, is onder meer afhankelijk van de beweging en de afstand tot het onderwerp.

    1/1000sec.

    Meetrekken

    Om met een lange sluitertijd toch nog een scherp beeld van een bewegend onderwerp tot stand te brengen, is het noodzakelijk de camera met de beweging meet te bewegen. De techniek wordt vooral bij sportfotografie toegepast. Het onderwerp zal scherp worden afgebeeld, terwijl de achtergrond onscherp wordt. Het geheel geeft een indruk van beweging en snelheid. Bij het meetrekken is het van belang om het onderwerp zo goed mogelijk op dezelfde plaats in de zoeker te houden. Meetrekken in de praktijk. Ga stevig staan. Stel scherp op het punt waar het onderwerp zich zal bevinden op het moment dat het wordt gefotografeerd. Het kan ook met de autofocus aan, maar de snelheid waarmee een aantal lenzen scherpstellen is te traag. Hou beide benen stevig op de grond en draai het bovenlichaam in de richting van waaruit het onderwerp zal komen. Druk, vlak voordat het onderwerp op de gewenste plaats is, de ontspanner langzaam in en draai met de beweging van het onderwerp mee tot de opname is gemaakt.

    Beweging
    Meetrekken

    Snelheid en beweging

    De invloed van de beweging van een onderwerp op de beeldweergave is sterk afhankelijk van enerzijds de afstand van het onderwerp tot de camera en anderzijds van de richting waarin de beweging plaats heeft ten opzichte van de camera. De drie foto's hieronder zijn allen gemaakt met een sluitertijd van 1/30sec. Duidelijk is te zien, dat een onderwerp dat zich evenwijdig {de meest rechtse foto) aan het sensor oppervlak verplaatst zeer onscherpe beelden oplevert. Komt het onderwerp schuin naar de camera toe dan (foto midden) is de onscherpte al een heel stuk minder. Beweegt het onderwerp zich tenslotte recht op de camera af dan ontstaat, zelfs bij 1/30 nog een redelijk beeld.

    1/30
    1/30 onder een hoek
    1/30 evenwijdig

    De hieronder geplaatste tabel geeft ongeveer aan welke sluitertijden in bepaalde gevallen scherpe foto's van bewegende onderwerpen zullen opleveren. De sluitertijden in de tabel zijn bedoeld voor het fotograferen van onderwerpen die evenwijdig aan het sensorvlak bewegen. Beweegt het onderwerp onder een hoek van 45graden ten opzichte van de camera, dan kan een langere sluitertijd. Dan gaan we richting 1/125 a 1/250 uit. Komt het onderwerp recht naar de camera toe, of beweegt het zich ervan weg dan zijn nog langere sluitertijden mogelijk. Als de camera met de beweging wordt meegetrokken, dan is het zelfs mogelijk te werken met sluitertijden van 1/30 of nog lager.

    Afstand tot het onderwerp voetganger 5 km/h hardloper 15 km/h fietser 25 km/h rennend paard 40 km/h stadsverkeer 50 km/h trein 120 km/h
    1 m 1/1000 1/2000
    3 m 1/500 1/1000 1/2000
    5 m 1/250 1/500 1/1000 1/2000
    10m 1/125 1/250 1/500 1/1000 1/2000
    30m 1/60 1/125 1/250 1/500 1/1000 1/2000

    Scherp...

    Het is zeer goed mogelijk om met een camera hele snelle bewegingen te "bevriezen". Daardoor kunnen allerlei details van een snelbewegend onderwerp worden vastgelegd.

    Bevroren

    ... of onscherp

    Haarscherpe foto's kunnen heel dramatisch werken. Maar ze kunnen ook een wat onechte indruk maken. Bij deze foto is gebruik gemaakt van een lang sluitertijd, dit om ervoor te zorgen dat het snel stromend water onscherp werd weergeven. Dit geeft een beter idee van snelheid.

    Creatief

    Creatieve onscherpte

    Lange sluitertijden kunnen een bewegend onderwerp bijna helemaal doen verdwijnen terwijl de niet bewegende omgeving haarscherp wordt weergegeven. Deze opname van een hardloper werd gemaakt met een belichtingstijd van 1/8sec. De achtergrond beleef scherp.

    1/8 sec

    Voorbeelden tot slot nog een aantal voorbeelden van creatieve bewegingsonscherpte

    Deze foto is het resultaat van een lange belichting waardoor het water een zijdeachtige uiterlijk krijgt. Deze techniek kan bij allerlei waterscenes gebruikt worden. U hebt een belichting nodig van enkel seconden of zelfs minuten. En eventueel neutrale densiteitsfilters om de hoeveelheid licht dat in de camera valt te verminderen.

    Creatief
    Creatief
    Creatief
    Persoonlijke instellingen


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 05/04-11/04 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!