Elke maandag worden recepten voor slankelijners en diabeten doorgegeven. _______________________________
Recepten 1/11/10 Wortelsoep met gember Varkensdreepjes met rijst, kerrie en appel Quornreepjes in de wok Gestoofde prei Vanille-mokapudding
Wortelsoep met gember -(voor 4 personen)
60 kcal = 4 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Was en schil de wortelen. Snij ze in dunne plakjes. Schil de ui en hak hem fijn;
-
Verhit de olie in een kookpot en bak de ui in ongeveer 3 minuten goudbruin;
-
Schil en rasp de gember. Voeg de geneden wortelplakjes en de gember toe aan de ajuin;
-
Roer de bouillon door de groenten;
-
Breng aan de kook en laat +/- 20 minuten gaar koken;
-
Mix de soep en breng op smaak met de kruiden;
-
Garneer elk bord of soepkommetje met wat fijngehakte peterselie.
Smakelijk!
Tip: Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.
Er is volgens onder anderen Deense onderzoek en toepassingen geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.
Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom gember heeft veel voordelen. dit recept komt uit: Lekker en gezond eten -----------------------
Varkensreepjes met rijst, appel en kerrie 
(voor 4 personen)
465 kcal = 31 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
-
200 gr volle rijst
-
400 gr varkenslapjes
-
400 gr appel
-
2 eetlepels olijfolie
-
kerriepoeder
-
cayennepeper
-
250 ml vetarme vleesbouillon
-
zoetstof om op smaak te brengen
-
2 koffielepels bloem
-
eventueel, indien nodig en toegelaten, zout
Bereiding:
-
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking;
-
Snij de varkenslapjes in fijne reepjes;
-
Was de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes;
-
Verhit de olie in de wok. Voeg de varkensreepjes toe en bak ze snel aan. Breng op smaak met cayennepeper en kerriepoeder;
-
Voeg de vleesbouillon toe en laat even sudderen. Voeg de appelblokjes toe en laat ze 1 minuut meekoken;
-
Neem het vlees en de appel uit de wok;
-
Bind het vocht met de bloem;
-
Breng op smaak met de zoetstof en cayennepeper en eventueel zout;
-
Verdeel het vlees en de appel over de borden, giet de saus erover en schep de rijst ernaast.
Smakelijk!
dit recept komt uit: Slank en gezond eten ----------------------------------
Quornreepjes in de wok - (voor 2 personen)
180 kcal = 12 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
-
150 gr quornreepjes
-
200 ml tomatensap
-
1 eetlepel sojasaus
-
oregano
-
sambal oelek (Chinese kruiden)
-
1 teentje knoflook
-
75 gr groene paprika
-
75 gr rode paprika
-
50 gr champignons
-
10 ml olijfolie
-
100 gr sojascheuten
-
2 eetlepels fijngehakte peterselie
-
peper en indien toegelaten en nodig, zout
Bereiding:
-
Meng 5 eetlepels tomatensap met de sojasaus, oregano, een mespuntje sambal oelek en peper en (zout). Pel het teentje knoflook en pers het erover uit. Voeg de quorn toe en laat 30 minuten marineren;
-
Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes. Stoom ze beetgaar in 5 minuten;
-
Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes:
-
Verhit olie in een pan. Schep de quorn uit de marinade en bak +/- 3 minuten;
-
Voeg de paprika toe en laat 2 minuten bakken;
-
Voeg de champignons toe en laat 1 minuut bakken;
-
Voeg de sojascheuten, de marinade en de rest van het tomatensap toe. Laat onder voortdurend roeren nog 2 minuten koken;
-
Bestrooi met fijngehakte peterselie.
Smakelijk! --------------------------------
Gestoofde prei - (voor 2 personen)
105 kcal = 7 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Maak de prei schoon en was hem grondig;
-
Snij de prei in ringen van 1 à 2 cm;
-
Verhit de margarine, voeg de prei toe en laat gaarstoven;
-
Breng op smaak met de kruiden.
Smakelijk!
Tip: gebruik het groen van de prei voor een soep.
dit recept komt uit: Diabetes de baas
------------------------------
Vanille-mokkapudding - (voor 2 personen)
90 kcal = 6 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Roer het puddingpoeder los met enkele lepels melk;
-
Breng de rest van de melk aan de kook;
-
Voeg het puddingpoeder al roerend toe en laat goed doorkoken;
-
Verdeel de pudding over 2 maatbekers. Voeg aan de ene helft de oploskoffie toe en roer goed om;
-
Neem 2 schaaltjes. Neem de 2 maatbekers en giet de pudding gelijktijd in de schaaltjes, zodat je twee helften hebt. Lukt dit niet giet dan afwisselend, één laag vanillepudding en één laag mokkapudding;
-
Laat afkoelen in de koelkast en dien op.
Smakelijk!
dit recept komt uit: Diabetes de baas
-------------------------------------
Recepten 25 oktober Gevulde perziken met tonijn en rijst - (voor 2 personen) Witloofsoep op zijn Brussels Broccoli met witte saus Gepocheerde heilbot in yoghurtsaus Rijstpap met nectarine
Gevulde perziken met tonijn en rijst.
l 65 kcal.= 11 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Voor de coctailsaus:
-
1 eetlepel magere platte kaas
-
10 ml magere melk
-
½ eetlepel citroensap
-
3 eetlepels tomatenketchup
-
worcestersaus (naar smaak)
-
paprikapoeder (naar smaak)
-
peper en indien toegelaten, zout
Bereiding:
-
Kook de rijst beetgaar volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen;
-
Laat de tonijn uitlekken en maak fijn met een vork;
-
Laat de perziken uitlekken. Was en droog de sla. Was de radijsjes en snij in schijfjes;
-
Maak de coctailsaus. Meng de platte kaas, de melk, het citroensap en de tomatenketchup. Breng op smaak met de kruiden en worcestersaus;
-
Meng de vis met de rijst en twee eetlepels coctailsaus. Vul de halve perziken hiermee op;
-
Verdeel de sla over de borden en leg de halve perziken op de sla. Werk af met de radijsjes.
Smakelijk!
Tip: Zijn er geen radijsje meer te vinden, garneer met een andere seizoensgroente die te verkrijgen is.
dit recept komt uit: Diabetes de baas
Witloofsoep op z'n Brussels - (voor 4 personen)
45 kcal = 3 slanke lijners streepjes per persoon

Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
-
1 l vetarme vleesbouillon
-
200 gr witloof
-
100 gr preiwit
-
100 gr kalkoenham of kippenwit (dikke snede vragen)
-
50 ml magere melk
-
nootmuskaat
-
1 eetlepel fijngehakte peterselie
-
peper en indien toegelaten en nodig, zout
Bereiding:
-
Breng de bouillon aan de kook;
-
Was het witloof en de prei en snijd ze in fijne reepjes;
-
Snij de kalkoenham in kleine blokjes;
-
Voeg de groenten toe en laat +/- 20 minuten koken;
-
Voeg de melk toe en breng op smaak met de kruiden;
-
Voeg de in blokjes gesneden kalkoenham of kippenwit toe en laat nog even doorwarmen;
-
Werk af met de fijngehakte peterselie.
Smakelijk!
dit recept komt uit: Slank en gezond __________________________________
Broccoli met witte saus - (voor 2 personen)
135 kcal = 9 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Was de broccoli en verdeel in roosjes. Kook de broccoli beetgaar in een beetje kokend water en laat goed uitlekken;
-
Verwarm de melk. Klop de bloem los met een eetlepel water en voeg toe. Laat goed doorkoken;
-
Breng de saus op smaak met de toegelaten kruiden en giet over de broccoli.
Smakelijk!
dit recept komt uit: Diabetes de baas ________________________________
Gepocheerde heilbot in yoghurtsaus - (voor 2 personen)
275 kcal = 15 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Steek de kruidnagels in de heilbot;
-
Breng de visbouillon net niet aan de kook en pocheer de heilbot;
-
Verwijder de kruidnagels.
-
Pel de ajuin en snipper deze fijn. Hak de bieslook en de peterselie fijn;
-
Zeef het pocheervocht en breng 100 ml aan de kook in een steelpan;
-
Voeg de ajuin, de tomatenpuree, de bieslook en de peterselie tot. Breng op smaak met paprikapoeder, peper (en zout). Laat even doorkoken en snij de citroen in schijfjes;
-
Neem de steelpan van het vuur en roer de yoghurt door de saus;
-
Giet de saus over de heilbot en werk af met de citroen.
Smakelijk!
dit recept komt uit: Diabetes de baas ___________________________
Rijstpap met nectarine - (voor 2 personen)
150 kcal = 10 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden:
Bereiding:
-
Breng de melk aan de kook;
-
voeg al roerend de rijst toe, breng de melk opnieuw aan de kook en laat de rijst op een zo laag mogelijk vuur in ongeveer 40 minuten gaar koken. Roer af en toe om;
-
Breng op smaak met zoetstof en bind eventueel met wat vanillepoeder;
-
Verdeel de rijstpap over 2 dessertschaaltjes en laat volledig afkoelen;
-
Schil de nectarine, verwijder de steen en snij in partjes of stukjes. Verdeel deze over de schaaltjes rijstpap.
Smakelijk!
Tip: wanneer er geen nectarines te verkrijgen zijn, vervang deze door seizoensfruit of gebruik opgelegd fruit in eigen sap als variant.
dit recept komt uit: Diabetes de baas _____________________________
Recepten 18 oktober:
Vissalade met appel en druiven Bloemkool-bleekselderijsoep Runderstoofpotje met raapjes Zeeduivel in papillot met champignons en citroen Griesmeelpudding
_____________________________
Vissalade met appel en druiven (voor 2 personen)
75 kcal = 5 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden
Bereiding
-
Kook de kabeljauw gaar en laat afkoelen;
-
Was de appel en de druiven. Verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Snij de druiven in vieren en ontpit de druiven indien nodig;
-
Meng in een kom de ketchup, de melk en het zoetmiddel;
-
Meng de vis, appel en druiven door het sausje en garneer met fijngehakte peterselie;
-
Dien koel op, op een bedje van sla.
Tip:
Smakelijk!
(dit recept komt uit: Slank en gezond koken)
Bloemkool-bleekselderijsoep (voor 4 personen)

15 kcal = 1 slanke lijners streepje per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden
-
1 liter vetarme kippenbouillon
-
100 gr bloemkool
-
100 gr bleekselderij
-
50 gr ajuin
-
1 laurierblad
-
1 eetlepel fijngehakte peterselie
-
peper en indien nodig en toegelaten, zout
Bereiding
-
Breng de bouillon aan de kook;
-
Maak de bloemkool en bleekselderij schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes en snij de bleekselderij in stukjes. Pel de ajuin en snij hem in stukjes;
-
Voeg de groenten samen met het laurierblad toe en kook ze gaar;
-
Verwijder het laurierblad en mix de soep;
-
Laat even doorkoken en breng op smaak met peper en eventueel zout;
-
Versier voor het opdienen met de fijngehakte peterselie.
Smakelijk!
(dit recept komt uit: Diabetes de baas )
__________________________________
Runderstoofpotje met raapjes (voor personen)

210 kcal = 14 slanke lijners streepjes per persoon
Vergeet niet uw streepjes te noteren op uw eetdagboekblad
Benodigdheden
-
210 gr magere runderlapjes
-
100 gr raapjes
-
200 gr groene paprika
-
50 gr ajuin
-
1 teentje knoflook
-
½ rood pepertje
-
10 ml olie
-
1 muntblaadje
-
1 korianderkorrel
-
1 koffielepel maïszetmeel
-
1 eetlepel fijngehakte bieslook
-
peper en eventueel, indien toegelaten, zout
Bereiding
-
Snij de runderlapjes in gelijke blokjes;
-
Schil de raapjes en de wortelen. Was de paprika's en verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken;
-
Pel de ajuin en het teentje knoflook en hak ze fijn. Was en ontpit het pepertje en snipper het fijn;
-
Verhit de olie in een kookpot en bak de runderblokjes goudbruin;
-
Voeg de ajuin, knoflook, rood pepertje, paprika, wortel en raapjes toe;
-
Breng op smaak met munt, koriander en peper (en zout);
|