Op de space van 'Waarheid zoeken' lees ik: "God maakte ons zoals we zijn". Zoals ik het leerde zijn we eeuwig en altijd zielen. Die hoeven dus niet gemaakt te worden. Wanneer we de zielewereld verlaten zijn we zuiver en perfect. Zoals een kind dat netjes aangekleed wordt door de moeder en dan het huis verlaat om te spelen zo hebben wij ook ons huis verlaten. Welgemanierd aanvankelijk bleven we een hele tijd zuiver en gezond. Door het spelen en ravotten raakten we steeds meer besmeurd en onze zeden verwilderd. Na vele incarnaties zijn we in het heden beland, vol met gebreken. Door de tijd opgelopen, zeg maar. Niet door God gegeven. God geeft enkel het goede.
"Hij geeft ook problemen", lees ik verder. Niet hij geeft die. Onze ondeugden veroorzaken die. Met name lust, agressie, hebzucht, binding en ego zorgen voor alle problemen die er zijn. God kan die niet geven want Hij heeft die ondeugden niet. Hij is altijd vrij ervan en zuiver. Hij wordt de Zuiveraar genoemd. Herinner Hem en je wordt zuiver.
Gisteren schreef ik een reaktie op mijn item "Zakenman" omdat Julie een vraag had bij 'de kracht van oordelen'. Vandaag las ik verder in het boek "De zetel van de ziel" van Gary Zukav en kwam meteen een stukje tegen over oordelen. Deze coïncidentie zet me er toe om dat stukje hier over te nemen. Het begint op p. 32.
Aangezien wij niet weten wat er geheeld wordt door elke interactie - welke karmische schuld er afgelost wordt - kunnen we niet oordelen over wat we zien. Als wij b.v. 's winters iemand op straat zien liggen slapen, weten wij niet wat er door die ziel ingelost wordt. Wij weten niet of die ziel zich in een ander leven heeft opgehouden met geweld en er nu voor heeft gekozen om die dynamiek vanuit een totaal verschillend standpunt mee te maken, b.v. als voorwerp van liefdadigheid. Wij kunnen op de situatie van die mens heel goed met barmhartigheid reageren, maar het past ons niet de situatie oneerlijk te vinden want dat is niet zo.
Sommige persoonlijkheden zijn egoïstisch, vijandig en negatief maar zelfs dan kunnen wij niet goed weten hoe dat komt. Dat blijft voor het oog verborgen. Dat betekent niet dat wij negativiteit niet kunnen herkennen als we deze zien, maar we kunnen er niet over oordelen. Dat is niet aan ons. Als wij tussenbeide komen in een ruzie of een gevecht past het ons niet de betrokkenen te veroordelen. Van één ding kunnen we zeker zijn: iemand die geweld gebruikt lijdt veel pijn, want een gezonde en evenwichtige ziel kan een ander mens geen kwaad doen.
Wanneer wij oordelen creëren we negatief karma. Oordelen is een functie van de persoonlijkheid. Wanneer wij van een andere ziel zeggen: 'Zij is waardevol', of 'Hij is waardeloos', creëren we negatief karma. Eveneens wanneer wij van een handeling zeggen: 'Dit is goed' of 'Dat is verkeerd'. Dit betekent niet dat wij niet moeten handelen op een manier die past bij de situatie waarin wij ons bevinden.
Als onze auto b.v. aangereden wordt door een andere en de bestuurder van de andere auto is dronken, is het terecht dat hij door de rechter verantwoordelijk wordt gesteld voor de reparatiekosten van onze auto. Het is terecht dat hem in geval van dronkenschap verboden wordt te rijden. Het is niet terecht dat wij ons bij onze handelingen laten leiden door gevoelens van verontwaardiging, van rechtvaardiging on van rancune. Deze gevoelens zijn het gevolg van oordelen die wij over onszelf en anderen hebben, evaluaties waardoor wij ons superieur aan een ander achten.
Als wij op grond van deze gevoelens handelen maken wij niet alleen onze karmische verplichtingen groter, maar zijn wij ook niet in staat ons van deze gevoelens bewust te worden en ervan te leren. Gevoelens zijn zoals we zullen zien het middel om te ontwaren welke dynamiek de ziel probeert te genezen en een mogelijkheid om te zien hoe de ziel zich uitdrukt in de fysieke materie. De weg naar je ziel gaat door je hart.
Als wij het gezichtspunt van de ziel willen innemen moeten wij het oordelen nalaten, zelfs over die zaken die ons onbeschrijfelijk erg toeschijnen, zoals de wreedheid van een inquisitie of een holocaust, de dood van een baby, het langdurig lijden van een kankerpatiënt of een levenslang ziekbed. Wij weten niet wat er door dit lijden wordt geheeld, noch de details van de energetische omstandigheid die daarbij in balans wordt gebracht. Wij mogen zeker het mededogen voelen dat zulke omstandigheden in ons oproepen en er ook naar handelen, maar als we zover gaan dat we over deze gebeurtenissen en degenen die erbij betrokken zijn gaan oordelen, creëren we negatief karma dat in balans gebracht moet worden, waarbij wij zelf tot die zielen zullen behoren die betrokken willen zijn bij de omstandigheden die daarvoor nodig zijn.
Als wij niet oordelen, hoe kan er dan gerechtigheid zijn?
...
Wat is niet-oordelende gerechtigheid?
Niet-oordelende gerechtigheid is een vorm van inzicht waardoor je alles in het leven kunt zien zonder daarbij negatieve emoties te hebben. Niet-oordelende gerechtigheid ontslaat je van de plicht rechter te spelen, waartoe je jezelf had aangewezen, omdat je weet dat alles gezien wordt - niets ontgaat de wet van karma - en dat schept begrip en mededogen. Niet-oordelende gerechtigheid betekent de vrijheid om te zien wat je ziet en te ervaren wat je ervaart zonder daar negatief op te reageren. Je kunt op die manier het zonder belemmering stromen van de liefde van het Universum, waar onze fysieke werkelijkheid deel van uitmaakt, rechtstreeks ervaren. Niet-oordelende gerechtigheid vloeit op natuurlijke wijze voort uit het begrijpen van de ziel en hoe zij zich ontwikkelt.
Zo is ons evolutionaire proces dus opgebouwd: de voortdurende incarnatie en reïncarnatie van de energie van de ziel in de fysieke werkelijkheid om haar energie overeenkomstig de wet van karma te helen en in balans te brengen. ...
De wet van karma werkt als een feilloos oordeel. Beter kunnen wij het niet doen. Dus waarom zouden we het nog doen? Wel, elke beslissing die we maken gaat vergezeld met een oordeel: wat is de beste keuze die ik kan maken? Het is deze kracht om de beste beslissingen en keuzes te maken die we gebruiken in Raja Yoga. Niet om te véroordelen maar om te beoordelen.
Wanneer de energie van ons bewustzijn buiten onze controle is, is de geest geagiteerd. We zijn emotioneel. De oplossing is te onthechten van de innerlijke stormen, een stap achteruit te doen en toekijken hoe de orkaan passeert. Onthechte observatie trekt de energie die de emotie nodig heeft om zichzelf in stand te houden er van weg. Wanneer je naar je eigen woede kijkt dan sterft ze. Als je je er niet van onthecht en ze niet observeert dan zal ze je meester zijn. Vandaag is de dag om positieve, onthechte observatie te beoefenen en elk met emotie gevuld moment is de gelegenheid. Dit is het echte werk. Het werk van diegenen die meester zijn van hun eigen bewustzijn. Ben jij een meester of een slaaf?
True Peace True peace can be experienced only when we stop giving and taking sorrow. In order not to give sorrow we need a clear heart that has no ill feelings and for not taking sorrow we need a big heart that can tolerate and help other souls to get over their weaknesses. Brahma Kumaris
De voornaamste karakteristiek van kosmisch bewustzijn is, zoals de naam al aangeeft, een bewustzijn van de kosmos; dat wil zeggen, van het leven en van de ordening van het universum. Te zamen met dit bewustzijn van de kosmos ontstaat een intellectuele verlichting of verheldering, die op zich genomen het individu al op een ander vlak van bestaan zou plaatsen - hem bijna tot een lid van een ander ras zou maken. Daaraan wordt toegevoegd een staat van morele verheffing, een onbeschrijfelijk gevoel van exaltatie en vreugde; en een bezield raken met een zedelijk besef dat zowel voor het individu als voor de mensheid even treffend is en nog belangrijker dan de verhoogde intellectuele kracht. Hiermee gaat een besef gepaard dat een gevoel van onsterfelijkheid genoemd zou kunnen worden, een bewustzijn van eeuwig leven; niet een overtuiging dat hij dat zal hebben, maar het bewustzijn dat hij dat al heeft.
Uit Klaas Vaak van E.T.A. Hoffmann
Bestaat er een duistere macht die zo door en door vijandig en verraderlijk een koord in ons binnenste legt, waaraan zij ons vervolgens vastbindt en meetrekt op een gevaarlijk, verderfelijk pad dat wij anders nooit zouden hebben betreden?... Als er zo'n macht bestaat, moet zij in ons dezelfde gestalte aannemen als de onze, en eigenlijk met onszelf samenvallen, want alleen op die manier geloven we in haar en geven we haar de ruimte die ze nodig heeft om haar duistere werk te volbrengen. Maar als we voldoende gezond en door de genoegens van het leven gesterkt verstand bezitten om die vreemde, vijandelijke invloed telkens als zodanig te onderkennen en met kalme tred voort te schrijden op het pad dat we door onze aanleg en roeping gekozen hebben, dan gaat die griezelige macht ten onder in haar vergeefse worsteling om de gestalte aan te nemen die niets anders dan ons eigen spiegelbeeld behoort te zijn. Ook staat het vast dat die duistere psychische macht, als we ons eenmaal door onze eigen schuld aan haar hebben overgegeven, vaak ook vreemde gestalten bij ons naar binnen trekt die de buitenwereld op ons pad zet, waardoor wij zelf de geest tot leven wekken die, naar wij in wonderlijk zelfbedrog menen, uit die gestalte spreekt. Het is het fantoom van ons eigen ik en de innige verwantschap ermee en de diepe inwerking ervan op ons gemoed werpen ons in de hel, of heffen ons op naar de hemel...
GELOOF
Een vriend vraagt me naar de definitie van 'geloof' die wij, de Brahma Kumaris, zouden hebben.
Wel, euh...,ik weet niets van zo'n definitie. Stel die vraag eens aan één van de centra's van die school, zou ik zeggen.
Zelf wil ik wel een poging doen om tot mijn definitie te komen.
Ik ben een liefhebber van taal en vrijheid en zo wens ik woorden te benaderen.
Ik vind geloof een 'raar' woord. Niet in de betekenis van 'zeldzaam' maar van eigenaardig, tricky, dubbelzinnig en dubieus zelfs.
als stam lijkt dat woord 'loof' te hebben. Ik loof, prijs iets. Ik loof wat ik geloof. Mijn geloof is dat waar ik achter sta.
Ja,
Geloof is dat waar je achter staat.
Dat vind ik momenteel de eenvoudigste en dus de beste definitie.
Het is een korte maar een korrekte, vind ik.
Want al wat onder die vlag verkocht wordt heeft niets met dat woord te maken maar met cultuur.
Ik heb niet de indruk dat bij de Brahma Kumaris veel over geloof gesproken wordt. Maar wat wil je, als God zelf regelmatig op bezoek komt in je organisatie, dan hoef je niet veel te geloven, dan weet je en ik hou vééééééééééél meer van weten dan van 'geloven omdat je kennis mist'. En dit is weer zo'n culturele betekenis van 'geloof', ik moet zeggen, dé betekenis waarmee ik gewoonlijk te maken krijg en waardoor ik eigenlijk een afkeer van 'geloof' heb gekregen. Dat men veel gelooft en niet gelooft, bij de Brahma Kumaris, dat wel. Ik vind dat het veel geloof vraagt van studenten om mee te kunnen gaan in sommige leringen. Toch voor mij, van oudsher een ongelovige (in de culturele zin dus).
Toch wil ik besluiten met - al heeft het dan wat een verschaalde bijsmaak gekregen - "Loof De Heer".
Men spreekt van God de Vader. Als er een vader is dan moet er ook een moeder zijn. Of niet soms? Er moet dus ook God de Moeder zijn. Hoe zit dat in elkaar? Wie weet het?
Een nieuw plekje heb ik hier gereserveerd. Een plekje waar ik een huisje ga bouwen om ieder die eens langs wil komen te ontvangen met goed nieuws. "Kind van God", noemde ik dit plekje. Dat is nogal een titel, zeg! Ik weet zelf niet helemaal wat ik daar mee aan moet. Het was spontaan de eerste naam die in me opkwam. Natuurlijk kan iedereen die titel gebruiken. Want iedereen is een kind van God. Althans, als ik een kind van God ben dan is iedereen een kind van God. Of niet soms? Zijn alleen diegenen die zich goed gedragen kinderen van God? En zo ja, wat is dan goed gedrag? In ieder geval: niet iedereen zal zich "kind van God" noemen. Dat denk ik. Velen zullen zich zelfs niet zo wíllen noemen. Ze geloven niet in Zijn bestaan. Of willen niet bevriend zijn met Hem, laat staan zich een kind van Hem beschouwen. Hoe je ook tegenover God staat, tegenover dat woord, dat begrip, iedereen is hier welkom. Ieder's visie mag geuit worden hier. Hoe je ook tegenover God staat, hier kan je lezen hoe mijn avontuur met Hem zoal verloopt. Ik garandeer je dat er verrassende dingen uit m'n 'pen' zullen vloeien. Al is mijn slogan: "Er is niets nieuws onder de zon", toch zijn er in deze tijd bijzondere dingen aan de gang en wordt er wel degelijk iets nieuws gecreëerd. Vanwege een chronische ziekte is het niet goed dat ik te lang aan één stuk met iets bezig ben, dus rond ik het nu maar af. Tot ziens!
Humility Humility dismisses (wijst af) nothing, rather, it takes even small things into consideration. It recognises that whatever life presents, needs to be respected. Small things are easily found in something big, but inside little things there is often greatness.
Op verzoek vertaal ik volgende tekst en andere naar het nederlands.
Cultivate Silence Behind all creation is silence. Silence is the essential condition, the vital ingredient for all creation and all that is created. It is a power in its own right. The artist starts with a blank canvas - silence. The composer places it between and behind the notes. The very ground of your being, out of which comes all your thoughts, is silence. The way to silence is through meditation. When you arrive in your own silence you will know true freedom and real power. Stop, take a minute, and listen to the silence within you today. Then be aware of what disturbs your inner silence. It could be negative thoughts, memories, sensations. And when you are aware, you will know what is draining your creative power, and you will know what needs to change...on the inside! www.relax7.com
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!