Sporticipatie
Foto
Foto
Inhoud blog
  • Hebben onze gele duivels kans op de wereldtitel ?
  • Is topvoetbal synoniem voor fairplay en respect? Vergeet het maar!
  • Kunnen Olympische Spelen oorlogen afwenden ? En dan ?
  • Fietsen voor gezonde en veilige fitheid doe je niet elektrisch
  • Voorzichtig met looptraining voor je fitheidsdoelen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Sport is te belangrijk om onbesproken te blijven
    Paul Ponnet put uit zijn ervaring als wetenschapper, toptrainer, coach van coaches en adviseur van overheden en sportbonden om passieve en actieve beoefenaars te informeren.
    10-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen voor gezonde en veilige fitheid doe je niet elektrisch

    Ik ben een groot voorstander van fietsen voor een betere fitheid.

    Met uitzondering van wandelen en zwemmen zijn er weinig vormen van recreatief bewegen die zo veilig zijn tegen overbelasting of onnodige blessures als fietsen. Op voorwaarde dat je valpartijen en botsingen kan vermijden uiteraard.

    Maar sinds de opmars van de elektrische fiets, en zeker van de e-bike, blijken enerzijds de veiligheid en anderzijds het effect op de fitheid met daaruit voortvloeiende gezondheid sterk onder druk te staan.

    Je fitheid verhoogt voornamelijk door het overgewicht weg te werken of door de uithouding te verbeteren, of door een combinatie van beide. Zonder te vergeten dat ook de toename van functionele spierkracht sterk bijdraagt om van een minimale fitheid naar een aanvaardbare fitheid te groeien.

    Om een effect te krijgen moet je dus oefenen. Bij voorkeur regelmatig. Concreet minimaal drie dagen per week om je fitheid te behouden, en vijf dagen per week in de fasen die je fitheid moeten verhogen.  En dan zijn er ook nog de minimum duur per sessie en de minimale intensiteit ervan.

    Kinderen en volwassenen hebben al baat bij sessies van 45minuten tot één uur. Oudere volwassenen met geringe fitheid en senioren hebben al baat bij sessies van een half uur.

    De intensiteit om effect te veroorzaken, met name de energie die je minimaal zelf met de pedalen moet leveren om effect op je fitheid te hebben, is uit te drukken in Watt. Of beter in Watt per kilo omdat je op de fiets toch je eigen lichaamsgewicht vooruit moet duwen.

    En hier wringt het schoentje wanneer je dat oefenen wil doen met een fiets met elektrische ondersteuning of met een e-bike. Op dit ogenblik levert een elektrische fiets minimaal een ondersteuning van 240 Watt. Voor een persoon van 75 Kg is dat 3,2 Watt per kilo.

    En je hebt maar tussen 1Watt/kg en 2 Watt/kg nodig (voor iemand van 75 kg is dat van 75 tot 150 Watt) om trainingseffect op je fitheid te prikkelen. Maar de motor levert je deze energie als je wil zelfs volledig. Dus ligt de prikkel te laag om effect tegeven.

    Dus is de boodschap: voor wie qua gezondheid in staat is om met een gewone fiets te rijden en puur voor de fitheid fietst doet dit best met een gewone fiets omdat je daar de nodige energie volledig zelf levert. En al vanaf lage snelheden op een veilige manier je doel kan bereiken.

    10-01-2018, 16:08 Geschreven door Paul Ponnet  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Archief per maand
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!