Deze oefening heb ik gemaakt op een oude plastieke melkkan. Aibrush kan men op alle ondergronden of voorwerpen zetten van canvas tot autos. Dit voorbeeld heb ik gehaald uit het 2 maandelijks tijdschrift "airbrush art+action"
De eerste oefeningen die we kregen van "mistral" was in een nutrale kleur, oker of een andere kleur volgens goesting,soms mocht men een werkje maken in kleur. Daar schilderen een spel van licht en schaduw is waarmee men alle mogelijke vormen kan bekomen is het niet noodzakelijk om oefeningen in kleur te maken. Het doel is om met het airbrushpistool vertrouwd te geraken. Vele airbrush kunstenaar werken eerst in een neutrale kleur om nadien met trasparante verf het in te kleuren. De hoofdzaak blijft oefening, en leren van de fouten die men maakt.
Wij mochten een eerste airbrush werke maken. Wij kregen een kopy van een tekening waarop de afbeelding stond in zwart/wit een blad met de voorgedrukte lijntekening en wij konden aan de slag.
Alhoewel de aibrush toegeschreven werd aan een uitvinding van Charles Bürdick in 1893 wisten onze eerste voorouders
dat men met blazen en behulp van een rietje en een medium een afdruk van b.v. een hand kon afbeelden op een rots.
In de beging jaren van vorige eeuw werden de mogelijkheden van de airbrush gebruikt voor het retoucheren van fotos.
Het koste de eerste airbrush kunstenaars een lange leertijd voor ze te vaardigheden en de mogelijkheden onder de knie hadden.
Nu speelt de airbrush een centrale rol , voor ontwerpers en illustratoren is het een onmisbaar instrument geworden.
Ook in de reclame en film industrie heeft het zijn weg gevonden.
Ik herinner mij nog dat mijn vader vertelde dat vroeger die grote afbeeldingen die men zag bovenaan een filmzaal van een grote film met het spuitpistool maakte .(dat was wel met een groter type van spuitpistool)
Goed kunnen tekenen is een grote stap vooruit maar geen must.
Alles begint met oefenen, en oefenen .en oefenen .
De eerste oefening om te leren met de airbrush om te gaan is lijntjes trekken , puntjes zetten en vlakken invullen .(zucht)
David De Graaf en Mistral waren mijn docentenen kunstenaars met klasse.
Alhoewel ik helemaal geen docent ben ga ik toch trachten om iemand op de goede weg te zetten in het schilderen met airbrush.
Ik weet uit ondervinding dat vele er met goede moed aan beginnen maar het na een paar maanden mee stoppen doordat de intresse verwaterd of doordat de tijd
en de goesting ontbreekt.
Een airbrush pistool vind men in de betere schilderwinkel .
Rechts tussen mijn favorieten onder airbrush vind men een
Link.
De prijzen variëren tussen de 150 en de 200.
Waar men moet op letten is de gebruiksvriendelijkheid om het te reinigen .
Er zijn verschillende merken ,en in het 2maandelijks tijdschrift van Airbrush art&action geeft men een uitvoerige beschrijving ,of de winkelier.
Ik werk het liefst met acryl verf op waterbasis ,omdat die gemakkelijk te reinigen is en eens uitgehard zeer duurzaam is.
Ook een goede geluidsarme compressor met waterafscheiding mag niet ontbreken reken maar op +/- 300,dan nog airbrusch verf (de hoofdkleuren,rood,blauw, geel, en ook wit, en zwart en wij kunnen starten. (+/- 5 per kleur voor 30ml)
Vergeet niet, dat het niet het pistool is maar de man/vrouw die het pistool vasthoud en dat niets vanzelf gaat.
Tis niet omdat men een fiets van Eddy Mercks koopt dat men ook nog hard kan rijden!!!!
Vader heeft in zijn laatste levensjaren aan een kopy van de negerkoppen van Rubbens gewerkt maar nooit kunnen afwerken. Ik heb ze dan verder afgewerk. De 2 linkse koppen zijn van mijn Vader, de 2 rechtse koppen zijn van mij.
Het schilderen heb ik van mijn vader, die had academie gevolgd en schilderde zowel eigen werk als kopies van grote meesters.
Als kleine gast tekende ik graag maar had niet de goesting om naar de academie te gaan,en daar heb ik nog altijd spijt van.
Maar door mijn werk als vrachtwagenchauffeur heb ik in al die jaren geen potlood of penseel meer aangeraakt.
Eind de jaren 1970 zag ik op meestal franse vrachtautos mooie afbeeldingen van airbrush kunstenaars ,dat interesseerde mij geweldig maar door gebrek aan tijd kwam ik er niet aan toe om mij er verder in te verdiepen.
In 1996 kocht ik mij op een hobbybeurs in mechelen mijn eerste airbrushpistool, en een paar airbrush boeken.
Het bleef bij een paar schuchtere pogingen tot ik een jaar later een cursus voor beginners kon volgen bij David De Graaf onder docente MISTRAL.
Met die praktijk lessen had ik de basis beet en nu was het maar een kwestie van oefenen en blijven oefenen.
Het grondbegingsel van airbrush is ,eerst lucht,dan verf ,dan lucht,altijd in die volgorde.
Hallo, Welkom op mijn steedsvoort blog, daar ik zelf een amateur ben in het airbrush,en algemene intresse heb in de schilderkunst ga ik van deze blog iets moois trachten te maken. Ik zelf ben al een jaar met pensioen , nadat ik 36 jaar internationaal in Europa heb rondgereden. Als wij niet op reis zijn met onze camper is kunst in de brede zin van het woord mijn intresse.