Zuid-Afrikaanse Violet, de Nonnenplant. Streptocarpus de onbekende Kamerplant.
02-03-2008
Proef met perliet korrels.
Perlietproef. Eens iets anders om planten verder te kweken. Na het papieren zakdoekjes proef dan maar eens proberen met perliet. Gewoon een doorzichtig doosje gevuld voor 3/4 met perliet en een willekeurig stuk blad ingezet. Water geven en deksel erop en dan gewoon tussen de andere planten geplaatst. Af en toe naar gezien als er nog genoeg vocht in het doosje was blijkbaar bleef het vochtig. Na een grootte maand zag ik kleine sproutjes hun kopje boven steken. Een maand verder waren die al een goede 3 cm. groot, vandaag zijn de blaadjes ongeveer 5/6 cm. Tijd dus om te gaan overplanten toch zet ik de proef verder met een pot bestaande alleen uit perliet. Dan zie ik het verloop van de groei in aarde en perliet. Meer hierover van de verder opgroei komt later terug aan bod, volgen dus
Streptocarpus Baziel bewerkt met het Andy Warholl effect.
Het Andy Warholl effect. De Sreptocarpus Baziel bewerkt met het Andy Warholl effect. Altijd mooi om zoiets te proberen of om een speciaal iets te bekomen. Dit is gemaakt met ht programma Adobe Photoshop Elements 5.0. Nu wat e Streps betreft deze inde veranda zijn al flink vooruit. Enkele bloeien nog altijd zoals de Ice Christall een door bloeier zoals beschreven in de cataloog van Dibleys Nursery. De andere zijn volop boven de oude uit nieuwe bladeren aan het vormen. Hoe meer nieuwe bladeren hoe meer bloemen te verwachten. Als de oude bladeren geel verkleuren niet panikeren dit is normaal, de strept’s bloeien op de nieuwe bladeren. Als deze droog en volledig geel zijn uittrekken met een draaiend beweging. Dan zie je ook dat de bloemstengels echt op de bladstelen staan. Nog wat geduld en het nieuwe bloei seizoen is er en dan is het weer genieten van al dat moois.
Eindelijk terug aan de slag. Met het zachte weer zijn de Strepto's in de veranda al goed gegroeid. Met gevolg dat het nu al om de twee dagen water geven is. De planten in het serretje zijn een heel stuk achter, daar is de groei bij enkele al te zien. Nieuwe bladeren laten zich al zien, de S. Christal Ice is nog niet zonder bloemen geweest.Wel een stuk minder of in de zomer maar toch nog bloemen om van te genieten.Het serretje is verwarmd als het nodig is tot ongeveer 4°C. vooraleer het electro vuurtje aangaat daalt de temperatuur tot 2°C.zonder enig nadeel voor de planten. Bij zonneschijn bij dag gaat de t. tot 25°C. en meer. In de veranda is de nacht temperatuur 10°c.in de dag 20 tot 23°C. En nu maar hopen op een mooi en genietend bloemen tijd
Streptocarpus zaad. Vorige zaterdag 15 december op bezoek Kerstmarkt In Dordrecht. Tijdens het rondwandelen en genieten van de vele standjes (300) viel mijn oog op een winkel met opschrift "Vreekens Zaden" dan maar vlug binnengaan je weet maar nooit wat je daar vind. Wat ik daar zag was onvoorstelbaar een winkel vol met zaad pakketjes van alle soorten die je maar kunt indenken. Ben er van overtuigd dat ieder bezoeker daar zal vinden wat hij zoek.
Dan ook de vraag gesteld als er streptocarpus zaad voorhanden was, kom u even mee ik wijs het u aan. Jammer het was uitgeput maar geen nood binnen een 3 tal weken ontvangen wij een nieuwe zending zaad uit Engeland. Een bestelling geplaatst en betaalde 5.90 euro en nu maar afwachten op het zaad.
Wat ik mij herinner dat ik lang geleden eens Pelargonium zaad heb besteld, die ook met succes is gegroeid en bloemen heeft gegeven. Ook herinner ik mij nog dat er ook een dienst is bij Vreekens zaden die aan zaad opzoeking doet op vraag van de klanten.
De voorgestelde bloem is: Streptocarpus "Pink Souffle".
Hoe vermeerderen?. Ik gebruik geen stekpoeder daar de ervaring leerde dat er rot optreedt bij gebruik stekpoeder door verbranding. Gewoon in stekaarde en de zijkanten goed aandrukken.
Papieren zakdoekjes proef. Een probeersel nadat ik had gezien in een hoek van mijn serretje dat een stukje blad die op een stukje vochtig papier lag worteltjes maakte. Ik op het idee kwam dit ook eens echt te proberen en blijkbaar lukte het. er kwamen worteltjes te voorschijn en plots was er een blaadje gevormd en wat later een tweede en zo verder na twee maand vind ik dit wel geslaagd. Wat de verdere opkweek betreft zien wij wel met een goede opvolging lukt het misschien op deze manier ook stekjes op te kweken. En na twee maand is het resultaat zichtbaar dus enkele maandjes erbij hebben wij ook nieuwe plantjes. Gehaast ben ik niet het is toch een hobby, maar geen winst gedoe.
Wit en blauw ( geen naam) is een van die zaailingen van zaad uit Niew Zeeland. Is een mooie stevige bloem die zeer lang op de bloemsttengel blijft staan tot de bloem helemaal verdroogd dan pas valt die af. Maar beter daar niet op te wachten en bij verwelking uit te nijpen. Op deze manier worden er vlugger nieuwe bloemstengels gevormd en krijgt men nog meer bloemen. Want ieder plant wil zaad, uitlopers of afleggers vormen en dat moeten wij in ons voordeel gebruiken. of wel laat men gedijen of wel nijpt men deze weg om meer bloemen te vormen. Aan ons de keus, ik kies voor uitnijpen omdat de bloemen te mooi zijn. Wil ik enkele plantjes bijkweken dan doe ik dit door met bladeren te stekken. Met een zaadkegel kan men ontelbaar veel zaad verkrijgen maar dit is goed voor kwekerijen. Maar hier gaat om een hobby en die grootte hoeveelheden aan zaailingen kan men nergens mee naartoe bij gebrek aan plaats.
Deze zomer was de natuur mij weeral eens gunstig gezind. Een zaailing gaf deze bloem, had al een tijdje gezien dat er in de witte bloem verschillende bloem tekening te zien was tot op een dag deze te voorschijn is gekomen. onmiddelijk deze bloem gemarkeerd met een draadje om zeker te zijn dat ik deze niet zou uitknijpen.Op dezelfde bloemstengel stond nog een knop en ook deze heeft de zelfde bloem tekening gegeven wat ook werd gemarkeerd. Deze plant staat heden met twee zaadkegels van wel 12 cm. lang, dus geduldig afwachten tot het zaad rijp word. Dan maar hopen dat na zaaien en bloeien er toch enkele planten zijn die deze tekeningen zullen weergeven.
De moeder planten die deze zomer een overweldigende bloei hebben gegeven zijn stilaan op rust aan het gaan de een al rapper als de andere. Dit ziet men aan de vorming van de onderste bladeren die worden langzaam geel. die bladeren mogen verwijderd maar best wachten tot die verdrogings verschijnsel vertonen. Dan kan men die gemakkelijk verwijderen, gewoon een lichte draaiende beweging en lichtjes uitrukken en men heeft het volledig blad mee.aan het blad zitten de afgenepen bloemstengels, daar zie je best vanal dat de bloemstengels op het bladsteel uitschieten. Water geven beperken juist niet laten uitdrogen, stelde ook de vorige winter vast dat 3° boven nul geen enkele invloed had op de planten. Maar in de dag toch een tijdje luchten om schimmel te voorkomen.
Zaailing 2007, een zaailing waarvan ik de naam niet ken. Maar gebruikte de foto om te oefenen in Photoshop Elements 4. Is een mooie blauwe bloem met veel tekening. Van de andere strepto's die nu aan het uitbollen zijn en al de eerste stap zetten naar hun winterrust. Zijn er al enkele die al gele bladeren vormen een teken dat de rust nabij is. (zie verder bij een nieuwe foto).
Even tijd om wat te Bloggen,nu de grootste werkzaamhedebn wegvallen door de korte dag en lange donhere dagen de verzorging op een laag pitje gekomen.
Het watergeven is heel wat minder ook het uitnijpen uitgebloeide bloemen is ook verminderd.
Je ziet en voel het aan sommige planten zijn zich aan het voorbereiden op een rustperiode.
Andere zie je dan terug een massa bloemknoppen aan het vormen zijn met
het weinige licht die er nog is.Een bewijs dat deze planten en
waarschijnlijk nog vele andere plantsoorten met weinig licht ook nog
kunnen bloeien. Ook zie je hier en daar op de planten dat er af en toe
een geel blad is te zien weeral een teken dat ze zich aan voorbereiden
op een bloemstop en rust periode.
Zo zie je maar als men allemaal echt goed in de gaten houd men daaruit
nog veel kan opsteken van hoe de natuur alles regeld hoe het best
uitkomt.
Een levend kader, dit was de eerste opdracht die wij te verwerken kregen in de cursus animaties maken. Dat het weeral de streptocarpus bloemen zijn die ik de voorkeur aan gaf is waarschijnlijk niet zo verwonderlijk. Na lang proberen en herbeginnen er toch in geslaagd een te bekijken animatie gemaakt. De naam van de bloemen volgen eerst zien of het wel lukt een animatie in gif gemaakt als dit ook werkt op mijn blog.
Een van de mooie bloemen die nu volledig in bloei aan het komen is. Is een mini plant ontvangen in april en heden in bloei al een 7 tal bloemen siert de plant.
Een foto genomen en een beetje geoefend met Photoshop Elements 4. Want op 3 september terug de eerste lesdag, deze maal is het thema "animaties maken". Dit zal ik ook toepassen naarmate de vordering op mijn Streptocarpus bloemen.
Wie vind de echte Fiona? alle bloemen zijn bewerkt op een na. Maar men kan ook nog een andere Fiona vinden als men gaat rondneuzen op de blog van "Fiona van het Sparrebos". Een nog mooier beeld kan men er vinden. Laat dan eens horen welke van de twee de mooiste is.
Streptocarpus en Photoshop bewerking. Photoshop en streptocarpus bloemen gaan goed samen.
Het is eenvoudig en gemakkelijk als men maar z'n serretje en veranda hoeft binnen te gaan en de mogelijkheid heeft de eigen bloemen in massa te fotograferen. En achteraf met photoshop te bewerken en het resultaat vlug op de Blog te plaatsen om anderen ook mee te laten genieten.
Deze maal is het weeral eens gelukt een mooie bewerking te maken en zo maar te oefen met de opgedane kennis in de lessen van Photoshop.
De bewerkte bloemfoto's zijn, boven midden staat S. Coral Ice, rechts boven S. Elsi White, rechts onder S.Iona, center S. Snow White, links onder S. Zaailing '06 en links boven S. Sarach. Al deze vernoemde bloemen bloeien heden nog altijd enkel S.Iona is iets minder in bloem maar er komen toch nog altijd bloem knoppen naar boven.