Zuid-Afrikaanse Violet, de Nonnenplant. Streptocarpus de onbekende Kamerplant.
31-01-2009
Bijna elke dag een bloemetje.
Bijna elke dag een bloemetjemoeilijk om volgen er is zoveel te doen met de pc. Als lesvolger cs3 verleidelijk om een beetje rond te sollen op het net en met de oefeningen.
Deze foto is zoiets van gebruik van filters en allerhandige bewerkingen de originele volgt wel later.
Streptocarpus Iona, een mooie violetkeurige bloem, met lichte blos naar orange/rood. De bladeren staan naar omhoog gericht met daarboven de bloemen op lange stevige stelen. De bloem grootte is ongeveer 4 cm. in diameter een gemakkelijke plant om op te kweken.
Streptocarpus Neris, een mooie strepto die langzaam groeit maar des te meer bloemen heeft. De bloei is een van de langste bij de strepto's maar niet zo overdadig als vele andere.
Streptocarpus Bleu Strips, een zaailing van 2007 is een sneeuwwitte bloem met aneline blauwe strepen.5 dikke en 10 fijne. Het eigenaardige aan deze bloem is dat de strepen (nectarsporen) rondom staan wat niet is zoals de andere bloemen. De bloem grootte is ongeveer 6 cm in diameter wat ook tamelijk groot is.
Hopelijk krijg ik terug deze zomer bloemen en kan ik wat zaad opdoen om nogmaals uit te zaaien en hopelijk zit er terug onder de zaailingen een eigenaardigheidje tussen.
Als ik zoals in de labo's het zaad kon radioactief bestralen dan zou ik wel regelmatig kunnen aankondigen dat ik terug een nieuw kleur of bloem tekening had gekweekt.
Maar het gaat nog altijd zoals het in de natuur gebeurd en hopen dat de bijtjes goed werk leveren bij bezoek aan mijn bloemen. Wespen en brommers (bijen) zijn niet gewenst.
En nu maar hopen dat moeder natuur mij gunstig gezind zal zijn.
Bloem Wiesmoor Red een fel rode bloem die zeer opvalt tussen de andere strepto's. Is met een grootte bloem van 7, 2 cm diameter een van de grootste in de streptocarpus groep. Gemakkelijk te verzorgen waneer op tijd water en uit de zon krijgt men een overvloed aan bloemen.
Streptocarpus Nia, een zeer mooie kleur met sterk afgetekende randen in een iets donkerde kleur. Kom traag in bloei maar eenmaal in bloei gaat die lang door. Echt een aanrader om te bezitten.
Deze zomer was dit een van de meest opvallende planten in bloei. Was een ongelabelde plant, was ik het naamplaatje verloren tijdens een opkuis beurt?
Maar de bloemen waren overduidelijk aanwezig, de kleur ik denk zoals in de Brugse volksmond het Bischop paars moet zijn. Als het dit is dan heb ik een vermoeden dat het de plant Elsie is, zeer sterk gelijkend.
Naam of geen naam het is een zeer mooie bloem en 't is dat die teld mooie bloemen zien bloeien.
Sneeuwwitje ook zo een plant die van geen stoppen weet altijd maar botten vormt en blijft bloeien. Heb een vermoeden dat die plant weinig aarde nodig heeft. Staat in een duive teil tot juist onder de rand gevuld en daar staan 3 planten in. Die zijn normaal opgegroeid en normaal bloemen gegeven en heden staan die nog altijd te bloeien.
Geheime verzorging nee hoor zoals jullie uw planten verzorgen. Het enige wat ze krijgen is elke week (zomer) op de zelfde dag kamerplantenvoeding. Staan ook zeer klaar in een veranda (in de winter 10°) en volledig uit de zon, zelf een winter zonnetje kunnen ze niet verdragen bladeren worden gewoon slap.
Zoals je ziet een mooie kamer plant nog altijd deels niet gekend die toch tamelijk aandacht vraag bij de verzorging.
Na een afwezigheid sinds oktober te wijten aan een hartoperatie (bypass) terug proberen enkele foto's op mijn blog te plaatsen.
Zoals je kunt zien in het opschrift"nog altijd in bloei" wel deze plant "Cristal Ice" doet het nog altijd, volgens de kwekerij (Dibley nursery Wales) is dit een jaarrond bloeier. Zou gekruist zijn met een strepto (specie) die in onze winters bloeit in zijn natuurlijke habitat. Zo te zien wel iets van waar de bloei is nu niet zo hevig als in de zomer maar er staan nog altijd een twintig tal bloemen op de plant.
Zo heb ik op deze manier nog bloeiende planten, ook staat "Sneeuw witte" ook nog altijd getooid met een pak witte bloemen. Foto's volgen nog wel.
Eindelijk weer tijd om met de planten bezig te zijn.
Eindelijk weer wat tijd om met de planten bezig te zijn alles was op een laag pitje gezet want de oefeningen van Photoshop CS3 namen alle tijd in beslag. Hoe staan de planten ervoor, wel van ieder plant heb ik een tweetal bloemen laten zaad vormen. Het is aan te zien dat dit wel echt energie vraagt van de planten. Je ziet het de bladeren staan ook niet meer zo stevig en trillen minder als men ze aanraakt. Ook zie je dat de bloemen nu vlugger uitbloeien en rapper bruin worden. Of is het zo dat hun hoogte punt van bloeien voorbij zijn kan ook. Maar toch staat m'n serretje nog altijd vol met bloeiende planten, niet gelijk in juni maar ik heb nog altijd bloemen.
Nieuwe aanwinst in bloei, na 3x de verkeerde plant te hebben ontvangen eindelijk de goeie beet. Na 3 maand elke dagde plant nagezien wat er toch aan scheelde er zat bijna geen groei in, de bladeren bleven altijdaan de slappe kant tot ik weeral dacht 't zal niet lukken. Maar plots is de plant beginnen groeien en botten gaan vormen met gevolg dat er vandaag al 2 bloemen helemaal open zijn gekomenen nog botten opkomen dus bloeitijd toch voor enige tijd verzekerd.
De naam van deze plant is "Roulette Cherie" is een kruising van de Dibleys Nursery, de bloem heeft een doormeter van 4 cm. en nogal donker groene bladeren.
Bij deze zending waren nog enkele nieuwe planten maar blijkbaar niet veel goesting om botten te vormen. Aangezien geduld een goede deugd is ga ik als zovele keren maar veel geduld hebben en zien wat er van komt.
Aan de vele mensen die eens afdwaalden en een bezoekje brachten aan mijn blog, dank daarvoor, ik hoop dat jullie er van genoten.
Maar ik zou zelf bijzonder genieten en beleven als ik zou vernemen dat jullie ook op zoek zouden gaan om deze mooie kamerplant aan te schaffen.
Wat zouden wij al dan niet kunnen gaan doen bv ruilen en nieuwe kleuren vinden en zo een grootte groep Streptocars gaan vomen. Daar al eens aangedacht dat men bijna een jaar rond van de bloemen kunnen genieten, van welke kamerplanten kan men dat nog zeggen?
Nog wat bloemen, heden staan al deze bloemen nog in volle glorie te bloeien. De aanleiding om er nog eens wat te plukken en op de blog te plaatsen een ander kan er dan ook een beetje mee van genieten.
Eindelijk de gemaakte afspraak kon doorgaan na vooraf enkel mailtjes heen en weer.
En zoals afgesproken het bezoek was er op het afgesproken uur.
Ik genoot van de verbazing van deze mensen om de mooie planten die zij aanschouwden echt genieten.
Het werd een gezellige bedoening met vragen over en weer. Ook de mevrouw had een tas bij met daar in enkele tuinplanten en ook enkele strepto’s waarvan zij echt overtuigd was dat ik deze nog niet had. Want zij zegde deze heb ik nog nooit gezien op mijn blog, ja maar, alle planten staan nog niet op mijn blog, maar dat komt wel. De strepto dat de mevrouw bedoelde staat nu bij deze tekst,deze bloem is een 3cm.in diameter maar een lange kelk volgens de uitleg krijg die plant ook grootte bladeren. Dit is nog niet te zien daar het een klein plantje was, maar we hebben geduld en zien dan wel. Maar heb toch een vermoeden dat ik hopelijk een nieuwe Streptocarpus zal hebben.
Als tegen prestatie hebben zij een pak bladeren meegekregen en erop gedrukt zo vlug mogelijk teplanten. Want hun bezoek ging ook nog naar de kust om nog een goede dag te zeggen aan een jarige. Maar intussen al een berichtje gehad dat alles is uit geplant en de meegenomen planten een ereplaats hadden gekregen.
Benieuwd om nieuws te horen wanneer de sproutjes (plantjes) de kop boven steken een vermoeden dat dit november zal zijn.
En weeral was ik eens opgetogen dat deze mensen ook de Streptocarpus of de Nonnenplant hebben ontdekt. (of draaivrucht).
Een mooie verzameling bloemen die een deel zijn van mijn verzameling Streptocarpus planten. Die voor het ogenblik nog altijd bloeien, de ene plant staat nog altijd overladen- terwijl andere minder bloemen dragen. Maar iedere plant draagt bloemen en dit is nog altijd genieten.
Dit jaar wel veel moeilijker met het water geven van de planten, men moet zeer voorzichtig zijn, want als men denkt die heeft water nodig durf het gebeuren dat de dag nadien de plant met slappe bladeren hangt.
Ook is het dit jaar geen meevaller op gebied van insecten. Op een dag stelde ik een raar verschijnsel vast.
Enkele planten die ik had aan gekocht in een kwekerij. Moet wel zeggen die stonden in een hoek helemaal verwaarloosd waarschijnlijk om naar de compost hoop te verhuizen.. Daar ik nog de naamplaatsen kon vinden en er bij waren waarvan ik de variëteit niet had, dan maar meegenomen.
Het verschijnsel was onder in het schaaltje vond ik ontelbare kleine 1 mm. grootte witte ovaal-vormige puntjes. Na een tijdje bekijken bewoog dit zeer traag, ja wat was dat.
Bij een hovenier langs geweest maar had geen verklaring. Die stuurde mij naar een bevriend insecticide leverancier, de mevrouw van dienst wist onmiddellijk de oplossing. Dit zou van de witte vlieg afkomstig zijn zij gaf een systymisch insecticide. Na een tijdje was de plaag wel voorbij, maar ik blijf mijn planten elke dag controleren. Uit nieuwsgierigheid heb ik eens een plant uit de pot gehaald en alle aarde losgemaakt het was verbazend wekkend hoeveel van die witte scharminkels in de aarde en op de wortels zaten ( wel duizenden). Volgens de mevrouw zuigen zij de wortels leeg en sterft de plant een langzame dood.
Zo je ziet mooie planten en bloemen maar men kan er ook veel narigheid mee beleven
Een mooie bloem van kleur en tekening maar een grillige plant.
Maar moeilijk wat het water geven betref is moeilijk in te schatten hoeveel water nodig is. Na een watergift kan de plant mooi met stevige bladeren staan pronken. Maar na een tijdje nadien met slappe bladeren staan, wat dan weeral wijst op teveel water, moeilijk. Is ook een zeer trage groeier ook de knopvorming verloopt zeer traag maar eenmaal in bloei kan men er wel van genieten.