Zuid-Afrikaanse Violet, de Nonnenplant. Streptocarpus de onbekende Kamerplant.
14-10-2006
Capriolen van de natuur.
Na de bloem (vorige foto) de zaad kegels waar duidelijk te zien is dat drie zaad kegels gevormd zijn. Nu maar afwachten als die rijp worden en het zaad ook nog vruchtbaar zal zijn.
Eindelijk wat tijd om nog eens wat te bloggen, jammer zou men zeggen. Maar de lessen Photoshop, Installeren en Onderhoud v/d Computer en dan nog een cursus om een website te maken. Daarbij komt nog onze "BCC" of "Buurt Computer Club", die ook wat tijd in beslag neemt. Maar ik doe dit graag en nu de planten wat aan het uitbollen zijn vragen die ook wat minder werk. Dus de vrijgekomen tijd gaat daar naar toe.
Over de "BCC" wil ik wel enkele gegvens kwijt. Een goed jaar geleden opgericht door enkele lesvolgers uit "Wijzer" afkomstig. Vonden zij het nuttig een "Buurt Computer Club" op te richten. Wij hadden er zelf nood aan om regelmatig bij elkaar te komen en onze ervaringen uit te wisselen. Zo iets van wij leren van en aan elkaar, dus was de vraag rap gesteld waarom betrekken wij daar geen andere mensen bij en zo is onze "BCC" er gekomen. Wij komen elke eerste vrijdag van de maand samen in het diensten centrum "De Garve van het OCMW " op de wijk Sint-Jozef Brugge, is gelegen in de Pannebekestraat". Onze bijeenkomsten gaan door van 7.30 tot 21.30u., wat doen wij dan. Wij stellen voor en bespreken enkel onderwerpen die door de aanwezigen de vorige maand zijn aangebracht. Ook beschikken wij voor het ogenblik over 3 desktops en 3 laptops, voor de toekomst is er nog uitbreiding voor zien, later meer hierover. Breedband internet is aanwezig en ieder kan de voorgestelde programma's uitproberen. De stuurgroep heeft ook de keus gemaakt enkel met "Nederlands tallige programma's" te werken.Tot grote voldoening van onze grote schare geintereseerden.
Ter Informatie wij zijn een stichting erkend door de "KoningBoudewijn Stichting". Daar zijn wij terecht fier op, komt u ook even langs!.
Om een voorgesteld programma uit te proberen of een gezellige babbel te doen en tevens te genieten van een lekker drankje. Het mag ook een Leffe, gewone pint of een spuitwater, dit alles is te verkrijgen.
De plantgroep "Chirita" behorende in "Gesneriaceae" familie. Bestaat uit 90 specie's, planten groeien en bloeien in het Himalaya gebied en in Zuid-oost Azie. Een weinig gekende plantensoort die in de zelfde omstandig heden leeft als de streptocarpus. Ook gekenmerkt door een doorlopende bloei. Alsook de zelfde verzorging heeft als de streptocarpus. Maar weeral jammer dat deze plantsoort niet gekend is, want het zijn planten die veel kunnen verdragen. Het voorkomen is bijna gelijken op succulente bladeren. Een jaar geleden kon ik een afgeschreven exemplaar op de kop tikken in een Brugs planten center. De plant bloeide nog een beetje bij aankoop maar na enige tijd bij mij in de veranda.Was de plant helemaal overladen met lila bloemen met 2 licht oranje nektarsporen. De bladeren zijn ongeveer 12 cm. lang dik vlezig en behaard. Ook vond ik de naam van mijn plant, het zou de specie "C. erica" zijn. Wie meer over deze planten soort weet een seintje zou zeer welkom zijn.
Bij mijn rond zwerven op het net vond ik deze mooie saintepaulia.Afkomstig van een Finse onder zoeker tijdens een werk bezoek aan Tanzania enkele jaren terug.
Dat er onder de "Gesneriaceae" planten familie nog veel andere onder soorten bestaan is maar weinig gekend. Af en toe zal ik langs deze weg een foto tonen van planten behoren tot de zelfde familie maar een andere planten naam hebben. Goed gekend zijn de "Saintepaulinias" je weet wel dat plantje met helle kleuren en alle kleur schakeringen. Dit plantje vind men ook het ganse jaar op de markten en bloemen winkels. Is een zeer dankbaar plantje met voortdurende bloei. Een nadeel voor mensen die allergisch zijn een echte boosdoener, dus opletten. Nooit aanraken en zeker opletten met het water geven is gevoelig voor overwatering met onmiddelijke rot tot gevolg.
Na 3 dagen stappen en verkennen van de streek en de monumenten rond Malmedy.
Terug aan de slag met mijn planten. Bij thuiskomst bleken die grote dorst te hebben, wat met spoed aan werd voldaan.
Ook zijn intussen de meeste zonafscherming weggedaan, alsook de laatste zaailingen uit Nieuw Zeeland verplant. Nu maar hopen dat ik ze dit jaar nog zie bloeien ook het kleur blijft boeien.
Deze morgen (zondag 27 augustus) om 10 u. zijn deze foto's genomen. De plaats waar alles gebeurd het zaaien, verspenen, verplanten en verzorging bij opkweek planten. Om nadien aan een klein prijsje weg te doen of gewoon véél weggeven.In de hoop dat de mensen ook op zoek gaan naar andere kleuren of gewoon ook hun hobby van maken. Wie wil ruilen of andere kleuren heeft kom even langs en brengt enkele bladeren mee. Weet dat er een Streptocarpus club is in Engeland, enkel de bladeren geruild worden.
.Zeg nu eens wie is volmaakt van de eerste keer. Als beginnende Blogger moet ik nog véél leren. Maar gelukkig zijn er véél Bloggers om mij te helpen, doen hé.
Open deur van 1 juli ter gelegenheid van de rommelmarkt bij de Sint-Pieterskermis te Brugge Noord.
(Gelukkig was het goed weer en hebben de standhouders véél volk zien voorbijkomen. Wat de verkoop is geweest dat blijft een groot geheim.)
Maar voor mij die mijn tuintje, serretje en veranda open had gesteld om de vele bloemen (Streptocarpussen) te laten bezichtigen was het best een meevaller. In zover dat ieder die een bezoekje bracht met enkele plantjes is verder gegaan. Het deed mij deugd dat de bezoekers dit mooi vonden en wat ik bijzonder vond waren de vele verbaasde blikken bij het zien van al die bloeiende planten. Ook de vele vragen die ik soms met handen en voeten beantwoorde. Voor mij was dit hoofdzaak.dat de mensen er iets van opstaken om verder hun plantjes thuis te verzorgen. Volgend jaar doe ik het nog eens over en dan gaan mijn zaailingen uit Nieuw Zeeland op de voorste rij staan. Want er zitten pareltjes bij, onvoorstelbaar mooi.
Hier de foto van de nieuwe aanwinst. Je weet wel die geschiedenis toen ik vertelde over "Kabouter Streptocarpus" in m'n serretje, die ik "Baziel" ben gaan noemen.
Zie nu zelf een echt mooie bloem, met 9 paars-rode nectaar sporen. Gewoonlijk maar 7 en de grote valt ook op. Een diameter van ongeveer 6 cm. een grote bloem bij de strepto's. De bloem staat ongeveer 10 cm. boven de bladeren er staan nog een 10 tal knoppen klaar om open te komen, dan pas ga ik zien hoe de plant er uiteindelijk uit zal zien.
Straks krijg ik wel reacties dat aan bloemen en planten geen manelijke namen worden gegeven. Maar ja ik heb ook nog nooit een vrouwelijke kabouter ontmoet, wie wel laat het dan eens horen.
De naam is gewoon, als aandenken aan een goed mens, die gelijk waar men die zag of hoorde altijd de mensen blij maakte met zijn aanstekelijke uitstraling. Het gaat hem goed en voor mij de enige manier om zijn beeld blijvend te gedenken.
Van morgen bij het openen van mijn serretje een geritsel tussen de bladeren van een zaailing uit Nieuw Zeeland. Wat was me dat, eerst dacht ik ja dat is een slak die op de vlucht gaat. Maar kan toch niet die zijn niet zo rap 'k zou het wel gezien hebben.
Maar wat mij opviel dat in die plant een bloem was open gekomen die ik de avond voor dien niet gezien had. Een bloem bijna de mooiste uit m'n serretje, leek mij een zeer lieve bloem. Wit van kleur en met gefranjede randjes van de bloemblaadjes. Ook had hij 9 paars rode strepen (nectaar sporen) in plaats van 7 die bijna in alle bloemen te zien zijn. Echt mooi had nog nergens tegen gekomen.
En plots schoot het mij te binnen had dat al eens gelezen dat er ook bloemen kabouters zijn. Dus het kon niet anders er was er een op bezoek geweest, dacht bij mezelf ik geef hem maar een naam.
Ik noem hem van nu af "Baziel de Strepto Kabouter" en meteen heb ik maar m'n nieuwe bloem "Baziel" genoemd.De vertelsels over "Baziel" zijn dat nogal een sterken was en ook veel kon verdragen vandaar de naam.
Aan de kleine vrienden als jullie ook eens bezoek krijgen van een bloemen kabouter laat het weten hé.
Mijn planten verzameling kwam tot stand door gewoon het Internet af te zoeken naar kwekerijen. In Belgie maar één die een klein aantal te koop aanbied (EXOTICA), dus ben ik aangewezen om buiten de landsgrenzen op zoek te gaan. In GB, USA en Canada worden deze planten in veel kwekerijen aangeboden. Overal vind men clubs die deze planten kweken en ook nog vele andere soorten uit dezelfde platen familie. Deze planten behoren tot het planten geslacht GESNERIACEA. Met nog veel ondersoorten en altijd zeer mooie bloemen, de een al moeilijker dan de andere om te kweken als hobby. Het weinige zaad die enkel in het buitenland sporadisch te verkrijgen is niet altijd vast van kleur of tekening in de zaailingen.Voor terug echt de zelfde plant te verkrijgen beter te werken met bladstek of scheuren moederplant.
Bijgevoegde foto links klik, word vergroot weergegeven. Naam "Falling Star" een zeer uitbundige bloeier.
Weet je nog het verhaal van die "Brom Bij", wel een vriendelijke meneer, hoop ik toch JanPoesi genaamd. Wist mij te vertellen dat deze Bromer een Steen Hommel was en ook de grootste van zijn soort.
Weeral iets bijgeleerd en als die Brommer nog eens m'n serretje bezoek zal ik hem heel lief vragen mijn bloemtjes een beetje te ontzien. Een paar dat mag, maar ik zet een weg wijzer om de goeie aan te bijten dan heb ik zeker zaad En toch stel ik vast dat de aangedane bloemen wel vroeger uitbloeien maar vlugger een zaad kegel vormen. Dat was nu juist de bedoeling om van enkele planten proberen zaad te verkrijgen. Een heel werk uitgespaard want anders had ik m'n fijnste penseel moeten gebruiken om te proberen de bloemen met hand te bestuiven. Ja, ja wat een Steen Hommel al niet kan, van nu geen lelijker meer maar een zeer nuttige Brom Bij.
Vandaag 7 maand na zaaiing eerste bloemen van het zaad uit Nieuw Zeeland open gekomen. Wat ik nooit had gedacht is waar geworden, gezaaide streptocarpus groot krijgen en dan nog in bloei krijgen. Is voor een hobbykweker niet zo gemakkelijk, maar weeral met véél geduld en goede zorg is het gelukt. Van de 55 ontvangen zaadjes die met een vergrootglas moet bezien, zijn er ook zoveel groot geworden. In alle plantjes zijn bloemknoppen te zien de een al groter dan de andere. Dat beloofd dat ik terug een massa bloemen te verwachten ben en hopelijk nog nieuwe kleuren ook. De eerste bloem is al een nieuw kleur en tekening. Wat mijn verzameling terug een stuk kan uitbreiden, maar stilaan komt er plaats gebrek de kop op steken. En wat dan?
Bij het water geven bromde er een reuze grote Bij in m'n serretje van bloem naar bloem. De brom Bij was blijkbaar gestoord want hij maakte nog meer brom geluid. Hoe de naam van deze brommer is weet ik niet, maar een kleine beschrijving kan ik wel geven. Een grote dikke Bij zwart en 1 gele streep rondom borst gedeelte en 1 rond achter lijf en dikke behaarde zwarte poten. Maar dat die brommer wel schade kan aanrichten, stelde ik de dag nadien vast. Hij had in elke bloem 1 of 2 gaatjes gebeten om waarschijnlijk langs daar de nectaar uit te zuigen. Die brommer die ik nu Lelijker mag noemen, had echt zijn werk van gemaakt weinig bloemen die hij niet had bezocht. Voor de plant is dit niet zo erg, maar de bloemen zijn vlugger uit gebloeid.